Плов – це збалансоване поєднання підрум’янених шматочків м’яса, розсипчастої цибулі та овочів, просочених яскравими спеціями (зірою, куркумою, барбарисом) та чарівним часниковим ароматом. У цій статті ви дізнаєтеся безліч рецептів цієї апетитної страви та різні способи її приготування. Наприклад, плов можна приготувати просто неба, використовуючи афганський казан, а якщо ж такої можливості немає, то пригодиться і звичайна сковорода з високими бортами або каструля. Для приготування можна вибирати не тільки яловичину та баранину, але й також курку зі свининою.
Як приготувати плов в домашніх умовах?
Класичний плов зі свининою в казані на плиті – це страва, що ідеально підходить, як для святкової події, так і для буденної вечері, після якої всі ваші гості та члени сім’ї залишаться не тільки ситими, але й задоволеними, бо плов, приготований з цього. рецепту – це неймовірно смачно та ароматно.
Інгредієнти:
на – 7 порції
- Свинина – 300 гр.
- Рис білий – 300 гр
- . – 3 шт.
- Часник – 3 головки
- Цибуля ріпчаста – 4 шт.
- Олія – 100 мл.
- Лавровий лист – 3 шт.
- Каррі – 1 ч.л.
- Куркума – 1 ст.л.
- Приправи – 3 ст.л.
- Сіль – 1,5 ч.л.
- Перець чорний мелений – 1/2 ч.л.
Процес приготування:
Як приготувати плов у домашніх умовах за класичним рецептом? Крупу висипаємо на сито і ретельно промиваємо під струменем води, даємо час стекти.
Знімаємо лушпиння з цибулі та шкірку з моркви, коренеплоди обполіскуємо.
Головки цибулі рубаємо невеликими шматочками.
Морквину ріжемо довгастими брусками середньої товщини.
Промите м’ясо нарізаємо невеликими скибочками.
У казані розжарюємо олію і висипаємо овочі, на максимальному полум’ї пасеруємо до м’якості.
До засмаження відправляємо свинину, перемішуємо і смажимо до зміни кольору.
Додаємо лавр, сіль та приправи – перемішуємо та прогріваємо всі разом близько двох хвилин.
Засипаємо зірвак рисом і вливаємо воду так, щоб рідина покривала крупу на три сантиметри вище.
Головки часнику ретельно промиваємо та занурюємо до складу.
Готуємо під кришкою на повільному вогні 40 хвилин, потім нагрівання вимикаємо та наполягаємо страву ще 10-15 хвилин.
Класичний плов у домашніх умовах готовий! Перекладаємо плов у тарілки та приступаємо до дегустації. Смачного!
Розсипчастий узбецький плов у казані
Розсипчастий узбецький плов у казані на сьогоднішній момент має понад п’ятдесят варіацій приготування, але в цьому рецепті ви дізнаєтеся найпопулярніший і найсмачніший спосіб. Основу страви становить в міру жирна бараняча шия, довгозерний рис, ароматні спеції та овочі.
Час приготування – 2 год. 30 хв.
Час приготування – 30 хв.
Порцій – 8.
Інгредієнти:
- Шия барана – 500 гр.
- Рис довгозерний – 500 гр.
- Морквина – 500 гр.
- Цибуля ріпчаста – 4 шт.
- Олія – 150 мл.
- Перець чилі сушений – 2 шт.
- Часник – 2 голівки.
- Барбарис сушений – 1 ст.
- Кмин – 1 ст.
- Кориандр в зернах – 1 ч.л.
- Сіль за смаком.
Процес приготування:
Крок 1. Баранину нарізаємо кубиками середнього розміру, рис промиваємо до прозорості води.
Крок 2. Три головки цибулі та моркву очищаємо та подрібнюємо так, як показано на фото. З головок часнику видаляємо верхнє лушпиння, на зубці не поділяємо.
Крок 3. У казан вливаємо олію і розжарюємо її, закидаємо цілу цибулину без лушпиння, і смажимо до світло-коричневого відтінку, а потім викидаємо.
Крок 4. В ароматне масло завантажуємо нарізку цибулі і при частому помішуванні обсмажуємо до рум’яності і м’якості.
