Компот з айви — 7 найсмачніших рецептів на зиму

Фруктом пристрасті назвали яскраво-жовті плоди, незмінно присутні на столі богині любові Афродіти. Сучасні кондитери знайшли способи збереження звабливого аромату «золотого яблука». Тонкий смак божественного напою — компоту з айви — забезпечений оригінальними кулінарними прийомами отримання цього розкішного десерту.

У представлених рецептах використовуємо хеномелес (японський сорт). Вага одного плоду — до 300 р. Енергетична цінність 100 г продукту — 200 кДж або 48 ккал.

Компот з айви на зиму — класика приготування

Інгредієнти:

  • зрілі плоди айви — 1 кг;
  • звичайний цукор — 300 г на 3 л бутильованої води (компоненти сиропу);
  • п’ять тичинок шафрану (для кращого кольору).

Для отримання якісного компоту дотримуємось вимог чистоти як щодо вибраних продуктів, так в частині використовуваної посуду. Фрукти обов’язково перебираємо, виключаємо попадання в їжу пошкоджених примірників зі слідами псування.

Приготування:

  • Протираємо плоди сухий тканиною, видаляючи пушок, ретельно миємо, зрізаємо залишки квітколожа, захоплюючи жорстку верхню частину айви, а також насіннєву камеру. Поділяємо плоди на невеликі кубики (до 1 см) або тонкі часточки. Щоб шматочки айви не потемніли, викладаємо їх в мінеральну воду.

  • Вливаємо в каструлю очищену воду, додаємо цукор, перемішуємо суміш, відварюємо сироп протягом чверті години. Поміщаємо фруктові скибочки в чисті, оброблені паром балони, заливаємо гарячим сиропом, додаємо шафран, накриваємо посуд кришками.
  • Укладаємо на дно каструлі металеву або дерев’яну решітку. Наповнюємо ємність гарячою водою в такому обсязі, щоб рідина покривала «плічка» банки (на 2 см нижче горлечка ємності). Обережно встановлюємо балон з їжею, накриваємо кришкою.
  • Включаємо сильний вогонь. Після початку кипіння води знижує висоту полум’я, не допускаючи активного бурління рідини. Стерилізуємо (пастеризуем) 3-літровий балон протягом 20 хвилин.
  • Щільно закриваємо банку, перевертаємо, закутуємо рушником або ковдрою, залишаємо в такому стані до повного охолодження. Відправляємо балони з десертом в прохолодне приміщення.
Дивіться також:  Цвітна капуста на зиму – 7 дуже смачних рецептів зимових заготовок

Найсмачніший рецепт компоту на зиму без стерилізації

Для цього способу консервування важливо дотримання трьох правил: використовуємо виключно свіже, отсортированное і добре відмиті сировину.

Інгредієнти:

  • айва — 0,5 кг;
  • бутильована вода — 1,7 л;
  • звичайний цукор — 150 г;
  • сік лимона — 0,5 ч. л.;
  • паличка кориці.

Приготування:

  • Обробляємо фрукти, як це наведено в описі рецепта компоту з айви. Поділяємо плоди на шість частин, укладаємо в невеликі скляні ємності.
  • Оскільки м’якоть цих фруктів не дуже соковита і жорстка, продукт краще бланшувати. Для цього покладемо шматочки плодів у друшляк, опускаємо на 15 хвилин в окріп, після чого викладаємо в холодну рідину.
  • Із зазначеної кількості води і соку лимона відварюємо сироп. Розкладаємо часточки айви з балонів, заливаємо гарячим складом (видаляємо коричневу паличку), накриваємо посуд кришками, залишаємо їжу на півгодини.
  • Зливаємо в каструлю рідина з баночок з фруктами, додаємо корицю і цукор, доводимо суміш до кипіння. Наповнюємо ємності солодким складом (видаляємо коричневу паличку), щільно закатуємо. Остиглі консерви виставляємо в темне місце для зберігання.

Як зварити компот з айви з яблуками

Інгредієнти:

  • плоди айви — 0,5 кг;
  • недостиглі яблука — 1 кг;
  • сік лимона — 2 г;
  • бутильована вода — 700 г;
  • звичайний цукор — 250 р.

