Заморожені фрукти і ягоди виручають в будь-який час, коли потрібно зварити компот. Заморожування дозволяє позбавити себе від заготівлі компотів, їх тепер можна варити, коли захочеться. Завдяки заморожуванню фрукти зберігають свою свіжість, компоти на їх основі вийдуть ароматні і смачні. Забудьте про соку з магазину, набагато корисніше приготувати компот із заморожених ягід. Заготовити фрукти можна в літній сезон або купити в магазині заморожені. Компот можна пити гарячим або охолодженим — це відмінна заміна чаю і кави.
Підготовка продуктів та посуду
Якщо у вас в холодильнику є заморожені ягоди, їх не треба діставати наперед. Винятком є фрукти, у яких потрібно видалити кісточки або плодоніжки.
- Необхідно закип’ятити воду для приготування компоту. На 3 літри води взяти приблизно 1 кг ягід.
- Необов’язково брати для компоту один фрукт, дуже смачно виходить, якщо використовувати ягідне асорті.
- Варити його краще нержавіючої посуді, алюміній для цієї мети не підходить. Алюмінієвий посуд під впливом фруктових кислот може окислюватися.
- Не варто наливати води на увесь об’єм посуду, потрібно залишити місце для заморожених ягід.
- Цукор в компот частіше додають після того, як закладено фрукти, хоча особливих рекомендацій немає, якщо все зробити навпаки.
- Кількість цукру регулюють з урахуванням смаку або додають стільки, скільки зазначено в рецепті.
- Ягоди кидають, не розморожуючи у окріп, дають компоту прокипіти підсолоджують ще раз, кип’ятять і вимикають вогонь.
- Після варіння компоту необхідно настоятися, за цей час він стане ще смачніше і насититься його колір.
- Обов’язково посуд накривають кришкою, таким чином, вміст буде швидше закипати і менше парувати на кухні.
- Настоявшийся напій проціджують, переливають в скляну або фарфорову посуду при необхідності остуджують. У пластикових пляшках компот зберігати не кращий варіант, використовуйте краще банки.
- Зберігатися такий компот повинен в холодильнику не більше 2-3 діб.
Знаючи, як зварити компот із заморожених ягід, ви станете економною і дбайливою господинею, яка знайшла ідеальну заміну газованих напоїв і магазинних соків.
Простий компот із заморожених ягід з цукром
Необхідні компоненти:
- 1 кг — заморожених фруктів;
- цукор — 200-250 м;
- вода питна — 3-3,5 літра.
Приготування:
- Закип’ятити воду під кришкою нержавіючої посуді. Стежити, щоб вона не википіла.
- Дістати з заморозки ягоди або фруктове асорті. Дати потрібну кількість і відразу ж кинути в каструлю, де буде варитися компот. Занурюйте фрукти обережно, щоб не обпалити руки окропом або паром.
- Дочекатися коли вміст каструлі закипить, всипати цукор. Довести ще раз до кипіння, накрити кришкою і зняти з печі.
З м’ятою і корицею
Ароматичні і смакові добавки в компоти прикрашають їх присмак, роблять їх незвичайними і незрівнянними. Додавши в каструлю гілочки м’яти і паличку кориці, ви приготуєте приголомшливий на смак напій. У вас будуть просити цей рецепт, тому що він крутіший, ніж магазинний сік.
Необхідні компоненти:
- асорті із заморожених фруктів або ягід — 750 г;
- цукровий пісок — 180 г;
- гілочка свіжої м’яти або засушеними;
- питний 2,5 літра води;
- паличка кориці або чайна ложка меленого порошку.
Приготування:
- Не розморожуючи, додати в окріп фрукти. Все перемішати ополоником, накрити кришкою. Стежити, щоб компот не скипів, інакше доведеться відмивати грубку.
- Всипати норма цукру ще раз перемішати.
- Під кінець варіння кинути в каструлю м’яту і корицю. Зняти з вогню.
- Коли компот знятий з печі, потрібно вийняти м’яту і паличку кориці, залишити остигати.
