Чудовий варіант приготування м’яса – кордон блю. Страва підходить для будь-якого приводу. Гарячі «кишеньки» з апетитною скоринкою доставлять задоволення всім без винятку.
Що таке Кордон блю
Шніцель в паніровці з сухарів з начинкою з сиру і шинки в традиційному варіанті готують з телятини, яку часто замінюють ніжним курячим м’ясом або молодий індичкою.
Готують кордон трьома способами:
- Для приготування використовують два найтонших шніцеля, між якими кладуть начинку.
- У товстому шницеле прорізають кишеньку, який начиняють шинкою і сиром.
- В відбиті м’ясні шматки загортають начинку, формуючи рулетики.
Класичний рецепт з телятини
М’якоть ніжна теляча з легким солонуватим присмаком шинки.
Інгредієнти:
- морська сіль;
- теляча вирізка – 140 г;
- топлене масло;
- сир – 1 пласт;
- молоко;
- чорний перець;
- шинка – 1 пласт;
- яйце куряче – 1 шт.;
- сухарі (панірувальні).
Приготування:
- Відбити телячий шматок. Посипати перцем. Поперчити. Обернути шинкою сир. Помістити на відбивну і загорнути. Випустити повітря.
- В яйце, влити молоко. Перемішати.
- Помістити в борошно заготовку. Вмочити в молочну суміш. Обваляти в сухарях.
- Топлене масло викласти в сковорідку. Просмажити кордон блю з шинкою і сиром. Повинна утворитися на поверхні хрумка скоринка.
Якщо є час, то заздалегідь можна полити м’ясо лимонним соком і потримати 2 години. Завдяки такій підготовці страва вийде набагато ніжніше.
Рулетики з шинкою і сиром
Бюджетний варіант, в якому використовуються прості продукти. Пропонуємо надати страві вишукані нотки, підрум’янивши скибочки шинки в сковороді.
Інгредієнти:
- перець;
- філе куряче – 500 г;
- шинка – 230 г;
- сухарі (панірувальні)– 65 г;
- оливкова олія;
- сіль;
- вершкове масло – 45 г;
- зелень;
- сир – 160 г;
- борошно – 70 г;
- яйце – 1 шт.
Приготування:
- Порізати пластами курку. Відбити. Посипати перцем. Присолити. Натерти. Збити яйце.
- Підсмажити скибочки шинки, заздалегідь розтопивши вершкове масло. Викласти на відбивні.
- Натерти сир. Нашаткувати зелень. Змішати і присипати шинку. Згорнути заготовки рулетом.
- Обкачати в борошні. Вмочити в яєчну масу. Обваляти в сухарях. Засмажити.
Страва вийде набагато ніжніше, якщо м’ясні шматки ретельно відіб’єте з кожної сторони спеціальним кулінарним молотком. Завертайте начинку дуже щільно. Повітря не повинен залишитися у заготовці. Така підготовка допоможе рулету зберегти бажану форму і не розвалитися.
З курки у вершковому соусі
Незвичайними виходять рулетики кордон блю, якщо подавати їх з соусом.
Інгредієнти:
- 6 пластинок сиру;
- 130 мл білого вина
- 3 курячих філе;
- петрушка;
- 6 пластинок шинки;
- базилік;
- 110 мл оливкової олії;
- спеції;
- 130 г борошна;
- перець;
- 12 г паприки;
- сіль;
- 240 мл вершків.
Приготування:
- Порізати пластами курячі шматки. Відбити. Посипати перцем. Присолити.
- Викласти шинку, потім сир. Згорнути. Готову заготовку скріпіть дерев’яною шпажкою.
- У борошно (3 ст. ложки) насипати паприку. Присолити. Вмочити рулетики. Смажити в олії.
- У вершки насипати борошно. Збити. Влити вино. Додати нашатковану зелень. Посипати спеціями. Залити в сковорідку. Закрити кришку. Гасити 25 хвилин.
Щоб блюдо залишалося хрустким не поливайте ніякими соусами. Інакше поверхню втратить хрусткі властивості, і скоринка перетвориться в м’яку липку масу.
У духовці
Кордон блю з курки буде набагато корисніше, якщо приготувати в духовій печі.
Інгредієнти:
- перець;
- шинка – 4 скибочки;
- масло – 35 г;
- панірувальні сухарі – 6 м;
- куряче філе – 4 пласта;
- сіль;
- борошно – 60 г;
- сир – 4 скибочки;
- бульйон – 50 мл;
- яйце – 1 шт.
Приготування:
- Відбити кожен шар курки. Присолити і обсипати перцем.
- Помістити сирний шматок і шинку. Скрутити. Вийдуть рулетики. Помістити в борошно. Занурити в яйце, яке заздалегідь збили. Відправити в сухарі, які повинні повністю покрити поверхню.
- Помістити у форму для запікання. Викласти порзане на шматочки масло. Влити бульйон.
- Запікати в духовій печі 35 хвилин. Температурний режим рекомендується виставити на 200 градусів.
