Компот з яблук – 12 рецептів приготування в каструлі і мультиварці

Соки в магазинах насичені шкідливими речовинами, а якщо ви хочете корисний, смачний і освіжаючий напій, то зваріть будинку компот з яблук. Готується він не довго і вимагає мінімум інгредієнтів. А його чудового кисло-солодкий смак втамовує спрагу і насичує організм вітамінами.

Класичний компот із свіжих яблук в каструлі

Вам знадобиться:

  • яблука – 4 шт.;
  • цукор – 60 г;
  • вода – 1,7 л;
  • чверть лимона.

Варимо компот із свіжих яблук:

  • Заливаємо в каструлю холодну воду, чекаємо, поки вона закипить.
  • Під краном моєму яблука. Кожне з них розрізаємо на чотири частини, виймаємо насіння, серцевину. Якщо на фрукті є вм’ятини або які-небудь вади – їх теж потрібно вирізати.
  • У киплячу воду викладаємо четвертинки яблук і зменшуємо вогонь до середньої потужності.
  • Через 5 хвилин насипаємо цукор, а ще через 2 хвилини додаємо лимонні дольки.

Варимо компот 15 хвилин, після чого вимикаємо газ, накриваємо каструлю кришкою і залишаємо так, поки напій не охолоне.

Як зварити напій в мультиварці?

Що потрібно взяти:

  • цукровий пісок – 65 г;
  • яблука – 7 шт.;
  • вода – 1 л.

Алгоритм дій:

  • Моєму яблука проточною водою і насухо витираємо. Зрізаємо з плодів тонку шкірку, виймаємо серцевину з насінням, а м’якоть шаткуємо на дрібні часточки.
  • Завантажуємо їх у чашу мультиварки, наливаємо воду і насипаємо цукровий пісок.
  • На панелі кухонного начиння вибираємо пункт «Гасіння» і встановлюємо час 30 хвилин.
  • Коли воно закінчиться, ставимо прилад в режим підігріву і чекаємо ще 30 хвилин. Це необхідно для того, щоб напій настоявся і увібрав в себе смак яблук.

Після цього остуджуємо компот і п’ємо його прохолодним.

Компот із сушених яблук з сухофруктами

Сухофрукти чудово доповнюють смак яблук і містять в собі багато корисних речовин.

Список продуктів:

  • паличка кориці;
  • цукор – 160 г;
  • вода – 3 л;
  • родзинки – 60 г;
  • яблука сушені – 200 р.

Як зробити компот з сушених яблук:

  • Сушені часточки і родзинки промиваємо під краном.
  • Перекладаємо яблука в каструлю з холодною водою і ставимо їх варитися. Додаємо родзинки.
  • Як тільки рідина закипить, засипаємо цукор і готуємо ще 15 хвилин при середній потужності вогню.
  • Після цього кидаємо коричну паличку і даємо напою настоятися і охолонути.

Компот можна процідити і пити тільки сік або подавати його разом з сухофруктами.

Готуємо з додаванням мандаринів або апельсинів

Цей рецепт для тих, хто не любить солодкі напої, а воліють, щоб в компоті була присутня кислинка.

Компоненти рецепту:

  • цукор – 110 г;
  • мелений імбир – 2 г;
  • вода – 2 л;
  • яблука свіжі – 0,3 кг;
  • апельсини – 0,33 кг
Дивіться також:  Капуста на зиму – 9 рецептів приготування

Як зробити компот з яблук і апельсинів:

  • Цілі яблука моєму водою, ділимо кожне з них навпіл і вирізаємо центральну частину з насінням.
  • Знімаємо з яблучних часточок току шкірку, а м’якоть ріжемо скибочками.
  • Видаляємо з апельсинів шкірку і білі прожилки, соковиту м’якоть розрізаємо довільно.
  • Чекаємо, поки вода в каструлі закипить, насипаємо цукор і залишаємо рідина вирувати ще 3 хвилини.
  • Завантажуємо в окріп шматочки овочів, чекаємо закипання і варимо 5 хвилин.
  • Після закінчення цього часу засипаємо подрібнений імбир, все перемішуємо і вимикаємо плиту. Залишаємо компот настоюватися протягом 40 хвилин.

Охолоджуємо напій в холодильнику. Тепер можна насолоджуватися прекрасним смаком, в якому присутня приємна кислинка.

