Фруктом пристрасті назвали яскраво-жовті плоди, незмінно присутні на столі богині любові Афродіти. Сучасні кондитери знайшли способи збереження звабливого аромату «золотого яблука». Тонкий смак божественного напою — компоту з айви — забезпечений оригінальними кулінарними прийомами отримання цього розкішного десерту.
У представлених рецептах використовуємо хеномелес (японський сорт). Вага одного плоду — до 300 р. Енергетична цінність 100 г продукту — 200 кДж або 48 ккал.
Компот з айви на зиму — класика приготування
Інгредієнти:
- зрілі плоди айви — 1 кг;
- звичайний цукор — 300 г на 3 л бутильованої води (компоненти сиропу);
- п’ять тичинок шафрану (для кращого кольору).
Для отримання якісного компоту дотримуємось вимог чистоти як щодо вибраних продуктів, так в частині використовуваної посуду. Фрукти обов’язково перебираємо, виключаємо попадання в їжу пошкоджених примірників зі слідами псування.
Приготування:
- Протираємо плоди сухий тканиною, видаляючи пушок, ретельно миємо, зрізаємо залишки квітколожа, захоплюючи жорстку верхню частину айви, а також насіннєву камеру. Поділяємо плоди на невеликі кубики (до 1 см) або тонкі часточки. Щоб шматочки айви не потемніли, викладаємо їх в мінеральну воду.
- Вливаємо в каструлю очищену воду, додаємо цукор, перемішуємо суміш, відварюємо сироп протягом чверті години. Поміщаємо фруктові скибочки в чисті, оброблені паром балони, заливаємо гарячим сиропом, додаємо шафран, накриваємо посуд кришками.
- Укладаємо на дно каструлі металеву або дерев’яну решітку. Наповнюємо ємність гарячою водою в такому обсязі, щоб рідина покривала «плічка» банки (на 2 см нижче горлечка ємності). Обережно встановлюємо балон з їжею, накриваємо кришкою.
- Включаємо сильний вогонь. Після початку кипіння води знижує висоту полум’я, не допускаючи активного бурління рідини. Стерилізуємо (пастеризуем) 3-літровий балон протягом 20 хвилин.
- Щільно закриваємо банку, перевертаємо, закутуємо рушником або ковдрою, залишаємо в такому стані до повного охолодження. Відправляємо балони з десертом в прохолодне приміщення.
Найсмачніший рецепт компоту на зиму без стерилізації
Для цього способу консервування важливо дотримання трьох правил: використовуємо виключно свіже, отсортированное і добре відмиті сировину.
Інгредієнти:
- айва — 0,5 кг;
- бутильована вода — 1,7 л;
- звичайний цукор — 150 г;
- сік лимона — 0,5 ч. л.;
- паличка кориці.
Приготування:
- Обробляємо фрукти, як це наведено в описі рецепта компоту з айви. Поділяємо плоди на шість частин, укладаємо в невеликі скляні ємності.
- Оскільки м’якоть цих фруктів не дуже соковита і жорстка, продукт краще бланшувати. Для цього покладемо шматочки плодів у друшляк, опускаємо на 15 хвилин в окріп, після чого викладаємо в холодну рідину.
- Із зазначеної кількості води і соку лимона відварюємо сироп. Розкладаємо часточки айви з балонів, заливаємо гарячим складом (видаляємо коричневу паличку), накриваємо посуд кришками, залишаємо їжу на півгодини.
- Зливаємо в каструлю рідина з баночок з фруктами, додаємо корицю і цукор, доводимо суміш до кипіння. Наповнюємо ємності солодким складом (видаляємо коричневу паличку), щільно закатуємо. Остиглі консерви виставляємо в темне місце для зберігання.
Як зварити компот з айви з яблуками
Інгредієнти:
- плоди айви — 0,5 кг;
- недостиглі яблука — 1 кг;
- сік лимона — 2 г;
- бутильована вода — 700 г;
- звичайний цукор — 250 р.
Приготування:
- Обробляємо айву знайомим способом (протираємо, моєму, виймаємо насіння, нарізаємо). Таким же методом готуємо яблука, на 5 хвилин поміщаємо їх у злегка підкислену рідина.
