В’ялена риба в домашніх умовах
Мабуть, кожен рибалка знає, як засушити рибу. Але як правильно її в’ялити – це вже питання. Тим більше, що є декілька хороших методів приготування в’яленої корюшки.
Перший спосіб приготування. В тузлуці:
- У ємність наливаємо воду і кидаємо очищений бульба картоплі. Насипаємо сіль (на кіло риби 300 г) і заважаємо до тих пір, поки картопля не виявиться на поверхні.
- Для пікантності в тузлук можна використовувати соєвий соус (на 1 л води приблизно 25 мл приправи).
- В маринад занурюємо рибу, зверху кладемо гніт (вага від 3 до 5 кг).
- Від розміру риби буде залежати час засолювання. Як правило, витрачається від 6 до 8 годин, а за 30 хвилин до закінчення процесу до рибі потрібно влити ложку оцту.
- Дістаємо тушки і промиваємо два рази. Один раз у звичайній воді, а другий у воді з додаванням цукру. Нанизуємо корюшка на міцну нитку і розвішуємо.
Другий спосіб приготування. Суха засолювання:
- У ємність укладаємо корюшка шарами, при цьому кожен посипаємо крупною сіллю (на кіло риби ложка).
- Накриваємо заготівлю і залишаємо на добу.
- Потім промиваємо рибу, нанизуємо і так само розвішуємо.
Третій спосіб приготування. Швидка засолювання:
- Рибу складаємо в ємність і присипаємо сіллю так, щоб на ній вийшла солона «шуба». Залишаємо заготовку на 8 годин.
- Потім розкладаємо її на папері, на яку буде стікати сік разом з надлишками солі, і залишаємо ще на п’ять годин.
- Рибу не промиваємо, а відразу розвішуємо саме за голову. Якщо вірити рибалкам, то такий спосіб допоможе корюшке не втратити свій жир.