Для багатьох кулінарів соління і квашення капусти — одне і теж. Процес приготування справді схожий, але для засолювання використовують більшу кількість солі і потрібно менше часу для отримання готового продукту. А зберігається така капусточка набагато довше, ніж квашена. У багатьох постає питання про те, коли солити капусту. Найкраще це робити в середині осені, використовуючи міцні, тугі качани.
Як правильно солити класичну капусту на зиму?
Хороша закуска виходить ніжно-кислою, приємно хрумтить.
Зрізати качани для засолювання краще після перших заморозків. Це допоможе капусті стати соковитою і більш смачною.
Інгредієнти:
- сіль – 2 ст. ложки з гіркою;
- капуста – 2 качана;
- кріп – 1 ст. ложка сухих зерен;
- морква – 3 шт.
Приготування:
- Для приготування потрібно підготувати глибоку посуд (в ідеалі – таз). Нашаткувати капусту і відправити в ємність, яку обрали.
- Засипати сіллю і розім’яти.
- Натерти морквину. Можна скористатися терткою для корейської моркви або звичайна, з великими отворами. Надіслати до капусти.
- Засипати укропными насінням. Розмішати. Утрамбовувати дуже щільно і поставити зверху гніт.
- Зберігати в холодному місці. Можна виставити на балкон, а ось холодильник не підійде.
- Пару раз в добу протикати заготівлю довгим ножем по краях. Ця процедура необхідна, щоб що утворюється газ знаходив вихід. Якщо його не випустити, то капуста вийде з присмаком гіркоти.
- Через три дні блюдо буде готово. Його вже можна зберігати в холодильнику, попередньо розклавши в меншу тару.
Засолювання капусти холодним способом
Можна солити капусту швидко і смачно в банку. Щоб страву вийшло хрустким, треба дотримуватися простих рекомендацій, які ви довідаєтеся в нашому рецепті.
Інгредієнти:
- сіль – 100 р;
- капуста – 1000 г білокачанної;
- оцет – 50 мл (9%);
- морква – 1 шт.;
- вода – 300 мл;
- часник – 3 зубки;
- чорний перець – 5 горошин;
- олія – 50 мл рослинного;
- цукор – 50 р.
Приготування:
- Нашаткувати капусту. Моркву подрібнити, використовуючи крупну тертку. Нарізати часникові зубки.
- У засипати цукор сіль. Залити олією, додати оцет і перемішати.
- Закип’ятити воду. Додати в суміш і перемішати. Всі кристали повинні розчинитися.
- Охолодити. Додати часникові зубки в розсіл, засипати перець і перемішати.
- Капусту з’єднати з морквою. Перемішати і гарненько віджати руками. Потрібно, щоб виділилося побільше соку.
- Викласти в банку. Залити розсолом і накрити кришкою. Потримати дві години і ще раз перемішати. До повної готовності витримати сім годин.
Рецепт приготування з буряком на зиму
Всі звикли робити засолку з додаванням моркви, але не менш смачний варіант приготування — капуста з буряком. Молоді качани зеленого забарвлення не підходять. Використовуйте тільки пізній сорт з тугими великими голівками.
Інгредієнти:
- сіль – 120 г;
- капуста – 4000 г білокачанної;
- вода – 2100 мл;
- цукор – 0,5 гуртки;
- буряк – 550 г;
- гвоздика – 3 шт.;
- часник – 5 зубків;
- лавр – 5 аркушів;
- хрін – 2 кореня;
- перець – 7 горошин.
Приготування:
- Капусту порубати (потрібні великі шматки). Буряк потрібно дрібними кубиками.
- Закип’ятити воду і остудити. Помістити лаврушку, засипати горошинки перцю з сіллю і цукровим піском. Помістити гвоздику і перемішати.
- Часникові зубки натерти. Відправити в рідину.
- Хрін порубати, з’єднати з розсолом. Перемішати.
- З’єднати капусту з буряком, залити рідиною і поставити під гніт.
Зберігати кілька днів у прохолодному місці, куди не потрапляє світло. Потім перекласти в скляну тару, закрити кришкою і зберігати в холодильнику.
Як капусту посолити у бочці?
У цьому рецепті ви дізнаєтеся, як правильно солити капусту, використовуючи в якості тари бочку.
Інгредієнти:
- журавлина – 210 г;
- білокачанна капуста – 10 кг;
- сіль – 250 г;
- морквина – 370 р.
Приготування:
- Промити бочку, обдати окропом. Щоб збереглися смакові якості продукту, на дно підсипати трохи борошна і застелити капустяним листом.