Крок 5. Додаємо м’ясо і готуємо 10-15 хвилин до появи апетитної скоринки. Потім вводимо моркву, засікаємо три хвилини і потім перемішуємо.
Крок 6. Через 10 хвилин всипаємо мелені спеції та барбарис, зменшуємо нагрів і томимо ще 8-10 хвилин.
Крок 7. Заливаємо компоненти окропом так, щоб вода була вищою на два сантиметри. Доповнюємо зірвак гострим перцем, закриваємо кришкою і гасимо 60 хвилин на повільному вогні.
Крок 8. Після закінчення зазначеного часу розподіляємо промитий рис і через шумівку вливаємо окріп (рідина повинна покривати продукти на три сантиметри).
Крок 9. На великому полум’ї чекаємо, поки практично вся волога вбереться, і вдавлюємо часник у крупу. Закриваємо кришкою і томимо ні мінімальному нагріванні близько півгодини, до повної готовності рису.
Крок 10. Розсипчастий плов розкладаємо по порційних піалах і подаємо до столу в гарячому вигляді. Смачного!
Плов з куркою на сковороді
Плов з куркою на сковороді – це проста в приготуванні і шалено смачна страва, яку люблять багато хто. Традиційно ця страва готується з бараниною, яловичиною чи свининою, проте, замінивши м’ясо птицею, смак не погіршиться, а от калорій стане у кілька разів меншим.
Час приготування – 120 хв.
Час приготування – 20 хв.
Порцій – 6.
Інгредієнти:
- Курка – 1,5 кг.
- Рис – 500 грн.
- Цибуля ріпчаста – 2 шт.
- Морква – 2 шт.
- Часник – 1 головка.
- Олія – 100 мл.
- Сіль за смаком.
- Спеції – до смаку.
Процес приготування:
Крок 1. Перед початком процесу очищаємо та промиваємо овочі, обполіскуємо курку. Філе ріжемо на невеликі скибочки і обсмажуємо на олії 5 хвилин.
Крок 2. До птиці висипаємо чверть цибулі кільця і півкільця моркви, компоненти перемішуємо і готуємо 10 хвилин. Потім солимо і приправляємо, орієнтуючись на власний смак.
Крок 3. Підливаємо ще трохи рослинної олії та 200 мілілітрів води, по центру утрамбовуємо цілісну голівку часнику.
Крок 4. Через 10 хвилин рівним шаром висипаємо рис і повністю заливаємо інгредієнти водою, гасимо під кришкою півгодини (нагрів мінімальний).
Крок 5. Страву сервіруємо та за бажанням доповнюємо різносолами або свіжим овочевим салатом. Смачного!
Плов із яловичиною в казані на плиті.
Плов з яловичиною в казані на плиті – це страва, яку можна запросто подати до святкового столу і не сумніватися в тому, що ваші гості залишаться голодними або незадоволеними, тому що поєднання смаків і ароматів настільки незрівнянне, що ніхто не встоїть!
Час приготування – 2 год. 20 хв.
Час приготування – 20-25 хв.
Порцій – 6-7.
Інгредієнти:
- Яловичина із жирком – 800 гр.
- Рис – 500 грн.
- Морквина – 500 гр.
- Цибуля ріпчаста – 120 гр.
- Часник – 2 голівки.
- Зіра – 2 щіпки.
- Спеції для плову – 1 ст.
- Перець червоний мелений – 0,3 ч.л.
- Сіль за смаком.
Процес приготування:
Крок 1. Вказану кількість крупи висипаємо в глибоку ємність разом зі столовою ложкою солі та заливаємо водою, підігрітою до 60 градусів – перемішуємо та відставляємо убік.
Крок 2. Яловичину промиваємо та обсушуємо будь-яким зручним способом, зрізаємо жир.
Крок 3. Жирок ріжемо на дрібні шматочки і витоплюємо в казані на помірному полум’ї, рум’яні шкварки прибираємо з жароміцного посуду. Якщо у вас м’ясо без сала, то використовуйте звичайну олію.
Крок 4. Пасеруємо цибулю до м’якості та золотистості.
