Корейська кухня: історія, традиції та особливості; рецепти страв

Подібно будь-якій іншій національній кухні, корейська розкриває багатовікові традиції своєї країни. Страви відрізняються самобутністю, яскравим смаком і ароматом, а також приємним різноманітністю. Давайте поринемо у світ: світ, який відкриє перед нами завісу таємниці про історію, традиції та особливості корейської кухні.

Корейська кухня: головні особливості та відмінності

Не варто заперечувати, що між китайською, японською і розглянутої кухнею є загальні риси. Одночасно з цим страви корейської кухні мають яскраво виражені індивідуальні специфічні риси.

До їх числа дослідники відносять:

  • Традиційна корейська кухня приписує використовувати продукти переважно в сирому вигляді. Якщо це неприпустимо, дозволяється проведення нетривалої термічної обробки. Не можна допускати перетравлення або пережарювання: це «вбиває» свіжий і збалансований смак інгредієнтів. Наприклад, овочі обсмажуються при підвищених температурах до напівготовності.
  • Страв корейської кухні властива гострота. Вона пояснюється різноманітністю спецій. Часник і перець чилі – одні з найулюбленіших, саме вони роблять корейські страви такими гарячими.
  • До числа найбільш часто вживаних компонентів відноситься соєвий соус, кунжутне масло, також екзотичні для нашого сприйняття пагони бамбука.
  • Що стосується м’яса… З ослабленням впливу буддизму на харчування корейців м’ясо стало поступово входити в раціон. Якщо раніше більшість жителів відносилося до вегетаріанців, то тепер охоче споживають свинину, яловичину і курятину.
  • При приготуванні салатів інгредієнти, які пройшли термічну обробку остуджувати: холодне і гаряче не з’єднується.

Історія і традиції корейської кухні

Корейська кухня – це поєднання продуктів, які відрізняються високою харчовою цінністю. Доповненням до головних продуктів йдуть різноманітні приправи і спеції, які нерідко вводяться для вітамінізації. Тепловій обробці корейці приділяють особливу увагу. Швидкість, сильний вогонь в сукупності з інгредієнтами, нарізаними невеликими шматочками – ось запорука смаку корейської кухні.

Багато традиції входили в ужиток корейських кухарів століттями. Наприклад, гострота, яка є важливою частиною корейських ласощів, спочатку їм не властива. Любов до гостроті почалася в XVI столітті: у ролі амурів виступили європейські моряки, які познайомили корейських кулінарів з гострими спеціями.

Корея – батьківщина локшини швидкого приготування. З єдиним винятком: у Кореї вона виготовляється з рису.

Список національних продуктів

Виявити конкретний список національних продуктів складно. Багато з них активно використовуються і в інших країнах.

Але давайте спробуємо скласти список:

  • Собачатина. Корейці є затятими прихильниками включення собачого м’яса в раціон. Собачатина вважається делікатесом.
  • Спеції і приправи. Головною відмітною особливістю страв корейської кухні є спеції. Вони і роблять кожне блюдо унікальним.
  • Рис. Хоча і є важливим продуктом: його перемелюють на борошно і роблять коржі, готують з нього гарніри і закуски, – але як такого культу рису в країні немає. З нього готують кимбап, пап, чхапссаль, чхальток та інші страви, де рис сміливо можна назвати основою.
  • Свинина, яловичина і м’ясо птиці. Примітно, що тваринництво в Кореї не розвинене, тому м’ясо приводять з Європи. Тому м’ясні страви в Кореї мають значну вартість. Рада! Якщо хочете скуштувати м’ясні страви з асортименту корейської кухні, ресторани і кафе розташовані у вашому місті з меншими витратами допоможуть реалізувати задумане.
  • Овочі. Переважно в маринованому і напівсирому вигляді.
  • Морепродукти. Питання вживання в сирому або маринованому вигляді торкнувся і різні дари моря. Так рибу часто їдять абсолютно сирий або трохи промаринованной.
Дивіться також:  Маринад для курячого шашлику – 10 рецептів для крилець, ніжок, філе

Рецепти страв національної корейської кухні

Корейська національна кухня відрізняється збалансованістю не тільки смаку, але і користі. Наприклад, м’ясо, яке для шлунка є важким продуктом, в стравах нерідко поєднується з гострими квашеними овочами. Така подача спрощує роботу травної системи, сприяє переварюванню жирної їжі.

Салати корейської кухні

Традиційна корейська закуска чапчхэ є багатокомпонентною:

  • 250 г яловичини;
  • 150 г локшини;
  • 4 зубка часнику;
  • 50 мл + ч. л. соєвого соусу;
  • 25 г + 2 ч. л. цукру;
  • 50 мл кунжутного масла;
  • ст. л. насіння кунжуту;
  • 2 жовтка;
  • 1/2 пучка зеленого цибулі;
  • 1 головка цибулі;
  • 300 г печериць;
  • морква;
  • 2 солодких перцю;
  • спеції.

