Коктейль «Блакитна Лагуна» асоціюється з морем, сонцем і безтурботним відпочинком на узбережжі. Він подається у кожному пристойному барі, і бармен не має права називатися професіоналом, не освоївши цей рецепт. А ми навчимо вас тонкощам приготування коктейлю в домашніх умовах і розповімо про найбільш ефектних способів його подачі.
Коктейль «Блакитна Лагуна» — історія появи напою
Історія винаходу коктейлю оповита міфами. Є версія, що її автором став знаменитий художник Поль Гоген. Не секрет, що він черпав натхнення в абсенті разом зі своїми товаришами — в той час абсент користувався попитом у творчих людей. Одного разу галюциногенний напій художнику просто заборонили пити лікарі – абсент став загрожувати здоров’ю генія. Він відправився на Таїті і там знайшов музу у вигляді блакитних хвиль морської води. Домагаючись колірного подібності, Гоген почав змішувати різні алкогольні напої… так на світ з’явилася «Блакитна Лагуна»!
Офіційна ж версія свідчить, що «Блакитну Лагуну» придумав бармен з Америки шотландського походження Енді Макелхон. Він побував в іспанському термальному курорті, був вражений його красою, а після повернення в Америку змішав синій лікер з лимонадом і горілкою, намагаючись повторити побачені фарби.
Як би те ні було, але сьогодні коктейль користується величезною популярністю. Його постійно п’ють на Ібіці, де радіють життю цілодобово, дуже люблять в нічних клубах і на пінних вечірках. Ніхто не відмовиться від ковтка іскристою «Лагуни» спекотним літнім днем!
Класичний рецепт коктейлю «Блакитна Лагуна»
Класичний рецепт обов’язково включає головний компонент і родзинку коктейлю, лікер, надає «Лагуні» марсіанський блакитний колір — легендарний Блю Кюрасао (Blue Curacao). Батьківщина лікеру — острів в Карибському морі з однойменною назвою. Напій готується з гірких апельсинів ларатху. Вони вважаються надбанням острова, адже цитрусові ростуть сьогодні тільки там і ніде більше. Крім лікеру обов’язково присутній горілка, лимонад, лід і м’ята – її не їдять, а використовують тільки для прикраси.
Першою лікер Блю Кюрасао випустила компанія Де Кайпер. Цей виробник і донині тримає марку, і саме його напій визнаний кращим у всьому світі. Хоча «реплік» лікеру випущений ні один десяток.
Основні складові коктейлю
До складу коктейлю входять такі, загалом нехитрі, інгредієнти
- якісна горілка – 70 мл;
- 250 мл спрайту;
- 300 г кубиків льоду;
- 30 мл лікеру;
- гілочка м’яти.
Нюанси приготування, як правильно змішати компоненти?
Алкогольний коктейль «Блакитна лагуна» змішується в склянці, який завжди використовують при роботі професійні бармени (він називається хайбол).
- В хайбол кладуть лід, тонкою цівкою вливають горілку, а в самому кінці додають Блю Кюрасао.
- Суміш збивається, а потім акуратно перелити в коктейльний келих, де змішується з лимонадом.
- Останній штрих – прикраса. Воно цілком і повністю залежить від фантазії бармена і може бути прив’язане до тематики свята.
На гавайських вечірках його прийнято прикрашати пишно, а для домашніх посиденьок досить скромного, але дуже свіжого листочки м’яти.
Як пити «Блакитну лагуну»?
«Блакитна Лагуна» відноситься до напоїв категорії long drink – п’ють її не залпом, а невеликими ковтками, смакуючи, насолоджуючись смаком і цитрусовою ноткою. Класичний рецепт включає горілку, хоча вона пом’якшується лікером і практично не відчувається. Залишається лише характерна гірчинка і, зрозуміло, градус — в напої, за найскромнішими підрахунками, не менше 20%.
Приготування безалкогольного коктейлю
Безалкогольний коктейль «Блакитна Лагуна» готується з сиропом Блю Кюрасао. Він теж яскраво-блакитного кольору, а в смаку переважає апельсин з гірчинкою мандарина. Цю версію оцінять друзі на пляжній вечірці жарким влітку, коли хочеться освіжитися, але немає бажання втрачати контроль над собою. До речі, такий коктейль цілком можна подавати дітям на будь яке свято.
Для приготування однієї порції безалкогольної «Блакитної Лагуни» потрібні:
- сік лайма – 30 г;
- лимонад «Спрайт» – 200 мл;
- сироп «Блю Кюрасао» – 20 мл;
- крижана крихта – 150 г;
- часточка лимона;
- листочок м’яти.
Замість «Спрайту» для коктейлю можна взяти газовану воду з лимонним соком, злегка підсолоджену тростинним цукром за смаком. Також підійде домашній лимонад і звичайна содова.
- Крижану крихту злегка збиваємо в блендері (ще краще використовувати спеціальний стакан – шейп). Льоду в келих повинна бути приблизно дві третини від загального обсягу.
- Вливаємо в крихту лимонад, сироп і сік лайма. Змішуємо все і виливаємо в келих для коктейлів.
- Подаємо з трубочкою, прикрашаючи келих листочком м’яти.
Напій виходить легким, охолоджуючим і зовсім не кружляє голову!
Як красиво подати напій?
«Блакитну Лагуну» часто називають марсіанським, інопланетним напоєм за насичений блакитний відтінок. Немає сумніву, це – один із найефектніших коктейлів у світі. Оскільки напій ошатний, викликає яскраві асоціації з морем, тропічними островами і безтурботним відпочинком, його прийнято подавати, прикрасивши екзотичними фруктами.
Найчастіше коктейль прикрашають:
- зірочками карамболи;
- шматочками стиглого ананаса;
- дольками лимона;
- незвичайними парасольками, трубочками з пензликами нагорі — встромляють їх багато, чого келих виглядай пишно і святково.
Нова тенденція – прикрашати «Блакитну Лагуну» ягодами журавлини. Більше того, її часто додають безпосередньо в напій. Кислинка надає напою новий смаковий відтінок, який подобається шанувальникам марсіанського коктейлю.
Цікаві варіації алкогольного коктейлю
Сьогодні в багатьох барах йдуть на експеримент: горілку замінюють джином, білим ромом, будь прозорими лікерами. Смак коктейлів теж змінюється – кожен новий інгредієнт трохи видозмінює звичне всім напій. А всім, хто любить легкий пиття без алкоголю пропонуємо приготувати безалкогольний варіант. Він не менш смачний і настільки ж ефективний при подачі, якщо прикрасити його з фантазією.
«Блакитна Лагуна» недарма придбала всесвітню популярність. Її секрет в умілій збалансованості всіх компонентів, де кожен знаходиться на своєму місці. Горілка дає напою легку гіркоту, наповнює фортецею. Синій лікер дарує солодкість, а «Спрайт» оживляє коктейль веселими бульбашками, заодно знижуючи його градус.
Якщо ви не хочете швидко захмеліти, випивши келих марсіанського напою – перемішайте напій трубочкою для коктейлю: гази вивітряться, і напій не так швидко кинеться в голову.