Домашні напої, приготовані їх сухофруктів, виходять смачними і дуже корисними. Свіжий компот із чорносливу містить багато вітамінів і мікроелементів, необхідних для здоров’я і гарного самопочуття. Приготувати його на своїй кухні зможе будь-яка господиня, а отриманий результат приємно здивує апетитним ароматом і чудовим смаком.
Підготовка посуду і продуктів для приготування напою
Чорнослив є у продажу незалежно від пори року, тому насолоджуватися фруктовим напоєм можна влітку і взимку.
- Рекомендується варити його в невеликій кількості, оскільки тоді в компоті зберігаються практично всі корисні речовини.
- Готувати сливовий напій потрібно в емальованому каструлі. Краще підібрати посуд з об’ємом 1,5 – 2 літри. Ще знадобиться друшляк, ніж і таз для замочування сухофруктів.
- Смак прохолодного компоту набагато яскравішим і насиченим, тому після його приготування слід перелити в спеціальний графин або пляшку і поставити в холодильник.
- В залежності від рецепту компот готують або тільки з чорносливу, або з додаванням інших фруктів. Напій вийде набагато смачніше, якщо в нього покласти родзинки, курагу, черешні, яблука або лимон. А додатковий аромат додадуть мед або спеціальні приправи – гвоздика, ваніль або кориця.
Перед тим як зварити компот, чорнослив необхідно підготувати.
Це можна зробити кількома способами:
- Вимити сухофрукти теплою водою з крана. Для цього треба помістити плоди в друшляк і добре полити їх, поки не стануть чистими і більш м’якими.
- Замочити їх у холодній воді на сорок хвилин. Цей метод набагато переважніше, оскільки сливи насичуються вологою і розбухають, що позитивно впливає на смак майбутнього компоту.
Напій з чорносливу рекомендується вживати як дорослим, так і дітям. Корисне пиття здатне втамувати спрагу, наситити вітамінами, а також нормалізувати роботу травної системи, очистити судини і поліпшити діяльність нирок.
Класичний компот із чорносливу
Нижче запропоновано самий нескладний рецепт, що дозволяє буквально за півгодини отримати чудовий напій. Слід врахувати, що сливовий компот не рекомендується пити у великих кількостях, так як фрукти, що входять до його складу, можуть подіяти як проносне.
Необхідні компоненти:
- чорнослив – 0,35 кг;
- цукор – 185 грам;
- чиста вода – 1,2 л.
Готуємо:
- Плоди необхідно перебрати, взяти найкрасивіші і великі і відрізати у них плодоніжки. Потім помістити їх у таз з водою на 30 – 35 хвилин.
- Після замочування скласти сухофрукти в друшляк і добре промити.
- У маленьку каструлю налити воду і довести її до кипіння. Потім засипати цукор і варити сироп близько 7 – 8 хвилин, не забуваючи постійно помішувати.
- Закласти в солодку рідину чорнослив і кип’ятити її ще п’ятнадцять хвилин.
- Зварений компот закрити кришкою і дати йому настоятися протягом години.
Напій з чорносливу перелити в глечик і добре охолодити. Подавати в красивих склянках і листочками м’яти і скибочкою свіжого лайма.
З додаванням кураги
Завдяки вдалому поєднанню сухофруктів, напій має дуже приємний смак і насичений, солодкуватий аромат. До того ж, компот з кураги і чорносливу володіє цілющими властивостями і дуже корисний для людей зі зниженим гемоглобіном.
Необхідні компоненти:
- вода – 1,3 літра;
- курага – 120 грам;
- цукор білий – половина склянки;
- чорнослив – 110 грам.
Готуємо:
- Сухофрукти ретельно промити, кілька разів міняючи воду. Потім викласти їх у друшляк і почекати, поки стече вся волога.
- Каструлю заповнити водою, розчинити в ній цукор, поставити на вогонь і проварити близько п’яти хвилин.
- Після цього покласти чорнослив і готувати, поки він не стане м’яким.
- Потім додати курагу і продовжувати варити ще 6 – 7 хвилин.
- Вимкнути плиту і поставити напій в прохолодне місце, щоб він охолов.
Сливовий компот з додаванням кураги готовий. Він обов’язково сподобається дорослим і дітям, подарує відмінний настрій, легкість і бадьорість на цілий день.
Готуємо з лимоном
Напій з чорносливу з додаванням цитруса чудово втамовує спрагу, тому він ідеально підходить для спекотного, літнього дня.
Щоб узвар був смачніший, рекомендується додати в нього свіжі фрукти і вибрати самий соковитий і стиглий лимон.
Необхідні компоненти:
- чорнослив – 90 грам;
- свіжі яблука та груші – по 60 грам;
- кориця – щіпка;
- невеликий лимон;
- цукор – за смаком.
Готуємо:
- Сухофрукти покласти в теплу воду на двадцять хвилин. Потім їх помити і дати стекти зайвій волозі.
- Груші і яблука сполоснути під краном з водою, видалити з них серцевину, кісточки і нарізати маленькими шматочками.
