Якщо ви мрієте добре і красиво виглядати, стежте за харчуванням і боїтеся набрати зайву вагу, то на допомогу прийде корінь селери. Це чудовий спалювач жиру, з якого можна приготувати безліч різноманітних страв. Як вживати корінь селери? Інформація в нашій добірці.
Салат з коренем селери, грибами і куркою
Знайомство з селерою рекомендують почати з салату. Ця закуска добре вгамовує спрагу і підходить для щоденного харчування.
Інгредієнти:
- курка – 320 г філе;
- сіль;
- селера – 210 г;
- лимонний сік – 3 ст. ложки;
- йогурт – 120 г натуральний;
- солоний огірок – 1 шт.;
- гірчиця – 1 ст. ложка;
- печериці – 110 р.
Приготування:
- Філе відварити, остудити і нарізати скибочками.
- Корінь селери потрібно подрібнений, для цього натерти його на тертці. Огірки нарізати.
- Промити гриби. Зварити. Остудити і нарізати. Змішати продукти.
- У йогурт помістити гірчицю і влити лимонний сік. Збити. Заправити салат. Присипати перцем. Підсолити. Перемішати.
Рецепт приготування зі спеціями в духовці
Гарнір, який має незвичайний смак і ідеально підходить для рибних і м’ясних страв. Якщо ви не пробували раніше страви з кореня селери, то саме час почати знайомство з цим інгредієнтом.
Інгредієнти:
- діжонська гірчиця – 12 м;
- корінь селери – 750 г;
- оливкова олія – 55 мл;
- коріандр – 12 г мелений;
- сіль – 4 г;
- паприка – 12 м;
- перець чорний мелений – 7 г;
- часниковий порошок – 12 р.
Приготування:
- Промити корінь. Очистити і нарізати у вигляді соломки.
- Присипати усіма спеціями. Додати гірчицю. Посолити. Залити олією. Розмішати.
- Розкласти на деко. Запікати півгодини. Помістити деко в розігріту духовку до 200 градусів.
- Регулярно перемішувати лопаткою.
За цим рецептом можна вживати корінь селери як самостійне блюдо або додавати в салати.
Як смачно приготувати корінь селери по-корейськи
По цьому рецепту виходить хороша закуска до м’ясних страв.
Інгредієнти:
- корінь селери – 470 г;
- рослинне масло – 3 ст. ложки;
- коріандр – 0,5 ч. ложки;
- сіль – 0,5 ч. ложки;
- оцет – 1 ч. ложка;
- цукор – 1 ч. ложка;
- часник – 4 зубки;
- чорний перець – 0,5 ч. ложки.
Приготування:
- Очистити корінь. Взяти спеціальну терку, яка призначається для моркви по-корейськи. Натерти.
- Додати цукор. Посолити. Насипати спеції, коріандр і перець. Перемішати. Залити оцтом.
- Помістити в землянку зубки. Подрібнити. Влити олію. Перемішати. Залити селеру.
- Руками розім’яти корінь. Селера має пустити сік. Дати постояти. Через півгодини блюдо буде готово.
Суп-пюре з кореня селери
Приготувавши з цього суп рецепт, ви залишитеся в захваті. Вітамінне страва готується не тільки просто, але й швидко. Якщо раніше вам не подобався селера, то ця варіація змусить вас змінити свою думку.
Інгредієнти:
- оливкова олія;
- чорний перець;
- цибуля – 0,5 шт.;
- сіль;
- корінь селери – 0,5 шт.;
- вершки – 65 мл;
- курячий бульйон – 670 мл
Приготування:
- Нашаткувати цибулю. Розігріти в сковорідці олію. Помістити цибульну стружку. Обсмажити.
- Нарізати селеру. Відправити до цибулі. Селера потрібно кубиками.
- У бульйон відправити засмажку. Чверть години поварити. Влити вершки. Закип’ятити.
- Включити блендер. Збити масу. Посолити. Присипати перцем.
Спосіб готування з капустою і буряком на зиму
Підготуйтеся до зимового періоду заздалегідь. Приготуйте смачну хрустку закуску, яка виходить в міру гострою.
Інгредієнти:
- сіль;
- білокачанна капуста – 1100 м;
- вода – 410 мл;
- запашний перець;
- корінь селери – 1 шт.;
- перець гострий стручковий – 1 шт.;
- бурак – 1 шт.;
- оцет – 110 мл
Приготування:
- Капусту знадобиться подрібнити. Присолити. Розім’яти руками.
- Натерти бурак. Використовувати найкраще крупного помелу тертку. Порубати гострий перець. Перемішати. Додати до капусти.
- Подрібнити корінь. Кубики селери закинути у воду. Влити оцет. Додати духмяний перець. Закип’ятити.
- Залити маринадом заготовку. Залишити в теплі на три доби. Потім перекласти в ємність і зберігати до зими.
Легкий салат з яблуком і капустою
Якщо вам захотілося розвантажити організм легким і дієтичним блюдом, то приготуйте салат з додаванням селери. Виходить весняним, свіжим і яскравим.