Крок 5. Висипаємо скибочки яловичини середнього розміру і смажимо до появи апетитної скоринки.
Крок 6. Закидаємо досить великі скибочки моркви, приправляємо спеціальними спеціями і перемішуємо, мучимо до м’якості овочів.
Крок 7. Зирвак заливаємо водою і гасимо під кришкою 40-50 хвилин.
Крок 8. Потім доповнюємо склад зірою та червоним перцем – заважаємо.
Крок 9. Покриваємо м’ясо та овочі ретельно промитим рисом, додаємо головки часнику та воду. Рідина має повністю покривати інгредієнти. Продовжуємо готування на сильному полум’ї.
Крок 10. Чекаємо, поки крупа вбере практично всю воду.
Крок 11. Зменшуємо нагрівання до мінімуму і лопаткою збираємо рис у гірку.
Крок 12. Накриваємо гірку плоскою тарілкою, зверху кладемо паперові рушники і нарешті кришку. Томимо плов під кришкою ще 35-40 хвилин.
Крок 13. Готову страву перемішуємо та переходимо до сервірування.
Крок 14. Викладаємо плов на спільну велику страву і обов’язково прикрашаємо головкою часнику. Смачного!
Плов в афганському казані на багатті
Плов в афганському казані на багатті, приготований за всіма кавказькими традиціями з додаванням темних родзинок і нуту – це справжній делікатес, який запросто приготує абсолютно кожен кулінар-аматор. Урізноманітнюйте свій раціон під час пікніка або поїздки на природу.
Час приготування – 60 хв.
Час приготування – 30 хв.
Порцій – 6.
Інгредієнти:
- Вирізка яловича – 1 кг.
- Рис «Басматі» – 350 г.
- Морквина – 350 гр.
- Цибуля ріпчаста – 350 гр.
- Родзинки темні – 55 гр.
- Нут – 40 гр.
- Часник – 1 головка.
- Сіль за смаком.
- Приправи для плову – за смаком.
- Олія соняшникова – для смаження.
Процес приготування:
Крок 1. Озброюємося овочечисткою і знімаємо шкірку і лушпиння з моркви та цибулі, ріжемо цибулину півкільцями, а морква – брусками.
Крок 2. Яловичину промиваємо та нарізаємо досить великими сегментами, ретельно промиваємо крупу.
Крок 3. М’ясні скибочки обсмажуємо невеликими порціями на олії до появи характерної скоринки. Потім з’єднуємо в казані всю яловичину та цибулю, пасеруємо та додаємо моркву. Помішуючи, смажимо близько 5 хвилин.
Крок 4. Далі вводимо до складу нут, родзинки, сіль та приправи – заливаємо водою на один сантиметр вище за компоненти, вставляємо голівку часнику і томимо під кришкою 10 хвилин з моменту закипання.
Крок 5. Потім прибираємо казан з вогню і стравлюємо тиском, рівним шаром укладаємо рис, рідина має бути на одному рівні з крупою. Повторно доводимо до кипіння на середньому полум’ї та засікаємо 7 хвилин.
Крок 6. Прибираємо казан з вогню і через 15 хвилин відкриваємо кришку, перемішуємо вміст.
Крок 7. Страву сервіруємо відразу і дегустуємо. Смачного!
Справжній плов із баранини
Справжній плов з баранини можна спробувати не тільки в країнах Кавказу, але й запросто приготувати самому, на своїй домашній кухні, використовуючи тільки ті продукти, які можна придбати в кожному супермаркеті. Приділіть особливу увагу спеціям.
Час приготування – 120 хв.
Час приготування – 25-30 хв.
Порцій – 10.
Інгредієнти:
- Баранина – 1,5 кг.
- Цибуля ріпчаста – 700 гр.
- Морквина – 700 гр.
- Рис для плову – 1 кг.
- Зіра – 2 ст.
- Барбарис сушений – 2 ст.
- Перець червоний мелений – 1 ч.л.
- Перець чорний мелений – 4 ч. л.
- Куркума – 2 ч.л.
- Соль – 3 ст.л.
