Короп, запечений в духовці – 8 рецептів приготування

Соковитий короп, запечений в духовці до хрусткої скоринки, припаде до душі і дорослим, і дітям. Готують його по-різному: з лимоном, фарширують цибулею і грибами, обмазують в сметані і майонезі. Головне – знати секрети запікання.

Короп в духовці з лимоном

Лимон надає рибі неповторний смак і сприяє швидкому засвоєнню корисного жиру організмом.

Інгредієнти для запікання:

  • 1 тушка карпа;
  • 2 лимона;
  • 2 головки цибулі;
  • 40 г сметани;
  • спеції для риби;
  • сіль.

Покрокове приготування:

  • Підготовлену рибу солять, натирають спеціями. Ставлять в холодильник на 15 хвилин.
  • Нарізають великий цибулю і лимон півкільцями.
  • У рибі роблять надрізи до кістки.
  • Її викладають у змащену маслом форму.
  • Тушку обмазують майонезом і вставляють в прорізи лимон.
  • Всередину карпа кладуть цибулю.
  • Відправляють форму в духовку на 30 хвилин. Температура – 220 градусів.

Підготовка риби включає в себе наступні етапи:

  • очищення від луски;
  • видалення нутрощів;
  • промивання під проточною водою.

Видалити луску радять у воді, щоб вона не розліталася по всій кухні. Для цього можна використовувати звичайну тертку.

Риба у фользі цілком

Цілісний короп у фользі виходить ароматний і соковитий. Не можна встояти перед цим смачним блюдом і пройти повз рецепта. Запекти коропа цілком зможе навіть початківець кулінар.

Для цього знадобляться наступні продукти:

  • тушка карпа;
  • 1 велика ложка соняшникової олії;
  • 2 цибулі;
  • лимон;
  • сіль, приправи.

Спосіб приготування:

  • Роблять надрізи на тушці з обох сторін. Рясно змащують рибу спеціями, збризкують цитрусовим соком. Прибирають в холодильник на 15 хвилин.
  • Цибулю нарізають півкільцями і вставляють в надрізи.
  • На фольгу викладають половину лука, а зверху розміщують рибу, присипають залишилися півкільцями.
  • Страву готують 45-50 хвилин при 200 градусах.

При обробці карпа прийнято залишати голову. Вона надає запечене страві соковитості.

Дивіться також:  Смачний гуляш з курячого філе – 7 рецептів, як приготувати гуляш з підливою, зі сметаною, з грибами

Запікаємо в сметані

Риба в сметані чудово підходить в якості дієтичного страви. Для цього беруть кисломолочну продукцію малої жирності.

Для приготування знадобляться:

  • 2 коропа;
  • велика цибулина;
  • 60 г сметани;
  • 2 часникового зубчики;
  • сіль, перець.

Запікаємо в сметані коропа за наступною технологією:

  • Распотрошенную рибу присипають з обох сторін сіллю і спеціями.
  • Цибулю нарізають пір’ям.
  • Деко застеляють фольгою і кладуть на нього половину цибулі.
  • Зверху розташовують рибу, а в її середину закладають залишився лук.
  • Сметану змішують з подрібненим часником і змащують нею тушку.
  • Поміщають в духовку на 50 хвилин.

Приправи варто вибирати спеціально для риби. Проте з ними треба бути обережніше, часто вони вже містять сіль.

Фарширований короп

Соковитим і ситним виходить фарширований короп.

Готують страву з наступних інгредієнтів:

  • 1,5 кг риби;
  • 1 морква;
  • 2 цибульні головки;
  • 1 лимон;
  • 0,5 кг грибів (печериці);
  • 5 столових ложок сметани;
  • спеції, сіль.

Покрокове приготування:

  • Тушку натирають спеціями і приправляють лимонним соком. Тримають в такому вигляді від 20 хвилин.
  • Цибулю ріжуть кільцями, моркву труть.
  • Гриби нарізають тонкими пластинками.
  • Овочі і гриби обсмажують до готовності на олії.
  • Тушку змащують всередині сметаною. Фарширують черевце начинкою.
  • На спинці роблять надрізи, зверху розподіляють сметану.
  • Рибу кладуть на пательню з олією.
  • Запікають 60 хвилин.

Досвідчені господині рекомендують готувати коропа при температурі 180-200 градусів і змінювати час запікання в залежності від ваги і розміру тушки. Готовність перевіряють за рум’яної скоринки.

