Легкий, грайливий, гіркувато-солодкуватий коктейль Апероль Шприц символізує свободу і розкутість. Недарма він так популярний у європейської молоді: жодна модна вечірка не обходиться без Апероля. Спекотними літніми вечорами буде так приємно зустрічати захід сонця з келихом напою, колір якого під стати призахідного сонця – рожево-золотистий з відблисками і переливами. Розповімо, як приготувати коктейль самостійно.
Апероль Шприц (Aperol Spritz) — історія коктейлю
Історія коктейлю Апероль Шприц заслуговує уваги. Почати варто з моменту винаходу головного компонента напою Апероля. Цей незвичайний бітер був винайдений в Італії. Його творці – брати з Падуя Сільвіо і Луїджі Барб’єрі. Вони зуміли поєднати в одному рецепті гіркоту трав (сюди входить горчанка, плоди хіни, італійські трави), кислинку ревеню та освіжаючу нотки цитрусових, якими славиться Північна Італія. Повний склад достовірно невідомо: це таємниця виробників. Але відомо, що в загальній складності в Апероле знаходиться більше 30 компонентів, завдяки чому вийшов складний, цікавий, насичений смак. При цьому алкоголю в складі всього 11%, що дозволяє його вважати легким слабоалкогольних напоїв.
Цікаво, що в Німеччині фортеця Апероли збільшена і становить 15%.
Один час Апероль коштував недорого, і пили його повсюдно. Пік популярності, однак, припав на 50-ті роки минулого століття. Відразу після другої Світової війни його стали використовувати, щоб облагородити смак італійських вин: самі по собі вони досить грубуваті, а декот надав їм вишуканості. Шляхом експериментів з’явився Апероль Шприц (шприц в даному випадку означає бризки, або бульбашки шампанського): гурмани полюбили поєднувати Апероль саме з газованими напоями, особливо кислуватим шампанським. А, щоб Апероль тільки освіжав, але не кружляв голову, його додатково розбавили содовою водою.
Класичний рецепт напою в домашніх умовах
Класичний рецепт Апероль Шприц нескладний для приготування вдома. Зрозуміло, що без витрат не обійтися: важливо придбати пляшку справжнього Апероля. Але додавати його будемо буквально по одній чарці.
Оригінальний рецепт включає шампанське Просекко, але можна вибрати будь-ігристе вино, головне, щоб воно було сухим.
Для однієї порції коктейлю підготуємо:
- 50 мл сухого шампанського;
- 50 мл біттера Апероль;
- 30 мл газованої води або содової;
- 150 г кубиків льоду.
Інструкція по приготуванню:
- Наповнюємо великий винний келих льодом.
- Заливаємо його шампанським.
- Тонкою цівкою вливаємо Апероль.
- Додаємо воду.
- Перемішуємо все соломинкою.
- Прикрашаємо часточками апельсина або гілочкою м’яти.
- Подаємо до столу.
Легкий освіжаючий коктейль прийнято подавати з ягодами, сирами, шматочками фруктів. Дуже смачно запивати коктейлем вершкове морозиво: поєднання оригінальне, незвичайне, дуже літній.
Апероль Шприц з цедрою лимона
Апероль Шприц буде ще цікавіше, якщо додати в нього терту цедру лимона. Вона підкреслить цитрусову нотку ще більше сподобається любителям гіркуватих напоїв.
Замість Апероль рекомендуємо використовувати Кампарі – благородство трав тільки виграє від додавання смаку лимона.
Що нам знадобиться:
- 40 мл сухого шампанського;
- 30 мл біттера Апероль (або Кампарі);
- 30 мл газованої води або содової;
- цедра половини лимона або лайма.
- 200 г кубиків льоду.
Інструкція по приготуванню:
- У рокс, шейкер (або великий скляний келих) кладемо лід.
- Заливаємо його шампанським.
- Додаємо тонкою цівкою бітер.
- Заливаємо содової.
- Перемішуємо все дуже акуратно.
- Прикрашаємо гілочкою м’яти.
- Подаємо до столу.
