Головна перевага випічки коржів для торта на сковороді, порівняно з традиційною технологією, – це швидкість процесу. Крім того, цей спосіб незамінний для тих господинь, які з якихось причин, не можуть скористатися духовою шафою.
Швидкі коржі для торта на сковороді
Цей торт – знахідка для лінивих господинь! Мало того, що він готується за 40 хв., так він ще і низькокалорійний. Ну, наскільки це, звичайно, можливо для торта.
Для тіста:
- 3 – 3,5 ст. борошна;
- 200 г нежирної сметани або кислого молока;
- 1 ст. цукру;
- 40 г вершкового масла або маргарину;
- 1 ч. л. соди.
Рада! У дієтичну версію тесту покладіть половину норми цукру і масла, а сметану замінити нежирним кефіром.
- Змішайте розтоплене масло, сметану і цукор.
- Додайте просіяне борошно і замісіть м’яке тісто, яке розділіть на 4 – 5 частин.
- Розкачайте шари, обріжте їх краю за розміром сковороди і випікайте по 4 – 5 хв. з кожної сторони (поверхня жаровні не змащувати).
Для крему згущене молоко змішайте зі сметаною і промажте їм коржі. Прикрасьте боки і верх обрізками коржів, змішаними з залишками крему.
Домашній тортик-хвилинка готовий!
Готуємо на кефірі
Торт, який запросто можна приготувати до приходу нежданих гостей. Коржі виходять такими ніжними і пухнастими, що їм навіть не треба додаткового часу на просочення кремом.
Для тіста:
- 1,5 ст. борошна;
- 1 яйце;
- 0,5 – 1 ст. цукру;
- 1 ст. кефіру, кисляку або інший кисломолочки;
- 0,5 ч. л. соди;
- 3 ст. л. олії.
Рада! Для випічки використовуйте сковороду з товстим дном, в ідеалі – з антипригарним покриттям.
- У глибокому посуді збийте яйця з цукром, туди ж додайте кефір, масло, не припиняючи вимішування.
- У просіяне борошно додайте соду.
- З’єднайте всі інгредієнти і у вас вийде ніжне, текуче тісто.
- На розігріту і змащену маслом сковороду ополоником налийте тісто тонким шаром (приблизно 0,5 см, як на млинці) і прикрийте кришкою.
- Поверхня заготовки через пару хвилин повинна «схопитися», після чого корж потрібно акуратно перевернути на іншу сторону і випікати ще хвилину.
- Випекти залишилися коржі охолодити їх.
Залишиться тільки зібрати торт, перекладаючи коржі обраним кремом. Самий верхній посипте цукровою пудрою.
Торт на кефірі – вдалий варіант випічки для сімейного чаювання. Ніжний, ароматний і дуже смачний!
На сметані
А як вам ідея торта без яєць і масла?! Швидкий рецепт: і тісто на сметані, і крем.
Мінімальний набір продуктів:
- 3 – 3,5 ст. борошна;
- 200 г сметани (10%);
- неповний стакан цукру;
- 1 ч. л. соди.
Рада! Зробіть крем, який вам подобається: заварний, зі згущеним молоком, зі збитих вершків. Цей торт однаково гарний у будь-якому варіанті.
- Змішайте всі компоненти для тіста, яке повинне вийти еластичним і м’яким.
- Розділіть його на 7 – 8 частин, кожну з яких розкачати в коло, відповідний діаметру жарочної посуду.
- Випікайте заготовки з обох сторін на сухій розігрітій поверхні жароміцної сковороди.
- Обріжте коржі з допомогою круглої форми – страви або кришки від каструлі.
Приготувавши вибраний крем (наприклад, сметана + цукрова пудра + ванілін), прослоите їм торт. Прикрасьте верх і боки десерту натертим шоколадом і залиште в холодильнику на ніч для просочення.
Рада! Якщо любите фруктовий смак, додайте в прошарок торта тонко нарізані фрукти або ягоди (полуницю, ківі або банани).
Медові коржі для торта на сковороді
Це частування завжди користується попитом у домочадців. Та й як інакше – торт-медовик такий ароматний і ніжний!
Для тіста:
- 2,5 ст. борошна;
- 1 яйце;
- 1 ч. л. соди або розпушувача;
- по 2 ст. л. сметани і меду;
- 0,5 ст. цукру;
- 100 г вершкового масла.
Готувати коржі будемо так:
- Розтопити на гарячій водяній бані або в мікрохвильовці масло і мед.
- Збийте яйце з цукром, туди ж покладіть сметану.
- В теплий мед додайте соду і залиште на 5 хв, щоб почалася реакція.
- Змішайте мед з яєчною сумішшю.
- Додайте борошно. Її кількість може відрізнятися від зазначеного в рецепті, головне, щоб тісто вийшло м’яке і пластичне.
- Далі треба розділити його на рівні частини по діаметру сковороди. Із зазначеної кількості інгредієнтів вийде 8 – 9 штук.
- Тепер прийшов час спекти коржі на сковороді, сухий і розпеченої. На процес піде по 1 – 2 хв. з кожної сторони. Не забудьте кожен пласт наколоти виделкою, а то роздуються!
Промажте коржі, верх і боки кремом (наприклад, з вершків і згущеного молока) і поставте в холодильник хоча б на ніч, а краще – на добу. За цей час торт добре просочиться і буде готовий до подачі на стіл. Прикрасьте поверхню апетитного медовика по своєму смаку, наприклад, тертим шоколадом або меленими горіхами.
