Ароматний компот з винограду актуально варити з домашніх плодів або в сезон, коли ягоди на ринку пропонуються за найпривабливішими цінами. Правильно приготовлений напій прекрасно зберігається всю зиму і радує гостей і домашніх своїм яскравим смаком. Можна закатати його в банки навіть безе стерилізації.
Класичний компот з винограду зі стерилізацією
Склад продуктів: половина трилітрової банки темного винограду, 2 л води, 720-740 г цукрового піску.
- Пропорції продуктів можна злегка змінювати за своїм смаком. Наприклад, збільшуючи або зменшуючи кількість ягід і/або піску. Чим більше у складі винограду, тим яскравіше та насиченіше вийде напій.
- Плоди добре промиваються і позбавляються від плодоніжок. Робити це потрібно акуратно, щоб не роздавити ягоди.
- Банку з скла на 3 л заздалегідь стерилізується. У неї висипаються виноградини.
- Зверху плоди заливаються водою, прокип’яченої з цукровим піском.
- Банку з виноградом і сиропом поміщається в каструлю з водою, нагрітою до 60 градусів. При цьому вода в ємності повинна доходити лише до плічок трилітрової банки.
- Під кришкою компот стерилізується 20-25 хвилин.
Далі ємність обтирається рушником, закочується стерильною кришкою, перевертається вверх дном, закутується пледом і залишають до повного остигання.
Як приготувати без стерилізації?
Склад продуктів: половина трилітрової банки темного винограду, 2 л води, 720-740 г цукрового піску, щіпка лимонної кислоти.
- Насамперед потрібно підготувати ягідні грона. Вони перебираються, зіпсовані або переспілі частини видаляються. Виноградини викладаються на друшляк і дуже ретельно промиваються крижаний проточною водою.
- Плоди залишаються не якийсь час, щоб з них стекла зайва рідина, потім відокремлюються від гілок і викладаються на дно заздалегідь добре вимитої і простерилізованій банки (об’ємом 3 л).
- Із вказаного в рецепті кількості води і піску вариться сироп. Їм заливаються підготовлені ягоди, після чого ємність щільно закривається стерильною кришкою і залишають на 20-25 хвилин.
- Потім сироп (без виноградин) повертається в каструлю, доводять до кипіння і проварюється протягом 2-3 хвилин. В самому кінці всипається щіпка «лимонки».
- Ягоди заливаються повторно.
Компот на зиму відразу ж закочується в банки зручного розміру прокип’яченими кришками з металу.
Ємності перевертаються вниз шийкою, укутываются в плед і залишають до повного остигання.
З білого і синього винограду
Склад продуктів: 220 г синіх і білих ягід, таку ж кількість цукру-піску, фільтрована вода в обсязі, відповідному розміру банки.
- Плоди ретельно перебираються. Сухі і підгнилі ягідки нещадно викидаються — вони здатні зіпсувати готовий компот. Виноградини промиваються проточною водою, після чого кладуть у друшляк, щоб стекла зайва рідина.
- Ягоди висипають у підготовлену трилітрову банку.
- Спочатку доводиться до кипіння 1 л води. Їм заливається вміст ємності. Банку закривається кришкою і залишають на 12-15 хвилин.
- Вода без ягід зливається назад в каструлю. До неї доливають потрібну кількість рідини, щоб заповнити всю банку, а також пісок висипається. При постійному помішуванні вариться сироп 5-6 хвилин.
- Їм заливаються виноградини в банку, після чого ємність закочується спеціальним ключем. Кришка використовується металева.
Ємність перевертається, закутується і залишають до повного остигання.
Заготівля напою на зиму з сорту «Ізабелла»
Склад продуктів: 2 склянки з гіркою цукрового піску, 4,5 л фільтрованої води, кіло стиглого винограду.
- Дві трилітрові скляні банки промиваються харчовою содою. Після ретельного споліскування водою вони стерилізують парою. На цю процедуру піде 20-25 хвилин.
- Виноградини обережно знімаються з гілок. Усі зіпсовані або сухі ягоди викидаються. Перебрані плоди промиваються в декількох водах, викладаються на друшляк і обдають окропом.
- До вказаного В рецепті кількість рідини всипається пісок. Маса доводиться до кипіння і вариться, поки цукрові крупинки не розійдуться повністю.
- Банки заповнюються виноградинами приблизно на 1/3. Зверху ягоди заливаються киплячим сиропом. Під кришками вони залишаються приблизно на півгодини.
- Сироп без виноградин зливається в каструлю, знову доводять до кипіння і повертається в банки.
Залишилося закатати ємності ключем, закутати в пледи і залишити на добу вниз кришками.
Компот з винограду і яблук
Склад продуктів: 5 л очищеної води, кіло кислуватих яблук, 620 г винограду, 8-9 ст. л. з гіркою цукрового піску.
- Яблука позбавляються від усього зайвого і крупно нарізати. Виноград промивається, оббирає з гілок.
- З води і цукру варять сироп, через 4-5 хвилин у нього опускаються підготовлені плоди.
- Після закипання маса залишається на плиті ще на 3-4 хвилини під кришкою.
Готовий компот з винограду і яблук повинен настоятися і охолонути, після чого можна знімати з напою першу пробу.
З додаванням апельсинів
Склад продуктів: 220 г темного винограду, половинка великого апельсина, 170 г цукру-піску, 720 мл очищеної води, 2 гілочки свіжої м’яти, паличка кориці.
- Виноград знімається з гілочок, перебирається і миється.
- Апельсинова м’якоть без цедри і білих прошарків нарізати довільними шматочками.
- Підготовлені плоди викладаються в чисту стерилізовану банку.
- Вода доводиться до кипіння, нею заливаються виноградини з апельсином. Через 5-6 хвилин настоювання вмісту банки рідину знову зливається в каструлю і доводиться до кипіння. Потім у неї додаються залишилися компоненти, які повинні покипіти 2-3 хвилини.
- Гарячий напій повертається в банку (без кориці!).
Ємність герметично закупорюється кришкою, перевертається, закутується в ковдру і залишають на добу.
Компот з винограду — рецепт «пити відразу»
Склад продуктів: 720 мл очищеної води, 330 г винограду будь-якого кольору, 160 г цукру-піску, щіпка «лимонки».
- Виноградини знімаються з гілок і миються.
- З води і піску 7-8 хвилин вариться сироп. У нього занурюються ягоди.
- Після чергового закипання маса вариться 6-7 хвилин на мінімальному вогні.
Напій остуджується до комфортної для вживання температури і подається до столу.
З полуницею
Склад продуктів: 3 л очищеної води, 4 ст. л. з гіркою цукру, 170 г свіжої полуниці, 220 г білого винограду. Як зварити компот з винограду з полуницею, розглянемо більш докладно.
- У киплячу воду закладають промиті виноградини і цукор. Маса вариться 5-6 хвилин при середньому кипінні.
- Далі засипається підготовлена полуниця без чашолистків. Разом компоненти варяться всього пару хвилин, інакше ягоди надмірно розм’якшаться.
- Готовий компот повинен настоятися 15-17 хвилин.
Подається напій з льодом і свіжими листочками м’яти.
З гвоздикою і корицею
Склад продуктів: 260 г темного винограду, по ½ ч. л. меленої кориці, кардамону і гвоздики, 4-5 ст. л. з гіркою цукру-піску, 2 л води.
- Виноград відокремлюється від гілочок, перебирається, засипають в каструлю з цукром і заливається водою.
- Після закипання рідини до ягід викладаються всі приправи.
- Вариться напій 15-17 хвилин.
Готовий компот смачно подавати як холодним, так і гарячим.