Кляр для риби – 12 рецептів приготування в домашніх умовах

Правильно приготовлений кляр для риби збереже філе соковитим, ніжним, м’яким. Рідке тісто або так званий кляр відмінне рішення для господині, коли під рукою виявилася риба і потрібно нагодувати сім’ю.

Класичний рецепт кляру для риби

Інгредієнти: 5 сирих великих яєць, 2 ст. л. борошна, 90 г замороженої подрібненої зелені, щіпка дрібної солі, лимонний сік або оцет.

  • Зелень заздалегідь розморожується. Як варіант можна використовувати свіжу подрібнену суміш трав.
  • Підготовлена зелена маса змішується з яйцями. Інгредієнти злегка збиваються двома виделками або віночком.
  • У масу відправляється сіль, сік лимона або оцет. Збивання триває.
  • Залишається додати борошно і знову добре вимісити продукти.

Важливо! Рибу слід витримати в прохолодному місці, нарізати брусками і приступати до процесу. Тривалість смаження становить приблизно п’ять хвилин.

Це найдешевший і простий рецепт кляру, який підійде для риби практично будь-якого сорту.

Сама ніжна риба в клярі

Інгредієнти: 3-4 столові ложки борошна найвищого гатунку, 1 велика ложка картопляного крохмалю, кухонна сіль, очищена вода, 1 велика ложка пекарського порошку.

  • Щоб «тісто» вийшло хрустким, скористайтесь картопляним крохмалем. Він змішується з борошном, яку обов’язково слід заздалегідь пару раз просіяти, щоб виключити утворення грудок.
  • Підготовлена борошно з’єднується з крохмалем в одній мисці. До сипучих компонентів вливається кип’ячена вода. Рідини потрібно взяти стільки, щоб тісто у результаті вийшов, як густа сметана.
  • Маса солиться, з’єднується з пекарським порошком.

Після чергового перемішування рибні брусочки нанизують на вилку, умочують в тісто, а потім опускають в жир.

Пишний кляр з майонезом

Інгредієнти: 140 г жирного майонезу, спеції за смаком (наприклад, суміш для овочів), склянка борошна, 2 яйця категорії С1, півсклянки фільтрованої води, сіль.

  • Яйця вилити в зручну посуд.
  • В рідку трохи збиту масу додається майонез, спеції і сіль.
  • Суміш обробляється міксером на повільній швидкості.
  • Вливається вода. Тільки після цього можна засипати борошно. Потрібно додавати її мінімальними порціями. У підсумку кляр вийде, як домашня сметана по густоті.
  • Може знадобитися трохи більше або менше від заявленої кількості борошна, яке визначається самостійно.

В одержаний пишний кляр з майонезом умочують шматочки рибного філе і смажаться на розпеченому маслі з обох сторін.

Дивіться також:  Рибний пиріг – 12 рецептів приготування

Рецепт з тесту на кефірі

Інгредієнти: повний стакан кефіру середньої жирності, 90 г просіяного борошна, 1 велика ложка кукурудзяного крохмалю, 2-3 щіпки солі, спеціальна суміш приправ для риби.

  • Щоб приготувати тісто для кляру, насамперед потрібно взяти холодний кефір і поступово засипати в нього все борошно, просіяне з кукурудзяним крохмалем.
  • Віночком маса збивається до однорідності.
  • Залишилося лише засипати сіль і суміш приправ – кляр повністю готовий.

Консистенція маси повинна бути щільною, щоб вона не стікала по рибним шматочках.

На пиві

Інгредієнти: 5 великих ложок жирного молока, 210 г високосортного борошна, 170 мл світлого пива, 2 великих яйця, ½ малий. ложки кухонної солі. Зазначене кількість інгредієнтів розрахована на 1 кг рибного філе.

  • Тепле або кімнатної температури світле пиво виливається в глибоку миску. До нього одразу не додається холодне молоко. Рідини перемішуються.
  • Яйця збиваються окремо до появи легкої пінки і однорідності, після чого виливаються в основу для кляру.
  • Туди ж висипається просеянная борошно. Вимісити тісто для риби на пиві потрібно таким чином, щоб в ньому не залишилося навіть найменших грудочок.
  • «Тісто» виходить не дуже густим, як для оладок.

Перед зануренням рибних шматочків в масу кляр повинен постояти в прохолоді не менше півгодини.

Паніровка для риби без яєць

Інгредієнти: 270 мл світлого пива, 1 мал. ложка розпушувача, 120 г пшеничного борошна, будь-які спеції за смаком, сіль.

  • Яйця збиваються до появи пінки, після чого до них виливається столова ложка крижаної води.
  • Відразу всипати вибрані приправи і сіль.
  • Далі в суміш поступово вводиться заздалегідь просеянная борошно.
  • Інгредієнти збиваються до однорідності маси. У ній не повинно бути навіть дрібних грудочок.
  • Тісто забирається в прохолоду приблизно на півгодинки. Далі в нього умочують рибні шматочки і обсмажують на сковорідці.

В клярі без яєць у складі краще готувати нежирні сорти риби. Наприклад, минтай, хек або палтуса.

Незвичайний варіант з горілкою

Інгредієнти: 2 великі ложки якісної горілки, 160 г високосортного борошна, сіль, 2 яйця категорії С1, перець мелений.

