Класичний холодець – 10 смачних рецептів приготування правильного холодця в домашніх умовах

Класичний холодець – це споконвічно слов’янська страва, яка має велику кількість подібностей із заливною, яку прийнято вважати делікатесом. Для приготування нам знадобиться м’ясо на кістки, до складу яких входить велика кількість кальцію та ферментів, що желюють бульйон, надаючи страві ту саму неповторну консистенцію. Залежно від ваших смакових переваг, ви можете зварити холодне на основі яловичих або свинячих ніжок, рульки, голови або навіть курячих лапок. Для збалансованого смаку допускається також використання овочів та желатину. Поєднувати таку страву рекомендується з чимось гострим, наприклад, з тертим хріном або російською гірчицею.

Класичний холодець у домашніх умовах

Класичний холодець в домашніх умовах завжди готується без додавання желатину, міцний і наваристий бульйон чудово застигає сам по собі, тому що у вухах і копитах міститься багато колагену, який не дозволяє складу розпадатися і розповзатися.

Інгредієнти:

на – 10 порції

  • Свинячі вуха – 2 шт.
  • Свинячі ноги – 2 шт.
  • Курка – 2 кг
  • Цибуля ріпчаста – 2 шт.
  • Морква – 3 шт.
  • Лавровий лист – 4 шт.
  • Перець чорний горошок – 8 шт.
  • Часник – за смаком
  • Сіль за смаком
  • Вода – за смаком
  • Оцет столовий 9% – 1 ст.л.

Процес приготування:

Як приготувати класичний холодець у домашніх умовах? Насамперед замочуємо м’ясо в розчині з прохолодної води та оцту, залишаємо на півгодини, щоб позбутися неприємних запахів.

Зачищаємо свинину від бруду та щетини, з курки зрізаємо надлишки жиру, розрубуємо копита – складаємо компоненти у велику каструлю.

Заливаємо складові водою і доводимо до кипіння, зменшуємо нагрівання і томимо під кришкою 6 годин, знімаючи пінку.

За годину до готовності до бульйону додаємо великі сегменти очищених овочів, лавровий лист, сіль та перець.

Вимикаємо нагрівання і видаляємо з жароміцного посуду овочі та прянощі, суміш остуджуємо.

Охолоджене м’ясо розбираємо і розкладаємо по глибоких тарілках, за бажанням додаємо кільця моркви.

Заливаємо заготовки процідженим бульйоном і всю ніч прибираємо в холодильну камеру.

Чекаємо, доки холодець застигне, після чого можна подавати на стіл. Холодець за класичним рецептом у домашніх умовах готовий! Смачного!

Прозорий холодець зі свинячих ніжок

Прозорий холодець зі свинячих ніжок готується досить просто і легко, проте, на його приготування потрібно відвести чимало часу: насамперед потрібно довго виварювати м’ясо, обробляти його і після з’єднання з бульйоном, звичайно ж, дочекатися застигання. Але це безумовно варте кінцевого результату!

Час приготування – 24 год.

Час приготування – 40 хв.

Порцій – 10-12.

Інгредієнти:

  • Ніжка свиняча – 400 гр.
  • Рулька свиняча – 700 гр.
  • Вода – 3 л.
  • Окіст курячий – 1 кг.
  • Соль – 2 ст.л.
  • Морквина – 1 шт.
  • Цибуля ріпчаста – 1 шт.
  • Часник – 1 головка.
  • Перець чорний мелений – 0,5 ч. л.
  • Коріандр – 1 ч.л.
  • Лавровий лист – 3 шт.
  • Перець запашний горошок – 2 шт.
  • Перець чорний горошок – 8 шт.
  • Желатин – 3 ст.л.

Процес приготування:

Крок 1. Зачищене кермо і копита укладаємо у велику каструлю і заливаємо холодною водою.

Крок 2. Доводимо до кипіння і відразу ж зменшуємо полум’я, позбавляємося піни шумівкою.

Крок 3. Проварюємо на мінімальному нагріванні 2,5-3 години та додаємо курку без шкіри. Томимо ще одну годину.

Крок 4. Паралельно на сухій сковороді обпалюємо крупно нарізані овочі.