Інгредієнти:
- пекінська капуста – 120 г;
- кріп – 25 г;
- корінь селери – 120 г;
- перець;
- морква – 120 г;
- сіль;
- яблуко – 1 шт.;
- соняшникова олія – 2 ст. ложки;
- лимонний сік – 2 ст. ложки.
Приготування:
- З капусти обов’язково видалити верхні листочки. Порубати.
- Взяти тертку, знадобиться велика. Натерти корінь, яблуко, потім моркву.
- Як можна дрібніше кріп порубати.
- Змішати всі підготовлені продукти. Присолити. Посипати перцем. Влити олію. Розмішати.
Корінь селери, тушкована з овочами
Хороший варіант для вживання в дні посту.
Інгредієнти:
- корінь селери – 470 г;
- зелень;
- морквина – 420 г;
- рослинне масло – 110 г;
- чорний перець;
- цибуля – 260 г;
- сіль – 1 ч. ложка;
- болгарський перець – 210 г;
- вода – 70 р.
Приготування:
- Нашаткувати цибулю. У казан налити олію. Відправити цибулю. Засмажити.
- Підготувати корейську тертку. Моркву подрібнити. Помістити до цибулевої засмажки. Залити водою.
- На тій же тертці селеру подрібнити. Викласти в казан. Посипати перцем. Розмішати. Продовжувати гасити.
- Болгарський перець знадобиться соломкою. Помістити в казан. Підсолити. Перемішати.
- Закрити кришкою. Тушкувати півгодини.
- Нашаткувати зелень. Посипати готову страву.
Запіканка з морквою, беконом і сосисками
Корисне, оригінальне блюдо, яке порадує вас на сніданок.
Інгредієнти:
- перець;
- корінь селери – 550 г;
- сосиски – 270 г;
- мускатний горіх;
- морквина – 550 г;
- майоран;
- бекон – 120 г;
- вершки – 1100 мл;
- сир – 160 г;
- панірувальні сухарі;
- сіль;
- вершкове масло.
Приготування:
- Використовуючи крупну тертку натерти корінь, потім моркву.
- У каструльку влити вершки. Посолити. Посипати перцем. Додати мускатний горіх. Закип’ятити.
- Половину вилити в іншу каструльку. Додати моркву. Проварити.
- В першу ємність з вершками помістити селера. Зварити.
- Бекон нарізати. Смажити на сковорідці. Сосиски нарізати. Повинні вийти кружечки.
- Форму промазати маслом. Обсипати сухарями. Викласти частину селери. Присипати частиною натертого сиру. Викласти бекон. Розкласти сосиски. Посипати мускатним горіхом. Вкрити половиною морквини. Посипати сиром. Викласти моркву. Вкрити селерою. Знову шар сирної стружки. Розкласти листочки майорану.
- Відправити запікатися в духову піч (200 градусів). Потрібно півгодини.
Морепродукти з коренем селери в мультиварці
Багато народів селеру використовують для приготування кулінарних шедеврів. Він надає будь-якої страви яскравий аромат і вишуканий смак.
Інгредієнти:
- рукола – жменя;
- вершки – 110 мл;
- черрі – 6 шт.;
- курячий бульйон – 240 мл;
- кунжутна олія;
- корінь селери – 600 г;
- часник – 3 зубки;
- кунжут – жменя;
- яйце – 2 шт. варене;
- гребінці – 210 г;
- сухарики;
- лимон – 0,5 шт.;
- креветки – 120 р.
Приготування:
- Натерти корінь.
- У чашу залити бульйон. Виставити режим «Варка». Таймер поставити на сім хвилин. Засипати коренеплід. Готувати на тому ж режимі. Знадобиться вісім хвилин.
- Влити вершки. Посипати сіллю. Додати перець. Встановити таймер на чверть години. Перелити в ємність. Чашу промити.
- Порубати зубки часникові. Помістити в чашу. Влити олію. Виставити режим «смаження». Потомити три хвилини. Покласти креветки і гребінці. Залити соком, який вичавлений з лимона. Таймер поставити на сім хвилин.
- Черрі нарізати. Змішати з руколою. Скропити лимонним соком. Полити кунжутним маслом.
- У страву помістити тушкований селера. Зверху розкласти морепродукти. Навколо викласти рукколу і нарізані яйця. Посипати сухариками і кунжутом.
Поради
- Як тільки очистіть і подрібніть корінь, відразу полийте соком лимона. Ця процедура допоможе зберегти первісний колір і красивий зовнішній вигляд.
- У салат із селери не варто додавати багато солі, використовуйте мінімальну кількість.
- Якщо ви дотримуєтеся суворої дієти, то з рецепту виключайте масло.
- Щоб яблуко не потемніло і не зіпсувало зовнішній вигляд страви, салат додавайте його самим останнім і збризкуйте лимонним соком.
- Корінь селери приносить користі набагато більше, ніж стебло, тому саме його рекомендують використовувати для здорового харчування.