Соки в магазинах насичені шкідливими речовинами, а якщо ви хочете корисний, смачний і освіжаючий напій, то зваріть будинку компот з яблук. Готується він не довго і вимагає мінімум інгредієнтів. А його чудового кисло-солодкий смак втамовує спрагу і насичує організм вітамінами.
Класичний компот із свіжих яблук в каструлі
Вам знадобиться:
- яблука – 4 шт.;
- цукор – 60 г;
- вода – 1,7 л;
- чверть лимона.
Варимо компот із свіжих яблук:
- Заливаємо в каструлю холодну воду, чекаємо, поки вона закипить.
- Під краном моєму яблука. Кожне з них розрізаємо на чотири частини, виймаємо насіння, серцевину. Якщо на фрукті є вм’ятини або які-небудь вади – їх теж потрібно вирізати.
- У киплячу воду викладаємо четвертинки яблук і зменшуємо вогонь до середньої потужності.
- Через 5 хвилин насипаємо цукор, а ще через 2 хвилини додаємо лимонні дольки.
Варимо компот 15 хвилин, після чого вимикаємо газ, накриваємо каструлю кришкою і залишаємо так, поки напій не охолоне.
Як зварити напій в мультиварці?
Що потрібно взяти:
- цукровий пісок – 65 г;
- яблука – 7 шт.;
- вода – 1 л.
Алгоритм дій:
- Моєму яблука проточною водою і насухо витираємо. Зрізаємо з плодів тонку шкірку, виймаємо серцевину з насінням, а м’якоть шаткуємо на дрібні часточки.
- Завантажуємо їх у чашу мультиварки, наливаємо воду і насипаємо цукровий пісок.
- На панелі кухонного начиння вибираємо пункт «Гасіння» і встановлюємо час 30 хвилин.
- Коли воно закінчиться, ставимо прилад в режим підігріву і чекаємо ще 30 хвилин. Це необхідно для того, щоб напій настоявся і увібрав в себе смак яблук.
Після цього остуджуємо компот і п’ємо його прохолодним.
Компот із сушених яблук з сухофруктами
Сухофрукти чудово доповнюють смак яблук і містять в собі багато корисних речовин.
Список продуктів:
- паличка кориці;
- цукор – 160 г;
- вода – 3 л;
- родзинки – 60 г;
- яблука сушені – 200 р.
Як зробити компот з сушених яблук:
- Сушені часточки і родзинки промиваємо під краном.
- Перекладаємо яблука в каструлю з холодною водою і ставимо їх варитися. Додаємо родзинки.
- Як тільки рідина закипить, засипаємо цукор і готуємо ще 15 хвилин при середній потужності вогню.
- Після цього кидаємо коричну паличку і даємо напою настоятися і охолонути.
Компот можна процідити і пити тільки сік або подавати його разом з сухофруктами.
Готуємо з додаванням мандаринів або апельсинів
Цей рецепт для тих, хто не любить солодкі напої, а воліють, щоб в компоті була присутня кислинка.
Компоненти рецепту:
- цукор – 110 г;
- мелений імбир – 2 г;
- вода – 2 л;
- яблука свіжі – 0,3 кг;
- апельсини – 0,33 кг
Як зробити компот з яблук і апельсинів:
- Цілі яблука моєму водою, ділимо кожне з них навпіл і вирізаємо центральну частину з насінням.
- Знімаємо з яблучних часточок току шкірку, а м’якоть ріжемо скибочками.
- Видаляємо з апельсинів шкірку і білі прожилки, соковиту м’якоть розрізаємо довільно.
- Чекаємо, поки вода в каструлі закипить, насипаємо цукор і залишаємо рідина вирувати ще 3 хвилини.
- Завантажуємо в окріп шматочки овочів, чекаємо закипання і варимо 5 хвилин.
- Після закінчення цього часу засипаємо подрібнений імбир, все перемішуємо і вимикаємо плиту. Залишаємо компот настоюватися протягом 40 хвилин.
Охолоджуємо напій в холодильнику. Тепер можна насолоджуватися прекрасним смаком, в якому присутня приємна кислинка.