Крок 5. Разом з куркою в бульйон закидаємо моркву та цибулю, чорний та запашний перці, дві столові ложки солі та лаврушку.

Крок 6. Після закінчення теплової обробки перекладаємо м’ясо на тарілку, а бульйон проціджуємо через кілька шарів марлі.

Крок 7. І поки інгредієнти остигають, желатин заливаємо 100 мл холодної води і залишаємо на півгодини.

Крок 8. Набряклий желатин втручаємо в бульйон.

Крок 9. М’ясо відокремлюємо від кісток і довільно подрібнюємо.

Крок 10. Волокна м’яса змішуємо із сіллю, приправами та часником, пропущеним через прес.

Крок 11. Розподіляємо шматочки курки та свинини по глибоких тарілках і заливаємо бульйоном.

Крок 12. Остуджуємо при кімнатній температурі, а потім забираємо в холод до повного застигання. Смачного!

Правильний холодець із курки з желатином

Правильний холодець з курки з желатином – це смачна і неймовірно ароматна закуска, яка запросто прикрасить ваш святковий стіл або привнесе щось нове в звичний раціон. Додавши овочі, курка та желе набувають більш яскравого смаку та ефектного зовнішнього вигляду.

Дивіться також:  Гречана каша в мультиварці – 6 рецептів

Час приготування – 9 год. 40 хв.

Час приготування – 20 хв.

Порцій – 6.

Інгредієнти:

  • Курка – 1 кг.
  • Вода – 2,5 л.
  • Желатин порошковий – 25 гр.
  • Морквина – 130 гр.
  • Цибуля ріпчаста – 120 гр.
  • Часник – 4 зуби.
  • Лавровий лист – 3 шт.
  • Перець чорний горошок – 10 шт.
  • Сіль за смаком.
  • Перець чорний мелений – до смаку.

Процес приготування:

Крок 1. Розрубуємо курку на невеликі шматочки, очищаємо овочі. Морквину ріжемо кільцями, часник – пластинами.

Крок 2. Водою заливаємо птицю та доводимо до кипіння, видаляємо шумівкою піну та закидаємо овочі – варимо ще 40-50 хвилин. За 10 хвилин до готовності закидаємо в бульйон лавровий лист, сіль та перець.

Крок 3. Витягаємо інгредієнти з бульйону та остуджуємо. Бульйон проціджуємо і змішуємо з попередньо замоченим і набряклим желатином.

Крок 4. Знімаємо м’ясо з кісток і розкладаємо по глибоких піалах, додаємо скибочки часнику та моркви.

Крок 5. Акуратно заливаємо компоненти бульйоном і після остигання забираємо в холодильну камеру на 6-8 годин.

Крок 6. Захолоділий холодець прикрашаємо зеленню і подаємо до столу. Смачного!

Класичний холодець із яловичини

Класичний холодець із яловичини – це унікальне поєднання смаків, текстур та ароматів, які дуже збалансовано поєднуються в одній страві, яка знайома кожному з нас ще з дитинства. Використовуючи яловичину замість свинини, холодець виходить менш жирним.

Час приготування – 7 год.

Час приготування – 25-30 хв.

Порцій – 8.

Інгредієнти:

  • Рулька яловича – 1,2 кг.
  • Ніжка яловича – 1 шт.
  • Купка куряча – 1 шт.
  • М’якуш яловичий – 300 гр.
  • Кістка яловича з м’ясом – 1 шт.
  • Часник – 3 зуб.
  • Цибуля ріпчаста – 1 шт.
  • Морквина – 1 шт.
  • Лавровий лист – 3 шт.
  • Перець чорний горошок – 10 шт.
  • Сіль за смаком

Процес приготування:

Крок 1. За 5 годин до початку приготування заливаємо яловиче копито холодною водою і залишаємо на 5 годин, воду часто міняємо. Далі складаємо все м’ясо з кісточками у велику каструлю, заливаємо водою та ставимо на вогонь.

Крок 2. Доводимо до кипіння, знімаємо пінку та варимо під кришкою три години. Солимо.

