Міжнародна асоціація барменів відносить цей напій до категорії «Незабутні». Манхеттен-коктейль вважається аперитивом, тобто вживається перед прийомом їжі для стимулювання апетиту. Рекомендується подавати перед вечерею.
Коктейль Манхеттен — історія створення
Легенда свідчить, що мати Вінстона Черчілля для особливо важливого заходу веліла придумати особливий напій. Назва коктейлю обумовлено місцем проведення того заходу – мова йде про клубі «Манхеттен» (Нью-Йорк). Захід відбувся 29 грудня 1874 року, цей день і вважається днем народження знаменитого аперитиву, що став класичним. Справедливості заради потрібно відзначити, що коктейль міг бути винайдений і раніше, а знатне захід лише сприяло його популяризації. На острові Манхеттен було чимало питних закладів, коктейль могли винайти в будь-якому з них.
Класичний рецепт коктейлю Манхеттен
Бармени користуються власною міжнародною системою заходів обсягів. Так, наприклад, рідини вимірюються в сантилитрах (cl). Один сантилитр дорівнює 10 мілілітрів.
Разом складу коктейлю наступний:
- Рай Віскі (житній) — 5 сл;
- червоний вермут — 2 сл;
- бітер «Агностура» — 1 деш (4 краплі);
- лід — 150 мл;
- вишня для прикраси.
Бармен готує класичний рецепт так:
- Крижаними кубиками наповнює спеціальний барменський змішувальний склянку.
- Слідом туди ж заливає алкогольні напої. За допомогою барної ложки вміст склянки перемішує методом «Стир».
- Через стрейнер напій з змішувального склянки розливає по попередньо охолодженим коктейльним чарках.
- Чарки пікантно прикрашає вишеньками.
На замітку. При додаванні інгредієнтів важлива послідовність. Досвідчені бармени наливають їх за зростанням фортеці. Спочатку йдуть слабкі компоненти, найміцніші додаються в кінці.
Склад і пропорції
Для приготування правильного Манхеттен-коктейлю і отримання його справжнього смаку необхідно дотримуватися певних пропорцій складових.
Класична пропорція коктейлю така:
- 2 частини віскі;
- 1 частина вермуту;
- пара крапель концентрованого трав’яного біттера «Ангостура»;
- чверть склянки льоду.
Процес приготування нехитрий:
- Віскі і вермут наливаємо у змішувальний келих з льодом. Історично прийнято використовувати житнього віскі, але допускається замінити його бурбоном.
- Ретельно перемішуємо круговими рухами – так само, як розмішуємо, чай.
- Видаляємо лід, розливаємо по келихах, прикрашаємо вишнею.
Основний смак, зрозуміло, створюють віскі і вермут, а кілька крапель трав’яний настоянки надає легкий пікантний відтінок у загальній смакової картині. Вишня грає роль прикраси напою, в той же час її можна з’їсти, коли коктейль закінчиться – післясмак Манхеттена добре поєднується з ягідним смаком. До речі, у якості прикраси, іноді, використовують завиток цитрусової цедри – її, само собою, їсти не потрібно.
Напій подається відразу, під час вживання він повинен бути охолодженим – так краще всього відчувається смак коктейлю. У ньому не повинно бути і кубики льоду – поступово тая, він буде розбавляти напій.
На замітку. Можна купити спеціальну коктейльну зацукровані вишні або використовувати звичайні свіжі ягоди.
Як правильно змішувати інгредієнти
Бармени знають кілька способів змішування інгредієнтів: Білд, Стир, Шейк, Бленд. Для приготування Манхеттена користуються способом Стир. Що це означає на практиці?
Бармен бере інгредієнти:
- 50 мл житнього віскі;
- 20 мл червоного вермуту;
- 1 деш коктейльного біттера;
- а також вишня для прикраси келиха.
І змішує їх наступним чином:
- Функція льоду — тільки охолодити напій, в келих він потрапити не має. Крижані кубики висипають в ємність для змішування, додають туди віскі, вермут і біттер, і спеціальною ложкою перемішують.
- Далі бармен розливає напій охолодженим келихах через особливий фільтр (він називається «стрейнер»).
- Коктейль перед подачею прикрашається вишнею.
Готуємо Сухий Манхеттен в домашніх умовах
Манхеттен буває сухим і солодким. Це залежить від кількості вермуту: солодкий містить більше напою, сухий – менше.
Для приготування коктейлю для домашньої вечірки знадобляться (з розрахунку на одну порцію):
- віскі — 60 мл;
- Мартіні Россо (червоний вермут) — 10 мл;
- трав’яний бальзам або коктейльний бітер — 3 краплі;
- вода — 150 мл;
- вишня на гілочці — з розрахунку одна вишенька на один келих.
Приготування відбувається наступним чином:
- Заздалегідь заморозьте кип’ячену або бутильовану воду без газу. Форма (куби, конуси тощо) не має значення.
- Підготуйте одну велику ємність для змішування. Викладіть туди лід.
- В ту ж ємність послідовно налийте віскі, вермут, біттер.
- Десертною ложкою перемішайте інгредієнти круговими рухами.
- Через сито розлийте напій по келихах. Лід у келих не додається!
- Кожну порцію прикрасити однією вишнею на гілочці.
Black Manhattan в домашніх умовах
Елегантний темно-бордовий коктейль готується з наступних інгредієнтів:
- 50 мл бурбона;
- 25 мл амаро (гіркий трав’яний лікер);
- 4-5 крапель Ангостури;
- 150 г льоду.
Процес такий:
- У змішувальний склянку насипаємо лід, наливаємо інгредієнти змішуємо обертальними рухами.
- Лід видаляємо, вміст перелити в келихи.
- Прикрашаємо плодом вишні або черешні.
Коктейль досконалий Манхеттен
Досконалий (він же — ідеальний) Манхеттен відрізняється від солодкого і сухого пропорціями: тут основні інгредієнти додаються 1:1.
Список компонентів на одну порцію:
- 40 мл бурбона;
- 40 мл вермуту марки «Чінзано»;
- 5 крапель коктейльного біттера;
- 5 кубиків льоду.
Приступаємо:
- У склянку-змішувач висипаємо лід, заливаємо алкоголь, змішуємо. На цьому етапі лід охолоджує напій, але він не повинен встигнути розтанути і розбавити сам напій.
- Розливаємо коктейль по келихах, не даючи крижаним шматочках випасти в напій.
- За бажанням прикрашаємо вишенькою або завитком лимонної шкірки.