Соковитий короп, запечений в духовці до хрусткої скоринки, припаде до душі і дорослим, і дітям. Готують його по-різному: з лимоном, фарширують цибулею і грибами, обмазують в сметані і майонезі. Головне – знати секрети запікання.
Короп в духовці з лимоном
Лимон надає рибі неповторний смак і сприяє швидкому засвоєнню корисного жиру організмом.
Інгредієнти для запікання:
- 1 тушка карпа;
- 2 лимона;
- 2 головки цибулі;
- 40 г сметани;
- спеції для риби;
- сіль.
Покрокове приготування:
- Підготовлену рибу солять, натирають спеціями. Ставлять в холодильник на 15 хвилин.
- Нарізають великий цибулю і лимон півкільцями.
- У рибі роблять надрізи до кістки.
- Її викладають у змащену маслом форму.
- Тушку обмазують майонезом і вставляють в прорізи лимон.
- Всередину карпа кладуть цибулю.
- Відправляють форму в духовку на 30 хвилин. Температура – 220 градусів.
Підготовка риби включає в себе наступні етапи:
- очищення від луски;
- видалення нутрощів;
- промивання під проточною водою.
Видалити луску радять у воді, щоб вона не розліталася по всій кухні. Для цього можна використовувати звичайну тертку.
Риба у фользі цілком
Цілісний короп у фользі виходить ароматний і соковитий. Не можна встояти перед цим смачним блюдом і пройти повз рецепта. Запекти коропа цілком зможе навіть початківець кулінар.
Для цього знадобляться наступні продукти:
- тушка карпа;
- 1 велика ложка соняшникової олії;
- 2 цибулі;
- лимон;
- сіль, приправи.
Спосіб приготування:
- Роблять надрізи на тушці з обох сторін. Рясно змащують рибу спеціями, збризкують цитрусовим соком. Прибирають в холодильник на 15 хвилин.
- Цибулю нарізають півкільцями і вставляють в надрізи.
- На фольгу викладають половину лука, а зверху розміщують рибу, присипають залишилися півкільцями.
- Страву готують 45-50 хвилин при 200 градусах.
При обробці карпа прийнято залишати голову. Вона надає запечене страві соковитості.
Запікаємо в сметані
Риба в сметані чудово підходить в якості дієтичного страви. Для цього беруть кисломолочну продукцію малої жирності.
Для приготування знадобляться:
- 2 коропа;
- велика цибулина;
- 60 г сметани;
- 2 часникового зубчики;
- сіль, перець.
Запікаємо в сметані коропа за наступною технологією:
- Распотрошенную рибу присипають з обох сторін сіллю і спеціями.
- Цибулю нарізають пір’ям.
- Деко застеляють фольгою і кладуть на нього половину цибулі.
- Зверху розташовують рибу, а в її середину закладають залишився лук.
- Сметану змішують з подрібненим часником і змащують нею тушку.
- Поміщають в духовку на 50 хвилин.
Приправи варто вибирати спеціально для риби. Проте з ними треба бути обережніше, часто вони вже містять сіль.
Фарширований короп
Соковитим і ситним виходить фарширований короп.
Готують страву з наступних інгредієнтів:
- 1,5 кг риби;
- 1 морква;
- 2 цибульні головки;
- 1 лимон;
- 0,5 кг грибів (печериці);
- 5 столових ложок сметани;
- спеції, сіль.
Покрокове приготування:
- Тушку натирають спеціями і приправляють лимонним соком. Тримають в такому вигляді від 20 хвилин.
- Цибулю ріжуть кільцями, моркву труть.
- Гриби нарізають тонкими пластинками.
- Овочі і гриби обсмажують до готовності на олії.
- Тушку змащують всередині сметаною. Фарширують черевце начинкою.
- На спинці роблять надрізи, зверху розподіляють сметану.
- Рибу кладуть на пательню з олією.
- Запікають 60 хвилин.
Досвідчені господині рекомендують готувати коропа при температурі 180-200 градусів і змінювати час запікання в залежності від ваги і розміру тушки. Готовність перевіряють за рум’яної скоринки.
