Корюшка: що за риба, чим корисна, як готувати? 6 смачних рецептів

Корюшка – риба зі специфічним смаком, соковитим м’ясом і м’якими кісточками. Хто відмовиться від такої смаженої риби з хрусткою скоринкою? При цьому корюшка можна також запекти, замаринувати або закоптити.

Корюшка – що це за риба?

Корюшка – маленька лучеперая рибка сімейства Корюшкових. Таку рибу називають огіркової, так як її запах не відрізнити від аромату зеленого овоча. У нашій країні корюшка знають всі, а в Санкт-Петербурзі навіть проводять свято, присвячений цій маленькій рибі.

Що за риба корюшка? За зовнішнім виглядом вона чимось нагадує єльця, у неї дрібний просвітчаста луска, але великий рот з дрібними гострими зубами. Навіть при невеликій довжині (від 10 до 14 см) і малій вазі (до 350 грам) ця водоплавна живність справжня хижачка, яка полює на маленьких рибок, що поїдає ікру і рачків. В їжі корюшка не вибаглива, тому її з успіхом вдається розводити в промислових масштабах.

Відповісти на питання, де водиться корюшка, досить складно, оскільки вона поширена по всій країні. Але особливо безтурботно вона відчуває себе у водоймах, розташованих в центральній частині Росії.

Чим корисна для організму людини

Корюшка – корисний продукт для здоров’я будь-якої людини. У ній багато білка і мінералів, необхідних для формування і міцності кісток. Також в ній присутні нікель і калій, а також інші корисні елементи, які сприяють нормальній діяльності всього організму. У складі м’яса цієї риби виявлені вітаміни групи В, необхідні для нормального метаболізму і роботи нервової системи, плюс вітамін А, важливий для здоров’я зорових органів і виробництва колагену.

У кулінарії з корюшки готують різноманітні рибні страви. Її можна закоптити, приготувати у в’яленому вигляді, засушити. Але якщо врахувати її жирність, смачніше все вона виходить запеченою і смаженою. Не менш смачним виходить холодець з корюшки і перші страви.

Як смачно посмажити на сковороді

Багато господинь полюбили корюшка за те, що з такою рибою практично немає жодних проблем в плані чищення й патрання. Луска у неї дрібний, нічого відрізати не треба, так як таку рибу потрібно з’їдати разом з кістками і головою.

Дивіться також:  Підлива до макаронів – 7 рецептів

Єдине, що потрібно, це видалити нутрощі, щоб смажена риба корюшка не гірчить.

Спосіб приготування:

  • Корюшка промиваємо і відкидаємо на друшляк, щоб з неї стекла вся вода.
  • Далі поміщаємо рибу в щільний пакет, додаємо сіль, перець, трохи паприки, листочки чебрецю і борошно.
  • Пакет зав’язуємо і струшуємо. Такий спосіб дозволить всій паніровці в процесі обжарювання залишитися на рибі.
  • На розігрітому маслі обсмажуємо тушки до золотистої апетитною скоринки.

Рецепт запікання в духовці

М’ясо корюшки містить велику кількість корисних жирів, і щоб зберегти всю користь риби, а смак і аромат примножити, її варто запекти в духовці. Якщо ви не знаєте, як приготувати рибу корюшка в духовці, пропонуємо простий рецепт.

Інгредієнти:

  • ½ Кг корюшки;
  • лимон – половина;
  • лаврове листя;
  • горошини запашного перцю;
  • петрушка сушена;
  • сіль, олія.

Спосіб приготування:

  • Складіть В миску корюшка, посоліть, посипте сушеної петрушкою і полийте соком цитруса.
  • По фользі розподіліть кілька лаврових листів і полийте їх соком лимона. Викладіть корюшка, загорніть і запікайте 25 хвилин при температурі 200 градусів.
  • За 10 хвилин до готовності фольгу можна відкрити, щоб риба покрилася апетитною скоринкою.

Рибний суп з корюшки

Багато рибний суп називають юшкою, правда, він нею зовсім не є. Справжня вуха – це наваристий бульйон з свіжої риби, мінімуму овочів і одного дуже важливого інгредієнта, без якого вуха – не вуха. А ось, що це за секрет, ви дізнаєтеся в наступному рецепті.

Інгредієнти:

  • корюшка – 12 шт.;
  • цибулина;
  • морквина;
  • два бульби картоплі;
  • корінь петрушки і селери;
  • цибуля-порей;
  • сіль, перець.
  • зелень.

У приготуванні цієї юшки використовують два важливих інгредієнта – це горілка з зеленню і палаюча березова скіпка.