Крок 3. Після закидаємо в каструлю прянощі та очищені надрізані овочі, проварюємо ще одну годину.

Крок 4. Продовжуємо теплову обробку, поки м’ясо не відійде від кісток. Овочі викидаємо і при необхідності досолюємо, додаємо подрібнений часник і через 60 секунд вимикаємо нагрівання.

Крок 5. Викладаємо м’ясо в тарілку, бульйон проціджуємо через марлю, складену кілька шарів.

Крок 6. М’ясну м’якоть відокремлюємо від жил, плівок та кісток – розподіляємо по контейнерах.

Крок 7. Компоненти заливаємо бульйоном і після остигання прибираємо в холодильник.

Крок 8. Приблизно через 8-10 годин перевертаємо холодець на тарілку та знімаємо пробу. Смачного!

Смачний холодець зі свинячих ніжок та рульки

Смачний холодець зі свинячих ніжок та рульки, зварений з додаванням моркви, часнику та різних прянощів – це ароматна та неймовірно смачна закуска, яка має попит у всі часи. Бо немає нічого смачнішого, ніж прозорий застиглий бульйон у поєднанні з скибочками м’яса.

Час приготування – 9 год. 40 хв.

Час приготування – 30-40 хв.

Порцій – 10.

Інгредієнти:

  • Нога свиняча – 3 шт.
  • Рулька свиняча – 1,2 кг.
  • Вода – 3 л.
  • Морква – 2 шт.
  • Часник – 3 зуб.
  • Цибуля ріпчаста – 1 шт.
  • Вода – 3 л.
  • Лавровий лист – 1 шт.
  • Перець чорний горошок – 5 шт.
  • Сіль за смаком.

Процес приготування:

Крок 1. Рульку та ніжки зачищаємо, замочуємо у прохолодній воді на 6 годин.

Крок 2. Після закінчення зазначеного часу м’ясо промиваємо і заливаємо трьома літрами чистої води – варимо протягом трьох годин, не забуваючи знімати шумівкою піну.

Дивіться також:  Підлива з свинини — 11 рецептів приготування

Крок 3. Далі доповнюємо склад лавровим листом, сіллю, великими сегментами моркви, горошинами перцю та неочищеною цибулею – варимо ще годину.

Крок 4. Відварені копита і кермо остуджуємо, відокремлюємо м’ясо і подрібнюємо.

Крок 5. Наваристий бульйон проціджуємо, озброївшись ситом із дрібними отворами.

Крок 6. Моркву нарізаємо красивими «квіточками», дрібно рубаємо часник і змішуємо з м’ясом та сіллю.

Крок 7. На дно форми вливаємо трохи бульйону і даємо час застигнути, розкладаємо моркву, за бажанням додаємо зелень та ягоди журавлини. Знову вливаємо частину бульйону та прибираємо в холодильник для застигання.

Крок 8. Перемішуємо м’ясо із залишками бульйону та виливаємо поверх заготовки.

Крок 9. Ставимо в холод на пару годин і дегустуємо. Смачного!

Домашній холодець з індички

Домашній холодець з індички – це страва, яка ідеально впишеться в дієтичний раціон і, відповідно, чудово підійде для тих, хто дотримується правильного харчування. Крім корисних властивостей, закуска також відрізняється відмінним смаком та чарівним ароматом.

Час приготування – 8 год. 20 хв.

Час приготування – 20 хв.

Порцій – 5-6.

Інгредієнти:

  • Індичка – 800 гр.
  • Цибуля ріпчаста – 100 гр.
  • Вода – 2,5 л.
  • Морквина – 100 гр.
  • Часник – 3 зуб.
  • Лимон – 120 гр.
  • Перець чорний горошок – 6 шт.
  • Сіль – 1,5 ч.л.
  • Желатин порошковий – 20 гр.

Процес приготування:

Крок 1. З м’яса видаляємо шкіру та прожилки, очищаємо овочі, моркву розрізаємо на кілька частин. Ополіскуємо та нарізаємо кільцями цитрус.

Крок 2. У каструлю закидаємо м’ясо, цибулю та половину моркви, заливаємо водою та приправляємо сіллю з перцем – проварюємо на повільному вогні дві години. Потім витягаємо овочі та проварюємо ще дві години при мінімальному нагріванні.

