Апетитні, смачні, соковиті страви з риби вносять різноманітність в щоденний раціон і можуть стати прекрасним частуванням до свята. Щоб порадувати сім’ю шикарним вечерею, можна запекти коропа в духовці у фользі цілком, з додаванням відповідних інгредієнтів і спецій. Це блюдо готується досить легко і вже через недовгий час його спокусливий аромат збере рідних і друзів за загальним столом.
Короп, запечений у фользі цілком
Найпростіший спосіб приготування коропа – це його цілісна тушка, запечена в духовці. Частування виходить неймовірно ароматним, дуже красивим і відмінно підійде для домашнього або урочистого обіду.
Необхідні продукти:
- короп – 1,2 кг;
- дві невеликі цибулини;
- часникова часточка (велика);
- сіль, свіжа зелень на свій смак;
- листя лавра – 2 шт.;
- п’ять горошин чорного перцю;
- пюре з томатів – 23 р.
Готуємо:
- Рибу випатрати, почистити від луски і добре вимити.
- З цибулин зрізати лушпиння, помити і нарізати кільцями. Покришити часник на дрібні шматочки.
- Застелити деко фольгою, покласти на нього карпа і покрити її зверху цибульними кільцями.
- Пасту з помідор розвести в теплій воді, щоб вийшла напіврідка маса.
- Залити томатною рідиною рибу, потім посолити, розподілити по ній горошини перцю і насипати поламані на шматочки лаврове листя.
- Тепер помістити блюдо в духовку і виставити температуру 185 градусів.
- Під час приготування рибу необхідно періодично поливати соком, що виділився. Коли короп вкриється легким, підсмаженою скоринкою, його можна вважати готовим
Свіже частування трохи остудити і перекласти в блюдо овальне. Подавати карпа, запеченого у фользі, рекомендується з відвареною картоплею і нарізкою зі свіжих овочів.
Готуємо зі сметаною
Риба під сметанним соусом володіє ніжним і приємним смаком. Легке і апетитне блюдо готується без масла, з додаванням корисних компонентів, тому обов’язково сподобається усім прихильникам здорового харчування.
Необхідні продукти:
- дві тушки карпа;
- велика цибулина;
- часник – 2 зубчики;
- сіль, різні спеції для риби – на свій розсуд;
- сметана (15%) – 80 г;
- свіжа петрушка, кінза – 40 р.
Готуємо:
- У риб розрізати черевця, видалити всі тельбухи, потім вимити проточною водою.
- Змішати сметану з рубаним часником, ввести в неї спеції, велику сіль і перемішати. Цим складом рясно змастити м’ясні тушки, потім поставити в холодне місце на годину, щоб вони замариновались.
- Цибулину почистити і нашаткувати півкільцями.
- Блюдо для випічки покрити фольгою і викласти на нього половину цибулевої нарізки. Зверху помістити коропа, а навколо розкласти решту цибулі.
- Продукти на деку просочити сметанним соусом і поставити в духовку.
- Запікати страву з риби треба п’ятдесят хвилин при температурі 190 градусів.
Короп у сметані готовий. Залишилося посипати його рубаною зеленню і поставити на стіл. Рибне ласощі рекомендується вживати гарячим, з чорним хлібом і домашньою аджикою.
Рецепт запікання з картоплею
Запекти коропа цілком можна разом з картоплею – таке ласощі чудово наситить і відновить сили поле фізичної або розумової праці. Для страви краще підібрати молоду картоплю свіжу або охолоджену рибу, тоді його смак буде просто чудовим.
Необхідні продукти:
- риба – 1,7 кг;
- майонез – 200 г;
- сир – 140 г;
- картопля – 1,2 кг;
- три цибулини (маленьких);
- лимон – 50 г;
- приправи, морська сіль – за 5 р.
Готуємо:
- Перед тим як приготувати коропа в духовці, його слід замаринувати. Для цього потрібно вирізати з тушки всі нутрощі і ретельно промити її. Потім натерти сіллю, присипати спеціями, залити майонезом і залишити на півгодини.
- Цибуля звільнити від верхнього шару і порізати товстою соломкою.
- Картоплю очистити і нашаткувати кільцями.
- Жаростійку форму змастити жиром, потім розмістити на ній нарізану цибулю. Потім викласти картоплю і злегка перемішати овочі.
- Зверху покласти карпа, накрити блюдо фольгою і відправити в духовку.
- Готувати тридцять хвилин, після чого прибрати фольгу і запікати ще півгодини у відкритому вигляді.
Ароматний короп, запечений з молодою картоплею, ідеально підходить для святкового столу. Перед подачею частування потрібно ефектно розкласти на великому підносі і прикрасити салатними листям.
Дзеркальний короп в духовці у фользі
З усіх видів прісноводних риб самим смачним вважається дзеркальний короп. Його можна приготувати цілком під шаром харчової фольги у власному соку. Така термічна обробка повністю розкриє смак цієї риби – вона вийде дуже ароматною і буде буквально танути в роті.
Необхідні продукти:
- короп дзеркальний – 1,3 кг;
- цибуля – 120 г;
- сік половинки лимона;
- сіль, запашні приправи – за смаком;
- оливковий майонез – 30 р.
Готуємо:
- Підготувати рибу – вирізати потрухи і промити під краном з водою.
- Потім натерти її сіллю, обробити приправами і побризкати соком лимона. Після чого поставити в холодильник на сорок хвилин.
