Сьогодні при копченні продуктів недобросовісні виробники використовують різні хімічні добавки, які наповнюють продукти шкідливими для організму речовинами. Тому багато споживачі відмовляються від магазинної продукції, і шукають рецепти копчення в домашніх умовах. Сьогодні ми розповімо, як можна самим приготувати копчене сало, а також розповімо про те, як правильно його зберігати і перевозити.
Копчене сало в домашніх умовах в коптильні
Сало – це не тільки смачний, але і корисний продукт, в ньому багато вітамінів і поживних елементів. Воно не тільки не зашкодить здоров’ю й фігурі, а навпаки, зміцнить імунітет і допоможе в роботі шлунка. Як зробити смачний делікатес, що нагадує копчене сало в коптильні гарячого копчення? Тут свої хитрощі.
Спосіб приготування:
- Найголовніше вибрати якісне сало, за кольором воно повинно бути білим, а ось наявність жовтизни говорить про старість продукту. Ніяких неприємних запахів, тільки легкий аромат. Для копчення підійде сало з тонкими прожилками м’яса, товщиною від 2,5 до 4 див. Для копчення сало нарізаємо великими кубиками, приблизно 10 на 5.
- Ще один важливий компонент – це тріска, адже від неї залежить смак і аромат готового продукту. Гілочки і тирсу горіха не підходять, вони тільки зіпсують аромат. Краще взяти абрикосову стружку або тріску вільхи. На годину тріску краще замочити.
- Отже, на дно коптильні викладаємо тріску шаром не більше двох сантиметрів. Встановлюємо грати на рівні вище 5 см від тріски.
- На решітку кладуть сало, але не впритул, у кожного шматочка має бути свій простір для якісної просочення димом.
- Закриваємо коптильню і ставимо на тліюче багаття на півгодини.
- Потім коптильню прибираємо з вогню, відкриваємо, даємо йому подихати три хвилини, потім знову повертаємо на вугілля на п’ять хвилин, але вже не закриваємо кришкою.
- Як тільки шматочки знайдуть насичений золотий колір, прибираємо з вогню.
- Копчене сало виходить чудовим, але краще не зловживати, щоб не нашкодити печінки.
У духовці, гарячим способом
Копчене сало – це чудова закуска для звичайного і урочистого застілля. З них можна готувати бутерброди, подавати з солоними і картоплею. Якщо немає коптильні або аэрогриля, духовка чудово впорається з таким завданням. Але перш ніж надіслати шпик в піч, його потрібно замаринувати.
Спосіб приготування:
- У каструлю кладемо шматочки сала, присипаємо сіллю, подрібненим часником, кладемо розламані промиті лаврові листочки (так вони краще віддадуть аромат) і пів ложечки сухої гірчиці, перемішуємо, заливаємо водою, накриваємо, зверху покладіть гніт, і відправляємо в холод на тиждень.
- Деко застеляємо фольгою, зверху кладемо грати і на неї викладаємо замариновані шматочки шпику, відправляємо в духовку (температура 90°З). Час залежить від того, як сильно ви хочете прокоптити сало. Якщо бажаєте отримати варено-копчене сало, то достатньо потримати 40 хвилин, якщо сильно прокопченное, цей час збільшується до двох годин. Любителям делікатесу з коричневою скоринкою, слід підвищити температуру на 30 градусів.
Рецепт в казані на плиті
Закоптити шпик можна і на звичайній плиті. Для цього знадобиться казан, і чим його стінки будуть вище, тим краще. Це пов’язано з тим, що у високому казані температура буде менше, а значить, смак готового продукту покращиться. Також вам знадобиться решітка, на якій в казані буде коптитися сало.
Спосіб приготування:
- Першим ділом сало потрібно просолити. Для цього шматочки щедро обсипаємо сіллю і перцем, витримуємо в холоді протягом двох тижнів. Можна витримати шпик в маринаді, так буде швидше (рецепт маринаду зазначено вище).
- Дно казана устеляємо вишневими тирсою (тріскою), прикриваємо фольгою, встановлюємо решітку і викладаємо на неї шматочки сала.
- Далі беремо борошно і воду, робимо тісто по консистенції густої сметани, обмазуємо їй кришку. Це буде свого роду герметизація для казана.
- Ставимо казан з вмістом на 15 хвилин, запалюємо сильний вогонь і тушкуємо рівно через 15 хвилин, залишаємо сало коптитися на три години, мінімум два. За цей час відкривати казана не можна.
Копчення сала рідким димом
Рідкий дим – це справжня знахідка для тих, хто обожнює копчені делікатеси. Завдяки такому інгредієнту смак копченого сала ні в чому не поступається продукту, виготовленого в коптильні.
Для копчення знадобиться: сало, півсклянки солі, трохи червоного перцю, 30 мл рідкого диму і лушпиння від двох цибулин.