Крок 3. Готовий бульйон проціджуємо, м’ясо довільно подрібнюємо.

Крок 4. Залишки моркви дрібно ріжемо і викладаємо у форму, зверху розподіляємо птаха, часник та лимон.

Крок 5. Компоненти заливаємо бульйоном і залишаємо при кімнатній температурі до охолодження.

Крок 6. Забираємо страву в холодильник до повного застигання і потім подаємо до столу. Готуйте та отримуйте задоволення!

Холодець з курячих лапок

Холодець з курячих лапок – це незвичайна страва, яка напевно здивує всіх дегустаторів своєю ніжною текстурою та приємним ароматом. Така закуска відмінно застигає навіть при кімнатній температурі, тому що в основному інгредієнт міститься велика кількість колагену, який слід виварювати не менше години.

Час приготування – 6 год.

Час приготування – 15 хв.

Порції – 2.

Інгредієнти:

  • Лапки курячі – 350 гр.
  • Цибуля ріпчаста – 0,5 шт.
  • Спеції для курки – 1 год.
  • Морква – 0,5 шт.
  • Сіль – 2 щіпки
  • Петрушка – 5 гр.
  • Вода гаряча – 700 мл.
  • Лавровий лист – 2-3 шт.
  • Часник – 2 зуб.

Процес приготування:

Крок 1. Продукти, які нам знадобляться викладаємо на робочий стіл.

Крок 2. Лапки промиваємо та заливаємо окропом, варимо 5 хвилин і зливаємо першу воду. Замінюємо воду чистою, додаємо лаврушку та сіль, томимо протягом півгодини.

Крок 3. Далі в бульйон закидаємо спеції для курки, цибулю та моркву – залишаємо на вогні ще на 30 хвилин.

Крок 4. Овочі нарізаємо тонкими слайсами і разом із птахом перекладаємо в тарілку з високими бортами.

Крок 5. Додаємо часник і петрушку, заливаємо процідженим бульйоном і ставимо в холодне місце на годину-півтори.

Крок 6. До столу подаємо разом із скибочками свіжого хліба. Смачного!

Холодець зі свинячої голови

Холодець із свинячої голови – це справжній делікатес для любителів усього незвичайного та небанального. Використовуючи голову в поєднанні з курячим м’ясом, закуска виходить дуже смачною і поживною, а особливі прянощі надають страві неповторний аромат, перед яким неможливо встояти!

Час приготування – 7 год. 20 хв.

Час приготування – 20-25 хв.

Порцій – 7-8.

Інгредієнти:

  • Голова свиняча (обрізана) – 1 шт.
  • Копито свиняче – 1 шт.
  • Окіст курячий – 600 гр.
  • Цибуля ріпчаста – 1 шт.
  • Морквина – 1 шт.
  • Лавровий лист – 3 шт.
  • Перець чорний горошком – 10 шт.
  • Перець запашний горошком – 3 шт.
  • Гвоздика – 1 шт.
  • Сіль за смаком.
Дивіться також:  Риба камбала – 8 смачних рецептів приготування

Процес приготування:

Крок 1. Голову і копито зачищаємо вістрям ножа та ретельно промиваємо під струменем води.

Крок 2. Курячі стегенця позбавляємо шкіри і розрізаємо по суглобу, знімаємо шкірку і лушпиння з овочів, ополіскуємо коренеплоди.

Крок 3. Обрізання голови розрубуємо на менші шматочки і разом з копитом укладаємо в каструлю з водою, кип’ятимо 5-7 хвилин.

Крок 4. Перший бульйон зливаємо та активно промиваємо свинину в прохолодній воді ще раз. Знову заливаємо і кип’ятимо, видаляємо пінку і зменшуємо нагрівання до мінімального.

Крок 5. Моркву розрізаємо на великі бруски, цибулину надрізаємо навхрест і відправляємо до м’яса.

Крок 6. Знімаючи пінку і жир, проварюємо свинину 2 години, після чого додаємо птаха, гвоздику, лавровий лист і горошини перцю – томимо ще 4 години і солимо.