Компот з яблук і груш в мультиварці
Що потрібно взяти:
- цукор – 160 г;
- яблуко – 4 шт.;
- очищена вода – 2 л;
- груша – 3 шт.
Як зварити компот:
- Плоди яблук і груш промиваємо під краном, розрізаємо навпіл, видаляємо насіння і тверду серцевину.
- М’якоть розрізаємо на маленькі часточки і засипаємо в чашу мультиварки.
- Слідом насипаємо цукор і заливаємо чисту воду.
- Ставимо кухонну техніку в режим «Пароварка» або «Суп». Час – 30 хвилин.
Як тільки мультиварка сповістить вас про закінчення варіння, залиште компот ще на 15 хвилин у чаші і тільки потім розливайте по склянках.
З замороженими яблуками
Список інгредієнтів:
- чотири заморожених яблука;
- вода – 3 л;
- ягоди (будь-які) – 200 г;
- лимонний сік – 30 мл;
- цукровий пісок – 80 р.
Поетапне приготування:
- Дістаємо часточки заморожених яблук, даємо їм відтанути і промиваємо під краном. При необхідності можна видалити тонку шкірку.
- Занурюємо їх у каструлю з водою і ставимо варитися.
- Як тільки майбутній компот закипить, додаємо цукор і готуємо 10 хвилин.
- Після цього наливаємо лимонний сік і засипаємо промиті ягоди. Це може бути смородина, вишня або малина.
- Варимо наш вітамінний коктейль ще 10 хвилин і залишаємо його настоюватися під кришкою ще протягом чверті години.
Після закінчення цього часу охолоджуємо напій і проціджуємо через марлю або друшляк. Тепер можна подавати компот до столу.
Напій з додаванням журавлини
Необхідні продукти:
- вода – 2 л;
- три яблука;
- цукровий пісок – 90 г;
- журавлина – 100 р.
Алгоритм дій:
- Включаємо воду і промиваємо свіжу журавлину і яблука.
- Ставимо ємність з водою на газ і чекаємо, поки вона закипить.
- Тоді засипаємо цукровий пісок і зменшуємо потужність вогню.
- Засипаємо промиту журавлину.
- Поки ягоди варяться, кожен фрукт ділимо на 6 часточок, виймаємо насіння і зрізаємо шкірку. Засипаємо шматочки яблук в каструлю.
- Продовжуємо варити компот близько 15 хвилин.
- Знімаємо ємність з напоєм з плити, чекаємо, поки він охолоне, і охолоджуємо в холодильнику.
Холодний, кисленький компот чудово втамовує спрагу в спекотний літній день!
Готуємо в каструлі з яблук і кизилу
Склад рецепта:
- вода – 0,5 л;
- кизил – 0,2 кг;
- цукор – півсклянки;
- три яблука.
Готуємо покроково:
- Викладаємо кизил і яблука в друшляк і промиваємо під краном холодною водою.
- Яблука краще брати кислих сортів. Розрізаємо кожен фрукт на чотири часточки і виймаємо насіння. З ягід кизилу зрізаємо листя і гілочки.
- Стерилізуємо банку з допомогою крутого окропу і по черзі поміщаємо в неї все підготовлене сировину.
- У каструлю насипати цукор і заливаємо його водою. Ставимо кип’ятитися.
- Коли рідина завирувало, заливаємо нею фрукти з ягодами в банку.
Закорковуємо кришку і ставимо на зиму в льох.
Яблучний компот з гвоздикою і ревенем
Напій виходить дуже ароматним, насиченим кисло-солодким смаком.
Вам знадобиться:
- вода – 1,3 л;
- ревінь – 0,4 кг;
- гвоздика – 7 г;
- цукровий пісок – 150 г;
- три яблука.
Рецепт приготування по кроках:
- Ріжемо промиті яблука, не прибираючи насіння.
- Стебла ревеню слід промити під краном і, не очищаючи, порізати невеликими шматочками.
- Заливаємо в глибоку каструлю воду, засипаємо цукор і додаємо гвоздику. Чекаємо, поки майбутній компот закипить.
- Опускаємо у вируючу воду шматочки яблук і стебла ревеню.
- Зменшуємо потужність вогню і готуємо напій 25 хвилин.
Охолоджуємо його до прийнятної температури і насолоджуємося свіжим, солодким смаком чудового корисного компоту.
