Короп в духовці – 9 рецептів як смачно запекти рибу

Найсмачнішою з усіх прісноводних риб вважається саме дзеркальний короп. Приготувати таку рибку можна по-різному, її смажать, відварюють і запікають. Останній спосіб можна назвати одним з кращих, так як короп в духовці виходить смачною, ситною і апетитним на вигляд. Така страва буде не соромно подавати навіть до святкового столу.

Короп, запечений в духовці з лимоном

Для всіх шанувальників рибних страв пропонуємо простий, але незрівнянний рецепт запеченого коропа.

У приготуванні страви використовується велика кількість лимона, який відмінно нейтралізує жир. Тому рибка вийде не тільки смачною і ароматною, але і легко засвоїться організмом.

Спосіб приготування:

  • Перш ніж відправити тушку в духовку, її потрібно замаринувати. Для цього беремо лимон, нарізаємо його великими скибочками і видавлюємо сік.
  • Оброблену тушку карпа поливаємо лимонним соком, добре натираємо сіллю і меленим перцем. Залишаємо рибу маринуватися на 1,5 – 2 години.
  • Тепер беремо 2 – 3 головки ріпчастої цибулі і нарізаємо його полукольцам.
  • На застеленому фольгою деко робимо підкладку з лука і солимо її. Зверху розподіляємо колечко лимона і кладемо на них філе коропа. Посипаємо його перцем, можна і злегка змастити олією.
  • Запікаємо страву в духовці при 220 градусах близько 25 хвилин. Риба повинна зарум’янитися.

Риба у фользі цілком

З допомогою харчової фольги в духовці можна запекти різні інгредієнти. Завдяки такій термічній обробці страви виходять смачними, ніжними і дуже соковитими. Використовуючи простий рецепт приготування коропа у фользі, можна створювати свої кулінарні шедеври, доповнюючи блюдо приправами та іншими продуктами за смаком.

Спосіб приготування:

  • Підготовленого коропа натираємо сумішшю з солі і перцю, збризкуємо лимонним соком і залишаємо маринуватися на 30 хвилин.
  • Беремо 2 цибулини і нарізаємо півкільцями. Частину викладаємо на фольгу, іншу приправляємо спеціями і начиняємо рибу.
  • Викладаємо коропа на цибульну подушку і змащуємо її маслом. Можна додати трохи майонезу. Зверху розкладаємо ще кілька цибулевих кілець.
  • Загортаємо форму фольгою й запікаємо коропа в духовці 30 – 40 хвилин при температурі 200 градусів.

Запікаємо в сметані

Запечений в духовці короп у сметані, виходить дуже смачним, адже маринад з кисломолочного продукту робить м’ясо соковитим і ніжним.

Дивіться також:  Французька гірчиця: застосування в кулінарії – чотири рецепта

Рибу в сметані можна запекти разом з овочами і грибами, у вигляді стейків або філе. З приправ можна використовувати імбир, перець, коріандр, шафран або розмарин.

Запечений короп у сметані готується так:

  • На підготовленої тушки коропа потрібно зробити кілька неглибоких надрізів. Натерти її сіллю, перцем, полити лимонним соком і покласти в черевце кілька часточок лимона.
  • Залишаємо рибу маринуватися на 20 – 30 хвилин.
  • Деко змащуємо маслом, кладемо коропа, добре обмазуємо його сметаною і запікаємо при температурі 200 градусів до повної готовності.

Фарширований короп в духовці

Риба, запечена в духовці, виглядає дуже апетитно, а якщо додати до неї овочі та гречку, то можна приготувати прекрасне блюдо для святкового столу. Фарширований короп в духовці виходить неймовірно смачним, ароматним і корисним, адже риба і крупа насичують наш організм корисними речовинами і вітамінами.

Спосіб приготування:

  • Очищену тушку риби натираємо спеціями і залишаємо на 20 хвилин.
  • Моркву і цибулю подрібнюємо і обсмажуємо на рослинному маслі.
  • Гречку потрібно відварити, для цього беремо 200 г гречаної крупи і 400 мл води. У готову кашу додаємо обсмажені овочі, 20 г вершкового масла і 2 яйця. Все перемішуємо і фаршируємо рибу.
  • Нафаршированого карпа перев’язуємо ниткою, обертаємо фольгою й запікаємо 45 хвилин при 180 градусах.

Рецепт приготування з картоплею

Короп, запечений з картоплею – це смачний і поживний вечеря для вашої родини.

Ситної і апетитною виходить не тільки сама риба, але і картопля, який під час запікання просочується соками, здобуває насиченість і чудовий аромат.

