Натуральний компот із сухофруктів добре втамовує спрагу, поповнює запаси вітамінів і мінералів, заряджає енергією. Цей напій смачніше і набагато корисніше газованої води та магазинних соків. Його можна включати в дієтичне меню і пропонувати навіть маленьким дітям.
Класичний компот з сухофруктів з цукром
Напій, приготований за традиційним рецептом, чудово втамовує спрагу і зменшує відчуття голоду. Однак слід пам’ятати про його високої калорійності: крім звичайного цукру в компоті є багато глюкози, що міститься в самих сухофруктах.
Склад:
- 7 л питної води;
- 500 г сушених яблук;
- 250 г сухих груш;
- 150 г кураги;
- 150 г чорносливу;
- 320 г цукрового піску;
- 6 г лимонної кислоти.
Кроки приготування:
- Сухофрукти очищають від різного сміття, ретельно промивають під краном в друшляку і обсушують на тканинному рушник. Покупної набір сушених фруктів краще попередньо замочити в теплій воді на 20 хвилин, щоб позбутися від шкідливих речовин, які нерідко застосовують для обробки.
- Воду заливають у широку емальовану каструлю і доводять до кипіння.
- У окріп відправляють спочатку більш щільні груші та яблука. Варять 20 хвилин на повільному вогні.
- Додають курагу, чорнослив, лимонну кислоту і цукор. Компот готують в закритій ємності ще чверть години, іноді помішуючи.
- Сварившийся напій прибирають з плити. Каструлю укутують товстою тканиною і залишають при кімнатній температурі на 2 години.
- Готовий компот проціджують або розливають по чашкам прямо з фруктами.
Порада: смак класичного компоту можна урізноманітнити, додавши в кінці варіння кілька бутонів гвоздики або щіпку коричного порошку.
Скільки варити компот з сухофруктів після закипання?
У процесі приготування компоту потрібно строго дотримуватися час варіння. Якщо перевищити цей період, сухофрукти втратять більшість корисних речовин.
Самі тверді сухофрукти — груші і яблука — закладають в каструлю в першу чергу. Їх варять 30-35 хвилин. Теплова обробка інших видів сухофруктів не повинна перевищувати 15 хвилин. Родзинки кладуть в компот за 5 хвилин до готовності.
Після варіння напою обов’язково дають настоятися не менше 2 годин. За цей період смак компоту розкривається, він стає ароматніше і насиченішим.
Правильні пропорції води і сухофруктів
У процесі готування сухофрукти збільшуються в 1,5–2 рази, тому необхідно підібрати містку ємність і приготувати достатню кількість води. На 1 м інгредієнтів потрібно 6-7 л рідини.
Важливі пропорції компонентів. Якщо компот готують з яблуками, вони повинні складати приблизно 50% всіх сухофруктів. Інші види беруться приблизно порівну.
Напій без цукру для дітей
Такий компот ідеальний не тільки для дитячого харчування. Його можна включати в дієтичний раціон для схуднення і нормалізації роботи органів травлення.
Потрібно:
- 3 л відфільтрованої води;
- 200 г сухих яблук;
- 100 г сушених груш;
- 100 г чорносливу.
Процес приготування:
- Сухі інгредієнти промивають і замочують на 20 хвилин.
- У закипілу воду опускають яблука і груші.
- Через 15 хвилин додають чорнослив. Кип’ятять ще чверть години.
- Компот остуджують на столі протягом 3 годин і розливають по келихах.
Компот із сухофруктів з гарбузом
Завдяки додаванню гарбуза компот набуває оригінальний насичений смак.
Знадобиться:
- 4,5 л води;
- 220 г м’якоті гарбуза;
- 250 г кураги;
- 120 г ягід шипшини;
- 160 г цукру;
- 2 г меленої кориці.
Покроковий рецепт:
- Гарбуз нарізають кубиками.
- Курагу і шипшина ретельно прополіскують.
