Компот з журавлини – освіжаючий, корисний і смачний напій. Дуже важливо вміти правильно його приготувати, адже порушення технології призведе до втрати цілющих властивостей цієї унікальної яскравою ягоди.
Компот з журавлини – класичний рецепт
Якщо ви вирішили взятися за приготування такого напою, то в перший раз варити компот з журавлини найкраще за цим рецептом. Він дозволить зрозуміти процес і визначитися з тим, що ще хотілося б додати до складу інгредієнтів.
Необхідні продукти:
- дві великі ложки цукру;
- 400 грам ягід журавлини;
- півтора літра води.
Процес приготування:
- У ємність, яку можна нагрівати, вливаємо вказану кількість води, засипаємо цукор і дуже добре перемішуємо.
- Отриману суміш відправляємо на плиту, включаємо середній рівень нагріву і чекаємо, коли вміст закипить.
- Після цього засипаємо промиту журавлину. Роздумуючи над тим, скільки варити компот, щоб він міг простояти деякий час, можете не особливо турбуватися. Для досягнення готовності буде достатньо десяти хвилин.
- Остудіть напій і перелийте в підходящу ємність.
Журавлинний напій в мультиварці
Необхідні продукти:
- 200 грам журавлини;
- один стакан цукру;
- два літри води.
Процес приготування:
- Ягоди добре перебираємо, промиваємо і відправляємо в чашу мультиварки.
- Засипаємо цукром і вливаємо вказану кількість води.
- Перемішуємо вміст, закриваємо кришку приладу і включаємо режим «Суп» на 30 хвилин.
- Наполягаємо ще 15 хвилин і напій готовий до подачі.
З додаванням брусниці
Зварити компот з журавлини можна і з додаванням брусниці. Таке поєднання зробить його ще більш корисним.
Необхідні продукти:
- стакан журавлини і брусниці;
- п’ять великих ложок цукру;
- одна ложка м’яти;
- два літри води.
Процес приготування:
- Ягоди добре промиваємо, відправляємо в блендер і доводимо до стану пюре. Передавити їх можна і за допомогою м’ясорубки. Якщо маса вийшла занадто густий, розбавте її.
- М’яту кладемо в каструлю, заливаємо зазначеною кількістю води, нагріваємо і варимо близько трьох хвилин після того, як вміст почне кипіти.
- Туди ж додаємо ягоди, перемішуємо і продовжуємо варити ще десять хвилин. Остуджуємо готовий компот. Через півгодини його вже можна пити.
Компот із замороженої журавлини
Компот із замороженої журавлини готується не важче, ніж з свіжої ягоди. При цьому така сировина зберігає всі корисні властивості журавлини, і напій виходить не обділеним вітамінами.
Необхідні продукти:
- близько двох літрів води;
- 180 грам цукру;
- 400 грам замороженої журавлини.
Процес приготування:
- У помістіть ємність воду, засипте потрібну кількість цукру, перемішайте і поставте на плиту нагріватися.
- Дочекайтеся, коли інгредієнти почне кипіти, і засипте ягоду. Попередньо розморожувати її не потрібно, але важливо, щоб журавлина була заздалегідь промита і очищена.
- Тримайте напій на плиті близько десяти хвилин на середньому вогні, іноді помішуючи.
- Зніміть з вогню, остудіть і перелийте в скляну ємність.
Корисний напій зі смородиною
Журавлинний компот зі смородини – ще один варіант смачного напою. Він виходить кисло-солодким і може бути зварений зі свіжих або заморожених ягід.
Необхідні продукти:
- 200 грам будь смородини;
- три літри води;
- 300 грам журавлини;
- цукор на свій смак.
Процес приготування:
- У каструлю влийте вказану кількість води, засипте цукор за смаком (приблизно, три столових ложки), перемішайте і дайте суміші закипіти.
- Коли піде процес кипіння, додайте в ємність журавлину і смородину. Ягоду попередньо потрібно перебрати, промити і очистити від листя.
- Готуйте компот близько десяти хвилин, а потім дайте йому охолонути. Після цього свіжий напій готовий до вживання.
За таким же принципом можна зробити напій і в мультиварці. Досить помістити всі інгредієнти в чашу і включити режим «Суп» на 30 хвилин.
Як зварити яблучно-журавлинний компот
Необхідні продукти:
- два солодких яблука;
- цукор на свій смак;
- три літри води;
- 300 грам ягід журавлини;
- апельсинова цедра.
Процес приготування:
- У ємність, придатну для нагрівання, залийте всю воду і засипте трохи цукру виходячи зі своїх смакових переваг. Перемішайте всі складові і поставте на середній вогонь, доведіть до кипіння.
- Яблука звільніть від шкірки, виріжте тверду серцевину і наріжте м’якоть на дрібні кубики.
- Як тільки рідина почне кипіти, відразу ж відправляйте туди промиті ягоди, яблука і нарізану цедру.
- Продовжуйте варити ще протягом 10 – 15 хвилин. Зрозуміти, чи готовий компот можна по яблуках – якщо вони м’які, значить, пора знімати напій з вогню. Остудіть його і перелийте в підходящу ємність.
Рецепт з шипшиною
Необхідні продукти:
- два літри води;
- 500 грам журавлини;
- цукор на свій смак;
- стакан шипшини.
Процес приготування:
- Ягоди журавлини перебираємо і добре промиваємо. Викладаємо на паперові рушники і обсушуємо.
- Потім поміщаємо їх у глибоку ємність і переминаем за допомогою товкачика (можна пропустити через м’ясорубку). Важливо, щоб віджався сік і залишився макуха.
- Макуха кладемо в каструлю, заливаємо водою і варимо близько п’яти хвилин після того, як піде процес кипіння.
- Те, що вийшло, проціджуємо, змішуємо з віджатим соком і присипаємо невеликою кількістю цукру.
- Шипшина теж промиваємо і заливаємо окропом. Все це вливаємо в термос і залишаємо на ніч.
- Вранці цю суміш проціджують і змішуємо з журавлинним компотом. Перед вживанням охолоджуємо.
З апельсинами та прянощами
Необхідні продукти:
- 300 грам ягід журавлини;
- 150 грам цукру;
- велика ложка меду;
- два літри води;
- один великий апельсин;
- паличка кориці;
- 4 шт. гвоздики.
Процес приготування:
- Влийте вказану кількість води в каструлю, доведіть рідину до кипіння і засипте туди журавлину. Продовжуйте варити ще три хвилини на середньому вогні.
- Апельсин ретельно промиваємо, цедру не викидаємо, а нарізаємо і відправляємо до журавлині. М’якоть теж подрібнюємо на невеликі шматочки.
- Продовжуємо варити склад ще протягом десяти хвилин, засипаємо цукор і кладемо мед. Перемішуємо і готуємо ще стільки ж.
- Додаємо гвоздику і корицю. Вимикаємо Плиту, накриваємо напій кришкою і даємо йому постояти приблизно 15 хвилин, щоб він став більш насиченим.
- Через це час проціджуємо компот і вливаємо в нього сік, віджатий з м’якоті апельсина. Охолоджуємо і дегустуємо.
Компот з журавлини, як бачите, робиться дуже просто, але при цьому він надзвичайно смачний і освіжаючий. На основі базового рецепту можна приготувати і інші варіації напою, використовуючи різні ягоди, прянощі та інші добавки по своєму смаку.