Компот з яблук і груш в мультиварці

Що потрібно взяти:

  • цукор – 160 г;
  • яблуко – 4 шт.;
  • очищена вода – 2 л;
  • груша – 3 шт.

Як зварити компот:

  • Плоди яблук і груш промиваємо під краном, розрізаємо навпіл, видаляємо насіння і тверду серцевину.
  • М’якоть розрізаємо на маленькі часточки і засипаємо в чашу мультиварки.
  • Слідом насипаємо цукор і заливаємо чисту воду.
  • Ставимо кухонну техніку в режим «Пароварка» або «Суп». Час – 30 хвилин.

Як тільки мультиварка сповістить вас про закінчення варіння, залиште компот ще на 15 хвилин у чаші і тільки потім розливайте по склянках.

З замороженими яблуками

Список інгредієнтів:

  • чотири заморожених яблука;
  • вода – 3 л;
  • ягоди (будь-які) – 200 г;
  • лимонний сік – 30 мл;
  • цукровий пісок – 80 р.

Поетапне приготування:

  • Дістаємо часточки заморожених яблук, даємо їм відтанути і промиваємо під краном. При необхідності можна видалити тонку шкірку.
  • Занурюємо їх у каструлю з водою і ставимо варитися.
  • Як тільки майбутній компот закипить, додаємо цукор і готуємо 10 хвилин.
  • Після цього наливаємо лимонний сік і засипаємо промиті ягоди. Це може бути смородина, вишня або малина.
  • Варимо наш вітамінний коктейль ще 10 хвилин і залишаємо його настоюватися під кришкою ще протягом чверті години.

Після закінчення цього часу охолоджуємо напій і проціджуємо через марлю або друшляк. Тепер можна подавати компот до столу.

Напій з додаванням журавлини

Необхідні продукти:

  • вода – 2 л;
  • три яблука;
  • цукровий пісок – 90 г;
  • журавлина – 100 р.

Алгоритм дій:

  • Включаємо воду і промиваємо свіжу журавлину і яблука.
  • Ставимо ємність з водою на газ і чекаємо, поки вона закипить.
  • Тоді засипаємо цукровий пісок і зменшуємо потужність вогню.
  • Засипаємо промиту журавлину.
  • Поки ягоди варяться, кожен фрукт ділимо на 6 часточок, виймаємо насіння і зрізаємо шкірку. Засипаємо шматочки яблук в каструлю.
  • Продовжуємо варити компот близько 15 хвилин.
  • Знімаємо ємність з напоєм з плити, чекаємо, поки він охолоне, і охолоджуємо в холодильнику.
Дивіться також:  Обліпиха з цукром на зиму без варіння – 5 смачних і корисних рецептів

Холодний, кисленький компот чудово втамовує спрагу в спекотний літній день!

Готуємо в каструлі з яблук і кизилу

Склад рецепта:

  • вода – 0,5 л;
  • кизил – 0,2 кг;
  • цукор – півсклянки;
  • три яблука.

Готуємо покроково:

  • Викладаємо кизил і яблука в друшляк і промиваємо під краном холодною водою.
  • Яблука краще брати кислих сортів. Розрізаємо кожен фрукт на чотири часточки і виймаємо насіння. З ягід кизилу зрізаємо листя і гілочки.
  • Стерилізуємо банку з допомогою крутого окропу і по черзі поміщаємо в неї все підготовлене сировину.
  • У каструлю насипати цукор і заливаємо його водою. Ставимо кип’ятитися.
  • Коли рідина завирувало, заливаємо нею фрукти з ягодами в банку.

Закорковуємо кришку і ставимо на зиму в льох.

Яблучний компот з гвоздикою і ревенем

Напій виходить дуже ароматним, насиченим кисло-солодким смаком.

Вам знадобиться:

  • вода – 1,3 л;
  • ревінь – 0,4 кг;
  • гвоздика – 7 г;
  • цукровий пісок – 150 г;
  • три яблука.

Рецепт приготування по кроках:

  • Ріжемо промиті яблука, не прибираючи насіння.
  • Стебла ревеню слід промити під краном і, не очищаючи, порізати невеликими шматочками.
  • Заливаємо в глибоку каструлю воду, засипаємо цукор і додаємо гвоздику. Чекаємо, поки майбутній компот закипить.
  • Опускаємо у вируючу воду шматочки яблук і стебла ревеню.
  • Зменшуємо потужність вогню і готуємо напій 25 хвилин.

