Багато хто думає, що корнуэльский яблучний пиріг – це звичайний яблучний десерт. Насправді за смаковими якостями він зовсім несхожий на шарлотку. Ласощі виходить повітряний, м’яке, ароматне.
Корнуэльский яблучний пиріг — історія походження
Англійські майстри зарекомендували себе за багато століть майстерними кулінарами. Вони навчилися готувати безліч смачних пирогів. Особливим виходить корнуэльский пиріг з яблуками.
У середні століття дружини рудокопів, які проживали в південно-західній Англії в регіоні Корнуолл, готували для своїх чоловіків смачну і ситну випічку. Рудокопи, які видобували у шахтах олово, в перервах могли поласувати смачним пирогом.
Корнуэльцы славляться різноманіттям випікає тістечка, які відрізняються формами, начинками і тестом. Найпоширеніший – яблучний варіант.
Класичний рецепт англійської яблучного пирога
Спекти корнуэльский яблучний пиріг не складе труднощів, якщо слідувати простим рекомендаціям.
Інгредієнти:
- яблуко – 650 г;
- жовток – 3 шт.;
- білок – 3 шт. холодний;
- вершкове масло – 230 г;
- сметана – 125 мл;
- розпушувач – пакет;
- сіль;
- цукор – 160 г;
- коричневий цукор – 1 ст. ложка;
- ванільний цукор – 2 пакетика;
- борошно – 260 р.
Як готувати:
- Масло прогріти. Насипати цукровий пісок білий і ванільний. Перемішати.
- Влити жовтки і збити. Додати сметану, потім борошно. Збити.
- Додати розпушувач. Розмішати.
- Трохи підсолити білки. Збити. Маса повинна стати щільною. Перемістити в тісто. Перемішати.
- Помістити у форму. Діаметр підійде 23 сантиметри.
- Очистити яблука. Нарізати тонкими часточками. Щільно розмістити їх по всій поверхні тіста, опуклою стороною вгору. Присипати коричневим цукром.
- Духова шафа прогріти. Запікати 45 хвилин (180 градусів).
Щоб білки перетворилися на густу масу з білосніжним відтінком, відповідально підходите до чистоти посуду. Ємність повинна бути чиста і суха. Віночки не повинні містити частинок жиру і вологи.
Як спекти в мультиварці?
Порадуйте себе шедевром англійської кухні, приготувавши яблучний пиріг в мультиварці.
Інгредієнти:
- вершкове масло – 210 г;
- розпушувач – 1 ст. ложка;
- цукрова пудра;
- сіль;
- яблуко – 370 г;
- сметана – 130 мл;
- борошно – 260 шт.;
- жовток – 3 шт.;
- ванілін – 2 г;
- цукровий пісок – 140 г;
- білок – 3 шт.
Як готувати:
- В розтоплену масляну масу насипати ванілін. Підсолодити. Збити. Влити жовтки. Залити сметану, додати борошно. Розмішати. Насипати розпушувач. Міксером збити.
- Підсолити білки. Збити. Ложкою частинами помістити в тісто. Перемішати. Перемістити до чашу приладу.
- Нарізати очищені яблука. Щільно укласти в тісто по всій поверхні.
- Помістити в каструлю. Вибрати програму «Випічка». Таймер рекомендується виставити на 70 хвилин.
- Охолодити і присипати пудрою.
З волоськими горіхами
Якщо хочете зробити англійську яблучний пиріг більш оригінальним і незабутнім, спробуйте приготувати його з горішками.
Інгредієнти:
- борошно – 260 г;
- сметана – 110 мл;
- розпушувач – 1 ч. ложка;
- яблука кислі – 4 шт.;
- мелена кориця – 2 ч. ложки;
- волоські горіхи – 95 г;
- вершкове масло м’яке – 230 г;
- цукор – 140 г;
- ванільний екстракт – 1 ч. ложка;
- жовток – 3 шт.;
- білок – 3 шт.