- Нашаткувати качани. Зробити це за тонше. За формою потрібна соломка.
- Натерти на тертці для корейських закусок моркву. Можна і дуже тонко нарізати, щоб вийшла соломка.
- Змішати овочі. Засипати сіллю.
- Помістити в бочку і сильно утрамбувати — повинно виділитися багато соку.
- Закинути журавлину. Перемішати.
- Бочку до країв не наповнювати. Повинно залишитися простір для виділення розсолу. Верх закрити листками капусти і вкрити полотняної тканиною.
Зрідка заготовку слід протикати гострим прутом або довгим ножем — це допоможе газу вийти. Якщо залишити його всередині, то заготівля вийде гіркого і м’якою.
Засолювання у відрі
Для приготування потрібно відро з пластику. Рецепт розрахований на 10-літрове. Це зручний і практичний варіант заготовки на зиму, для якої найкраще підходить білокачанна капуста.
Інгредієнти:
- хрін – 1 корінь;
- капуста – 8 кг;
- сіль – 8 ст. ложок великої;
- морква – 4 шт.
Приготування:
- Нашаткувати капусту. Кочережки не використовувати. Натерти морквину.
- Помістити овочі в миску і перемішати.
- Нарізати хрін, засипати сіллю і знову перемішати. З силою натискати руками на овочі, щоб капуста дала побільше соку.
- Надіслати всю масу в відро, поверх якого слід поставити гніт.
- Залишити закуску бродити. Зрідка протикати довгим ножем, випускаючи газ.
Витримати тиждень. Потім можна перекласти овочі в менші ємності і зберігати в холодильнику.
Як засолити капусту, щоб вона була хрусткою?
Всі мріють про хрусткою овочевої закуски, але не у усіх виходить досягти ідеального результату. Якщо ви регулярно зустрічаєтеся з труднощами, то ця варіація – знахідка.
Інгредієнти:
- капуста – 2200 м;
- цукор – 2 ст. ложки;
- морква – 2 шт.;
- сіль – 2 ст. ложки крупної;
- лавр – 4 аркуша;
- вода – 1,5 л;
- чорний перець – 3 горошини.
Приготування:
- Закип’ятити воду. Засипати цукровий пісок, потім сіль, перемішати, повністю розчинивши інгредієнти.
- Нашаткувати качани. Морквину перетерти крупно. З’єднати овочі. Додати лавр і перець. Перемішати.
- Помістити заготовку в банку і обов’язково утрамбувати. Залити розсолом — він повинен повністю покрити продукти.
- Накрити марлею, яку попередньо скласти в декілька шарів.
Залишити закуску в теплі на три дні. Раз в день протикати довгим ножем.
У каструлі на зиму
Дуже зручно робити заготівлю в каструлі. Не треба придумувати, де взяти тару і як її зберігати.
Інгредієнти:
- лавр – 3 аркуша;
- капуста – 3000 м;
- перець – 5 горошин чорного;
- сіль – 75 г;
- морква – 3 шт.
Приготування:
- Видалити верхній шар листя і всі пошкоджені.
- Нашаткувати качани (качан не використовувати), присипати сіллю і віджати. Овоч має пустити сік.
- Моркву натерти. Надіслати до капусти і знову перемішати.
- Додати лавр, закинути горошини перцю.
- Розмістити овочеву заготовку в каструлі і обов’язково утрамбувати. Поставити гніт.
- Витримати в кімнаті троє діб, зрідка протикаючи довгим ножем.
Зберігати хрустку закуску можна в цій же ємності або перекласти її для зручності в банки.
Гарячим способом
Цей варіант є самим швидким. Страва вийде смачним і хрустким.
Інгредієнти:
- качан – 3 кг;
- оцет – 4 ст. ложки;
- морква – 3 шт.;
- сіль – 2 ст. ложки;
- часник – 8 зубчиків;
- вода – 1500 мл;
- насіння кропу – 1 ст. ложка;
- цукор – 1 склянка;
- перець запашний – 1 ч. ложка.
Приготування:
- Нашаткувати качан. Моркву подрібнити за допомогою великої терки. Дрібно порізати часникові зубки.
- Змішати овочі. Присипати пряними насінням, додати перець і перемішати.
- Утрамбувати овочеву нарізку в банки, які заздалегідь були простерилізовані.
- Залити сіль водою. Присипати цукровим піском. Закип’ятити.
- Залити оцет і одразу ж перелити в банки.
Таку заготовку можна відразу закатати і зберігати без холодильника.