Використання кляру для курячого філе допоможе уникнути сухості блюд, що готуються. Птах у такій «оболонці» завжди виходить соковитою, м’якою, ніжною і напрочуд смачною. Далі зібрані найбільш вдалі рецепти кляру, що ідеально підходять для курячого м’яса. Є серед них і оригінальний пивний, і хрусткий крохмальний.
Кляр для курячого філе, запечене в духовці
Склад продуктів: 1 ст. жирної сметани, 2 ст. ложки просіяного борошна, чорний перець, італійські трави, сіль.
- У сметану поступово всипається борошно. Інгредієнти потрібно перемішати таким чином, щоб в масі не було навіть дрібних грудочок.
- Кляр солиться за смаком, перчится, присмачується італійської сумішшю трав.
- В отриману масу занурюються шматочки підготовленої курки, після чого вони викладаються на деко і готуються до рум’яної скоринки.
Спеції для такого кляру можна вибирати будь-які по своєму смаку.
Сирний кляр
Склад продуктів: 70 г напівтвердого або твердого сиру, 2 сирих яйця, суміш улюблених спецій, сіль.
- Першим ділом сирі яйця виливаються в миску і збиваються до однорідності. На поверхні суміші повинна з’явитися легка пінка.
- Сир треться на крупній тертці і з’єднується з збитими яйцями.
- Отримана маса за смаком солиться і приправляється спеціями. Можна додати в неї свіжий роздавлений або гранульований часник.
Приготований за таким рецептом кляр найкраще використовувати для курячого філе, яке планується обсмажувати на сковорідці. Воно виходить хрустким і з яскравим сирним смаком.
Смачний кляр з майонезом
Склад продуктів: 130 г жирного майонезу (бажано, класичного, без добавок) 1 ст. високосортного борошна, 2 великих сирих яйця, половина склянки води, сіль, італійські трави.
- Сирі яйця розбиваються в глибоку ємність.
- До них викладається відразу весь майонез, додається сіль і вибрані спеції. Маса добре перемішується. Найзручніше використовувати для цієї мети міксер або спеціальну насадку блендера.
- Поступово в кляр вливається води. Рідина повинна бути холодною. Збивання при цьому не припиняється.
- Далі потрібно пару раз просіяти борошно — в ній не повинно залишитися грудочок. Тільки після цього борошно мінімальними порціями засипається в майбутній кляр. Додавати її треба повільно, стежачи за густотою маси. По консистенції суміш буде нагадувати густу сметану. Борошна може знадобитися трохи більше або трохи менше від кількості, заявленого в рецепті.
- Маса досаливается і ще раз перемішується.
Такий кляр з майонезом відмінно поєднується не тільки з курячим філе, але також і з рибою різних сортів.
Кляр для відбивних
Склад продуктів: 2-3 ст. л. жирної сметани (не домашній!), 2 сирих яйця, 4-5 ст. ложок борошна, сіль, мелений чорний перець.
- У глибоку миску виливаються обидва сирих яйця і злегка збиваються віночком до однорідності.
- В яєчну суміш викладається сметана і додається кухонна сіль.
- Компоненти ще раз добре збиваються віночком.
- Борошно просіюється через найдрібніше сито і тільки після цього додається до іншим продуктам разом з свіжомеленим чорним перцем.
- Інгредієнти ретельно вимішуються.
Далі можна вмочати в кляр для відбивних з курячого філе шматочки відбитого м’яса і обсмажувати їх на розпеченій промасленим сковорідці.
Покроковий рецепт цибульного кляру
Склад продуктів: 4 великі ложки майонезу і жирної сметани, сіль, мелений чорний перець, 2 великі цибулини, 4-5 ст. л. з гіркою борошна, 4 сирих яйця. Як приготувати смачний кляр з ріпчастою цибулею, розповідається далі.
- На дрібній тертці натирається цибулю. Можна полегшити собі завдання і використовувати для подрібнення овочів відповідну насадку блендера. Цибуля повинен перетворитися в кашку.
- Далі до овочу додається сметана, сіль і майонез.
- Сирі яйця спочатку збиваються до появи легкої пінки, після чого переливаються до інших компонентів.
- Залишилося всипати просіяне борошно, мелений чорний перець і перемішати складові.
Такий апетитний тісто підійде і для курячого філе, і для свинини. Свіжий лук не відчувається в готовому блюді, він лише робить частування більш соковитим і смачним.
Пивний кляр для курячого філе
Склад продуктів: цілий стакан світлого пива, 60 мл рафінованої соняшникової олії, склянку з гіркою високосортного борошна, кам’яна сіль, 2 сирих яйця, суміш перців.
- Для приготування кляра за таким рецептом використовується злегка підігріте світле пиво. Можна просто відправити склянку з напоєм в мікрохвильову піч на півхвилини.
- Тепле пиво солиться і перчится за смаком. До нього відразу борошно висипається. Додавати її потрібно поступово, ретельно перемішуючи складові після кожної нової порції, щоб в суміші не утворювалися грудочки.
- Яєчні білки і жовтки будуть використовуватися окремо. Обидві складові збиваються. Спочатку в майбутній кляр вливаються жовтки, потім — білки.
- Додається рафінована олія. Всі інгредієнти добре перемішуються.
Одержаний пивний кляр можна назвати універсальним. Він чудово підходить не тільки для страв з курячого філе, але також для морепродуктів, сиру і навіть овочів. Наприклад, можна готувати в ньому апетитні, хрусткі цибульні кільця.
Хрусткий кляр з крохмалем
Склад продуктів: 130 г кукурудзяного крохмалю, 1 ч. л. рафінованої рослинної олії, 4 сирих яйця, половина склянки води, сіль.
- Сирі яйця поділяються на складові. Жовтки змішують з теплою водою, сіллю і маслом. Інгредієнти добре перемішуються. Білки будуть використовуватися трохи пізніше.
- Невеликими порціями всипається крохмаль. Майбутній тісто добре розмішати вінчиком.
- Окремо збиваються білки до м’яких піків. Їх потрібно обережно вмішати в масу з другого кроку.
- Ємність з кляром встановлюється в миску з крижаною водою для охолодження.
Після цього готову суміш можна використовувати для приготування хрусткого курячого філе.