Компот з кураги — смачний натуральний напій, який можна включати в дитячий і дієтичний раціон. Куплені сухофрукти перед варінням обов’язково замочують у теплій воді на 30 хвилин, щоб вимити бруд і хімічні речовини, використовувані для обробки плодів.
Класичний компот з кураги в каструлі
Курага солодка сама по собі, тому підсолоджувати напій необов’язково. При бажанні цукор можна замінити медом.
Знадобиться:
- 300 г кураги;
- 2,5 л питної води;
- 150 г цукру.
Як варити компот:
- Воду в каструлі доводять до кипіння.
- Закладають підготовлені сухофрукти і цукор.
- Каструлю закривають, чекають повторного закипання і готують напій на слабкому вогні 15 хвилин.
- Компот залишають настоюватися на 2 години. За цей час він придбає гарний бурштиновий колір і насичений смак.
- При подачі в склянку з напоєм можна додати кілька крапель лимонного соку для приємної кислинки.
Порада: якщо в якості підсолоджувача використовується мед, його слід додавати в теплий або холодний компот, щоб не втратилися корисні властивості продукту.
Як зварити напій із сухофруктів в мультиварці
За допомогою кухонного електроприладу вдасться зварити компот ще простіше і швидше. Крім того, в напої, приготовленому в мультиварці, зберігається більше корисних елементів.
Необхідні компоненти:
- 0,4 кг кураги;
- 250 р цукрового піску;
- 2 л фільтрованої води.
Рецепт покроково:
- Вимочену і промиту під проточною водою курагу кладуть у чашу мультиварки.
- Засипають цукор-пісок. Заливають воду.
- Прилад закривають і запускають програму «Суп» на 1 годину. У процесі приготування слід відкривати кришку, перемішувати не треба.
- Після завершення програми напій залишають в мультиварці ще на годину, потім кришку відкривають, щоб компот швидше охолонув, а після переливають його в глечик.
З додаванням родзинок
Компот з кураги і родзинок виходить досить солодким, тому кількість цукру необхідно зменшити.
Потрібно:
- по 150 р обох видів сухофруктів;
- 3 л води;
- 80 г цукру.
Хід приготування:
- Курагу та ізюм замочують на півгодини в різних ємностях.
- Підготовлені компоненти перекладають у каструлю, заливають водою і доводять до кипіння.
- Цукор додають після закипання води.
- Напій варять, збавивши вогонь до мінімуму, 20 хвилин.
- Компот охолоджують до теплого стану прямо у каструлі або подають гарячим вже через 30 хвилин.
Компот з кураги і чорносливу
Варити компот краще з вечора, тоді до ранку він стане насиченим і дуже смачним. Більш корисним і ароматним виходить напій із сухофруктів з кісточками.
Необхідні інгредієнти:
- по 150 г чорносливу і урюку;
- 2 л води;
- 100 г цукру;
- 2 лимонні дольки з шкіркою.
Покроковий рецепт:
- Промиті сухофрукти, кладуть у каструлю з холодною водою.
- Коли компот почне вирувати, насипають цукор.
- Вміст каструлі перемішують і додають часточки лимона.
- Напій томити на повільному вогні близько 30 хвилин.
- Щоб узвар став темніше і наваристее, його охолоджують в каструлі.
Готуємо з яблуками
Напій з свіжих яблук і кураги відмінно втамовує спрагу, насичує вітамінами, піднімає настрій. Для приготування можна використовувати і сушені яблука (їх треба попередньо замочувати).
Склад напою:
- кисло-солодкі яблука — 4 шт.;
- курага — 10 шт.;
- цукор-пісок — 300 г;
- питна вода — 3 л;
- подрібнена цедра лимона — 10 р.
Порядок дій:
- Яблука миють, нарізають разом з шкіркою середніми шматочками. Серцевину не використовують.
- Сухофрукти замочують і промивають під проточною водою.
- Підготовлені компоненти відправляють у каструлю і заливають водою.
- У закипілу воду засипають цукор.
- Напій варять 7-10 хвилин. В кінці приготування додають лимонну цедру.
- Через 1,5 години теплий компот проціджують в глечик і розливають по склянках. Подають, прикрасивши листочками м’яти.
Корисний напій з шипшиною
Компот, зварений за цим рецептом, підвищує імунітет, попереджає простудні захворювання і авітаміноз. Для приготування підійде як свіжий, так і висушений шипшина.
Список інгредієнтів:
- 0,4 кг кураги;
- 120 г сухого шипшини;
- 200 г цукру;
- 2,5 л води.
Рецепт покроково:
- Курагу миють і заливають водою до набухання.
- Шипшина розминають товкачиком (не розмелюють в порошок): так плоди віддадуть більше вітамінів в напій.
- Інгредієнти кладуть в ємність з киплячою водою.
- Додають цукор.
- Через 12 хвилин компот знімають з плити і залишають для настоювання на 2 години.
- Перед вживанням проціджують через дрібне сито.
Порада: Напій з шипшини і кураги необов’язково варити. Компоненти можна помістити в термос, залити водою 90°С і залишити на 6 годин.
З фініків і кураги
Фініки багаті натуральної фруктозою, тому додатково підсолоджувати напій не треба.
Компот, приготований за цим рецептом, швидко втамовує спрагу, дає потужний заряд бадьорості, допомагає відновити сили, насичує вітамінами і мінералами.
Потрібно:
- по 100 г кожного виду сухофруктів;
- 3 л очищеної води;
- 1 г порошку кориці.
Покроковий рецепт:
- Сухофрукти замочують у різних мисках. У фініків видаляють кісточки.
- Курагу і фініки нарізають великими шматочками.
- У киплячу воду опускають підготовлені компоненти.
- Через 8 хвилин кипіння на слабкому вогні в каструлю додають корицю. Все перемішують.
- Компот варять ще 2 хвилин, потім прибирають з плити.
- Напою дають охолонути при кімнатній температурі в тій же ємності.
Компот із сухофруктів можна подавати, попередньо процідивши або залишивши в напої шматочки інгредієнтів. Ще варіант: напій пропустити через сито, а фрукти перетерти в пюре. Вийде корисна тонізуюча рідина, яку можна вживати на полуденок або замість перекусу, збагачуючи організм поживними елементами.
Готовий компот необхідно випити протягом доби після приготування. Допустимо зберігати напій в герметично закритій скляній ємності в холодильнику до 72 годин.