Спосіб приготування:

  • Подрібнюємо свіжий кріп, зелену цибулю і петрушку. Перемішуємо зелень в мисці і заливаємо її 40 мл горілки. Наполягаємо складу протягом всього процесу приготування юшки.
  • Далі підготуємо овочі: картоплю ріжемо брусочками, моркву – кружальцями, а цибулю просто дрібно нашинкуем.
  • У каструлю викладаємо всі овочі і коріння, ставимо її на плиту і як тільки вода закипить, кидаємо лавровий лист. За ним відразу ж відправляємо сіль, чорний перець і трохи мускатного горіха. Варимо до м’якості овочів.
  • Тепер кладемо підготовлену корюшка без луски і нутрощів. Голови можна залишити. Варимо суп п’ять хвилин, не більше.
  • Тепер вливаємо горілку з зеленню, підпалюємо скіпу і тушкуємо прямо у вусі. Накриваємо кришкою готову страву і даємо йому добре настоятися.
Дивіться також:  Як приготувати пасту «Карбонара» – 8 рецептів в домашніх умовах

Маринована риба

Корюшка дуже смачна риба. І особливо – смажена. Але якщо трапляється особина побільше, то її можна і замаринувати.

Інгредієнти:

  • кіло свіжої корюшки;
  • зернятка гірчиці;
  • ложка цукру;
  • запашний перець, гвоздика;
  • лавровий лист;
  • сіль, олія;
  • кріп.

Як готувати рибу корюшка в маринаді:

  • У каструлю наливаємо літр води, висипаємо цукор, сіль і всі спеції, за виключення кропу. Ставимо ємність на вогонь, варимо її вміст 10 хвилин і в самому кінці процесу додаємо подрібнений кріп.
  • Розсіл охолодити і змішати з двома ложками олії.
  • Випотрошені тушки корюшки складаємо в будь-який посуд, заливаємо їх розсолом і ставимо в холодильник на 12 годин.

Фарширована корюшка

Якщо вам попалися великі тушки корюшки, то не поспішайте їх смажити на звичайній сковороді, а скористайтесь нашим рецептом.

Фарширована корюшка у фритюрі виходить дуже ароматною і смачною.

Інгредієнти:

  • велика корюшка – 12 шт.;
  • п’ять склянок товчених сухарів;
  • три ложки борошна;
  • три лимона;
  • 70 мл томатної пасти;
  • зелень петрушки;
  • три яйця;
  • гриби.

Спосіб приготування:

  • Насамперед необхідно почистити корюшка, зробити акуратний надріз в середині спинки і витягнути спинну кістку.
  • Потім тушки посоліть, збризніть лимонним соком і відправте в прохолодне місце.
  • У невеликій мисці змішайте томатний соус з рубаною зеленню, ложкою соняшникової олії і нашаткованим печерицями. Також прибираємо цей склад в холодильник на 20 хвилин.
  • Після закінчення цього часу приготовленої начинкою фаршируємо рибу і зашиваємо її нитками. Занурюємо тушки спочатку в збиті яйця, потім обвалюємо в паніровці і опускаємо у фритюр на 15 хвилин.
  • Готову корюшка викладаємо на серветку, і як тільки з риби піде зайвий жир, виймаємо з неї нитки і викладаємо на красиве блюдо. Прикрашаємо страву гілочками петрушки і часточками лимона.
Дивіться також:  Смажена цвітна капуста на сковороді – 7 рецептів

В’ялена риба в домашніх умовах

Мабуть, кожен рибалка знає, як засушити рибу. Але як правильно її в’ялити – це вже питання. Тим більше, що є декілька хороших методів приготування в’яленої корюшки.

Перший спосіб приготування. В тузлуці:

  • У ємність наливаємо воду і кидаємо очищений бульба картоплі. Насипаємо сіль (на кіло риби 300 г) і заважаємо до тих пір, поки картопля не виявиться на поверхні.
  • Для пікантності в тузлук можна використовувати соєвий соус (на 1 л води приблизно 25 мл приправи).
  • В маринад занурюємо рибу, зверху кладемо гніт (вага від 3 до 5 кг).
  • Від розміру риби буде залежати час засолювання. Як правило, витрачається від 6 до 8 годин, а за 30 хвилин до закінчення процесу до рибі потрібно влити ложку оцту.
  • Дістаємо тушки і промиваємо два рази. Один раз у звичайній воді, а другий у воді з додаванням цукру. Нанизуємо корюшка на міцну нитку і розвішуємо.

Другий спосіб приготування. Суха засолювання:

  • У ємність укладаємо корюшка шарами, при цьому кожен посипаємо крупною сіллю (на кіло риби ложка).
  • Накриваємо заготівлю і залишаємо на добу.
  • Потім промиваємо рибу, нанизуємо і так само розвішуємо.

Третій спосіб приготування. Швидка засолювання:

  • Рибу складаємо в ємність і присипаємо сіллю так, щоб на ній вийшла солона «шуба». Залишаємо заготовку на 8 годин.
  • Потім розкладаємо її на папері, на яку буде стікати сік разом з надлишками солі, і залишаємо ще на п’ять годин.
  • Рибу не промиваємо, а відразу розвішуємо саме за голову. Якщо вірити рибалкам, то такий спосіб допоможе корюшке не втратити свій жир.

Прокрутка до верху