Чапчхэ готується так:

  • На сковороді без додавання масла, обсмажуємо до горіхового аромату і рум’яного відтінку кунжут.
  • Нарізану тонкими смужками яловичину маринуємо в суміші пюре з часнику, 25 г цукру (можна взяти коричневий), 50 мл соєвого соусу, олії. Використовуємо вибрані спеції.
  • М’ясо маринується, займемося іншими інгредієнтами. Наприклад, яєчними млинцями. Робимо їх на основі збитих жовтків. Ще теплі загортаємо в трубочку і даємо відпочити. Далі їх потрібно буде нарізати вийде гарна прикраса у вигляді спіралей.
  • Нарізаємо овочі: моркву соломкою, цибулю і перець півкільцями, печериці тонкими скибочками.
  • Локшину, переважно з картопляного крохмалю, відварюємо згідно рекомендацій виробника.
  • У додаємо локшину часточку часнику, трохи кунжутного масла, ч. л. соєвого соусу, залишок цукру.
  • Цибулю і корінь, і пір’я – обсмажуємо в олії до прозорості. Відправляємо до локшині.
  • Обсмажені гриби відправляємо до локшині.
  • За грибами – перець і моркву. Також смажимо до готовності на сильному вогні.
  • Останнім смажимо м’ясо.
  • Майже всі інгредієнти салату знайшли своє місце у страві. Залишилася тільки заправка. Робимо її на основі 2 часникових зубчиків, 25 г соєвого соусу, 25 г цукру, 1/2 ч. л. меленого перцю, 2 ч. л. кунжутної олії.

Подаємо салат, прикрасивши спіралями з яєчних млинців і кунжутом.

Чапчхэ готовий.

Традиційні супи

До традиційним корейським супів відносяться юккеджан, твенджан ччигэ, миеккук кэджан або кядян, посинтхан. Два останніх страви зі списку готуються з собачого м’яса.

Звичайно, готувати такі ми не будемо, а розглянемо більш традиційний варіант: юккеджан – суп з яловичиною та овочами.

Інгредієнти:

  • яловичина;
  • цибуля;
  • часник;
  • пророщені боби;
  • папороть;
  • пір’я цибулі;
  • соєвий соус;
  • сіль;
  • червоний гострий перець;
  • кунжутна і рослинне масло.
Дивіться також:  Минтай смажений на сковороді – 6 рецептів приготування

Приготування:

  • М’ясо для отримання бульйону відварюємо у воді з цибулею і часником. По готовності: м’ясо остуджуємо, з бульйону вилучаємо цибулю і часник.
  • Змішуємо 2 ст. л. перцю, за ст. л. олії для отримання заправки.
  • З’єднуємо боби, пір’я цибулі, подрібнений часник, папороть, заправку, сіль, соєвий соус і відправляємо в киплячий бульйон. Через 20-30 хвилин додаємо цукор.
  • За 10 хвилин до вимикання додаємо нарізане м’ясо.

Страви з риби в корейській кухні

Риба в корейському раціоні з’являється часто. Однак, подається трохи не в тому вигляді, в якому ми звикли. Використання сирого або маринованого, тобто взагалі без термічної обробки, інгредієнта – ось головна особливість страв з риби.

Рецепт корі-сарам або хвє (хе):

  • 500 г філе червоної риби;
  • 6 головок цибулі;
  • 8 часточок часнику;
  • 100 г цукру;
  • 80 мл оцту;
  • 2 ст. л. меленого червоного перцю;
  • масло, соєвий соус, коріандр, сіль, зелень за смаком.

Приступимо:

  • Нарізаємо інгредієнти: рибу – брусками; цибулю – півкільцями; часник – в кашку; зелень – шаткуємо.
  • Масло прогріваємо і вмішуємо в нього перець, цукор, сіль, коріандр і часник.
  • Вимкнувши, додаємо оцет і соєвий соус.
  • Заливаємо отриманою сумішшю рибу і цибулю.

Витримуємо рибу в холодильнику протягом кількох годин.

Перед подачею додатково перемішуємо.

Гостра корейська кухня: рецепти

Представляємо ще один традиційний гострий салат – кімчхі або чимчи.

Візьмемо:

  • качан пекінської капусти;
  • 4 зубка часнику;
  • 2 см кореня імбиру;
  • 2 стручка гострого перцю;
  • 20 г цукру;
  • 55 г солі;
  • 25 мл соєвого соусу;
  • 25 мл рибного бульйону з анчоусів.

Приготування:

  • Рубані листя капусти рясно солимо і на час залишаємо для виділення соку.
  • Корінь імбиру подрібнюємо, часник перетираємо в тертці, перець (бажано сухий) перетираємо.
  • Змішуємо ці інгредієнти з соєвим соусом і бульйоном.
  • Викладаємо салат: промита від зайвої солі капуста, нарізаний цибулю, гостра приправа.