Приготування:

  • Обробляємо айву знайомим способом (протираємо, моєму, виймаємо насіння, нарізаємо). Таким же методом готуємо яблука, на 5 хвилин поміщаємо їх у злегка підкислену рідина.
  • Викладаємо фрукти в каструлю, додаємо цукор, сік лимона, заливаємо продукти бутильованої водою, відварюємо протягом 40 хвилин. Знижуємо висоту полум’я до слабкого показника після початку кипіння рідини.
  • Приготований компот розливаємо по балонів, рівномірно розподіляючи фрукти, закатуємо, закутуємо махровим рушником. Охолоджений десерт зберігаємо в прохолодному приміщенні.
Дивіться також:  Зелені помідори квашені на зиму в банках, в бочці, каструлі або відрі

Компот з айви і фейхоа на зиму — смак фруктового асорті

Екзотичний темно-зелений плід — справжнє джерело вітамінів, за вмістом йоду не поступається морепродуктів. Додаванням фруктів створюємо в напої запашну тріаду, що нагадує аромат полуниці, ківі і ананаса.

Інгредієнти:

  • айва — 1 кг;
  • фейхоа — 300 г;
  • звичайний цукор — 300 г;
  • бутильована вода — 500 р.

Приготування:

  • Айву готуємо вже знайомим способом. З фейхоа зрізаємо нижню та верхню частину. Айву поділяємо на чверті, зелені плоди — на часточки.
  • Заповнюємо фруктами половину обсягу стерилізованих балонів, заливаємо продукти скипіла водою, чекаємо 15 хвилин.
  • Зливаємо рідину в каструлю, додаємо цукор, при бажанні додаємо трохи соку лимона, відварюємо сироп.
  • Наповнюємо банки з фруктами солодкою рідиною, укупориваем, накриваємо ковдрою. Остиглі консерви відправляємо в прохолодне місце.

Розкішний компот з айви з додаванням персиків

Інгредієнти:

  • плоди айви — 1 кг;
  • персики — 800 г;
  • звичайний цукор — 500 г (на 1 л бутильованої води).

Приготування:

  • Бланшируем підготовлені часточки айви способом, наведеним у рецепті отримання компоту без стерилізації. Персики поділяємо навпіл, видаляємо кісточки і тонку шкірку.
  • Викладаємо фрукти в підготовлені балони, заливаємо окропом, накриваємо кришками.
  • Остиглу в банках воду виливаємо в каструлю, додаємо потрібну кількість цукру, відварюємо сироп. Заповнюємо банки з шматочками плодів гарячим складом, укупориваем, залишаємо на добу до остаточного охолодження.

Компот із замороженої айви і журавлини

Інгредієнти:

  • заморожена айва — 500 г;
  • звичайний цукор — 150 г на 3 л води;
  • журавлина — 200 р.

Приготування:

Дістаємо з холодильника упаковку з фруктами, залишаємо в умовах кімнатної температури. Оттаявшие продукти кладемо в каструлю, заливаємо бутильованої водою, відварюємо до м’якого стану айви. Цукор додаємо після початку кипіння рідини. Приготовлений напій обов’язково проціджуємо, розливаємо по келихах в охолодженому вигляді.

Дивіться також:  Борщова заправка на зиму – 8 дуже смачних рецептів

Компот із сушених айви і сухофруктів

У представленому рецепті звертаємо увагу на якість використовуваних продуктів. У їх складі не повинно бути сторонніх включень. Вибираємо часточки і цілі плоди без чорних вкраплень (ознака наявності личинок) при відсутності винного запаху, характерного для зіпсованого сировини.

Інгредієнти:

  • чорнослив, айва, курага — 200 г;
  • білий родзинки — 50 г;
  • бутильована вода — 6 л;
  • цедра лимона або засушені скоринки апельсина.

Приготування:

  • Сухофрукти викладаємо в теплу воду, залишаємо на 30 хвилин, потім добре миємо.
  • Поміщаємо продукти в емальовану каструлю, вливаємо бутильовану воду, викладаємо цедру лимона або скоринки апельсина. Цукор не додаємо, так як в сухофруктах його вміст у 3 рази перевищує аналогічний показник свіжих плодів і ягід.
  • Відварюємо страва до того моменту, коли його компоненти опустяться на дно посуду. Проціджуємо охолоджений компот в гарний глечик.

Вибираючи будь-який спосіб приготування чарівного напою, ми спокійні за чудову якість отриманого компоту з айви, адже самі смачні рецепти на зиму — це ті, що приготовані з душею і любов’ю.

Прокрутка до верху