- Олія соняшникова – 150 мл.
- Часник – 2 голівки.
Процес приготування:
Крок 1. Вказану кількість цибулі «звільняємо» від лушпиння, нарізаємо півкільцями і пасеруємо на розігрітій олії до світло-коричневого відтінку. Паралельно брусками нарізаємо моркву, а баранину – кубиком.
Крок 2. До овочу викладаємо м’ясо, помішуючи смажимо 7 хвилин.
Крок 3. Засипаємо морквину, заважаємо і готуємо ще 5-7 хвилин до розм’якшення.
Крок 4. Всипаємо до компонентів сіль та спеції, робимо вогонь, трохи нижче за середній і вливаємо окріп так, щоб вода покривала склад. Гасимо під кришкою протягом 40 хвилин.
Крок 5. Після закінчення зазначеного часу, покриваємо зірвак ретельно промитим і обсушеним рисом. Заливаємо компоненти окропом і доводимо до кипіння. Накриваємо кришкою, зменшуємо полум’я до мінімального і томимо близько 40 хвилин.
Крок 6. У середині термічної обробки вдавлюємо крупу головки часнику.
Крок 7. Готову страву наполягаємо під кришкою ще півгодини і тільки потім переходимо до трапези, перемішавши складові. Смачного!
Як приготувати смачний плов у мультиварці
Як приготувати смачний плов у мультиварці? Це питання може цікавити тих, у кого під рукою немає казана чи глибокої сковороди, у такому разі – мультиварка справді позбавить вас цієї проблеми. Побалуйте себе та своїх домочадців ароматним та розсипчастим пловом!
Час приготування – 70 хв.
Час приготування – 15-20 хв.
Порцій – 4.
Інгредієнти:
- Курка – 600 гр.
- Рис – 300 грн.
- Вода – 500 мл.
- Цибуля ріпчаста – 1 шт.
- Часник – 1 головка.
- Морквина – 1 шт.
- Приправа для плова – 2 ст.л.
- Олія соняшникова – 2 ст.л.
- Сіль за смаком.
- Перець чорний мелений – до смаку.
Процес приготування:
Крок 1. Насамперед, очищаємо та ополіскуємо овочі, птицю розрізаємо на порційні шматочки, рис промиваємо до прозорості води.
Крок 2. У чашу мультиварки вливаємо соняшникову олію і запускаємо режим «жаріння» (20 хвилин), засипаємо чверть кільця цибулі.
Крок 3. Моркву ріжемо великою соломкою та відправляємо до цибулі.
Крок 4. До засмаження викладаємо м’ясо, посипаємо меленим перцем та сіллю.
Крок 5. Приблизно за 5 хвилин до закінчення режиму додаємо спеції для плову – перемішуємо.
Крок 6. Після звукового сигналу, перемикаємо програму на “плав”, на таймері встановлюємо 60 хвилин. Рівним шаром розподіляємо рис та заливаємо водою.
Крок 7. По центру поміщаємо цільну голівку часнику та закриваємо кришку.
Крок 8. Гарячий і розсипчастий плов відразу ж подаємо до столу і насолоджуємось. Смачного!
Солодкий плов із родзинками
Солодкий плов із ізюмом – це чудова альтернатива класичному м’ясному плову, який також має вишуканий смак і неперевершений аромат. Для яскравості фарб, додамо до складу невелику кількість кураги та подрібненої моркви – пальчики оближеш!
Час приготування – 60 хв.
Час приготування – 15 хв.
Порцій – 4.
Інгредієнти:
- Рис – 1 ст.
- Родзинки – 50 гр.
- Цибуля ріпчаста – 1 шт.
- Курага – 70 гр.
- Морквина – 1 шт.
- Приправа для плова – 1 ч.л.
- Олія – 2 ст.л.
- Часник – 2 зуб.
- Сіль за смаком
Процес приготування:
Крок 1. Підготовляємо продукти: сухофрукти промиваємо та промокуємо паперовими рушниками, овочі очищаємо та обдаємо водою.
Крок 2. На розпеченій рослинній олії пасеруємо бруски моркви та півкільця цибулі до м’якості та легкої рум’яності.