Рецепт з картоплею

Приготувати ситний обід або вечерю можна з допомогою наступних інгредієнтів:

  • 1 кг риби;
  • 1 морква;
  • 3 головки цибулі;
  • 6-8 бульб картоплі;
  • половина лимона;
  • 2 столові ложки майонезу;
  • спеції, сіль;
  • рослинне масло.

Рецепт:

  • Поперек риби роблять середні надрізи. Натирають її приправами і обмазують майонезом.
  • Лимон шаткують на часточки і вставляють в розрізи.
  • Моркву нарізують пластинками.
  • Бульби чистять і надрізають по всій ширині, але не до кінця.
  • Бульби перчать, солять, збризкують маслом і фарширують морквою.
  • Цибулю нарізають кільцями.
  • Форму змащують маслом і кладуть шар цибулі. На цій подушці розміщують рибу.
  • Навколо тушки мають картоплю.
  • Блюдо прикривають фольгою і відправляють в духовку.
  • Півгодини воно готується під фольгою, а ще 30 хвилин – без неї.
Дивіться також:  Тушкована капуста з м’ясом – 7 оригінальних рецептів

Ефектна подача робить страву підходящим для святкового столу.

Готуємо з овочами

Щоб приготувати корисний і дієтичний вечерю, необхідно взяти такі продукти:

  • рибна тушка;
  • 2 червоних перцю;
  • половина лимона;
  • 2 баклажана;
  • 3 томата;
  • спеції, сіль;
  • майонез.

Покроковий рецепт:

  • Рибу розрізають на порційні шматочки.
  • Кожен з них натирають сіллю, спеціями.
  • Збризкують рибу лимонним соком і маринують 40 хвилин.
  • У цьому час баклажани нарізають кільцями і посипають сіллю. Через 15 хвилин їх промивають і обсмажують на сковороді до напівготовності.
  • Помідори і перець шаткують кільцями.
  • Форму змащують маслом і викладають на неї рибні шматочки.
  • Поверх змащують майонезом і розкладають овочі. Збризкують їх маслом.
  • Готують страву 40 хвилин.

Короп з овочами виходить соковитим і апетитним.

Короп в солі

Принцип страви полягає в тому, що рибу не треба очищати від луски. Її слід тільки розпотрошити. Процес приготування займає мало часу, а в результаті виходить ароматне і смачне блюдо.

Для рецепта знадобиться:

  • 2-3 кг коропа;
  • 1 кг кухонної солі;
  • приправи, спеції.

Рецепт:

  • Карпа добре промивають від запаху і слизу, прибирають нутрощі.
  • Внутрішню частину риби натирають прянощами.
  • У форму насипають сіль і рівномірно розподіляють по поверхні, формуючи в середині місце для рибки.
  • Викладають рибу на крупинки, а зверху цілком засипають сіллю.
  • Прибирають в духовку на 40-45 хвилин.

Після приготування сольову кірку, шкіру і луску прибирають. Рибу розрізають на порційні шматки і подають до столу. Солити всередині її не варто, інакше можна переборщити.

Легкий спосіб запікання в рукаві

Короп в рукаві добре зберігає свій аромат і повністю просочується своїм соком.

Класичний рецепт припускає використання наступних продуктів:

  • 1 лимон;
  • 2 кг коропа;
  • сіль за смаком;
  • приправи;
  • вершкове масло.
Дивіться також:  Курячі сердечка – 12 рецептів смачного приготування

Рецепт:

  • На підготовленої тушки роблять надрізи поперек.
  • Обсипають сіллю і спеціями. Залишають на 20 хвилин.
  • Цибулю ріжуть на тонкі півкільця. Поливають їх лимонним соком.
  • Всередину тушки закладають маринований лук.
  • Зверху змащують розтопленим вершковим маслом. Воно додасть аромату рибі і зробить хрустку скоринку і рум’яної.
  • Викладають тушку в рукав для запікання і зав’язують його.
  • Роблять кілька прокол в рукаві і поміщають його в розігріту духовку на 40 хвилин.

Після закінчення часу рибу дістають з рукава і подають до столу, цілком або нарізавши на шматочки. Начинку для цієї страви можна використовувати будь-яку. Разом з коропом в рукаві запікають картоплю, нарізану середніми шматочками. Він просочується рибним соком і тане в роті.

Деякі господині вважають за краще запікати в мультиварці. Так зберігається багато корисних речовин. При цьому рибу загортають у фольгу і вибирають режим «Запікання» або програму згідно інструкції.

Прокрутка до верху