Крок 7. М’ясо виловлюємо та розбираємо, розкладаємо по тарілках – заливаємо процідженим бульйоном і після повного остигання ставимо в холод на пару годин. Смачного!

Холодець без желатину в домашніх умовах

Холодець без желатину в домашніх умовах – це вишукане блюдо, яке користується величезною популярністю за рахунок свого незвичайного зовнішнього вигляду та неперевершеного смаку. Така страва відмінно підійде для пізньої вечері, після якої ви залишитеся ситими, але вживаєте мінімум калорій.

Час приготування – 8 год.

Час приготування – 30 хв.

Порцій – 6.

Інгредієнти:

  • Хвіст яловичий – 500 гр.
  • Нога свиняча – 1 шт.
  • Окіст курячий – 2 шт.
  • Морквина – 1 шт.
  • Цибуля ріпчаста – 2 шт.
  • Корінь селери – 0,5 шт.
  • Перець запашний горошок – 8 шт.
  • Гвоздика – 3 гудзики
  • Лавровий лист – 6 шт.
  • Соль – 1 ст.л.
  • Яйце – 1 шт.
  • Петрушка – 6 гілочок.

Процес приготування:

Крок 1. Три види м’яса промиваємо та замочуємо у холодній воді на півгодини. Потім перекладаємо в каструлю, заливаємо водою і даємо закипіти, за допомогою шумівки позбавляємося піни.

Крок 2. Зменшуємо полум’я і додаємо до основних компонентів неочищену цибулю, стебло селери, очищені скибочки моркви, сіль, лавровий лист, гвоздику та горошини запашного перцю – томимо 1 годину та 50 хвилин.

Крок 3. Після закінчення зазначеного часу м’ясні складові перекладаємо на тарілку та охолоджуємо. Далі знімаємо м’якоть із кісток.

Крок 4. Бульйон проціджуємо, видаляємо надлишки жиру з поверхні.

Крок 5. У глибокі піали викладаємо скибочки відвареного яйця, кільця моркви та листочки петрушки, розподіляємо волокна м’яса.

Крок 6. Заливаємо бульйоном і через годину-півтори прибираємо на полицю холодильника. Через 6-9 годин подаємо до столу і насолоджуємось. Готуйте та отримуйте задоволення!

Правильний холодець із яловичих ніг

Правильний холодець з яловичих ніг готується з мінімального продуктового набору і вимагає від кулінара мінімум зусиль, а в результаті завжди виходить неймовірно смачна страва, від якої неможливо відірватися. Побалуйте себе та свою родину ароматним холодцем!

Час приготування – 20 год.

Час приготування – 20-25 хв.

Порцій – 8.

Інгредієнти:

  • Нога яловича – 1,5 кг.
  • Лавровий лист – 3 шт.
  • Морква – 1 шт.
  • Цибуля ріпчаста – 1 шт.
  • Перець чорний горошок – 8 шт.
  • Сіль – 2,5 ч.л.

Процес приготування:

Крок 1. Готуємо продуктовий набір.

Крок 2. М’ясо попередньо вимочуємо, після чого перекладаємо в каструлю і, заливши водою, доводимо до кипіння.

Крок 3. Прямо в лушпинні та шкірці ретельно промиваємо овочі і розрізаємо на 2-3 сегменти, викладаємо зрізом вниз на суху сковороду і смажимо на повільному полум’ї 4-5 хвилин.

Крок 4. Воду, в якій вариться яловичина, міняємо (рідина повинна покривати ніжки на 2-3 сантиметри).

Крок 5. Варимо м’ясо при слабкому кипінні 4 години, потім вводимо в бульйон овочі, спеції та сіль – томимо ще 60 хвилин.

Крок 6. М’ясо виловлюємо та остуджуємо, розбираємо на невеликі шматочки та укладаємо у глибокі тарілки.

Крок 7. Бульйон остуджуємо та проціджуємо, заливаємо яловичину.

Крок 8. Ставимо ємності у холод до повного застигання. Через кілька годин знімаємо пробу і насолоджуємося. Смачного!

Прокрутка до верху