- Викладаємо фрукти в каструлю, додаємо цукор, сік лимона, заливаємо продукти бутильованої водою, відварюємо протягом 40 хвилин. Знижуємо висоту полум’я до слабкого показника після початку кипіння рідини.
- Приготований компот розливаємо по балонів, рівномірно розподіляючи фрукти, закатуємо, закутуємо махровим рушником. Охолоджений десерт зберігаємо в прохолодному приміщенні.
Компот з айви і фейхоа на зиму — смак фруктового асорті
Екзотичний темно-зелений плід — справжнє джерело вітамінів, за вмістом йоду не поступається морепродуктів. Додаванням фруктів створюємо в напої запашну тріаду, що нагадує аромат полуниці, ківі і ананаса.
Інгредієнти:
- айва — 1 кг;
- фейхоа — 300 г;
- звичайний цукор — 300 г;
- бутильована вода — 500 р.
Приготування:
- Айву готуємо вже знайомим способом. З фейхоа зрізаємо нижню та верхню частину. Айву поділяємо на чверті, зелені плоди — на часточки.
- Заповнюємо фруктами половину обсягу стерилізованих балонів, заливаємо продукти скипіла водою, чекаємо 15 хвилин.
- Зливаємо рідину в каструлю, додаємо цукор, при бажанні додаємо трохи соку лимона, відварюємо сироп.
- Наповнюємо банки з фруктами солодкою рідиною, укупориваем, накриваємо ковдрою. Остиглі консерви відправляємо в прохолодне місце.
Розкішний компот з айви з додаванням персиків
Інгредієнти:
- плоди айви — 1 кг;
- персики — 800 г;
- звичайний цукор — 500 г (на 1 л бутильованої води).
Приготування:
- Бланшируем підготовлені часточки айви способом, наведеним у рецепті отримання компоту без стерилізації. Персики поділяємо навпіл, видаляємо кісточки і тонку шкірку.
- Викладаємо фрукти в підготовлені балони, заливаємо окропом, накриваємо кришками.
- Остиглу в банках воду виливаємо в каструлю, додаємо потрібну кількість цукру, відварюємо сироп. Заповнюємо банки з шматочками плодів гарячим складом, укупориваем, залишаємо на добу до остаточного охолодження.
Компот із замороженої айви і журавлини
Інгредієнти:
- заморожена айва — 500 г;
- звичайний цукор — 150 г на 3 л води;
- журавлина — 200 р.
Приготування:
Дістаємо з холодильника упаковку з фруктами, залишаємо в умовах кімнатної температури. Оттаявшие продукти кладемо в каструлю, заливаємо бутильованої водою, відварюємо до м’якого стану айви. Цукор додаємо після початку кипіння рідини. Приготовлений напій обов’язково проціджуємо, розливаємо по келихах в охолодженому вигляді.
Компот із сушених айви і сухофруктів
У представленому рецепті звертаємо увагу на якість використовуваних продуктів. У їх складі не повинно бути сторонніх включень. Вибираємо часточки і цілі плоди без чорних вкраплень (ознака наявності личинок) при відсутності винного запаху, характерного для зіпсованого сировини.
Інгредієнти:
- чорнослив, айва, курага — 200 г;
- білий родзинки — 50 г;
- бутильована вода — 6 л;
- цедра лимона або засушені скоринки апельсина.
Приготування:
- Сухофрукти викладаємо в теплу воду, залишаємо на 30 хвилин, потім добре миємо.
- Поміщаємо продукти в емальовану каструлю, вливаємо бутильовану воду, викладаємо цедру лимона або скоринки апельсина. Цукор не додаємо, так як в сухофруктах його вміст у 3 рази перевищує аналогічний показник свіжих плодів і ягід.
- Відварюємо страва до того моменту, коли його компоненти опустяться на дно посуду. Проціджуємо охолоджений компот в гарний глечик.
Вибираючи будь-який спосіб приготування чарівного напою, ми спокійні за чудову якість отриманого компоту з айви, адже самі смачні рецепти на зиму — це ті, що приготовані з душею і любов’ю.