Рецепт з картоплею
Приготувати ситний обід або вечерю можна з допомогою наступних інгредієнтів:
- 1 кг риби;
- 1 морква;
- 3 головки цибулі;
- 6-8 бульб картоплі;
- половина лимона;
- 2 столові ложки майонезу;
- спеції, сіль;
- рослинне масло.
Рецепт:
- Поперек риби роблять середні надрізи. Натирають її приправами і обмазують майонезом.
- Лимон шаткують на часточки і вставляють в розрізи.
- Моркву нарізують пластинками.
- Бульби чистять і надрізають по всій ширині, але не до кінця.
- Бульби перчать, солять, збризкують маслом і фарширують морквою.
- Цибулю нарізають кільцями.
- Форму змащують маслом і кладуть шар цибулі. На цій подушці розміщують рибу.
- Навколо тушки мають картоплю.
- Блюдо прикривають фольгою і відправляють в духовку.
- Півгодини воно готується під фольгою, а ще 30 хвилин – без неї.
Ефектна подача робить страву підходящим для святкового столу.
Готуємо з овочами
Щоб приготувати корисний і дієтичний вечерю, необхідно взяти такі продукти:
- рибна тушка;
- 2 червоних перцю;
- половина лимона;
- 2 баклажана;
- 3 томата;
- спеції, сіль;
- майонез.
Покроковий рецепт:
- Рибу розрізають на порційні шматочки.
- Кожен з них натирають сіллю, спеціями.
- Збризкують рибу лимонним соком і маринують 40 хвилин.
- У цьому час баклажани нарізають кільцями і посипають сіллю. Через 15 хвилин їх промивають і обсмажують на сковороді до напівготовності.
- Помідори і перець шаткують кільцями.
- Форму змащують маслом і викладають на неї рибні шматочки.
- Поверх змащують майонезом і розкладають овочі. Збризкують їх маслом.
- Готують страву 40 хвилин.
Короп з овочами виходить соковитим і апетитним.
Короп в солі
Принцип страви полягає в тому, що рибу не треба очищати від луски. Її слід тільки розпотрошити. Процес приготування займає мало часу, а в результаті виходить ароматне і смачне блюдо.
Для рецепта знадобиться:
- 2-3 кг коропа;
- 1 кг кухонної солі;
- приправи, спеції.
Рецепт:
- Карпа добре промивають від запаху і слизу, прибирають нутрощі.
- Внутрішню частину риби натирають прянощами.
- У форму насипають сіль і рівномірно розподіляють по поверхні, формуючи в середині місце для рибки.
- Викладають рибу на крупинки, а зверху цілком засипають сіллю.
- Прибирають в духовку на 40-45 хвилин.
Після приготування сольову кірку, шкіру і луску прибирають. Рибу розрізають на порційні шматки і подають до столу. Солити всередині її не варто, інакше можна переборщити.
Легкий спосіб запікання в рукаві
Короп в рукаві добре зберігає свій аромат і повністю просочується своїм соком.
Класичний рецепт припускає використання наступних продуктів:
- 1 лимон;
- 2 кг коропа;
- сіль за смаком;
- приправи;
- вершкове масло.
Рецепт:
- На підготовленої тушки роблять надрізи поперек.
- Обсипають сіллю і спеціями. Залишають на 20 хвилин.
- Цибулю ріжуть на тонкі півкільця. Поливають їх лимонним соком.
- Всередину тушки закладають маринований лук.
- Зверху змащують розтопленим вершковим маслом. Воно додасть аромату рибі і зробить хрустку скоринку і рум’яної.
- Викладають тушку в рукав для запікання і зав’язують його.
- Роблять кілька прокол в рукаві і поміщають його в розігріту духовку на 40 хвилин.
Після закінчення часу рибу дістають з рукава і подають до столу, цілком або нарізавши на шматочки. Начинку для цієї страви можна використовувати будь-яку. Разом з коропом в рукаві запікають картоплю, нарізану середніми шматочками. Він просочується рибним соком і тане в роті.
Деякі господині вважають за краще запікати в мультиварці. Так зберігається багато корисних речовин. При цьому рибу загортають у фольгу і вибирають режим «Запікання» або програму згідно інструкції.