Не кожна навіть досвідчена господиня знає, що можна зварити ароматний смачний компот з гарбуза. У сезон овочів рецепти таких напоїв стають особливо популярними. Головне, постаратися вибрати для компоту соковиті і солодкі сорти корисної культури.
Простий рецепт компоту з гарбуза на зиму
Інгредієнти:
- гарбуз – кіло;
- вода – півлітра;
- кориця – паличка;
- цукор – 380 – 400 г;
- «лимонка» – 1 мал. ложка;
- оцет – 5 десертних ложок (6%).
Приготування:
- Щоб приготувати компот з гарбуза на зиму, першим ділом потрібно ретельно очистити овоч від усього зайвого і порізати кубиками.
- У каструлю налити воду, змішану з «лимонкою» і оцтом. Туди ж покласти корицю.
- Опустити в каструлю овочеві кубики. Залишити в прохолоді на добу, попередньо накривши кришкою.
- Через деякий час злити рідину, розчинити в ній цукор. Довести до закипання. Повернути в масу гарбуз.
- Кип’ятити 4 хвилини при частому помішуванні.
- Акуратно перекласти овочеві шматочки в підготовлені банки. Палички кориці не використовувати! Їх потрібно видалити. Залити все рідиною з каструлі.
Відразу закатати ємність, перевернути і укутати.
Як зварити із заморожених овочів
Смачний ароматний компот вдасться приготувати навіть із замороженої гарбуза. Головне, щоб перед цим овоч не пролежав на холоді довше 3 – 4 місяців.
Інгредієнти:
- гарбузове шматочки (очищені) – 380 – 400 г;
- цукор – пісок – 230 – 250 м;
- вода – 2 л
Приготування:
- Залити гарбуз водою і варити до розм’якшення.
- Засипати пісок. Ласуни можуть збільшити його кількість за своїм смаком.
- Варити масу – 5 – 6 хвилин. В процесі ретельно розмішувати цукрові крупинки, щоб вони повністю розчинилися.
- Розлити компот разом з овочевими шматочками по банкам.
Далі – закрити кришками і прибрати на зиму або охолодити і перелити в глечик.
З додаванням апельсинів
Інгредієнти:
- вода – 2 л;
- шматочки гарбуза – півкіло;
- солодкий апельсин – 1 шт.;
- цукор-пісок – 4 десертні ложки;
- «лимонка» – 2 щіпки;
- ванільний цукор – половинка чайної ложки.
Приготування:
- Закип’ятити воду. Всипати в неї кристалики цукру (двох видів).
- Відразу додати очищені шматочки гарбуза і цитрус прямо з шкіркою. Попередньо його потрібно ретельно почистити твердою щіткою.
- Додати «лимонку».
- Варити компот з гарбуза з апельсином 7 – 8 хвилин на середньому вогні. Дати настоятися на плиті до повного охолодження.
Охолодити напій. Розлити по келихах разом з овочевими шматочками.
Компот з гарбуза з сухофруктами
Інгредієнти:
- гарбуз – півкіло (вже очищені шматочки);
- сухофрукти – 130 – 150 м;
- сушену шипшину – 30 г;
- цукор – 4 – 6 десертних ложок (за смаком);
- кориця – 1 паличка.
Приготування:
- Щоб приготувати компот по такому рецепту, насамперед потрібно порізати гарбуз невеликими кубиками.
- У каструлю влити 1 л води. Покласти цукор і шипшина.
- Потомити масу 14 – 16 хвилин.
- Всипати гарбуз і асорті з заздалегідь промитих сухофруктів. Наприклад, кураги і чорносливу.
- Додати корицю. Влити ще 1-1,5 л окропу. Варити 20 хвилин.
- Залишити компот настоюватися під кришкою до повного охолодження.
Видалити корицю. Подати в охолодженому вигляді.
Готуємо з яблуками
Інгредієнти:
- гарбуз – 380 – 400 г;
- яблука – 4 шт.;
- цукор – 110 – 130 г;
- «лимонка» – ¼ малий. ложки.
Приготування:
- Шматочки очищеного овоча і часточки яблук без насіннєвих коробок скласти в загальну посуд.
- Зверху висипати цукровий пісок.
- Залити водою з «лимонкою».
- Варити 20 – 25 хвилин. Точний час залежить від сорту овоча і його стиглості.
Далі – остудити і зняти пробу з компоту або ж закатати його на зиму.
З журавлиною
Інгредієнти:
- очищені порізані гарбузове шматочки – 570 – 600 г;
- ягоди журавлини – 120 – 140 г;
- вода – 570 – 600 мл;
- цукор-пісок – 80 – 90 г;
- мед – 40 р.
Приготування:
- Першим ділом перебрати ягоди. Видалити сміття. Можна використовувати і заморожені, але тоді їх потрібно попередньо розморозити.
- Залити ягоди водою. Довести масу до кипіння при помірному нагріві. Розчинити у воді з журавлиною цукровий пісок.
- Злегка остудити суміш і процідити. Зручно робити це через дрібне сито або кілька шарів марлі.
- Очищені шматочки стиглого овоча окремо подрібнити за допомогою терки з великими поділками.
- Залити гарбуз отриманим сиропом (ще в гарячому вигляді). Дати просочитися солодкою рідиною.
- Коли маса повністю охолоне, додати в неї рідкий або зацукрований мед.
Смачно подавати готовий овочевий, компот із солодкими збитими вершками.
Компот з гарбуза з корицею
Є різні цікаві рецепти, що підказують, як зварити компот з гарбуза. Деякі з них включають в себе також ароматні прянощі.
Інгредієнти:
- гарбуз – 1 шт.;
- вода – 1 л;
- цукор – 1 ст.;
- гвоздика – 7 шт.;
- подрібнена кориця – половинка маленької ложки;
- «лимонка» – половинка маленької ложки.
Приготування:
- У закипілу рідину всипати всі сухі компоненти.
- Варити суміш 5 – 6 хвилин на повільному вогні.
- В результаті повинен вийти кислуватий сироп. За смаком можна збільшити кількість «лимонки».
- Опустити в сироп гарбузове шматочки. Варити до розм’якшення овочів.
- Охолодити напій.
Якщо потрібно збільшити його термін зберігання, варто додати в рідину оцет: 1 мал. ложку на 1 л компоту.
Напій з лимоном
Інгредієнти:
- скибочки гарбузової м’якоті – півкіло;
- лимони – півкіло;
- цукор-пісок – півкіло;
- вода – 2 л
Приготування:
- Залити овочеві шматочки невеликою кількістю води. Варити до розм’якшення.
- Розкласти м’якоть з простерилизованным ємкостей.
- Зверху розподілити часточки цитруса прямо з цедрою.
- Залити 2 л окропу.
- Додати цукор. Варити сироп до повного розчинення кристалів.
- Залити киплячу рідину на овоч з цитрусом.
- Закатати банки, перевернути і укутати.
Через добу прибрати ємності з напоєм для зберігання в прохолоду.
Компот з гарбуза – не тільки смачний і бюджетний напій, але ще й корисний, наповнений пектином і вітамінами. Його можна пити відразу, або ж влаштовувати на зиму. Сподобається такий компот і найменшим членам сім’ї за його яскравий колір і приємний смак.