- Тепер потрібно почистити і нашаткувати півкільцями цибулю. Половину нарізки викласти на деко, застелений фольгою. Іншу частину змішати зі спеціями і начинити карпа.
- Покласти рибне тушку на подушку з лука і змастити майонезом. Зверху додати трохи цибулі і закрити харчовою фольгою деко.
- Готувати коропа в духовці близько 45 хвилин при температурі 210 градусів.
З запеченої риби зняти фольгу і викласти її на красиву тарілку. Подавати його можна з улюбленим гарніром або як окрему страву.
Як смачно запекти з лимоном
Цей нескладний рецепт розповість, як приготувати коропа в духовці з лимоном. Цитрусовий фрукт надає рибі незрівнянний смак, нейтралізує жир і дозволяє корисним речовинам краще засвоюватися організмом.
Необхідні продукти:
- тушка одного коропа – 1,2 кг;
- одна морквина;
- середній лимон;
- велика цибулина;
- соус соєвий – 23 мл;
- перець сухий, чорний – скільки буде потрібно.
Готуємо:
- Рибу почистити, помити і обсушити рушником. З одного боку на черевці зробити горизонтальні надрізи, глибиною 3 див.
- Потім полити м’ясо соєвим соусом, засипати перцем і присолити.
- Моркву порізати кружальцями, цибулю – тонкими кільцями. Овочі змішати між собою і невелику їх частину покласти всередину карпа.
- Лимон вимити, нарізати пластинами і вставити в розрізи на тілі риби.
- У форму для запікання покласти харчову фольгу і промазати її олією.
- Потім рівномірно розподілити морквяно-цибульну суміш, потім покласти карпа і присипати його залишилися овочами.
- Накрити рибу шаром пекарській плівки і поставити в розігріту до 185 градусів духовку.
- Запікати коропа потрібно 45 хвилин, після чого зняти верхню частину фольги і потримати в печі ще чверть години до утворення рум’яної скоринки.
Чудове ласощі готове, залишилося розділити його на порції і пригостити всіх присутніх. Короп, запечений з лимоном, добре поєднується з гострим соусом і томатним кетчупом.
Риба, фарширована рисом і грибами
В домашніх умовах можна швидко і легко запекти коропа цілком з начинкою з грибів і рису. Ніжне, поживне та святкова страва прикрасить будь-який стіл і припаде до смаку навіть самим вибагливим гурманам.
Необхідні продукти:
- гриби (печериці) – 2 шт.;
- сир – 130 г;
- довгий рис – 100 г;
- короп – 1, 6 кг;
- цибуля – 130 г;
- сіль, відповідні приправи – скільки потрібно;
- лимон – 20 г;
- йогурт (натуральний) – 90 р.
Готуємо:
- Гриби вимити і нарізати слайсами, цибулю посікти кубиками. Потім покласти продукти в сковорідку і обсмажити на соняшниковій олії до повного випаровування рідини.
- Рис перебрати і помити проточною водою. Потім відварити до напівготовності.
- Рибну обробити тушку сіллю, натерти приправами і полити соком лимона. Потім залишити на півгодини в прохолодній кімнаті.
- З’єднати рис з грибною обсмаженням і наповнити отриманою начинкою черевце коропа.
- Застелити жароміцну ємність фольгою, змастити тонким шаром масла, покласти рибу і просочити її йогуртом. Потім закрити блюдо вільними краями харчової плівки і відправити в духовку.
- Запікати карпа необхідно протягом сорока хвилин, після чого вимкнути плиту і дістати блюдо.
Замість йогурту в цьому рецепті можна використовувати сметану, з нею частування буде теж дуже смачним. Риба, начинена грибами і рисом, підніме настрій і подарує багато позитивних емоцій під час родинної трапези.
Короп в духовці у фользі з овочами
Чудовий варіант для легкого й корисного вечері – це короп у фользі, запечений з різноманітними овочами. Апетитне ласощі з ароматом свіжого перцю, баклажанів та помідорів особливо оцінять жінки, що стежать за своєю фігурою.
Необхідні продукти:
- риба – 1,4 кг;
- лимон – 30 г;
- два маленьких баклажана;
- великий болгарський перець;
- три помідора;
- свіжа зелень (будь-яка) – 5-7 гілочок;
- пісний майонез – 25 г;
- сіль, масло оливи, спеції – скільки знадобиться.
Готуємо:
- Карпа ретельно вимити чистою водою і нарізати на середні шматки.
- Потім натерти рибні частини приправами і дрібною сіллю.
- Тепер необхідно полити тушку соком, вичавленим з лимона, залишити маринуватися на сорок п’ять хвилин.
- Баклажани нарізати кружальцями і присолити, щоб вони згодом не горчили. Через чверть години їх промити і підсмажити на соняшниковій олії до світло-коричневого кольору.
- Перець очистити від насіння, помити і нарізати кільцями.
- Помідори сполоснути водою і нашаткувати круглими пластинами.
- Деко обробити олією і викласти на нього шматочки промаринованной риби.
- Потім намазати карпа майонезом, навколо нього покласти овочі і побризкати оливковою олією.
- Накрити блюдо фольгою і поставити в духовку на двадцять хвилин. Потім прибрати харчову плівку і готувати до появи рум’яної скоринки.
Запеченого коропа перекласти на плоску тарілку, навколо нього красиво розкласти запечені овочі та гілочки свіжої зелені. Вживати страву рекомендується в теплому вигляді з улюбленим гарніром.