Серед безлічі алкогольних міксів соковитими фарбами і чудовим смаком виділяється коктейль «Май Тай». Це багатокомпонентний і смачний напій, який легко самостійно приготувати для домашньої вечірки. Його яскравий зовнішній вигляд цілком відповідає екзотичному насиченому смаку. З 30-х років минулого століття «Май Тай» з кожним роком лише набирав популярність. Не втратив він її і в наші дні.
Коктейль «Май Тай» (Mai Tai) – трохи історії
Історія появи екзотичного напою досить незвичайна, до наших днів вважається спірним, хто ж був творцем цього міцного тропічного коктейлю.
- Одні вважають його автором Віктора Бергерона, в минулому столітті власника лондонського бару «Траде Вік».
- За іншою версією, лаври першовідкривача належать Дону Бичу (справжнє ім’я Ернест Раймонд), американському власнику дебютного тікі-бару «Дон Бичкомбер». Ймовірно, під ім’ям Дона він став відомим саме після відкриття цього стилізованого однойменного закладу. Історії він залишився відомий також завдяки створенню безлічі інших надзвичайно смачних коктейлів, найпопулярнішими з яких є «Скорпіон» і «Зомбі». На початку ХХ століття він став першим, хто вніс тропічне настрій не тільки оформлення подібного роду закладів, але й в карту алкогольних коктейлів.
«Mai» в перекладі з таїландського означає «божественний і неземний».
Варіанти рецептів двох рестораторів відрізняються, але історики все ж визначили причину спорів про авторство, зійшовшись на тому, що Дон Біч створив цей яскравий алкогольний мікс, а Віктор, який побував в його тікі-барі, через приблизно 12 років дещо змінив склад коктейлю «Май Тай».
За роки свого існування напій зазнав безліч змін, кожен бажаючий експериментував з добавками. Але основа збереглася незмінною – це поєднання рома і лікеру.
Фортеця коктейлю в залежності від складу варіюється від 23 до 27 градусів.
Правильний склад і пропорції інгредієнтів
На сьогоднішній день устоявся певний рецепт-основа для правильного тропічного коктейлю з незвичайною назвою. Дотримання пропорцій дозволяє створити напій, що володіє істинно екзотичним смаком – солодкою, з невеликою гіркуватістю, при цьому абсолютно не терпким і чудово охолоджуючим в спекотний літній день.
Правильний склад коктейлю не допускає додавання компонентів «на око». «Май Тай» має точні пропорції, які полягають у:
- 2 частинах світлого рому;
- 2 частинах темного рому;
- 2 частинах апельсинового лікеру;
- з 1 частини мигдалевого сиропу і лаймового соку.
Компоненти можуть доповнюватися іншими сиропами, невеликою кількістю фруктових соків. Незмінним залишається присутність льоду – його шматочки не повинні бути великими, тому заморожені кубики потрібно розколоти перед додаванням у склянку. Варто відзначити, що склянка наповнюється льодом на ¾ об’єму.
Як правильно вживати коктейль
Коктейль подають по-різному: в одних барах прийнято використовувати широкий прямий склянку рокс, у інших – високий хайбол, в третіх – широкий округлий тікі-келих на товстій ніжці. Однак, вважається, що правильна подача – у високій склянці з соломинкою середнього діаметру.
Коктейль п’ють охолодженим. Так його смак дозволяє відчути жар тропічних островів, дрімаючий вечорами в обіймах морського бризу.
Класичний рецепт коктейлю «Май Тай»
Класичним сьогодні прийнято вважати рецепт, який передбачає використання таких компонентів:
- білого рому – 40 мл;
- чорного – удвічі менше;
- апельсинового лікеру і лаймового соку – по 15 мл;
- мигдалевого сиропу – 10 мл
Знадобляться також подрібнені шматочки льоду і для оформлення напою за бажанням можна взяти шматочок свіжого ананаса, вишеньку і листя м’яти.
Покроковий опис процесу створення райського коктейлю:
- Перемішати в шейкері алкогольні компоненти.
- Заздалегідь охолоджений стакан наповнити льодом і коктейльної сумішшю.
- Прикрасити зеленими листочками і свіжими фруктами. Доповнити трубочкою.