Як готувати:
- На лист висипати горіхи. Помістити в духову піч і підсушити. Буде потрібно 15 хвилин і температура 100 градусів. Остудити і подрібнити.
- Збити масло. Насипати цукор. Перемішувати до повного розчинення кристалів.
- Влити сметану. Додати жовтки. Ввести екстракт ванілі. Перемішати. Насипати борошно, потім додати розпушувач. Збити.
- Білки знадобляться стійкої білої маси. Для чого їх збивають з невеликою кількістю солі. Малими порціями ввести білу масу в тісто.
- У заздалегідь підготовлену форму перемістити тісто. Діаметр 20 сантиметрів.
- Нарізати очищені яблука. Часточки зовнішньою стороною розкласти в тісто, викладаючи їх якомога щільніше.
- Посипати поверхню корицею і порубаними горіхами. Відправити запікатися в духову шафу. Режим 180 градусів. Буде потрібно близько 45 хвилин.
Готуємо з цедрою лимона або апельсина
Для приготування можна використовувати будь-яку цедру за бажанням або апельсинову і лимонну суміш.
Інгредієнти:
- рослинна олія – 6 ст. ложок;
- цукор – 1,3 гуртки;
- м’ята – 6 м;
- лимонна цедра – 5 м;
- борошно – 320 г;
- яйце – 3 шт.;
- яблуко – 3 шт.;
- ванілін – 11 г;
- розпушувач – 11 р.
Як готувати:
- Підсолодити яйця. Розмішати. Додати розм’якшене масло. Покласти м’яту і лимонну цедру. Насипати розпушувач. Перемішати. Додати ванілін. Засипати борошно. Збити. Викласти у форму.
- Нарізати заздалегідь очищені яблука. Підготовленими часточками прикрасити поверхню заготовки.
- Запікати в прогрітій духовий печі 30 хвилин. Режим рекомендується використовувати 180 градусів.
Корнуэльский яблучний пиріг з корицею
Англійське ласощі по достоїнству оцінять домашні кулінари.
Інгредієнти:
- мелена кориця – 0,5 ч. ложки;
- яблуко – 470 г;
- яйця – 3 шт.;
- борошно – 260 г;
- цукор – 160 г;
- вершкове масло – 230 г;
- сметана – 110 мл;
- сода – 1 ч. ложка гашеної;
- екстракт ванілі – 1 ч. ложка.
Як готувати:
- Прогріти масло до рідкого стану, не доводячи до кипіння. Підсолодити. Додати екстракт ванілі. Влити жовтки, потім сметану. Насипати борошно і соду. Збити.
- Підсолити білки. Перелити в чашу міксера. Збити. Помістити в тісто. Насипати корицю. Перемішати.
- Очистити яблука, нарізати.
- Перелити тісто у форму. Яблучні дольки розкласти по поверхні заготовки. Запікати 35-40 хвилин. Режим 180 градусів.
- Остудити. Посипати корицею.
Щоб вийшов справжній англійський пиріг, яблучні дольки необхідно викладати щільно один до одного.
Красива подача до столу
Пишне англійське ласощі виходить оригінальним і красивим завдяки особливому розподілу по поверхні яблучних часточок.
Щоб пиріг виглядав апетитніше можна:
- посипати поверхню цукровою пудрою;
- викласти на поверхні подрібнені горішки;
- присипати корицею.
Відмінною прикрасою послужать сезонні ягоди. Пиріг легко можна перетворити в торт, якщо промазати поверхню розтопленим шоколадом.
Поради
- Якщо не хочете, щоб випічка вийшла сирої, необхідно ставити тільки в прогрітий духова шафа.
- Якщо пиріг ще сира всередині, а поверхня початку підгоряти – укрийте фольгою. Якщо у господарстві фольга закінчилася, можна зверху поставити деко.
- Щоб яблука в процесі приготування не втратили соковитість, присипайте їх цукровим піском.
- Відділення білків від основної маси яєць дозволяє зробити десерт пишним і повітряним.