Спосіб приготування:

  • Тушку карпа всередині і зовні натираємо сіллю і перцем. Залишаємо на 30 хвилин.
  • Картоплю і половинку лимона нарізаємо кружальцями, цибулю і болгарський перець – півкільцями, помідори ріжемо на часточки.
  • Всі підготовлені овочі перемішуємо разом з сіллю, перцем і рослинним маслом. Можна додати до них трохи майонезу або сметани.
  • Карпа обмазуємо сметаною (майонезом), кладемо на деко, а зверху викладає кружечки лимона. Ставимо страву в розігріту до 200 градусів духовку.
  • Як тільки риба почне «шипіти», дістаємо деко і розкладаємо навколо неї овочі. Запікаємо страва до повної готовності близько години.
Дивіться також:  Рулет з фаршу з яйцем в духовці – 7 рецептів

Готуємо з овочами

Короп, запечений з овочами, виходить дуже смачним і поживним. У цьому рецепті ми будемо використовувати моркву і цибулю, які підкреслять ніжний смак морепродукта і додадуть страві особливу соковитість. При бажанні рецепт можна доповнити іншими овочами, наприклад, болгарським перцем і томатами. Так ви отримаєте не тільки смачне, але ще і яскраве блюдо.

Спосіб приготування:

  • На рибі з обох сторін робимо поздовжні надрізи і вставляємо в них тонкі півкільця лимона.
  • Моркву нарізаємо шайбами, а цибулю – півкільцями.
  • Форму для запікання застеляємо фольгою, на яку викладаємо цибулю, потім моркву і підготовлену тушку.
  • Всі інгредієнти поливаємо олією і соєвим соусом. Закриваємо рибу з овочами фольгою й запікаємо страву в духовці 40 хвилин.

Короп, запечений у духовці солі

Приготувати коропа в духовці можна по-різному, але ось соковитим і дуже смачним він виходить в солі. Процес приготування не вимагає багато сил, часу і грошей. Вам навіть не доведеться очищати рибу від луски, досить вийняти з неї всі нутрощі. Готову страву наповнить ваш будинок чудовим ароматом, ну а його смак ви оціните самі.

Спосіб приготування:

  • Черевце риби розрізаємо і виймаємо нутрощі. Промиваємо від темних плівок і залишків кишок.
  • Обсипаємо карпа сіллю і спеціями для риби. Всередину тушки сіль класти не треба, щоб не пересолити її.
  • На деко насипаємо сіль, роблячи з неї підкладку. Зверху викладаємо рибу так, щоб вона виявилася повністю в солі, якщо потрібно висипаємо сіль зверху.
  • Запікаємо коропа при температурі 220 градусів 45 хвилин.
  • З готової рибини знімаємо сольову кірку і луску, розрізаємо її на шматочки і подаємо до столу.

З додаванням грибів

Короп – риба ніжна і смачна, її варто готувати дуже акуратно, щоб не пересушити. Краще запікати його з овочами і грибами, які зроблять блюдо ароматним і соковитим.

Дивіться також:  Як варити яловичий язик правильно – 3 рецепту приготування

Спосіб приготування:

  • Першим кроком підготуємо овочі і гриби. Нам знадобитися 1 ріпчаста цибуля і 200 г печериць. Цибуля ми наріжемо півкільцями, гриби – невеликими скибочками.
  • Кожен інгредієнт обсмажуємо окремо на рослинному маслі, потім їх з’єднуємо, додаємо сіль і перець. Можна ввести трохи зелені. Перемішуємо.
  • Тушку карпа натираємо сіллю і перцем, фаршируємо овочевий начинкою. Робимо неглибокі надрізи і вставляємо в них часточки лимона.
  • Збризкуємо рибу лимонним скоком і запікаємо страву 20 – 30 хвилин при 200 градусах.

Простий спосіб запікання в рукаві

Короп, запечений у рукаві, – простий, але перевірений спосіб приготування соковитого і смачної страви. Рукав надійно зберігає сік маринаду і риби і тим самим оберігає останню від пересихання. У цьому рецепті використовуються лимон і мед, які надають готовому блюду пікантний смак і насичений колір.

Спосіб приготування:

  • На рибині робимо надрізи і маринуємо її в лимонному соку приблизно годину.
  • В рослинному маслі обсмажуємо цибулю і фаршируємо їм карпа.
  • Надрізи заповнюємо лимонними часточками.
  • Змащуємо карпа медом, кладемо його в рукав і запікаємо при 180 градусах 60 хвилин.

Секрети приготування:

  • Смачне блюдо можна приготувати тільки з якісних продуктів. Каламутні очі, темні зябра і червоні плями на лусці говорять про те, що риба не першої свіжості. Якісний короп – це пружна тушка, чисті очі і блискуча луска.
  • Час запікання залежить від ваги риби. Дзеркальний короп вагою до 1 кг буде запікатися менше години, рибі від 1 кг до 1,5 кг буде потрібно годину, а на приготування коропа від 1,5 кг до 3 р піде 2 години.
  • Перед тим, як натирати рибу спеціями, її потрібно промокнути паперовим рушником. Так ви отримаєте блюдо з хрусткою скоринкою.
  • Не варто запікати рибу довше зазначеного часу, інакше вона пересохне.
  • Тушку великих розмірів краще запікати шматочками, а молодих карпіков можна готувати цілком.

Короп, запечений у духовці, – це смачне, ароматне і красиве блюдо. Якщо знати всі тонкощі і особливості приготування, то зробити його виявиться під силу навіть початківцям кулінарам.