Декорувати коктейль не обов’язково, але з таким витонченим оформленням він виглядає відповідно свого екзотичного смаку.
Безалкогольний напій
Для противників алкогольних напоїв, але любителів смачних коктейлів, є варіації безалкогольного «Травень Тая».
Варіант перший:
- 20 мл безалкогольного сиропу «Май Тай»;
- 10 мл сиропу мигдалевого;
- 120 мл газованої води;
- шматочок ананаса;
- лід;
- вишенька.
Всі заявлені інгредієнти збиваються в шейкері і наливаються поверх льоду у високу склянку. Потім напій прикрашають ягодами і скибочкою ананаса.
Варіант другий:
- 100 мл апельсинового соку;
- 100 мл ананасового;
- 50 мл мигдалевого сиропу;
- 50 мл лаймового соку;
- 20 мл гренадину;
- лід.
Формування коктейлю аналогічно першому варіанту: всі компоненти змішуються і переливаються в склянку з льодом.
На замітку. Гренадин – це густий солодкий сироп червоного кольору, часто використовується в приготуванні солодких алкогольних і безалкогольних напоїв.
Оригінальний коктейль «Май Тай» в ананасі
У Таїланді прийнято подавати коктейль у своєрідному склянці з ананасового плода. М’якоть з екзотичного фрукта видаляється, але надалі невелика її кількість може додаватися в сам коктейль. Спустошена шкірка використовується в якості оригінальної ємності для подачі напою.
Подати таким нетривіальним чином можна оригінальний, трохи змінений «Май Тай».
- 30 мл білого рому;
- 30 мл темного рому;
- 100 мл ананасового соку;
- 100 мл апельсинового соку;
- 70 мл кокосового молока;
- стружка льоду;
- скибочка ананаса і кілька листочків м’яти для декору.
Приготувати тропічний напій не складно:
- Заповнюємо склянку льодом.
- Заливаємо обидва види рому, потім соки і молоко. Барною ложкою перемішуємо коктейль кілька разів, щоб компоненти розчинилися одне в одному.
- Прикрашаємо, доповнюємо трубочкою і відразу подаємо.
На замітку. На курортах Таїланду можна спробувати коктейль не тільки в ананасі, але і в чаші з кокоса.
З апельсиновим соком
Яскравий, цитрусовий коктейль приготувати легко з поєднання таких компонентів:
- 25 мл світлого рому;
- 10 мл апельсинового лікеру;
- по 40 мл свіжоприготованого соку апельсина і ананаса;
- 5 мл соку лайма;
- пара крапель гренадину;
- 10 мл золотого рома;
- кубики льоду.
Подальші дії дуже прості – все компоненти, крім гренадін і золотий ром, збити шейкером і вилити в склянку з льодом. Потім зверху додати решта 2 компонента. За бажанням прикрасити і відразу ж подати.
«Май Тай» з цукровим сиропом
Солодкий коктейль готується з таких складових:
- ром «Бакарді» – 50 мл;
- лікер «Драй оранж» – 20 мл;
- сироп цукровий «Монін» – 10 мл;
- мигдальний сироп «Монін» – 10 мл;
- сік лайма – 20 мл;
- ананасовий шматочок – 30 г;
- м’ятні листя – 1 г;
- кубики льоду – 200 р.
Процес приготування коктейлю не складніше аналогічних рецептів:
- У шейкер наливаємо всі рідкі компоненти і доповнюємо кубиками льоду. Гарненько збиваємо все разом.
- Беремо склянку рокс і заповнюємо його колотої крижаною крихтою. Переливаємо в нього коктейль, залишаючи кубики в шейкері. При необхідності додаємо ще крижаних уламків, щоб стакан був сповнений доверху.
- Прикрашаємо ягодою, ананасовим скибочкою і листочками свіжої м’яти.
Як правило, подають коктейль з двома трубочками.
На замітку. Цукровий сироп можна замінити карамельним – смак придбає невелику приємну гірчинку.
Хочете трохи екзотики прямо сьогодні? Приготуйте коктейль «Май Тай»! Запросіть друзів і влаштуйте вечірку з справжнім тропічним колоритом!