Компот із сухофруктів — 7 рецептів приготування в домашніх умовах

Натуральний компот із сухофруктів добре втамовує спрагу, поповнює запаси вітамінів і мінералів, заряджає енергією. Цей напій смачніше і набагато корисніше газованої води та магазинних соків. Його можна включати в дієтичне меню і пропонувати навіть маленьким дітям.

Класичний компот з сухофруктів з цукром

Напій, приготований за традиційним рецептом, чудово втамовує спрагу і зменшує відчуття голоду. Однак слід пам’ятати про його високої калорійності: крім звичайного цукру в компоті є багато глюкози, що міститься в самих сухофруктах.

Склад:

  • 7 л питної води;
  • 500 г сушених яблук;
  • 250 г сухих груш;
  • 150 г кураги;
  • 150 г чорносливу;
  • 320 г цукрового піску;
  • 6 г лимонної кислоти.

Кроки приготування:

  • Сухофрукти очищають від різного сміття, ретельно промивають під краном в друшляку і обсушують на тканинному рушник. Покупної набір сушених фруктів краще попередньо замочити в теплій воді на 20 хвилин, щоб позбутися від шкідливих речовин, які нерідко застосовують для обробки.
  • Воду заливають у широку емальовану каструлю і доводять до кипіння.
  • У окріп відправляють спочатку більш щільні груші та яблука. Варять 20 хвилин на повільному вогні.
  • Додають курагу, чорнослив, лимонну кислоту і цукор. Компот готують в закритій ємності ще чверть години, іноді помішуючи.
  • Сварившийся напій прибирають з плити. Каструлю укутують товстою тканиною і залишають при кімнатній температурі на 2 години.
  • Готовий компот проціджують або розливають по чашкам прямо з фруктами.

Порада: смак класичного компоту можна урізноманітнити, додавши в кінці варіння кілька бутонів гвоздики або щіпку коричного порошку.

Скільки варити компот з сухофруктів після закипання?

У процесі приготування компоту потрібно строго дотримуватися час варіння. Якщо перевищити цей період, сухофрукти втратять більшість корисних речовин.

Дивіться також:  Кава по-турецьки – 10 рецептів, як готувати смачну турецьку каву

Самі тверді сухофрукти — груші і яблука — закладають в каструлю в першу чергу. Їх варять 30-35 хвилин. Теплова обробка інших видів сухофруктів не повинна перевищувати 15 хвилин. Родзинки кладуть в компот за 5 хвилин до готовності.

Після варіння напою обов’язково дають настоятися не менше 2 годин. За цей період смак компоту розкривається, він стає ароматніше і насиченішим.

Правильні пропорції води і сухофруктів

У процесі готування сухофрукти збільшуються в 1,5–2 рази, тому необхідно підібрати містку ємність і приготувати достатню кількість води. На 1 м інгредієнтів потрібно 6-7 л рідини.

Важливі пропорції компонентів. Якщо компот готують з яблуками, вони повинні складати приблизно 50% всіх сухофруктів. Інші види беруться приблизно порівну.

Напій без цукру для дітей

Такий компот ідеальний не тільки для дитячого харчування. Його можна включати в дієтичний раціон для схуднення і нормалізації роботи органів травлення.

Потрібно:

  • 3 л відфільтрованої води;
  • 200 г сухих яблук;
  • 100 г сушених груш;
  • 100 г чорносливу.

Процес приготування:

  • Сухі інгредієнти промивають і замочують на 20 хвилин.
  • У закипілу воду опускають яблука і груші.
  • Через 15 хвилин додають чорнослив. Кип’ятять ще чверть години.
  • Компот остуджують на столі протягом 3 годин і розливають по келихах.

Компот із сухофруктів з гарбузом

Завдяки додаванню гарбуза компот набуває оригінальний насичений смак.

Знадобиться:

  • 4,5 л води;
  • 220 г м’якоті гарбуза;
  • 250 г кураги;
  • 120 г ягід шипшини;
  • 160 г цукру;
  • 2 г меленої кориці.