- У каструлю наливають воду, доводять до кипіння, додають цукор і опускають шипшина. Ягоди проварюють протягом 15 хвилин.
- Викладають гарбузову м’якоть, курагу і корицю. Відварюють ще 15 хвилин.
- Перед вживанням компот наполягають, обернувши каструлю рушником, на протязі 2 годин.
З медом
Замість цукрового піску корисніше використовувати натуральний підсолоджувач. Медовий узвар приваблює своїм ароматом і приємним обволікаючим смаком.
Список інгредієнтів:
- 2 л очищеної води;
- 100 г сушених яблук;
- 30 г в’яленої вишні;
- 30 г кураги;
- 30 г груш;
- 150 г меду.
Спосіб приготування:
- Сухофрукти ретельно миють.
- Яблука разом з грушами закладають в каструльку з киплячою водою.
- Через 20 хвилин додають вишню і курагу.
- Компот знову доводять до кипіння і варять ще чверть години.
- Готовий напій охолоджують до теплого стану при кімнатних умовах.
- Компот підсолоджують медом і ретельно розмішують, щоб цей компонент повністю розійшовся.
З родзинками
Смак цього компоту повертає в дитинство і шкільні роки. Саме такий напій подавали в радянських їдалень.
Щоб зварити компот, потрібно:
- питна вода — 3 л;
- яблука сухе — 200 г;
- сухі груші — 50 г;
- чорнослив — 50 г;
- урюк — 50 г;
- темний родзинки — 50 р.
Технологія приготування:
- Сушені інгредієнти миють і замочують у прохолодній воді на півгодини.
- У каструлі доводять до кипіння воду і опускають в неї спочатку груші та яблука. Відварюють чверть години.
- Додають чорнослив і урюк. Готують на мінімальному вогні таку ж кількість часу.
- Засипають родзинки, перемішують.
- Через 5 хвилин плиту вимикають, а компот прибирають настоюватися на ніч.
- Перед вживанням напій проціджують через марлевий фільтр.
Компот із сухофруктів з яблуками в мультиварці
Напій, приготований з допомогою кухонної техніки, виходить смачніше і корисніше. Компот із сухофруктів в мультиварці не кип’ятиться, а нудиться, тому в ньому зберігаються всі цінні речовини.
Необхідні компоненти:
- 150 г висушених яблук;
- по 50 г родзинок і чорносливу;
- 100 г цукру;
- 2,5 л фільтрованої води.
Рецепт покроково:
- Вимиті сушені фрукти обшпарюють окропом і закладають в чашу мультиварки.
- Засипають цукор і наливають холодну воду.
- Включають програму «Тушкування» на 1 годину.
- Готовий напій залишають всередині мультиварки до повного охолодження.
Як варити компот з сухофруктів для грудничка?
Такий напій допустимо додавати в раціон немовляти після введення фруктового прикорму. Якщо компот пропонують дитині в перший раз, треба готувати його з якого-небудь одного виду сухофруктів. Змішування компонентів допускається тільки тоді, коли малюк спробує їх окремо.
Склад:
- 2 л води для дитячого харчування;
- 180 г сухих яблук.
Порядок приготування:
- Яблука повністю очищають від сміття: промивають під краном, потім замочують у воді кімнатної температури на 20 хвилин.
- Сухофрукти занурюють у каструлю з літром холодної води.
- Після того як рідина закипить, її зливають.
- Яблука з каструлі перекладають у термос, заливають 0,5 л окропу і залишають до ранку.
- На наступний день вміст термоса знову перекладають у каструлю, додають 0,5 л окропу і варять протягом 10 хвилин. Компот для грудничка готовий.
Важливо: навіть на якісні сухофрукти у маленької дитини може виникнути алергія, тому вводити напій в дитяче меню слід невеликими порціями.
Зберігати компот, зварений із сухофруктів, можна в холодильнику до 3 днів. На наступну добу такий напій стає тільки смачніше.