Котлети Кордон блю з курячого філе
Пропонуємо здивувати гостей, приготувавши на свято котлети з сюрпризом. Дивовижне за смаком швейцарське страва виходить соковитим і оригінальним.
Інгредієнти:
- 120 г шинки;
- 2 курячих філе;
- оливкова олія;
- 2 яйця курячі;
- 110 г сиру;
- сухарі панірувальні.
Приготування:
- Розрізати скибочками сирний шматок, такої ж форми знадобиться шинка. Розрізати філе. У кожній частині зробити надріз в центрі. Повинен вийти кишеньку, в який помістити підготовлені скибочки. Збити яйця.
- Помістити в яйця заготовки, потім перекласти в панірувальні сухарі. Обваляти. Повторити процес ще раз.
- Відправити в сковороду з маслом і смажити до рум’яного кольору скоринки.
З кабачками
Дивно ніжна начинка ідеально поєднується з цукіні. Страва виходить не тільки незвичайним, але і дуже смачним. В рецепті замість звичного отбивного м’яса, загортають начинку в скибочки кабачка.
Інгредієнти:
- 1 яйце;
- оливкова олія;
- 230 г вареної ковбаси;
- сіль;
- молодий цукіні;
- сухарі панірувальні;
- борошно;
- 220 г сиру.
Приготування:
- Порізати ковбасу і сирний шматок. Знадобляться пластинки. Очистити цукіні. Нарізати пластинки. Товщина не повинна перевищувати 3 міліметри. Присолити. Дочекатися коли скибочки виділять сік. Покласти на паперовий рушник. Обсушити. Посипати перцем.
- Між двома кабачковыми пластинками помістити сирну і ковбасну заготовку. Обваляти в борошні. Занурити в яйце, потім в сухарі.
- Смажити на мінімальному полум’я в маслі під кришкою.
Спробуйте поекспериментувати з прянощами. Додаючи різні трави в процесі приготування, кожен раз можна надавати улюбленій страві нові незвичайні смакові нотки.
Як зробити з свинини
М’ясо тане в роті, ніжна начинка з сиру зачаровує і не залишає нікого байдужим. Спробуйте і ви приготувати смачну закуску для рідних.
Інгредієнти:
- 120 г борошна;
- топлене масло;
- 140 г шинки;
- чорний перець;
- 120 г сиру;
- 8 свинячих шніцелів;
- сіль;
- 2 яйця;
- 60 г сухарів (панірувальних).
Приготування:
- Збити яйця. Відбити м’ясні шніцелі. Гострим ножем зробити всередині надріз формуючи кишеньку. Кожну заготовку натерти перцем і сіллю.
- Пластинками знадобиться шинка і сирний шматок. На шинку викласти сир і загорнути. Щоб сир не витікав в процесі приготування, закалывайте заготовки дерев’яною шпажкою.
- Помістити в борошно. Потім яйця і сухарі. Відправити в сковороду з маслом. Засмажити. Готувати рекомендується на середньому вогні під кришкою.
Незвичайний рецепт Кордон блю з фаршу
Лінива варіація знаменитого страви. Таке м’яке страва особливо подобається дітям.
Інгредієнти:
- 160 г сиру;
- 120 г панірувальних сухарів;
- 1 яйце;
- перець;
- 110 г вершкового масла;
- 75 г борошна;
- 750 г фаршу;
- сіль;
- 230 г шинки;
- 110 мл рослинного масла.
Приготування:
- Натерти сирний шматок. Порубати у вигляді скибочок шинки. Приправити фарш і підсолити. Скачати кульки, в центр покласти підготовлені продукти.
- Викласти в муку. Обкатати. Занурити в яйце. Помістити в сухарі. Обкатати.
- Змішати в сковорідці два види масла. Помістити заготовки. Засмажити.
З грибами
Ідеальний варіант для любителів грибних страв.
Інгредієнти:
- філе куряче – 4 шт.;
- зелень – 25 г;
- сіль – щіпка;
- оливкова олія – 6 ст. ложок;
- яйце – 1 шт.;
- цибуля – 1 шт.;
- гриби – 260 г відварені;
- кетчуп – 2 ст. ложки;
- шинка – 4 пластини;
- борошно – 5 ст. ложок.
Приготування:
- Помістити гриби і цибулю в м’ясорубку. Подрібнити.
- Нашаткувати зелень. Змішати з грибною масою. Перемішати. Помістити на сковорідку. Влити олію і кетчуп. Засмажити. Присипати перцем. Підсолити. Перемішати. Остудити і змішати з великою ложкою борошна.
- Відбити куряче м’ясо. Викласти порізану шинку і засмажку. Скласти краю м’яса. Скріпити зубочисткою. Вмочити в борошно, потім у яйце і сухарі. Помістити в сковороду. Прожарити. Готувати під кришкою на малому полум’ї.
Поради
Щоб блюдо вийшло соковитим, м’яким і ароматним дотримуйтесь простих порад:
М’ясні шматки вибирайте тільки свіжі, які не піддавалися заморожуванню. М’ясо повинно бути злегка рожевим і приємно пахнути. Сторонніх ароматів бути не повинно.