Кляр для цвітної капусти – 5 рецептів кляру

Самий літній, такий смачний і настільки корисний овоч — кольорова капуста. Липневі суцвіття не порівняти з вымороженными, безстатевими зимовими, а тому саме час поласувати прекрасною свіжою капустою. Чи знаєте ви, як приготувати цвітну капусту в клярі? Є маса способів приготування страви, ми вибрали найкращі.

Пісний кляр для цвітної капусти

Найвідоміший кляр — збиті яйця з борошном. Але не всі знають, що є і пісний варіант, теж дуже смачний. Колір капустяних суцвіть не буде настільки яскравий, як з жовтими яйцями, але зате хрусткость забезпечена.

Отже, рецепт приготування простий:

  • 0,5 склянки холодної води з’єднати з 4 ст. ложками рослинного масла;
  • додати 1 ч. ложку розпушувача, перець і сіль за смаком;
  • ввести 2 склянки борошна;
  • в вийшло рідке тісто покласти відварені за напівготовності суцвіття і обсмажити на середньо нагрітому маслі до рум’яної скоринки.
  • Так само можна смажити і інші овочі. Щоб скоринка була особливо хрусткою, не шкодуйте масла — краще смажити у фритюрі. В пост полити капусту можна томатним соусом, в інший час подавати як гарнір до риби або м’яса.

    Кляр для цвітної капусти без яєць

     

    За тим же принципом можна приготувати кляр і без яєць, але на молоці. Якщо ж замість звичайного коров’ячого молока використовувати соєва, то вийде ще один пісний або вегетаріанський варіант.

    Приготувати тісто, по консистенції нагадує тісто для млинців, хіба тільки трохи густіше.

    Тісто робиться так:

  • молоко змішати в рівній пропорції з водою, суміш підсолити за смаком, додати перець мелений і улюблені приправи;
  • підсипати борошна до густини, зазначеної вище;
  • умочуючи відварені в підсоленій воді суцвіття капусти, класти на добре розігріту олію і смажити до рум’яної скоринки.
  • Дивіться також:  Рагу з курячої грудки з фунчозой та овочами

    Капуста виходить зовсім не гірше, ніж та яку ми звикли робити з яйцями.

    На мінеральній воді

    Як бути, якщо гості на порозі, а в будинку немає нічого смачного? Ну, хіба що пара яєць і розкішна голова білосніжною цвітної капусти чекає своєї години в холодильнику. Це її і ваш вихід!

    Готуємо цвітну капусту в клярі на звичайній мінералці — повірте, буде не гірше. Розповімо, як приготувати кляр для цвітної капусти для прекрасного овочевого страви «з нічого».

    Потрібно:

    • качан капусти приблизно на кілограм;
    • 2 яйця;
    • 6 ст. ложок борошна;
    • склянку мінералки;
    • перець гострий — чверть чайної ложки.

    Якщо знайдеться мелена паприка (1 ч. ложка), стільки ж приправи каррі і свіжа зелень кінзи, то вийде зовсім щось концептуальне.

    Всі, крім мінералки, скласти в миску, збити, додати мінеральну воду і ще раз збити. У суміш покласти капустяні суцвіття і перемішати до рівномірності покриття кляром. Далі смажити на невеликій кількості олії до готовності. Готову капусту можна полити солодким соусом «Наршараб» — у поєднанні з гострою капустою буде зовсім азіатський результат.

    Кляр на пиві

    Готуємо цвітну капусту в клярі з пива. Це простий спосіб обсмажування капусти, якщо потрібен повітряний кляр.

    Щоб зробити кляр на пиві, потрібно півсклянки пива змішати з сіллю (кількість визначати за смаком), вбити туди пару яєць і додати 2 ст. ложки борошна. Все ще раз акуратно перемішати віночком. Цього вистачить для обжарювання невеликого качана.

    Смажити капусту як правило, попередньо розібравши на суцвіття, відваривши хвилини 2-3 і відкинувши на друшляк. Після цього суцвіття вмочити в кляр, смажити на невеликому вогні, перевертаючи з усіх боків.

    Сирний кляр для цвітної капусти

     

    Дивіться також:  Смажимо домашні котлети на сковороді

    Цвітна капуста в сирному клярі — це варіант чудового гарніру і дуже смачне самостійне блюдо. Додайте до кляру твердого сиру, і ви отримаєте продукт з яскраво вираженим вершковим смаком, ароматом ніжного сиру і незрівнянної золотистою скоринкою на округлих суцвіттях капусти. Всередині капуста буде соковитою, але зовні апетитно-смаженої і хрусткою.

    Отже, цвітна капуста з сиром робиться так:

  • Приготуйте 3 яйця, півсклянки (приблизно) борошна, 50 г сиру, трохи сметани (достатньо трьох ст. ложок), солі і перцю кладіть за смаком.
  • Збити всі інгредієнти виделкою (яйця, сіль, перець, сметану).
  • Всипте, перемішуючи до однорідності, борошно, щоб не залишилося грудочок. Кляр не повинен бути рідким. Якщо рідкуватим, додайте борошна до щільної плинності.
  • На розігрітому рослинному маслі обсмажити обмакнутые в кляр суцвіття відвареної капусти.
  • Для того, щоб не було занадто жирно, зніміть готові шматочки на паперовий рушник.
  • Смажена з сирним кляром смачна капуста готова!

    Кольорова капуста, запечена в духовці


     

    Було б несправедливо не згадати ще про один спосіб приготування капусти — в духовці. Запекти капусту можна в вершках, з сиром, з фаршем та іншими добавками. Ми ж розповімо, як просто і смачно зробити звичайну запечену капусту, яка збереже свій смак, але буде при цьому без зайвого додавання олії.

    В цьому блюді головне, після капусти, — соус.

    Його готуємо, змішуючи такі компоненти:

  • 1 перчик чилі, хороший пучок кінзи і з десяток листочків м’яти порізати і подрібнити у блендері;
  • додати лимонний сік (1 ст. ложка), 2 ст. ложки рослинної (оливкової олії) і стільки ж води, все перетворити в пюре.
  • Поки готуємо все інше, соус накриваємо і ставимо в холодильник.

    Для кляру:

  • беремо півсклянки борошна, до неї додаємо півсклянки панірувальних сухарів, сіль і розпушувач — по пів чайної ложки, по четвертинці чайної ложки кладемо меленого кмину, куркуми, кайенского перцю, простого меленого чорного перцю, а також індійської прянощі «Гарам Массала» (якщо є);
  • у цю суміш вливаємо півсклянки мінералки, 1 ст. ложку соку лимона і пару ложок рослинного масла;
  • окремо збиваємо до піни пару яєчних білків, які акуратно додаємо в кляр і перемішуємо;
  • духовку розігріваємо до 240 градусів;
  • суцвіття капусти опускаємо в кляр, далі обвалюємо в сухарях і кладемо на подмазанный маслом деко;
  • поставимо деко в розігріту духовку на 20 хвилин.
  • Дивіться також:  Рецепт сливового пирога від New York Times

    Перед подачею запечену капусту красиво розкладемо на блюді, подаємо з м’ятним соусом.

    Як зробити хрусткий кляр для цвітної капусти?

    Щоб капуста вийшла з зовсім вже хрусткою скоринкою, потрібно при приготуванні кляру для смаження половину борошна замінити крохмалем.
    Ще одна порада — смажити у великій кількості добре розігрітого масла і малими порціями. Чим вільніше капусті на сковороді, тим краще і яскравіше буде скоринка.

    Прокрутка до верху