Какао – це популярний напій у всьому світі. Батьківщиною дерева какао вважається Південна і Центральна Америка. З плодів дерева какао отримують масло і порошок, який у подальшому використовується для виготовлення шоколаду. Користь какао-бобів в наявності важливих і корисних для організму людини речовин і мінералів.
За змістом корисних організму складових перевершує зелений чай і кава. Какао містить різноманітну кількість вітамінів, рослинного білка і мінералів, таких як: залізо, марганець, фосфор, калій, цинк, фолієва кислота. Магній і кальцій у складі зміцнюю кісткову тканину. Вміст цинку сприяє нормалізації кровообігу і роботи клітин. Насичені жирні кислоти, присутні в складі, виводять і нормализовывают холестерин.
Какао – прекрасний замінник і альтернатива кави
Порівняно з кави, кофеїн міститься в мінімальних дозах, але у ньому присутнє інше тонізуючу речовина теобромін, яке активно впливає на працездатність серцево-судинної системи. Таким чином, какао є відмінною альтернативою кавових напоїв.
Незаперечна величезна користь какао-порошку для всього організму. Вживання цього напою дає заряд енергії і бадьорості, підвищує працездатність, покращує увагу. Також сприяє виробленню гормону ендорфіну, який покращує настрій і самопочуття, дає прилив сил і позитивних емоцій.
Какао має антиоксидантні властивості і позитивно впливає на роботу судин і обмінних процесів. Завдяки меланіну, присутнього в складі какао, шкіра обличчя і тіла захищена від шкідливого впливу ультрафіолетового випромінювання. Речовина процианидин в какао-порошку благотворно впливає на здоров’я шкіри, підвищуючи еластичність і сповільнюючи процес старіння.
Коли краще вживати какао і способи приготування
Як правило, какао вживають з гарячим молоком. Для цього змішують інгредієнти в сотейнику і розігрівають до гарячого стану. Потім переливають у чашку з широкими стінками і насолоджуються приємним ароматним смаком. Для організму велика користь какао з гарячим молоком – воно допомагає відновитися під час і після хвороби, збільшує опірність організму до інфекцій, нормалізує роботу кишечника.
Цей висококалорійний напій і поживний, і рекомендується вживати його вранці або під час перекусів. Невелика гуртка какао здатна дати відмінне насичення і зігріти в похмурий день.
Велике застосування в косметології відводиться для масла какао, яке витискається з насіння плодів шоколадного дерева. Користь олії какао в змісті цінних жирних кислот – стеаринової, олеїнової, лінолевої, пальмітинової. Вплив цих кислот допомагає відновити, зволожити шкіру обличчя і тіла, уповільнити процеси старіння, поліпшити структуру волосся. Масло глибоко проникає в клітини шкіри, насичуючи і надаючи тонус і відмінно розгладжує зморшки. Масло какао використовується в якості основного компонента для багатьох кремів, емульсій, шампунів, мила і лосьйонів, існують спеціальні обгортання з використанням какао.
Для кого може бути шкідливим какао і в яких випадках
Незважаючи на велику користь какао-порошку, воно може принести і шкоду. Рекомендується уважно вибирати какао-порошок, так як у складі яких можуть міститися хімічні барвники і добавки, які викликають алергію. Також какао може бути вирощений в несприятливих умовах та з застосуванням пестицидів та інших шкідливих речовин. І в такому разі шкода какао-порошку буде очевидним. Вивчаючи склад продукту, слід знати, що велика частина повинна відводиться какао-порошку, а потім вже іншими складовими. Наприклад, всіма відомий какао «Несквік» в своєму складі містить велику кількість ненатуральних компонентів та обсяг цукру в ньому перевищено. Користь какао «Несквік» організму не принесе.
Також не слід зловживати цим напоєм і пити в необмежених кількостях. Так як в какао містяться нуклеїнові кислоти – пурини, які відповідають за роботу спадковості і генетики, в невеликих дозах вони корисні для організму, а при високій концентрації можуть призвести до захворювань сечового міхура і нирок. Уникнути шкоди від какао допоможе дотримання заходів. Слід вживати органічний і натуральний вигляд какао-порошку, тоді ви отримаєте в повній мірі користь і допомогу для всього організму.