Охолоджуємо його до прийнятної температури і насолоджуємося свіжим, солодким смаком чудового корисного компоту.

Зимова заготівля зі сливами

Що потрібно взяти:

  • цукор – 0,1 кг;
  • п’ять свіжих слив;
  • воду – 650 мл;
  • два яблука.

Покрокова інструкція:

  • Моєму холодною водою свіжі яблука і сливи. Ріжемо яблука на 4 часточки і прибираємо насінну частину. Розламуємо навпіл кожну сливу і виймаємо кісточку.
  • У довільному порядку заповнюємо кожну банку фруктами до половини.
  • Окремо кип’ятимо воду, після чого заливаємо нею яблука і сливи.
  • Залишаємо компот в спокої на 15 хвилин.
  • Після цього всю воду з банки виливаємо назад в каструлю, стежачи, щоб не випали фрукти.
  • Додаємо в рідину цукровий пісок і кип’ятимо протягом 3 хвилин.
  • Отриманий сироп знову ллємо в банку, скачуємо її кришкою, остуджуємо і ставимо в холодне місце до зими.

Компот з цілих яблук – на зиму

Якщо ви не знаєте, як зберегти яблука до зими варіть з них компот, не розрізаючи фрукти.

Дивіться також:  Бальзамічний оцет: що це таке, застосування і рецепти

Необхідні інгредієнти рецепту:

  • вода – 3 л;
  • яблука свіжі – 0,5 кг;
  • цукровий пісок – півсклянки.

Поетапне приготування:

  • Спочатку стерилізуємо банки, обробивши їх крутим окропом.
  • Спеціальною щіткою моєму яблука під краном з холодною водою і закладаємо їх у чисті банки.
  • Наливаємо туди ж гарячу воду і чекаємо 20 хвилин.
  • Зливаємо рідину в каструлю, ставимо її на газ, сиплемо цукор і доводимо сироп до кипіння.
  • Коли цукор повністю розчиниться у воді, додаємо отриману рідину в банки з цільними яблуками.
  • Закатуємо кришки і прибираємо в льох до тих пір, поки не захочеться спробувати солодкий ароматний компот.

З полуницею та лимоном

Компот, зроблений за цим рецептом, виходить дуже ароматним і солодким, але чудово втамовує спрагу влітку.

Основні продукти:

  • один лимон;
  • цукор – 80 г;
  • полуниця – 0,3 кг;
  • очищена вода – 2 л;
  • два стиглих яблука.

Поетапна інструкція:

  • Заздалегідь кип’ятимо чайник з водою.
  • Помиті яблука нарізаємо на кілька частин. Не потрібно їх очищати або видаляти серцевину.
  • З полуниці слід прибрати хвостики, а самі ягоди промити під краном і розрізати навпіл.
  • Помитий лимон порізати тонкими слайсами.
  • Викладаємо фрукти і ягоди на дно каструлі наливаємо окріп і ставимо посуд на газову плиту.
  • Як тільки вміст ємності почне закипати, зменшуємо вогонь до мінімуму і варимо 25 хвилин.

Охолоджуємо напій і подаємо до столу. Не дамо жадобі ні найменшого шансу!

З мандаринами і яблуками

Замість апельсинів в компоті можна використовувати мандарини, які володіють більш м’яким і ніжним смаком.

Вам знадобиться:

  • цукор – 50 г;
  • яблука – 0,6 кг;
  • очищена вода – 3 л;
  • мандарини – 0,15 кг (чистої ваги м’якоті).

Варимо компот з мандаринів і яблук:

  • Ставимо каструлю з водою на газ і чекаємо її закипання.
  • З мандаринів знімаємо шкірку, а м’якоть поділяємо руками на шматочки.
  • Кожну розрізаємо, в свою чергу, навпіл. Якщо у фруктах є насіння, то їх прибираємо.
  • З промитих яблук прибираємо жорстку серцевину і насіння, фрукти ріжемо довільно шматками.
  • У киплячу воду закидаємо підготовлені мандарини та яблука.
  • Як тільки суміш закипить знову, додаємо цукровий пісок і варимо ще 10 хвилин.

Наполягаємо напій протягом 30 хвилин і подаємо на стіл.

Домашній яблучний компот – це прекрасний спосіб втамувати спрагу і отримати цілий спектр корисних речовин, яких не знайти в магазинних напоях. Витратьте всього лише годину часу і насолоджуйтеся чудовим смаком з користю для організму.

Прокрутка до верху