- У каструлю налити 2 літри води, покласти свіжі фрукти і насипати цукор.
- Після закипання рідини, проварити яблука з грушами десять хвилин, а потім додати чорнослив і готувати ще чверть години.
- Тепер нарізати тонкими кружечками лимон і відправити його в каструлю разом з корицею. Продовжувати варити близько п’яти хвилин, потім загасити вогонь.
Фруктовий компот остудити і подати у високих склянках з шматочками льоду. Чудовий напій з лимоном гармонійно доповнить смак бісквітної випічки або вершкового морозива.
Як варити компот з чорносливу і родзинок
Десертне питво, приготована за цим рецептом, виходить ніжним і приємним, з духмяним, чудовим ароматом.
Родзинки додає вишуканості і солодощі напою, тому цукор тут повинен використовуватися в мінімальній кількості.
Необхідні компоненти:
- яблука сушені – 0,2 кг;
- чорнослив – 0,4 кг;
- курага – 100 грам;
- родзинки – 90 грам;
- два літри води.
Готуємо:
- Всі сухофрукти промити, потім замочити їх на 10 хвилин у воді, використовуючи окремі ємності.
- Набрати воду в каструлю, помістити в неї і чорнослив. Проварити близько восьми хвилин, потім додати сушені яблука і через п’ять хвилин засипати родзинки і курагу.
- Готувати ще 3 – 4 хвилини, після чого спробувати на смак і покласти цукор, орієнтуючись на власні уподобання.
- Якщо відвар вийде надто солодким, в кінці приготування можна додати ягоди журавлини або брусниці.
- Фруктовий напій варити ще пару хвилин, потім зняти з плити і винести на холод.
Компот із сушених яблук, чорносливу і родзинок бажано процідити і перелити в скляну ємність. Солодкий напій у поєднанні з хрустким печением може стати повноцінним перекусу протягом дня.
Рецепт з інжиром
Компот з чорносливу з інжиром дуже смачний солодкий і корисний.
Відвар з цих сухофруктів зміцнює імунну систему, нормалізує обмінні процеси і заповнює брак поживних речовин.
Необхідні компоненти:
- інжир – 65 грам;
- сік одного лимона;
- чорнослив – 250 грам.
Готуємо:
- Чорнослив вимочити в холодній воді. Потім помістити його в дволітрову каструлю, наповнити її окропом, поставити на вогонь і варити півгодини.
- Інжир, помити і відварити в окремому посуді протягом двадцяти хвилин.
- Додати інжир до чорносливу і налити в каструлю лимонний сік.
- Готувати відвар ще 2 – 3 хвилини, потім прибрати з плити і настоювати протягом години.
Рецепт не передбачає додавання цукру, так як ці види сухофруктів містять його в достатній кількості. Але якщо виникне бажання, перед вживанням можна трохи підсолодити напій.
З апельсинами
Таке питво рекомендується готувати зі свіжих слив. Крім апельсинів, компот можна додати родзинки і відповідні прянощі – це зробить його смак оригінальним і незабутнім.
Необхідні компоненти:
- свіжі сливи (темного кольору) – 0,6 кг;
- цукор – 80 грам;
- вода – 3 літри;
- гвоздика – 1 – 2 шт.;
- невеликий апельсин;
- родзинки – 40 грам.
Готуємо:
- У слив відрізати плодоніжки, промити їх водою і розрізати навпіл. Потім видалити кісточки і скласти м’якоть в каструлю.
- Апельсин, не очищаючи від шкірки, порізати кружечками і відправити до половинкам злив.
- Фрукти засипати цукром, після чого налити воду і поставити варити.
- Коли рідина стане гарячою, додати гвоздику і насипати родзинки.
- Вміст каструлі закип’ятити і через дві хвилини вимкнути піч.
- Напою дати охолонути і настоятися близько двох годин.
Компот з апельсинів, родзинок і чорносливу готовий. Вишуканий напій чудово доповнить банкетний стіл і обов’язково сподобається присутнім гостям.
Компот з чорносливу з медом
Прекрасне частування для любителів солодкого – це десертне питво, приготоване з чорносливу і меду.
Таким напоєм можна поласувати людям, що дотримують дієту, так як він не містить цукру і тому є низькокалорійним.
Необхідні компоненти:
- чорнослив – 0,3 кг;
- літр води;
- мед – 110 грам;
- жменя висушеного шипшини.
Готуємо:
- Чорнослив замочити, потім висипати в каструлю і залити водою.
- Варити близько двадцяти хвилин на маленькому вогні, після чого додати мед і розмішати. Фруктовий склад кип’ятити протягом п’яти хвилин.
- Шипшина сполоснути проточною водою, потім відправити його в каструлю і готувати ще чверть години.
- Пиття із сухофруктів остудити і дати йому постояти півгодини в прохолодному місці.
Освіжаючий напій краще вживати холодним, в поєднанні з яблучним пирогом або мармеладом. Замість шипшини, смак компоту допоможуть доповнити заморожені ягоди або шматочки екзотичних фруктів. Приємного апетиту!