Коктейль Black Russian: склад, міцність, історія напою, як приготувати в домашніх умовах

«Чорний росіянин» – коктейль, який, на думку фахівців, належить до категорії солодко-гіркі напоїв. Він гранично простий в приготуванні і має багато всіляких різновидів. Завдяки своєму оригінальному смаку і незвичайної історії створення цей напій протягом довгого часу користується цілком заслуженою популярністю.

Коктейль Чорний російська – історія напою

Свою назву коктейль «Чорний росіянин» отримав не випадково. Історія цього напою почалася майже шістдесят років тому. Сталося це в Бельгії в середині минулого століття. В одному з готелів Брюсселя з офіційним візитом перебував Перл Місця. У той час він був послом США в державі Люксембург. На честь високого гостя бармен столичного готелю «Метрополь» Гюстав Топ приготував на перший погляд простий, але досить оригінальний напій. Він всього лише змішав в певних пропорціях горілку з кавовим лікером. Таке поєднання довелося по душі послу, і дуже скоро напій увійшов в коктейльну карту закладу.

Його незвичайна назва пояснити зовсім не складно.

Слово «чорний» тут пояснюється темним кольором лікеру, а «російський» – це пряма асоціація з горілкою.

Крім того, в ті далекі роки між Росією і Америкою були досить напружені відносини. Це теж по-своєму пояснює, чому «українська» раптом виявився «чорним». Так, завдяки креативності звичайного бармена з’явився новий вид змішаних напоїв, приготованих з використанням кави.

Основні складові коктейлю, фортеця

Незважаючи на свій оригінальний смак, склад коктейлю «Чорний росіянин» гранично простий. У нього входять два основних компоненти: горілка і лікер. Згідно з рецептурою, зазначеної у збірнику Міжнародної Асоціації Барменів, продукти беруться в співвідношенні 5:2. Тобто, для приготування напою треба взяти 5 частин звичайної горілки і лише 2 частини кавового лікеру. Традиційно для такого коктейлю використовується знаменитий мексиканський лікер «Калуа», який готується, як відомо, на основі рому.

Ніяких складних маніпуляцій з інгредієнтами проводити не потрібно. Що ж виходить після такого змішування? Міцність горілки становить 40 відсотків. Вміст алкоголю в класичному «Калуа» знаходиться в межах від 20 до 21,5 відсотків. З’єднуючись разом, вони утворюють новий напій. У результаті виходить змішаний алкогольний продукт міцністю приблизно 35 відсотків. Для коктейлю це не мало. Тим не менш, напій користується великою популярністю і готується практично в кожному, поважаючому свій статус барі.

Нюанси приготування, як правильно змішати компоненти

«Чорний росіянин» – коктейль, приготування якого займає зовсім небагато часу.

Для роботи знадобляться наступна посуд і пристосування:

  • келих «олд-фешен» або «рокс»;
  • гейзер;
  • коктейльна ложка.

Інгредієнти коктейлю Black Russian:

  • 50 мілілітрів високосортної якісної горілки;
  • 20 мл кавового лікеру (бажано «Калуа»);
  • 100 грам (2 великих кубика) льоду.

Маючи в наявності все необхідне, можна приступати до роботи.

Для приготування коктейлю треба:

  • Охолодити келих. Для цього його можна обдати водою з-під крана або деякий час потримати в холодильнику.
  • Наповнити келих льодом.
  • Відмірявши джиггером потрібну кількість залити лікер.
  • Зверху вилити горілку.
  • Змішати все ложкою.

Тепер готовий коктейль можна подавати гостям.

Три нюанси в самому процесі приготування цього напою часом викликають суперечки між фахівцями.

  • По-перше, обов’язково дотримуватися загальноприйнятого співвідношення компонентів? Тут суворих рамок бути не повинно. Багато бармени стверджують, що, на думку клієнтів, коктейль виходить смачнішим, якщо брати вихідні продукти у співвідношенні 2:1.
  • По-друге, потрібно змішати інгредієнти в келиху? Деякі вважають, що в цьому немає необхідності. Але по технології це треба для одержання певної консистенції і смаку продукту.
  • В-третіх, який з компонентів слід наливати в келих першим? Тут особливої різниці немає. Адже продукти все одно потім перемішуються. А, якщо треба приготувати велику кількість напою, для роботи можна використовувати навіть шейкер.

Як правильно пити коктейль Чорний росіянин

Враховуючи той факт, що «Чорний росіянин» це все-таки алкогольний коктейль, бажано вживати його в невеликих кількостях. Крім того, для таких напоїв існують певні правила пиття.

  • Для початку варто зауважити, що цей коктейль відноситься до дижестивам. Тобто, вживати його треба після основного прийому їжі. З келихом такого продукту за столом можна вести приємну бесіду. Крім того, він м’яко очищає смакові рецептори і вже через кілька хвилин у роті немає навіть найменшого присмаку від раніше з’їденої їжі.
  • «Чорний росіянин» прийнято пити через трубочку. Але це зовсім не обов’язково. Деяким подобається вживати цей коктейль невеликими ковтками, торкаючись губами до прохолодного келиху. В такому питанні кожен може дотримуватися власної думки.

Класичний коктейль Чорний росіянин

В домашніх умовах дуже легко приготувати напій під назвою «Чорний росіянин». Коктейль з горілки і ароматного кавового лікеру буде однаково гарний як для офіційного прийому, так і для веселої молодіжної вечірки.

Класичний варіант передбачає використання основних інгредієнтів у співвідношенні 5:2. У збірнику IBA другого видання чітко зазначено: 5/7 частин горілки і 2/7 частини лікеру.

Відміряну кількість продуктів виливається по черзі в келих, наповнений льодом, і перемішується. На практиці зустрічаються і інші варіації. Щоб зменшити міцність напою і зберегти при цьому його оригінальний смак, компоненти іноді беруть в пропорції 2:1. Відомі й інші можливості знизити відсоток вмісту алкоголю. Наприклад, існує аналог знаменитого коктейлю під назвою «Брудний Чорний росіянин». Для його приготування келих з вже готовим напоєм наповнюють доверху колою. В результаті продукт виходить менш міцний, але дія його на організм людини триває набагато довше.

Як красиво подати коктейль

Як і будь-який інший напій, «Чорний росіянин» – коктейль, який потрібно вміти не тільки готувати, але і правильно подати. Для справжнього гурмана і знавця це важливо.

  • По-перше, варто звернути увагу на посуд. Для приготування такого коктейлю необхідно використовувати склянку «олд-фешен» або, як його ще називають, «старомодний келих». В такі зазвичай наливають віскі.
  • У келих з готовим напоєм обов’язково потрібно поставити одну або дві коктейльні трубочки. Через них продукт можна вживати невеликими порціями.
  • Для прикраси на край склянки можна закріпити кружечок лимона або лайма, злегка надрізав його з одного боку.

Існують десятки складних коктейлів, що приготувати на власній кухні досить важко. Але «Чорний росіянин» не з їх числа. Він простий, міцний, лаконічний. І чудовий для завершення важкого робочого тижня.

Прокрутка до верху