Домашня вечірка не може пройти без алкогольних напоїв. Урізноманітнити звичні вина та інші різновиди алкоголю здатні коктейлі — напої з декількох алкогольних і безалкогольних компонентів. Коктейль Негроні — один з простих у приготуванні і смачних алкогольних напоїв, який цілком можна зробити своїми руками.
Історична довідка
Напій був придуманий італійським графом Камілло Негроні. Момент створення був абсолютно випадковий. Граф був військовим і багато подорожував. Як і багато чоловіків всіх часів, він іноді заглядав в місцеві бари і пробував алкоголь різних країн.
Згодом у нього з’явилося два улюблених напою — джин і коктейль «Американо». До складу останнього входили три компоненти: содова, мартіні «Россо» і бітер «Кампарі». Одного разу, після довгих роз’їздів по службі, Камілло повернувся в рідну Флоренцію і зайшов в улюблений бар «Casoni». Працював Барменом його давній друг Фоско Скарелли. Граф попросив його приготувати улюблений «Американо», але з невеликою різницею — зробити його міцніше, замінивши содову джином. Отриманий напій сподобався не тільки графу — його оцінили і інші відвідувачі бару. Так народився новий коктейль в 1919 році, але свою назву на честь першовідкривача графа Негроні отримав лише в 1948 році.
Це цікаво. Новий коктейль став найулюбленішим у графа, і він сам вплинув на класичне оформлення напою. Справа в тому, що коктейль зовні дуже схожий на свого прабатька «Американо». Щоб не плутати напої, класичну часточку лимона, якій прикрашається «Американо» граф попросив замінювати часточкою апельсина у «Негроні!».
Правильний склад і пропорції інгредієнтів
Коктейль відносять до чоловічим напоїв з-за його фортеці — 29-30 градусів. Тим не менш, він може сподобатися й представницям прекрасної статі. Напій володіє незвичайним поєднанням алкоголю, в результаті чого виходить солодко-гіркий смак.
Напій відноситься до різновиду шот-дрінків, який прийнято відносити до аперитиву. Коктейль-аперитив приймають перед вживанням їжі. Вважається, що зігріваючий ефект позитивно впливає на травлення, паралельно звільняючи голову від непотрібних думок.
Пропорції коктейлю досить прості: три алкогольних компоненти беруть у рівних обсягах.
Склад коктейлю «Негроні» наступний:
- лондонський сухий джин;
- червоний вермут «Россо»;
- бітер «Кампарі».
Але на сьогоднішній день немає строгих правил у використанні класичних алкогольних компонентів, тому джин можна використовувати будь-який з існуючих на даний момент. А для приготування більш слабкого по міцності напою допускається зменшити кількість алкогольних компонентів і розбавити гранатовим соком або звичайною водою.
Класичний рецепт коктейлю «Негроні»
Варіація класичного рецепту наступна:
- 30 мл сухого джину;
- 30 мл біттера Кампарі;
- 30 мл червоного вермуту;
- часточка соковитого апельсина;
- 100 г крижаних кубиків.
Виготовлення коктейлю просте: в заповнений замороженими кубиками стакан «рокс» наливаються всі компоненти і добре розмішують ложкою. Потім напій прикрашається апельсинової часточкою — її можна злегка надіти на грань склянки або покласти уздовж однієї зі стінок між шматочками льоду.
Як зробити з «Мартіні»
Варіація італійського коктейлю Negroni з мартіні готується наступним чином:
- 30 мл мартіні «Riserva Speciale Rubino»;
- 30 мл джину;
- 30 мл біттера;
- апельсинова долька;
- крижана крихта.
Приготування класичне — змішуються всі компоненти за допомогою барної ложки і прикрашаються цитрусової часточкою. Враховуючи, що для приготування в цьому рецепті використовується крижана крихта, а не заморожені кубики, для змішування можна використовувати шейкер. Після коктейльну суміш переливають у склянку або келих.
Екзотичний варіант напою
Екзотичний варіант коктейлю з’явився на хвилі популярності мексиканських алкогольних напоїв.
Пропонуємо скористатися наступним рецептом:
- 30 мл червоного вермуту;
- 30 мл «Кампарі»;
- 15 мл текіли;
- 15 мл мескалю;
- кілька кубиків льоду;
- апельсинова стружка для прикраси;
- кубик шоколаду для прикраси.
Незважаючи на збільшену кількість компонентів, приготування залишається швидким і нескладним:
- Для коктейлю можна використовувати не тільки звичний «рокс», але і келих на ніжці. Насамперед у нього складають шматочки льоду.
- Поверх льоду заливають чотири компоненти для коктейлю і перемішують барною ложкою разом з льодом.
- Зверху прикрашають цедрою і кладуть кубик шоколаду.
Напій набуває абсолютно нові фарби, поєднання смаків здається, досить незвичайним і сподобається не тільки чоловікам, але й жінкам.
Примітка. Шоколад краще використовувати гіркий або темний.
Коктейль Негроні з лікером «Aperol»
Альтернатива класичному «Негроні» володіє яскравим апельсиновим смаком завдяки лікеру «Апероль». Його не додають додатково до наявного складу, а використовують для заміни «Кампарі».
Рецепт апельсинового «Негроні» наступний:
- 30 мл лікеру «Апероль»;
- 30 мл джину;
- 30 мл червоного вермуту;
- традиційні складові — лід і цитрусова часточка.
Приготування нічим не відрізняється від всіх різновидів коктейлю — інгредієнти з’єднують в широкому склянці і прикрашають шматочком цитруса.
Примітка. Деякі бармени воліють перемішувати компоненти не в склянці, а за допомогою шейкера. Можна користуватися будь-яким способом, на смак напою це не впливає.
Гарне оформлення коктейлю
Головне правило зовнішнього вигляду коктейлю — його насичений червоний колір. На основі класичного рецепту з’явилося безліч різновидів коктейлю, де замінюють джин ігристим вином, світлим ромом або російською горілкою, але червоний компонент у вигляді лікеру, біттера Кампарі все одно має бути.
В іншому оформлення напою дуже просте: часточки апельсина або його стружка, іноді використовують свіжу вишню, а в деяких незвичних інтерпретаціях — збиті вершки і шоколадна крихта.