Компот з журавлини – 8 рецептів, як зварити смачний і корисний журавлинний компот

Компот з журавлини – освіжаючий, корисний і смачний напій. Дуже важливо вміти правильно його приготувати, адже порушення технології призведе до втрати цілющих властивостей цієї унікальної яскравою ягоди.

Компот з журавлини – класичний рецепт

Якщо ви вирішили взятися за приготування такого напою, то в перший раз варити компот з журавлини найкраще за цим рецептом. Він дозволить зрозуміти процес і визначитися з тим, що ще хотілося б додати до складу інгредієнтів.

Необхідні продукти:

  • дві великі ложки цукру;
  • 400 грам ягід журавлини;
  • півтора літра води.

Процес приготування:

  • У ємність, яку можна нагрівати, вливаємо вказану кількість води, засипаємо цукор і дуже добре перемішуємо.
  • Отриману суміш відправляємо на плиту, включаємо середній рівень нагріву і чекаємо, коли вміст закипить.
  • Після цього засипаємо промиту журавлину. Роздумуючи над тим, скільки варити компот, щоб він міг простояти деякий час, можете не особливо турбуватися. Для досягнення готовності буде достатньо десяти хвилин.
  • Остудіть напій і перелийте в підходящу ємність.

Журавлинний напій в мультиварці

Необхідні продукти:

  • 200 грам журавлини;
  • один стакан цукру;
  • два літри води.

Процес приготування:

  • Ягоди добре перебираємо, промиваємо і відправляємо в чашу мультиварки.
  • Засипаємо цукром і вливаємо вказану кількість води.
  • Перемішуємо вміст, закриваємо кришку приладу і включаємо режим «Суп» на 30 хвилин.
  • Наполягаємо ще 15 хвилин і напій готовий до подачі.

З додаванням брусниці

Зварити компот з журавлини можна і з додаванням брусниці. Таке поєднання зробить його ще більш корисним.

Необхідні продукти:

  • стакан журавлини і брусниці;
  • п’ять великих ложок цукру;
  • одна ложка м’яти;
  • два літри води.

Процес приготування:

  • Ягоди добре промиваємо, відправляємо в блендер і доводимо до стану пюре. Передавити їх можна і за допомогою м’ясорубки. Якщо маса вийшла занадто густий, розбавте її.
  • М’яту кладемо в каструлю, заливаємо зазначеною кількістю води, нагріваємо і варимо близько трьох хвилин після того, як вміст почне кипіти.
  • Туди ж додаємо ягоди, перемішуємо і продовжуємо варити ще десять хвилин. Остуджуємо готовий компот. Через півгодини його вже можна пити.
Дивіться також:  Ірландська кава – 5 рецептів приготування в домашніх умовах

Компот із замороженої журавлини

Компот із замороженої журавлини готується не важче, ніж з свіжої ягоди. При цьому така сировина зберігає всі корисні властивості журавлини, і напій виходить не обділеним вітамінами.

Необхідні продукти:

  • близько двох літрів води;
  • 180 грам цукру;
  • 400 грам замороженої журавлини.

Процес приготування:

  • У помістіть ємність воду, засипте потрібну кількість цукру, перемішайте і поставте на плиту нагріватися.
  • Дочекайтеся, коли інгредієнти почне кипіти, і засипте ягоду. Попередньо розморожувати її не потрібно, але важливо, щоб журавлина була заздалегідь промита і очищена.
  • Тримайте напій на плиті близько десяти хвилин на середньому вогні, іноді помішуючи.
  • Зніміть з вогню, остудіть і перелийте в скляну ємність.

Корисний напій зі смородиною

Журавлинний компот зі смородини – ще один варіант смачного напою. Він виходить кисло-солодким і може бути зварений зі свіжих або заморожених ягід.

Необхідні продукти:

  • 200 грам будь смородини;
  • три літри води;
  • 300 грам журавлини;
  • цукор на свій смак.