  • Яйця виливаються у дві миски, розділивши жовтки від білків. Обидві частини збиваються віночком або міксером. Білки перетворити в пишну піну.
  • У процесі збивання жовтків до них вводиться холодна горілка. Сюди ж висипаються залишилися сухі інгредієнти, крім борошна.
  • В отриману масу додаються підготовлені пишні білки. Але вмішувати їх потрібно дуже повільно і обережно – широкої лопаткою.
Дивіться також:  Картопля, запечена в духовці у фользі – 8 смачних рецептів

Смачний хрусткий кляр для риби повністю готовий. Залишилося використовувати його за призначенням.

З молоком

Інгредієнти: гранований склянку жирного молока (відмінно, якщо в запасі виявилося домашнє), 210 г заздалегідь просіяного борошна, 3 великих сирих яйця, 40 г вершкового масла, дрібна сіль, мелений запашний перець. Як зробити кляр з молоком, розповідається далі.

  • Яйця заздалегідь виймаються з холодильника. Коли вони стануть кімнатної температури, продукти діляться на складові. Їх потрібно збивати окремо.
  • В одній мисці до стану густої піни міксером (спочатку на повільній, а потім на середньої та максимальної швидкості) обробляються білки. Далі ємність переставляється в морозильну камеру на 5-6 хвилин.
  • Залишилися жовтки збиваються до легкої пінки, з’єднуються з холодним молоком.
  • У суміш з третього кроку поступово всипається просеянная борошно. Після кожної нової порції маса добре перемішується.
  • В останню чергу в кляр викладається розм’якшене масло і повільно акуратно втручається білкова піна.

Після чергового перемішування в масу умочують рибні шматочки.

Картопляний кляр

Інгредієнти: 2 великі сирі яйця, по 2,5 великі ложки майонезу, борошна, кам’яна сіль за смаком, 3-4 середні картопляні бульби.

  • Яєчка виливаються в ємність, у якій вони надалі будуть збиватися.
  • До рідкої маси додається просеянная високосортна борошно і майонез. Складові перешиваются, за смаком присаливаются і злегка збиваються.
  • Картопля чиститься, насухо витирається паперовими рушниками, натирається на овощерезке з середніми отворами, або подрібнюється в блендері.
  • Шматочки рибного філе перед обсмаженням спочатку умочують в яєчно-майонезну масу, після чого обвалюються в тертої картоплі. Стружка овоча має з усіх боків прилипнути до риби.

Залишиться лише обсмажити заготовки з двох сторін на розігрітій олії.

З яйцем і борошном

Інгредієнти: 180 г заздалегідь просіяного борошна найвищого гатунку, сіль і чорний мелений перчик за смаком, 2 сирих великих яйця, 110 мл крижаної води, 120 г легкого майонезу.

Дивіться також:  Яловичина з грибами – 8 рецептів приготування

  • У глибокій тарілці збиваються яйця. Їх складові повинні повністю розчинитись, а на поверхні рідини – з’явитися мінімальна пінка.
  • Далі у збиту масу поступово вводиться сіль, мелений перець.
  • Після чергового перемішування додається майонез. Збивання повторюється. Якщо для цієї мети використовується міксер, працювати їм потрібно на мінімальній швидкості. В іншому випадку вже готовий кляр буде сильно пінитися.
  • При безперервному перемішуванні основи для кляру у неї тонким струменем вливається крижана вода.
  • Після цього за невеликий ложці всипається вся просеянная борошно.
  • Слід уважно стежити за густотою кляру.

Важливо не переборщити з борошном і розбивати всі з’являються грудочки.

Сирний кляр для риби на сковороді

Інгредієнти: 2 великі ложки легкого майонезу, 4 шт. великих яєць, 4 ст. ложки найвищого гатунку борошна, 120 г сиру, мелений перчик, кам’яна сіль.

  • В піалу викладається легкий майонез. До нього забиваються сирі яйця по одному.
  • Отримана маса збивається на середній швидкості міксера.
  • Сир натирається на дрібній тертці. Можна використовувати як тверді, так і напівтверді сорту продукту.
  • У збиту масу висипається підготовлений сир і всі сухі інгредієнти.
  • Складові дуже добре вимішуються.
  • Одержаний сирний кляр для риби повинен настоятися хвилин 15.

Далі в нього можна занурювати шматочки рибного філе і смажити на розжареному маслі.

Самий повітряний кляр на мінералці

Інгредієнти: 2-3 середніх сирих яйця, 170-190 мл мінеральної газованої води, 200-220 г першосортної борошна, сіль.

  • Першим ділом потрібно охолодити газовану мінералку. Напій повинен стати крижаним. Також не можна забувати про те, що мінеральна вода сама по собі солона, тому додаткова сіль кляру може зовсім не знадобитися. Потрібно орієнтуватися виключно на власний смак.
  • У глибокій тарілці змішуються сирі яйця і половина мінералки.
  • Складові добре збиваються, присаливаются.
  • Додається борошно невеликими порціями. Інгредієнти добре вимішуються.
  • Вливається залишилася мінералка. На цьому етапі в кляр при необхідності додається сіль.
  • Коли маса виявиться повністю однорідною і без грудочок, можна вмочати в неї підготовлені рибні шматочки.

Філе в цьому складі можна і смажити на сковорідці, і у фритюрі, а також готувати в духовій шафі.

Прокрутка до верху