Покроковий рецепт:

  • Гарбуз нарізають кубиками.
  • Курагу і шипшина ретельно прополіскують.
  • У каструлю наливають воду, доводять до кипіння, додають цукор і опускають шипшина. Ягоди проварюють протягом 15 хвилин.
  • Викладають гарбузову м’якоть, курагу і корицю. Відварюють ще 15 хвилин.
  • Перед вживанням компот наполягають, обернувши каструлю рушником, на протязі 2 годин.
Дивіться також:  Як правильно варити каву в турці на плиті

З медом

Замість цукрового піску корисніше використовувати натуральний підсолоджувач. Медовий узвар приваблює своїм ароматом і приємним обволікаючим смаком.

Список інгредієнтів:

  • 2 л очищеної води;
  • 100 г сушених яблук;
  • 30 г в’яленої вишні;
  • 30 г кураги;
  • 30 г груш;
  • 150 г меду.

Спосіб приготування:

  • Сухофрукти ретельно миють.
  • Яблука разом з грушами закладають в каструльку з киплячою водою.
  • Через 20 хвилин додають вишню і курагу.
  • Компот знову доводять до кипіння і варять ще чверть години.
  • Готовий напій охолоджують до теплого стану при кімнатних умовах.
  • Компот підсолоджують медом і ретельно розмішують, щоб цей компонент повністю розійшовся.

З родзинками

Смак цього компоту повертає в дитинство і шкільні роки. Саме такий напій подавали в радянських їдалень.

Щоб зварити компот, потрібно:

  • питна вода — 3 л;
  • яблука сухе — 200 г;
  • сухі груші — 50 г;
  • чорнослив — 50 г;
  • урюк — 50 г;
  • темний родзинки — 50 р.

Технологія приготування:

  • Сушені інгредієнти миють і замочують у прохолодній воді на півгодини.
  • У каструлі доводять до кипіння воду і опускають в неї спочатку груші та яблука. Відварюють чверть години.
  • Додають чорнослив і урюк. Готують на мінімальному вогні таку ж кількість часу.
  • Засипають родзинки, перемішують.
  • Через 5 хвилин плиту вимикають, а компот прибирають настоюватися на ніч.
  • Перед вживанням напій проціджують через марлевий фільтр.

Компот із сухофруктів з яблуками в мультиварці

Напій, приготований з допомогою кухонної техніки, виходить смачніше і корисніше. Компот із сухофруктів в мультиварці не кип’ятиться, а нудиться, тому в ньому зберігаються всі цінні речовини.

Необхідні компоненти:

  • 150 г висушених яблук;
  • по 50 г родзинок і чорносливу;
  • 100 г цукру;
  • 2,5 л фільтрованої води.
Дивіться також:  Компот з черешні з кісточками на зиму – 8 рецептів

Рецепт покроково:

  • Вимиті сушені фрукти обшпарюють окропом і закладають в чашу мультиварки.
  • Засипають цукор і наливають холодну воду.
  • Включають програму «Тушкування» на 1 годину.
  • Готовий напій залишають всередині мультиварки до повного охолодження.

Як варити компот з сухофруктів для грудничка?

Такий напій допустимо додавати в раціон немовляти після введення фруктового прикорму. Якщо компот пропонують дитині в перший раз, треба готувати його з якого-небудь одного виду сухофруктів. Змішування компонентів допускається тільки тоді, коли малюк спробує їх окремо.

Склад:

  • 2 л води для дитячого харчування;
  • 180 г сухих яблук.

Порядок приготування:

  • Яблука повністю очищають від сміття: промивають під краном, потім замочують у воді кімнатної температури на 20 хвилин.
  • Сухофрукти занурюють у каструлю з літром холодної води.
  • Після того як рідина закипить, її зливають.
  • Яблука з каструлі перекладають у термос, заливають 0,5 л окропу і залишають до ранку.
  • На наступний день вміст термоса знову перекладають у каструлю, додають 0,5 л окропу і варять протягом 10 хвилин. Компот для грудничка готовий.

Важливо: навіть на якісні сухофрукти у маленької дитини може виникнути алергія, тому вводити напій в дитяче меню слід невеликими порціями.

Зберігати компот, зварений із сухофруктів, можна в холодильнику до 3 днів. На наступну добу такий напій стає тільки смачніше.

Прокрутка до верху