Як спекти зі згущеним молоком
Спеціально для фанатів солодкого ласощі – простий торт, в якому і коржі, і крем приготовані зі згущеним молоком.
Для тіста:
- 1 банку звичайної згущеного молока;
- 3 ст. борошна;
- 1 яйце;
- 1 неповна ч. л. соди.
Готуємо супершвидкісне частування для ласунів – домашній торт зі згущеним молоком:
- Замісіть тісто із запропонованих інгредієнтів і розділіть його на 7 – 8 кульок.
- Тонко розкачайте їх в пласти і випікайте на сухій сковороді по 1 – 2 хв. кожну сторону.
Збийте крем зі згущеного молока і масла з додаванням горіхової крихти. Промажте їм всі шари і поверхні торта. Прикрасьте його посипкою від обрізків або як завгодно інакше – на ваш розсуд.
Для шоколадного торта
Оригінальний рецепт для приємного чаювання. У вас обов’язково попросять рецепт!
Для тіста:
- 2 ст. некислого кефіру;
- 1,5 – 2 склянки цукру (якщо занадто солодко, зменшити вдвічі);
- 3 яйця;
- 2,5 – 3 ст. борошна;
- 1 ч. л. соди;
- 2 – 3 ст. л. какао.
Ароматні коржі для цього чудесного кулінарного шедевра готуються наливним способом, тобто тісто робиться консистенції сметани і викладається на сковороду ложкою.
- Яйця збийте з цукром, поступово додаючи кефір.
- Розтопіть масло і введіть в суміш, слідом – какао.
- Повільно додайте борошно, доводячи тісто до консистенції густої сметани.
- Добре розігрійте суху сковороду і починайте піч коржі. Викладайте тісто ложкою, розрівнюючи поверхню (3 – 5 ст. л. на 1 млинець). Вогонь мінімальний.
- Коржі треба остудити. Для цього розкладіть їх по одному на столі або інших робочих поверхнях.
Ідеальним кремом для такого десерту буде шоколадний (на основі вершків, гіркого шоколаду і цукрової пудри). Верх і боки готового торта можна обсипати какао, змішаним з цукровою пудрою. Справжнє шоколадне диво, що тане в роті!
Коржі для «Наполеона» на сковороді
Всі люблять цей торт, але як бути в ситуації, коли ви раптом залишилися без духовки, а так хочеться почастувати близьких бажаним десертом?
У нас є простий рецепт коржів для торта «Наполеон»:
- 2,5 – 3 ст. борошна;
- 1 пачка (200 г) маргарину;
- 0,5 ст. води;
- 1,5 ст. цукру.
Рада! Головна складність в цьому рецепті – це акуратний перенесення готових пластів тесту на сковороду, т. к. вони дуже тонкі. Для зручності використовуйте качалку, намотуючи тісто на неї.
- Розтопіть маргарин і змішайте його з водою.
- Поступово додавайте борошно, щоб вийшло еластичне тісто.
- Для імітації шаруватості розкачайте тісто в товстий пласт (2 – 3 см), складіть вчетверо, знову розкачайте і знову складіть. Повторіть кілька разів.
- Розділіть «цеглинка» тесту на 12 – 15 частин, не порушуючи шарів, отриманих при багаторазовому розкачування і складанні, і приберіть в холодильник на 30 – 40 хв.
- Після закінчення зазначеного часу кожен шматочок тіста розкачайте в тонкий пласт і виріжте з нього тарілкою або іншим пристосуванням рівне коло, відповідний розмірами сковороди.
- Випікайте коржі на сухій розігрітій поверхні по 30 сек. з кожної сторони. Остудіть.
- Окремо обсмажте залишилися обрізки тесту і після охолодження подрібніть їх в дрібну крихту.
Зберіть торт, щедро промазуючи кожен шар класичним кремом для «Наполеона». Верх і боки так само покрийте кремом і прикрасити крихтою.
Рада! Якщо ви раскатаете тісто не дуже тонко, то його шаруватість після випікання буде більш очевидна. І не забудьте зменшити загальну кількість коржів до 9 – 10.
На основі сиру
Легкий тортик для тих, хто стежить за фігурою. Ні краплі зайвого жиру і швидке приготування – головні козирі цього рецепта.
Для тіста:
- 2 ст. просіяного борошна;
- 0,5 ч. л. соди;
- 200 г некислого і не мокрого сиру;
- 1 ст. цукру;
- 1 яйце.
Зробимо швидкі коржі для торта:
- Розітріть цукор з сиром.
- Додайте ванілін, яйця і соду.
- Поступово додавайте борошно, ретельно вимішуючи.
- Отримане щільне тісто розділіть на 6 – 8 шматків (кількість залежить від діаметру сковороди).
- Тонко розкачайте кожен шматок в тонкий пласт, намотайте його на качалку і перенесіть на розігріту суху сковороду. Наколіть виделкою, щоб коржі не здулися.
- Випікайте по 1 – 2 хв. з кожної сторони. Поки коржі гарячі, обріжте нерівні краї за допомогою тарілки або кришки від каструлі.
Прослоите обраним всі коржі кремом, а також верх і боки торта. Прикрасьте його меленими горіхами і обрізками коржів, перемішаних із залишками крему. До подачі до столу торт повинен постояти 5 – 6 ч. в холодильнику, щоб він як слід просочився.