Коктейль «Піна Колада» протягом кількох десятиліть вважається одним з найпопулярніших напоїв у світі. За цей час барменами різних країн було придумано багато цікавих варіантів його приготування. Створений ще в минулому столітті, екзотичний та надзвичайно смачний, цей коктейль і сьогодні займає верхні рядки в списку кращих напоїв сучасності.
Коктейль «Піна Колада» – історія появи напою
Для початку варто відзначити, що коктейль «Піна Колада» з 1978 року вважається національним напоєм держави Пуерто-Ріко. Тому мало у кого можуть виникнути сумніви щодо того, де саме він був створений. В даний час відомі три головні кандидати, які претендують на звання автора.
- Ріккардо Гарсія. Цей уродженець Барселони стверджує, що саме він першим приготував такий напій ще в далекому 1914 році.
- Рамон Марреро. У п’ятдесятих роках минулого століття він працював у «Бичкамер Барі» неподалік від готелю «Хілтон» у місті Сан-Хуан. Одного разу заповзятливий бармен запропонував відвідувачам свого закладу спробувати новий напій, до складу якого входив нікому раніше невідомий компонент Coco Lopez Cream of Coconut, запатентований професором Рамоном Лопесом Ириззари. Сталося це 16 серпня 1954 року.
- Рамон Портас Мингота. Працюючи барменом в закладі «Ла Бараччина», він винайшов новий коктейль з ананасового соку, кокосових вершків і згущеного молока. Було це в 1964 році.
Але немає жодного конкретного факту, який підтверджує правоту будь-якого з претендентів. Тим не менш, в барну карту МБА цей коктейль потрапив саме в 1961 році.
Класичний алкогольний рецепт коктейлю «Піна Колада»
Коктейль під назвою «Піна Колада» вміє готувати будь-який кваліфікований бармен. Зробити це, в принципі, не складно, якщо знати перелік і відповідні пропорції основних інгредієнтів, а також технологію приготування напою.
Правильний склад коктейлю «Піна Колада»
Традиційно, до складу коктейлю «Піна Колада» входять три основних компоненти:
- 50 мл світлого рому;
- 90 мл ананасового соку;
- 30 мл кокосового молока.
Для прикраси використовується:
- кілька кубиків льоду (50 грам);
- 1 коктейльна вишня;
- 1 скибочка ананаса.
Іноді частина рома (приблизно 20 мілілітрів) замінюють вершків жирністю не більше 15 відсотків. Замість кокосового молока (знайти його раніше в Росії було зовсім непросто) багато використовують лікер «Малібу».
Нюанси приготування, як правильно змішати компоненти?
Щоб правильно приготувати коктейль «Піна Колада», знадобиться наступний інвентар:
- гейзер (двосторонній мірний стаканчик на 60 і 20 мілілітрів);
- келих «Харрикейн»;
- блендер (для змішування компонентів).
Як тільки вся посуд і обладнання будуть на місці, можна приступати до роботи.
Для приготування коктейлю необхідно виконувати наступні дії:
- Охолодити келих. Для цього його можна ненадовго покласти в морозилку або наповнити кубиками льоду.
- Всі основні компоненти залити в блендер.
- Додати до них подрібнений лід.
- Включити апарат і перемішувати продукти протягом 20 секунд.
- Отриману суміш перелити в келих.
- Прикрасити вишнею і скибочкою ананаса.
Готовий напій можна подавати відразу з двома коктейльними трубочками.
Приготування безалкогольного коктейлю
Тим, хто не вживає алкогольні напої, можна запропонувати «Піна Колада» безалкогольний. Він існує в безлічі різних варіантів.
Наприклад, для приготування такого коктейлю в домашніх умовах знадобиться:
- 100 мл ананасового соку;
- 20 мл цукрового сиропу;
- 50 мілілітрів кокосових вершків;
- 60 – 70 грам подрібненого льоду.
Методика приготування напою проста:
- Залити в чашу блендера всі рідкі інгредієнти і гарненько їх збити. Маса повинна вийти пишною і максимально однорідною.
- Додати лід і повторити збивання.
В результаті вийде оригінальний десерт з кремоподібної структурою. Його залишиться тільки перелити в келих (або високий стакан), прикрасити скибочкою ананаса або цитруса і вишенькою.
Оригінальні варіації алкогольного коктейлю
Популярність знаменитого пуерторіканського коктейлю з кожним роком зростає. З’явилися нові цікаві варіанти його приготування. У них традиційний алкогольний рецепт «Піна Колада» доповнено інгредієнтами, які змінюють не тільки смак, але і зовнішній вигляд готового напою.
