Фруктові напої домашнього приготування володіють освіжаючим смаком, неповторним ароматом і містять велику кількість вітамінів на відміну від магазинних аналогів. Щоб насолоджуватися ними у будь-який час року, можна законсервувати компоти з яблук на зиму, які ідеально підійдуть для щоденного меню святкового столу.
Класичний компот із свіжих яблук на зиму
Яблучний компот по класичному рецепту готується легко. Плоди для нього потрібно обирати соковиті стиглі, яскравого кольору, тоді напій вийде особливо смачним і апетитним.
Необхідні компоненти (на трилітрову банку):
- яблука – 0,4 кг;
- вода – 3 літри;
- цукор – 50 грам.
Готуємо:
- Спочатку треба підготувати посуд для майбутніх консервів. Для цього чисті банки необхідно потримати 10 хвилин в гарячій духовці або мікрохвильовій печі при середній потужності. Кришки покласти в окріп на 7-8 хвилин.
- Потім яблука перебрати і добре вимити. Видалити з них серцевину і порізати на 5-6 частин.
- Фрукти помістити в каструлю з гарячою водою і проварити 5 хвилин. Після чого пересипати їх у друшляк і остудити, підставивши під холодну воду.
- Банки заповнити яблуками так, щоб їх було трохи більше половини.
- В рідину, де варилися плоди, насипати цукор і приготувати солодкий сироп.
- Потім гарячим відваром залити банки з яблуками і накрити кришками.
- Консерви поставити в об’ємний таз з водою, довести її до кипіння і стерилізувати протягом 30 хвилин.
- Після цього всі банки закатати кришками.
- Заготовки перевернути, укутати теплою ковдрою і залишити на добу.
Компот з яблук на зиму готовий. Після повного охолодження його слід помістити на постійне місце зберігання.
Смачний напій в мультиварці
Зварити компот з яблук з подальшою консервацією можна досить оригінальним способом, за допомогою мультиварки. Такий напій практично не відрізняється за смаком від заготовок, приготованих на плиті.
Необхідні компоненти:
- яблучні плоди – 1,5 кг;
- вода – 1,5 літра;
- цукор – 200 грам;
- один лимон;
- гвоздика – 2-3 шт.
Готуємо:
- Фрукти ретельно промити і очистити від шкірки. Яблука розрізати на дольки і видалити з них кісточки.
- Плоди полити соком, вичавленим з лимона – тоді вони збережуть свій колір і не потемніють.
- Покласти яблучну шкірку в каструлю, налити води, насипати цукор, закрити кришку і зварити сироп. Готувати 15 хвилин, використовуючи режим «Гасіння». Потім відвар процідити через марлеву тканину.
- Порізані фрукти скласти в банки, залити гарячим сиропом і почекати до охолодження. Після цього перелити рідину в чашу електропечі, покласти гвоздику і довести до кипіння, вибравши функцію «Мультиповар».
- Наповнити банки з яблуками відваром з мультиварки, а потім простерилізувати в великій каструлі з киплячою водою близько 20 хвилин.
- Після цього герметично запакувати банки залізними кришками.
Консервований напій з свіжих яблук допоможе втамувати спрагу в жаркі дні і подарує відмінний настрій під час сімейного обіду в холодну пору року.
Як зварити компот з яблук з чорноплідної горобини
Напій з чорноплідної горобини із яблуками виходить дуже смачним і є джерелом мікроелементів і вітамінів, необхідних для здоров’я людини. Тому, щоб зберегти всі цінні речовини, під час приготування компоту фрукти не слід піддавати тривалому кип’ятінню.
Необхідні компоненти (на 3 літри):
- чорноплідна горобина – 250 грам;
- цукор – 130 грам;
- яблука (дрібний сорт) – 700 грам.
Готуємо:
- Відібрати великі стиглі ягоди горобини і добре промити проточною водою.
- У яблук відрізати хвостики, потім вимити їх і обсушити.
- В чисті банки спочатку покласти яблука, а потім насипати черноплодку. Слід врахувати, що скляні ємності повинні бути заповнені плодами наполовину.
- Закип’ятити воду, залити нею фрукти, прикрити кришками і залишити до повного охолодження.