Як зварити з сухофруктами
З сухофруктів виходить дуже оригінальний напій, особливо, якщо в нього покласти чорнослив або прокопчені груші.
Необхідні компоненти:
- 1 чашка сухих фруктів;
- 200 г заморожених;
- 190 г або по смаку цукру;
- 2 літра питної води.
Приготування:
- Замочити в холодній воді сухі фрукти, щоб вони добре вимилися.
- Закип’ятити воду покласти туди сухофрукти проварити. Потім всипати цукор і додати асорті заморожене.
- Відразу всі ягоди кидати не потрібно, тому що сухофрукти варяться трохи довше, ніж заморожені.
- За час варіння компоту розкриє свій чудовий смак, а поки охолоне, він добре настоїться.
В компот можна додавати як заморожені, так і свіжі фрукти від цього смак тільки виграє.
Компот із заморожених ягід в мультиварці
Мультиварка дозволяє економити час господині, в ній утворюються насичені за смаком і дуже ароматні компоти. І все це завдяки тому, що мультиварка зберігає смак продуктів, які закладаються для варіння. Головне не перелити води інакше вона може википіти, що не корисно для мультиварки.
Необхідні компоненти:
- 250 г ягід з заморозки;
- питної води — 1,5 літра;
- 5 ст. л. цукру.
Приготування:
- Помістити в чашу мультиварки ягоди, засипати цукор.
- Влити питну воду. Вливаючи, стежити за об’ємом, якщо мультиварка розрахована на меншу місткість, слід недолити рідина.
- Закрити кришку мультиварки, включити режим «суп або кип’ятіння».
- Готовий компот в мультиварці остудити і перелити в скляну банку.
З додаванням яблук
Яблука не сходять з магазинних полиць круглий рік, при цьому ціна на цей фрукт залишається доступною. З одних яблук компот вийде відмінний, однак якщо його урізноманітнити замороженими ягодами він вийде в 100 смачніше. Асорті заморожене офарбить компот в гарний колір!
Необхідні компоненти:
- яблука — 450 г;
- чашка заморожених ягід;
- 2 літри води;
- 200 м або за смаком цукру.
Приготування:
- Яблука нарізати часточками, видалити плодоніжки і насіння. Очищати шкірку не потрібно, її прибирають, у разі якщо взяті не свіжі (зіпсовані) яблука.
- Кип’ятять воду, всипають туди яблука, злегка їх проварюють.
- Додають цукор і асорті заморожене. Перемішують і дають добре закипіти. Відключають піч, накривають кришкою і дають компоту настоятися.
Готуємо з лимоном
Лимон в якості добавки в напій дарує йому не тільки приємний цитрусовий аромат, але і приємну на смак кислинку.
Необхідні компоненти:
- 1/3 частина лимона;
- 700 г заморожених ягід;
- 1 чашка або за смаком цукру;
- води — 2,5 літра питної.
Приготування:
- Поставити на вогонь варитися компот з будь-яких заморозки фруктів, додати туди цукор і довести до кипіння.
- Під кінець варіння кинути в каструлю часточки лимона. Ще трохи проварити і зняти з вогню.
- Щоб в компоті не утворилася гіркоту від лимонної кірки, часточки краще після варіння вийняти. Однак це не принципово, може комусь подобається такий присмак.
Смачний домашній компот виходить не гірше ніж магазинний лимонад, і при цьому він дуже корисний і не містить шкідливих консервантів.
Компот із заморожених ягід з цедрою апельсина
Необхідні компоненти:
- суха або свіжа цедра лимона — 1, 5 ч. л.;
- фрукти або ягоди з заморозки 900 г;
- питний 2,5 літра води;
- цукор за смаком або 220 р.
Приготування:
- Варити компот звичайним способом, додати в нього цукор і апельсинову цедру.
- Закип’ятити, дати напою настоятися і остудити.
- Обов’язково процідити через сито, тому що з-за цедри і розварених ягід пропаде прозорість.