Процес приготування:

  • У каструлю влийте вказану кількість води, засипте цукор за смаком (приблизно, три столових ложки), перемішайте і дайте суміші закипіти.
  • Коли піде процес кипіння, додайте в ємність журавлину і смородину. Ягоду попередньо потрібно перебрати, промити і очистити від листя.
  • Готуйте компот близько десяти хвилин, а потім дайте йому охолонути. Після цього свіжий напій готовий до вживання.

За таким же принципом можна зробити напій і в мультиварці. Досить помістити всі інгредієнти в чашу і включити режим «Суп» на 30 хвилин.

Як зварити яблучно-журавлинний компот

Необхідні продукти:

  • два солодких яблука;
  • цукор на свій смак;
  • три літри води;
  • 300 грам ягід журавлини;
  • апельсинова цедра.

Процес приготування:

  • У ємність, придатну для нагрівання, залийте всю воду і засипте трохи цукру виходячи зі своїх смакових переваг. Перемішайте всі складові і поставте на середній вогонь, доведіть до кипіння.
  • Яблука звільніть від шкірки, виріжте тверду серцевину і наріжте м’якоть на дрібні кубики.
  • Як тільки рідина почне кипіти, відразу ж відправляйте туди промиті ягоди, яблука і нарізану цедру.
  • Продовжуйте варити ще протягом 10 – 15 хвилин. Зрозуміти, чи готовий компот можна по яблуках – якщо вони м’які, значить, пора знімати напій з вогню. Остудіть його і перелийте в підходящу ємність.
Дивіться також:  Обліпиховий чай – 17 рецептів: з апельсином, медом, імбиром

Рецепт з шипшиною

Необхідні продукти:

  • два літри води;
  • 500 грам журавлини;
  • цукор на свій смак;
  • стакан шипшини.

Процес приготування:

  • Ягоди журавлини перебираємо і добре промиваємо. Викладаємо на паперові рушники і обсушуємо.
  • Потім поміщаємо їх у глибоку ємність і переминаем за допомогою товкачика (можна пропустити через м’ясорубку). Важливо, щоб віджався сік і залишився макуха.
  • Макуха кладемо в каструлю, заливаємо водою і варимо близько п’яти хвилин після того, як піде процес кипіння.
  • Те, що вийшло, проціджуємо, змішуємо з віджатим соком і присипаємо невеликою кількістю цукру.
  • Шипшина теж промиваємо і заливаємо окропом. Все це вливаємо в термос і залишаємо на ніч.
  • Вранці цю суміш проціджують і змішуємо з журавлинним компотом. Перед вживанням охолоджуємо.

З апельсинами та прянощами

Необхідні продукти:

  • 300 грам ягід журавлини;
  • 150 грам цукру;
  • велика ложка меду;
  • два літри води;
  • один великий апельсин;
  • паличка кориці;
  • 4 шт. гвоздики.

Процес приготування:

  • Влийте вказану кількість води в каструлю, доведіть рідину до кипіння і засипте туди журавлину. Продовжуйте варити ще три хвилини на середньому вогні.
  • Апельсин ретельно промиваємо, цедру не викидаємо, а нарізаємо і відправляємо до журавлині. М’якоть теж подрібнюємо на невеликі шматочки.
  • Продовжуємо варити склад ще протягом десяти хвилин, засипаємо цукор і кладемо мед. Перемішуємо і готуємо ще стільки ж.
  • Додаємо гвоздику і корицю. Вимикаємо Плиту, накриваємо напій кришкою і даємо йому постояти приблизно 15 хвилин, щоб він став більш насиченим.
  • Через це час проціджуємо компот і вливаємо в нього сік, віджатий з м’якоті апельсина. Охолоджуємо і дегустуємо.

Компот з журавлини, як бачите, робиться дуже просто, але при цьому він надзвичайно смачний і освіжаючий. На основі базового рецепту можна приготувати і інші варіації напою, використовуючи різні ягоди, прянощі та інші добавки по своєму смаку.

Дивіться також:  Як варити кисіль – 8 рецептів
Прокрутка до верху