- Через ситечко перелити настій в каструлю, покласти цукор, поставити на вогонь і варити близько 3-5 хвилин.
- Отриманим сиропом наповнити банки до самого верху і запечатати стерильними кришками.
Зберігати смачний і корисний напій у темній коморі, де немає вогкості і протягів, не більше 2 років.
Яблучний компот на зиму без стерилізації
Щоб побалувати себе і близьких консервованим компотом з яблук, можна скористатися рецептом швидкого приготування без стерилізації. Для заготівлі краще підібрати невеликі яблука світлого кольору, наприклад «Білий налив».
Необхідні компоненти:
- яблука – 2 кг;
- вода – 5 літрів;
- цукор – 400 грам.
Готуємо:
- Ретельно перебрати фрукти і переконається у відсутності порізів або темних плям. Потім вимити яблука і позбутися від плодоніжок.
- Розкласти плоди з трилітровим банкам, враховуючи, що в кожній ємності їх повинно бути не більше 6-7 штук.
- Залити яблука окропом, накрити кришками і закутати ковдрою.
- Через 12-14 годин фруктовий настій перелити в каструлю, додати цукровий пісок і поставити на вогонь.
- Варити сироп близько 5 хвилин, потім відразу налити його в банки з плодами.
- Скляні ємності закатати, поставити кришками вниз, вкрити теплою тканиною і почекати до остаточного охолодження.
Компот з яблук на зиму без стерилізації готовий.
Несолодкий компот для дітей
Дитині яблучний компот взимку можна зварити з сухих фруктів. При правильному приготуванні, таке питво підійде навіть для немовлят.
Необхідні компоненти:
- висушені яблука – 180 грамів;
- вода – 400 мл
Готуємо:
- Спочатку треба помістити сухофрукти в теплу воду на 25 хвилин, щоб вони набубнявіли.
- Каструлю з водою, закип’ятити і засипати в неї шматочки яблук.
- Варити 20 хвилин, потім накрити кришкою і настоювати 1 годину.
- Відфільтрувати компот через дрібне ситечко.
Питво для дітей буде ще корисніше, якщо його приготувати з додаванням сушеної груші, цедри лимона або кураги.
З сушених яблук з сухофруктами
Такий компот (або узвар) незамінний в зимовий період, коли немає можливості придбати свіжі яблука. Крім того, напій на основі сухофруктів підтримає під час застуди і допоможе зміцнити імунітет.
Необхідні компоненти:
- сушені яблука – 400 грам;
- вода – 3-4 літра;
- родзинки – 100 грам;
- цукор – 200 грам;
- кориця — 1 шт.
Готуємо:
- Висушені фрукти сполоснути водою, помістити в друшляк і дати їм стекти.
- Потім яблука з родзинками відправити в каструлю з водою, довести до кипіння і додати цукор. Варити 20 хвилин на маленькому вогні. У кінці покласти корицю і через 2 хвилини вимкнути піч.
- Компоту дати настоятися під закритою кришкою 40 хвилин.
Якщо буде потрібно, узвар можна процідити через сито. Вживати в гарячому і холодному вигляді.
Компот із свіжих яблук і винограду
Цей напій має приємний колір і володіє досить насиченим смаком. Бажано його зварити з червоних яблук і темного винограду, тоді компот буде виглядати особливо апетитно.
Необхідні компоненти:
- виноград і яблука – по 370 грам;
- лимонна кислота – 10 грам;
- цукор – 320 грам.
Готуємо:
- Фрукти ретельно вимити, а потім підсушити.
- Яблука порізати пластинами, виноград звільнити від кісточок.
- Плоди розкласти по трилітровим банкам, залити киплячою водою і дати постояти півгодини.
- Потім через пластмасову кришку з отворами перелити всю рідину в каструлю і насипати цукор.
- Варити сироп близько 4 хвилин, потім розлити його по банкам і додати лимонну кислоту.
- Ретельно закрити металевими кришками і залишити під ковдрою для остигання.
У яблучний компот з виноградом можна додати кілька листочків лимонної меліси, тоді напій набуде вишуканий і пряний аромат. Зберігати готові консерви рекомендується 2 роки.