Легкий, грайливий, гіркувато-солодкуватий коктейль Апероль Шприц символізує свободу і розкутість. Недарма він так популярний у європейської молоді: жодна модна вечірка не обходиться без Апероля. Спекотними літніми вечорами буде так приємно зустрічати захід сонця з келихом напою, колір якого під стати призахідного сонця – рожево-золотистий з відблисками і переливами. Розповімо, як приготувати коктейль самостійно.
Апероль Шприц (Aperol Spritz) — історія коктейлю
Історія коктейлю Апероль Шприц заслуговує уваги. Почати варто з моменту винаходу головного компонента напою Апероля. Цей незвичайний бітер був винайдений в Італії. Його творці – брати з Падуя Сільвіо і Луїджі Барб’єрі. Вони зуміли поєднати в одному рецепті гіркоту трав (сюди входить горчанка, плоди хіни, італійські трави), кислинку ревеню та освіжаючу нотки цитрусових, якими славиться Північна Італія. Повний склад достовірно невідомо: це таємниця виробників. Але відомо, що в загальній складності в Апероле знаходиться більше 30 компонентів, завдяки чому вийшов складний, цікавий, насичений смак. При цьому алкоголю в складі всього 11%, що дозволяє його вважати легким слабоалкогольних напоїв.
Цікаво, що в Німеччині фортеця Апероли збільшена і становить 15%.
Один час Апероль коштував недорого, і пили його повсюдно. Пік популярності, однак, припав на 50-ті роки минулого століття. Відразу після другої Світової війни його стали використовувати, щоб облагородити смак італійських вин: самі по собі вони досить грубуваті, а декот надав їм вишуканості. Шляхом експериментів з’явився Апероль Шприц (шприц в даному випадку означає бризки, або бульбашки шампанського): гурмани полюбили поєднувати Апероль саме з газованими напоями, особливо кислуватим шампанським. А, щоб Апероль тільки освіжав, але не кружляв голову, його додатково розбавили содовою водою.