Крок 3. Висипаємо до овочів сіль і приправи, а також родзинки та подрібнену курагу, перемішуємо і прогріваємо всі разом 1-2 хвилини.
Крок 4. Закидаємо неочищені зубці часнику та заливаємо склад склянкою води, накриваємо кришкою та гасимо близько 10 хвилин.
Крок 5. Розподіляємо промиту крупу.
Крок 6. Заливаємо інгредієнти водою на півтора сантиметри вище за їх рівень.
Крок 7. Готуємо на повільному полум’ї під кришкою 20-25 хвилин, а потім прикриваємо рушником і даємо відпочити ще 10-15 хвилин.
Крок 8. Перед подачею активно перемішуємо. Готуйте та отримуйте задоволення!
Плов у рукаві у духовці
Плов у рукаві в духовці – це простий та перевірений спосіб приготування розсипчастого плову, який вийде з першого разу навіть у того, хто вперше переступив поріг кухні. Ваше головне завдання – це підібрати якісні інгредієнти та не переборщити з водою.
Час приготування – 1 год. 20 хв.
Час приготування – 20 хв.
Порції – 3.
Інгредієнти:
- Яловичина – 200 гр.
- Рис – 1,5 ст.
- Вода – 1 л.
- Морква – 1 шт.
- Цибуля ріпчаста – 1 шт.
- Часник – 3 зуб.
- Паприка солодка мелена – до смаку.
- Спеції для плову – до смаку.
- Сіль за смаком.
- Олія – для смаження.
Процес приготування:
Крок 1. Овочі очищаємо та ополіскуємо водою, за допомогою терки з дрібними отворами подрібнюємо моркву, цибулю ріжемо тонкими підлогою або чверть кільцями.
Крок 2. З яловичини видаляємо плівки, нарізаємо м’якуш довгастими брусками.
Крок 3. У сковороду вливаємо і прогріваємо олію, протягом 5-7 хвилин пасеруємо овочі і перекладаємо в тарілку.
Крок 4. У цій же жароміцній сковороді злегка підрум’янюємо м’ясо.
Крок 5. Рис промиваємо до прозорості води та даємо час обсохнути.
Крок 6. Крупу змішуємо з обсмаженими компонентами, слайсами часнику, сіллю та спеціями.
Крок 7. Склад викладаємо в рукав для запікання, заливаємо водою та щільно зв’язуємо. Для виходу пари робимо кілька проколів зубочисткою зверху.
Крок 8. Готуємо плов протягом 40-45 хвилин при температурній відмітці 180 градусів. Смачного!
Домашній плов з куркою в каструлі на плиті
Домашній плов з куркою в каструлі на плиті – це страва, яка стане для вас збалансованим і апетитним прийомом їжі, який надовго зарядить енергією. Процес дуже простий, а результат завжди виходить вище за всілякі похвали. Особливо смачно буде, якщо використовувати свійську птицю.
Час приготування – 30 хв.
Час приготування – 5 хв.
Порцій – 6.
Інгредієнти:
- Курка – 550 гр.
- Рис – 400 грн.
- Вода – 800 мл.
- Морква – 1 шт.
- Цибуля ріпчаста – 1 шт.
- Часник – 1 головка.
- Спеції для плову – 1 ст.
- Олія – 2 ст.л.
- Сіль за смаком.
Процес приготування:
Крок 1. Курячу тушку розрубуємо на порційні сегменти, промиваємо та даємо час обсохнути.
Крок 2. Очищену головку цибулі нарізаємо чверть кільцями.
Крок 3. Соломкою нарізаємо морквину.
Крок 4. У каструлю наливаємо олію і розігріваємо, пасеруємо овочі, додаємо птицю і обсмажуємо складові до появи золотистої скоринки. Додаємо спеції та сіль.
Крок 5. Поверх курки з овочами розрівнюємо промитий рис, у центр поміщаємо голівку часнику.
Крок 6. Заливаємо інгредієнти водою і мучимо під кришкою на повільному вогні протягом 20-30 хвилин.
Крок 7. Ароматний плов подаємо до столу з «пилу, з жару». Смачного!