Ставимо в холодильник: насолоджуємося гострим салатом через 2-3 дні.

Важливо! При приготуванні кімчхі існує кілька головних інгредієнтів і це не лише капуста. Замість неї можна використовувати огірки або редьку.

Ще одне цікаве блюдо корейської кухні: рисові хлібці, традиційно мають циліндричну форму. Токпокки смажаться в гострому соусі кочхучжан.

Підготуємо:

  • 450 г рисові палички для токпокки;
  • третина ст. кочудян;
  • 25 г цукру;
  • пластина водоростей;
  • літр води;
  • ст. л. кочукару;
  • 7 анчоусів;
  • пір’я цибулі.

Дії:

  • Анчоуси і водорості відварюємо у воді протягом 15 хвилин після закипання. З бульйону всі вилучаємо.
  • Соус готуємо так: змішуємо кочукару, цукор і кочудян.
  • Гарэток інакше рисові палички закладаємо в бульйон разом з соусом і рубаними пір’ям лука. Кип’ятимо, не забуваючи заважати.
  • Проварюємо до м’якості паличок і густоти соусу.

Рада! Якщо 12 хвилин не дали результату, влийте ще води або бульйону в соус.

Дивіться також:  Сациві з курки по-грузинськи класичне – 8 рецептів у домашніх умовах

Насолоджуйтеся гострим токпокки.

Національні напої

Традиційним напоєм корейців є соджу. Це горілка, настояна на солодкій картоплі або зерні.

Макколі – менш алкогольний напій, ніж соджу. Є корейським аналогом російського квасу: з єдиним винятком – є більш міцним з легкою хмільною відтінком.

Другі страви

Пулькогі – вогняне м’ясо, яке смажиться на відкритому вогні. Попередньо піддається замочуванню в кунжутній олії, соєвий соус, часник і гострий перець. Подається з овочами. Перелік овочів, які допустимо використовувати, широкий, тому страву можна приготувати в повній відповідності з особистими гастрономічними пристрастями.

Ми будемо сьогодні готувати свинячу ковбасу: сунде.

Для приготування домашньої ковбаси сунде підготуємо:

  • 750 мл свинячої крові;
  • 250 г свинячого легені;
  • 250 г свинячого серця;
  • 500 г свинячого жиру;
  • 3,5 метра свинячих кишок;
  • 250 г рису;
  • 35 р сиряги;
  • 3 зубчики часнику;
  • по 1/2 ч. л. меленого чорного перцю, коріандру;
  • 1+1/4 ст. л. солі.

Приготування:

  • Рис промиваємо і замочуємо.
  • Сиряги проварюємо півгодини і нарізаємо.
  • Серце, легені очищаємо від непотрібних компонентів: проток, прожилок, трубок, плівок. Нарізаємо і прокручуємо через м’ясорубку разом з жиром і часником.
  • Вмішуємо у фарш рис, сиряги, кров, спеції.
  • Фаршируємо промиті свинячі кишки, попередньо зав’язавши один край кишки.
  • Перед відварюванням ковбаси зовнішню оболонку промиваємо. Коли вода закипить, ковбасу протикаємо кілька разів зубочисткою: це вбереже її від деформації.

Подаємо сунде з соєвим соусом.

Незвичайні десерти

Корейські десерти – не просто ласощі, а красиві і найчастіше корисні для здоров’я страви. Найчастіше вони готуються на основі рисового борошна і злакових.

Озвучимо улюблені корейські страви, які вже давно подолали територію Кореї і підкорили серця ласунів по всьому світу:

Канчжон.

По-простому хмиз готується з рисового борошна. Технологія приготування включає традиційне замішування тіста, надання форми і, увага, висихання. На завершальному етапі десерт проходить процес обсмажування і змазування в меді.

Канчжон подається посипаним кунжутом.

Це цікаво! Десерт має кілька різновидів і назв, які варіюються в залежності від інгредієнтів і методів обсипання.

Тток.

Знову десерт з рисового борошна, має приємний «тягне» смак.

Югва.

Печиво з тіста з рисовим борошном і невеликою кількістю алкоголю обсмажують в маслі, а потім поливають медом. Фінальний штрих: ловлення в сиропі «чочхон».

Чжонгва.

Шматочки фруктів і коренів (лотос, редька, морква, імбир, женьшень) промариновані в меду.

Список десертів, належать до корейських страв, більш великий, охопити його повністю – справа не на один день. І, повірте, ви будете здивовані тому, що десерт – це не завжди насолода. Іноді це печиво з пастою з червоної квасолі і порошком з кальмара: так справа йде з булочками чумунчжин.

Корейська кухня багата і різноманітна. Вона є яскравим відображенням самобутності народу.

Прокрутка до верху