Самий літній, такий смачний і настільки корисний овоч — кольорова капуста. Липневі суцвіття не порівняти з вымороженными, безстатевими зимовими, а тому саме час поласувати прекрасною свіжою капустою. Чи знаєте ви, як приготувати цвітну капусту в клярі? Є маса способів приготування страви, ми вибрали найкращі.
Пісний кляр для цвітної капусти
Найвідоміший кляр — збиті яйця з борошном. Але не всі знають, що є і пісний варіант, теж дуже смачний. Колір капустяних суцвіть не буде настільки яскравий, як з жовтими яйцями, але зате хрусткость забезпечена.
Отже, рецепт приготування простий:
Так само можна смажити і інші овочі. Щоб скоринка була особливо хрусткою, не шкодуйте масла — краще смажити у фритюрі. В пост полити капусту можна томатним соусом, в інший час подавати як гарнір до риби або м’яса.
Кляр для цвітної капусти без яєць
За тим же принципом можна приготувати кляр і без яєць, але на молоці. Якщо ж замість звичайного коров’ячого молока використовувати соєва, то вийде ще один пісний або вегетаріанський варіант.
Приготувати тісто, по консистенції нагадує тісто для млинців, хіба тільки трохи густіше.
Тісто робиться так:
Капуста виходить зовсім не гірше, ніж та яку ми звикли робити з яйцями.
На мінеральній воді
Як бути, якщо гості на порозі, а в будинку немає нічого смачного? Ну, хіба що пара яєць і розкішна голова білосніжною цвітної капусти чекає своєї години в холодильнику. Це її і ваш вихід!
Готуємо цвітну капусту в клярі на звичайній мінералці — повірте, буде не гірше. Розповімо, як приготувати кляр для цвітної капусти для прекрасного овочевого страви «з нічого».
Потрібно:
- качан капусти приблизно на кілограм;
- 2 яйця;
- 6 ст. ложок борошна;
- склянку мінералки;
- перець гострий — чверть чайної ложки.
Якщо знайдеться мелена паприка (1 ч. ложка), стільки ж приправи каррі і свіжа зелень кінзи, то вийде зовсім щось концептуальне.
Всі, крім мінералки, скласти в миску, збити, додати мінеральну воду і ще раз збити. У суміш покласти капустяні суцвіття і перемішати до рівномірності покриття кляром. Далі смажити на невеликій кількості олії до готовності. Готову капусту можна полити солодким соусом «Наршараб» — у поєднанні з гострою капустою буде зовсім азіатський результат.
Кляр на пиві
Готуємо цвітну капусту в клярі з пива. Це простий спосіб обсмажування капусти, якщо потрібен повітряний кляр.
Щоб зробити кляр на пиві, потрібно півсклянки пива змішати з сіллю (кількість визначати за смаком), вбити туди пару яєць і додати 2 ст. ложки борошна. Все ще раз акуратно перемішати віночком. Цього вистачить для обжарювання невеликого качана.
Смажити капусту як правило, попередньо розібравши на суцвіття, відваривши хвилини 2-3 і відкинувши на друшляк. Після цього суцвіття вмочити в кляр, смажити на невеликому вогні, перевертаючи з усіх боків.
Сирний кляр для цвітної капусти
Цвітна капуста в сирному клярі — це варіант чудового гарніру і дуже смачне самостійне блюдо. Додайте до кляру твердого сиру, і ви отримаєте продукт з яскраво вираженим вершковим смаком, ароматом ніжного сиру і незрівнянної золотистою скоринкою на округлих суцвіттях капусти. Всередині капуста буде соковитою, але зовні апетитно-смаженої і хрусткою.
Отже, цвітна капуста з сиром робиться так:
Смажена з сирним кляром смачна капуста готова!
Кольорова капуста, запечена в духовці
Було б несправедливо не згадати ще про один спосіб приготування капусти — в духовці. Запекти капусту можна в вершках, з сиром, з фаршем та іншими добавками. Ми ж розповімо, як просто і смачно зробити звичайну запечену капусту, яка збереже свій смак, але буде при цьому без зайвого додавання олії.
В цьому блюді головне, після капусти, — соус.
Його готуємо, змішуючи такі компоненти:
Поки готуємо все інше, соус накриваємо і ставимо в холодильник.
Для кляру:
Перед подачею запечену капусту красиво розкладемо на блюді, подаємо з м’ятним соусом.
Як зробити хрусткий кляр для цвітної капусти?
Щоб капуста вийшла з зовсім вже хрусткою скоринкою, потрібно при приготуванні кляру для смаження половину борошна замінити крохмалем.
Ще одна порада — смажити у великій кількості добре розігрітого масла і малими порціями. Чим вільніше капусті на сковороді, тим краще і яскравіше буде скоринка.