Спосіб приготування:
- У сотейник закидаємо лушпиння, заливаємо літром води. Варимо 7-8 хвилин, потім кидаємо сіль і виливаємо копчений дим.
- Шпик кладемо в будь-яку ємність, наливають гарячий розсіл так, щоб шматочки повністю в нього занурилися. Відправляємо на добу в холод.
- Потім дістаємо сало, просушуємо, можна розкласти на решітці, після присмачую гострим перчиком. Можна також взяти рубаний часник і лавровий лист.
- Кожен шматочок загортаємо у плівку і повертаємо в холодильник. Через пару днів продукт буде готовий до вживання.
Як готувати у відрі коптильном
Для копчення продуктів сьогодні розроблено чимало агрегатів, але є умільці, які обходяться підручними засобами. Щоб закоптити сало, їм потрібно тільки емальоване відро.
Спосіб приготування:
- Відро знадобиться з кришкою. Також доведеться підготувати підставку для багаття (таган) і дві решітки відповідно з діаметром відра.
- Щоб зробити решітку, досить з листа нержавіючої сталі вирізати коло і виконати у ньому багато дрібних дірочок. Можна взяти дріт з того ж металу і сплести велику сітку.
- Сало також потрібно підготувати, а саме натерти сіллю і залишити на три години, а краще на добу.
- На дно відра насипаємо тріску, тирсу можна взяти вільхи або фруктових дерев. Тирсу укладаємо тонким шаром.
- Тепер встановлюємо одну решітку на висоті приблизно третину від дна. Розкладаємо шматочки сала, потім встановлюємо другу решітку на рівні в 10 см від нижнього краю, також викладаємо сало.
- Закриваємо відро, ставимо його на таган і розводимо під ємністю не сильно палаючий вогнище, коптимо сало від 40 хвилин до двох годин. Чим довше коптиться сало, тим воно пахучіше, але виходить більш жорстке.
В мультиварці
Багато господині навіть не здогадуються, що копчене сало можна приготувати в мультиварці. Рецепт простий і без зайвих клопотів.
Спосіб приготування:
- Беремо півкіло свіжої шпику, краще з м’ясними прожилками, поділяємо на три рівні шматочки.
- Потім ложку рідкого диму змішуємо з будь-якими спеціями, можна обійтися банальної сіллю і перцем.
- В шматочки втираємо підготовлену суміш і витримуємо в холоді півгодини.
- Після кожен шматочок обертаємо фольгою, викладаємо в чашу приладу, вибираємо режим «Випічка» і встановлюємо таймер на одну годину. Почувши звуковий сигнал сало можна діставати і подавати до столу.
В аерогрилі в домашніх умовах
Від копченого сала мало хто може відмовитися. Але не обов’язково купувати такий делікатес в магазині, адже якщо у вас є аерогриль, то закоптити сало ви можете своїми руками.
Спосіб приготування:
- Беремо півкіло сало ріжемо на шматки.
- В чаші змішуємо морську сіль, рубаний часник, перець і пряні трави. Можна покласти паприки, вона додасть готової закуски красивий колір. Присмачую сумішшю шматки шпику і витримуємо в прохолодному місці протягом доби, потім на сало нанесемо копчений дим і ще потримаємо в холоді не менше 12 годин.
- У прохолодній воді розмішуємо пакетик желатину, прогріваємо на плиті, поклавши трохи червоного перцю, і занурюємо в желатинову суміш шматочки шпику на три хвилини.
- В аерогриль закладаємо стружку вільхи або яблуні, скроплюємо водою, викладаємо на решітку сало, встановлюємо температуру 65 градусів і час на три години.
- Копчене сало подаємо в холодному або гарячому вигляді.
Як зберігати копчене сало
Важливо знати не тільки, як закоптити сало, але і як його зберігати. При цьому продукт різного способу копчення відрізняються і термінами, способами зберігання.
- Сало гарячого копчення володіє неймовірним смаком, але малим терміном зберігання. Його потрібно зберігати в холоді не більше п’яти днів. Але термін зберігання можна збільшити, якщо взяти бавовняну тканину, змочити в солоному розчині і обернути їй копчений шпик і ще обернути пергаментом. Такий не хитрий прийом допоможе зберігати продукт протягом трьох тижнів. А от якщо в три шари обернути сало фольгою або плівкою, покласти в морозилку, то копчене сало можна зберігати до року.
- Сало холодного копчення за рахунок обробки холодним димом можна зберігати до трьох років. Досить обернути сало щільним папером і покласти в холодильник, або в прохолодне місце з хорошою вентиляцією. Головне, щоб це був льох, так як там сиро і продукт може зіпсуватися.
Якщо необхідно перевести копчений шпик і відстань не ближче, можна обернути сало пакувальної папером. Можна використовувати для перевезення сумку-холодильник або взяти металевий контейнер і укласти в нього трохи сухого льоду.