З лікером Малібу
Взяти, приміром, напій під назвою «Банана Колада». У ньому присутні всі основні інгредієнти класичного коктейлю: лікер, білий ром, ананасовий сік, же пропорції залежать від наявності додаткових компонентів.
Для приготування «Банана Колада» необхідно мати:
- 50 мілілітрів будь-якого білого рому;
- 2 середніх банана;
- 30 мілілітрів лікер Малібу»;
- 150 мл ананасового соку.
Готується напій у три етапи:
- Спочатку банани потрібно очистити, а потім їх м’якоть довільно порізати на шматки.
- Всі інгредієнти скласти в чашу блендера і збивати протягом 3 хвилин.
В результаті вийде пишний, ніжний і дуже ароматний напій.
У склянці його можна прикрасити не тільки ананасом, але також збитими вершками або тертим шоколадом.
Рецепт з молоком кокоса
Для святкової вечірки підійде ще один цікавий варіант, в якому використовуються наступні компоненти:
- 20 мл лікеру «Амаретто»;
- 40 мл кокосового молока;
- 60 мілілітрів кокосових вершків;
- 80 мл білого рому;
- 160 мл ананасового соку;
- 60 грам подрібненого льоду.
Рецепт легко запам’ятати, а ще простіше повторити.
Для цього треба:
- Всі інгредієнти по черзі завантажити в блендер.
- Збивати 45 секунд.
- Акуратно перелити в келих так, щоб піна лягла зверху конусом.
Трубочку краще вставити по центру, а прикраси розташувати за бажанням.
«Піна Колада» з горілкою
Як варіант, коктейль «Піна Колада» можна приготувати із звичайною горілкою. Іноді його називають «Кінг Генрі» або ж «Чі-Чі».
До складу такого коктейлю входить:
- 60 мілілітрів горілки;
- 150 мл ананасового соку;
- 45 мл кокосового молока;
- трохи льоду.
Для прикраси знадобляться вишня і скибочка ананаса.
Готується коктейль в кілька етапів:
- Першим ділом потрібно роздрібнити лід.
- Разом з іншими компонентами завантажити його в блендер.
- Збивати складу до однорідного стану.
Тепер залишається тільки перелити напій в келих і прикрасити його підготовленими для цього фруктами.
Готуємо з морозивом
Є ще один оригінальний рецепт. Він повинен сподобатися любителям молочних десертів.
Для такого варіанту знадобиться:
- 100 мл ананасового;
- 40 мл білого рому;
- 30 грам пломбіру (краще вершкового).
Методика приготування напою залишається колишньою:
- Всі інгредієнти скласти в чашу блендера.
- Гарненько збити їх.
- Перелити суміш в охолоджений келих. Підготувати його краще заздалегідь.
Напій подавати з соломинкою, прикрасивши його скибочкою ананаса, нанизаної на край келиха.
Як красиво подати коктейль
Традиційно, в будь-якому питному закладі коктейль «Піна Колада» прийнято подавати в келиху типу «Харрикейн». Але, як варіант, це може бути будь-який стакан високий («Коллінз» або «Хайбол»). Правда, їх обсяг у 2 – 3 рази менше, ніж у «Харрикейн». Тому спочатку необхідно правильно підбирати кількість вихідних компонентів.
Однак деякі фахівці вважають, що тропічні коктейлі краще всього подавати в ананасі або кокосі.
Пити їх треба через трубочку (одну або дві). Коктейльні соломинки вставляються відразу в готовий напій.
Для прикраси «Піна Колады», як правило, використовуються два основних інгредієнта:
- скибочка ананаса;
- вишенька.
Зазвичай їх вішають на край келиха, але можна поступити і по-іншому.
- Напій буде виглядати дуже ефектно, якщо вишню і шматочок ананаса нанизати на зубочистку і покласти її зверху на келих.
- При бажанні, для прикраси можна взяти також листя м’яти або меліси, будь-які інші ягоди або шматочки цитрусів. Тут кожен бармен може проявити свою фантазію.
- Іноді поверхню коктейлю посипається тертим шоколадом або прикрашається піною з збитих вершків. Виходить не тільки красиво, але ще і дуже смачно.
Спробуйте і ви урізноманітнити ваше свято або просто будній вечір яскравим і смачним коктейлем з ароматом далеких країн і екзотичних фруктів.