Іноді можна зробити коктейль відразу у великій ємності, а потім подати її гостям. Але робіть все швидко, щоб чарівні бульбашки не зникли.
Як зробити Апероль Бетті
Aperol Spritz часто доповнюють фрешами з апельсина, грейпфрута, помело. Така варіація називається Апероль Бетті. Серед всієї лінійки аперитивів Бетті виділяється особливою легкістю і свіжістю. Алкоголю в ньому дуже мало – всього 5%, так що келих коктейлю зовсім не зашкодить за річним обідом.
Якщо ви вирішите використовувати не свіжовичавлений, а магазинний сік – шукайте якісний, бажано, з шматочками м’якоті.
Нам будуть потрібні:
- 60 мл Апероля;
- 70 мл апельсинового соку;
- 70 мл грейпфрутового соку;
- 100 г льоду.
Змішуємо компоненти у великому високому келиху, а потім додаємо лід. П’ємо через соломинку невеликими ковтками. Апероль Бетті – «longdrink», тобто пити швидко його не варто. Напій — ідеальний аперитив перед обідом з королівськими креветками, засмаженими на грилі.
Коктейль Паперовий літачок
«Паперовий літачок» – міцний, вечірній підбадьорливий напій на основі біттера. Це сама вечірня версія, що відмінно підходить для танцювальних вечірок. Келих «Паперового літачка»підніме настрій, зарядить енергією. Головне – вчасно зупинитися.
Температура коктейлю може бути будь-який, але смачніше він все-таки охолоджений.
Що нам потрібно:
- 30 мл віскі;
- 50 мл Апероль;
- 40 мл содової (або швепс);
- 30 мл лимонного фрешу.
Перемішуємо компоненти, додаємо лід, прикрашаємо лимонної часточкою і подаємо в келиху для шампанського. Відмінною закускою до коктейлю стануть бутерброди з малосоленой фореллю і вершковим маслом.
Напій Дескансо своїми руками
Склад коктейлю з Апероль легко змінювати за власним розсудом, додаючи сиропи, м’яту або фруктові соки. Дескансо – цікава інтерпретація з сиропом, де солодкість і гіркоту поєднуються ідеально. Фортеця коктейлю досить висока – 7%, а цукор, як відомо, підсилює дію алкоголю. Але перед ситним вечерею келих Дескансо буде дуже хорошим початком.
Вибираючи сири для коктейлю, не беріть їх з яскравими смаками: вони завадять відкрити смак Апероль Шприца; найкраща закуска з нейтральним смаком, без гостроти або кислинки.
Необхідні інгредієнти:
- 20 мл Апероль;
- 60 мл віскі;
- цукровий сироп – 15 мл;
- 3 скибочки лимона;
- 4 листочки м’яти;
- лід.
Перший етап – розтерти лимон з м’ятою, і додати смачну суміш у високий келих. Потім заливаємо туди тонкою цівкою Апероль, віскі, додаємо лід. Подаємо в келиху для віскі або бурбона.
Готуємо коктейль Апероль Сауер
Якщо прибрати зі складу віскі, залишити тільки лимонний фреш і Апероль, отримаємо полегшений варіант Дескансо – легкий і «девочковый». Ідеальний для посиденьок з подружками перед басейном в спекотний літній день.
Коктейль часто подають перед вечерею, де головне блюдо – риба; риба та морепродукти підкреслюють вишуканий цитрусовий смак аперитиву.
Що підготуємо:
- 50 мл Апероль;
- 30 мл лимонного соку;
- 15 мл сиропу.
Взболтаем всі компоненти в шейкері з крижаною крихтою, виллємо у високий келих, прикрасимо соломинкою і листочком м’яти.
Треба сказати, що Апероль сам по собі п’ється дуже приємно, досить змішати його з льодом. Італійці взагалі люблять простий варіант коктейлю: змішують бітер з будь-яким соком або чистою водою і п’ють, насолоджуючись життям. Спробуйте приготувати будь-який варіант освіжаючого коктейлю – відкриєте для себе новий смак. Приємного вам вечора!