Зимова заготівля зі сливами
Що потрібно взяти:
- цукор – 0,1 кг;
- п’ять свіжих слив;
- воду – 650 мл;
- два яблука.
Покрокова інструкція:
- Моєму холодною водою свіжі яблука і сливи. Ріжемо яблука на 4 часточки і прибираємо насінну частину. Розламуємо навпіл кожну сливу і виймаємо кісточку.
- У довільному порядку заповнюємо кожну банку фруктами до половини.
- Окремо кип’ятимо воду, після чого заливаємо нею яблука і сливи.
- Залишаємо компот в спокої на 15 хвилин.
- Після цього всю воду з банки виливаємо назад в каструлю, стежачи, щоб не випали фрукти.
- Додаємо в рідину цукровий пісок і кип’ятимо протягом 3 хвилин.
- Отриманий сироп знову ллємо в банку, скачуємо її кришкою, остуджуємо і ставимо в холодне місце до зими.
Компот з цілих яблук – на зиму
Якщо ви не знаєте, як зберегти яблука до зими варіть з них компот, не розрізаючи фрукти.
Необхідні інгредієнти рецепту:
- вода – 3 л;
- яблука свіжі – 0,5 кг;
- цукровий пісок – півсклянки.
Поетапне приготування:
- Спочатку стерилізуємо банки, обробивши їх крутим окропом.
- Спеціальною щіткою моєму яблука під краном з холодною водою і закладаємо їх у чисті банки.
- Наливаємо туди ж гарячу воду і чекаємо 20 хвилин.
- Зливаємо рідину в каструлю, ставимо її на газ, сиплемо цукор і доводимо сироп до кипіння.
- Коли цукор повністю розчиниться у воді, додаємо отриману рідину в банки з цільними яблуками.
- Закатуємо кришки і прибираємо в льох до тих пір, поки не захочеться спробувати солодкий ароматний компот.
З полуницею та лимоном
Компот, зроблений за цим рецептом, виходить дуже ароматним і солодким, але чудово втамовує спрагу влітку.
Основні продукти:
- один лимон;
- цукор – 80 г;
- полуниця – 0,3 кг;
- очищена вода – 2 л;
- два стиглих яблука.
Поетапна інструкція:
- Заздалегідь кип’ятимо чайник з водою.
- Помиті яблука нарізаємо на кілька частин. Не потрібно їх очищати або видаляти серцевину.
- З полуниці слід прибрати хвостики, а самі ягоди промити під краном і розрізати навпіл.
- Помитий лимон порізати тонкими слайсами.
- Викладаємо фрукти і ягоди на дно каструлі наливаємо окріп і ставимо посуд на газову плиту.
- Як тільки вміст ємності почне закипати, зменшуємо вогонь до мінімуму і варимо 25 хвилин.
Охолоджуємо напій і подаємо до столу. Не дамо жадобі ні найменшого шансу!
З мандаринами і яблуками
Замість апельсинів в компоті можна використовувати мандарини, які володіють більш м’яким і ніжним смаком.
Вам знадобиться:
- цукор – 50 г;
- яблука – 0,6 кг;
- очищена вода – 3 л;
- мандарини – 0,15 кг (чистої ваги м’якоті).
Варимо компот з мандаринів і яблук:
- Ставимо каструлю з водою на газ і чекаємо її закипання.
- З мандаринів знімаємо шкірку, а м’якоть поділяємо руками на шматочки.
- Кожну розрізаємо, в свою чергу, навпіл. Якщо у фруктах є насіння, то їх прибираємо.
- З промитих яблук прибираємо жорстку серцевину і насіння, фрукти ріжемо довільно шматками.
- У киплячу воду закидаємо підготовлені мандарини та яблука.
- Як тільки суміш закипить знову, додаємо цукровий пісок і варимо ще 10 хвилин.
Наполягаємо напій протягом 30 хвилин і подаємо на стіл.
Домашній яблучний компот – це прекрасний спосіб втамувати спрагу і отримати цілий спектр корисних речовин, яких не знайти в магазинних напоях. Витратьте всього лише годину часу і насолоджуйтеся чудовим смаком з користю для організму.