У кожній кухні світу можна знайти рецепти смажених або запечених коржів. Вони можуть бути солоними, здобними, солодкими, житніми. Їх готують з різними наповнювачами або просто подають замість хліба. Коржі на кефірі – старий і перевірений варіант простої домашньої випічки. У нашій статті ви знайдете кілька варіацій кефірних коржів, кожен з яких заслуговує особливої уваги.
Пишні паляниці на кефірі на сковороді
Апетитні, пишні та золотисті коржі на кефірі обов’язково сподобаються як дорослим, так і дітям. Для рецепту вам знадобляться прості інгредієнти, і якщо вдома немає хліба, то такі коржі стануть йому гідною заміною.
Інгредієнти:
- пів-літри кефіру;
- 750 р борошна;
- одне яйце;
- 40 г масла;
- по 1 ч. л. соди і білого цукру.
Спосіб приготування:
- Кисломолочний продукт повинен бути теплим. Всипте в напій підсолоджувач, соду і щіпку солі. Потім збовтайте його з маслом і яйцем і по частинах введіть борошно. Тісто має бути липким. Залиште на півгодини.
- Розділіть основу на однакові за величиною частини і розправте качалкою кожен колобок в коло товщиною в півсантиметра.
- Смажте коржі з двох сторін в розпеченому маслі. Готові заготовки викладіть стопкою, кожну промажте вершковим маслом. Накрийте його рушником і дайте їм трохи часу відпочити.
Готуємо в духовці
У духовці можна спекти смачні кефірні коржі. Вони хороші як в гарячому вигляді, так і в холодному. Коржі можна полити вершковим маслом, намазати медом або улюбленим варенням.
Інгредієнти:
- 450 мл кефіру;
- 720 г борошна;
- одне яйце;
- по 8 г цукрового піску, солі та соди;
- дві ложки масла пісного.
Спосіб приготування:
- Якщо у вас кефір вже залежався в холодильнику, то це той напій, який вам потрібен. Ніж кефір кисліше, тим пишніше коржі.
- У кефір насипте соду і як тільки з’являться бульбашки, покладіть сіль, підсолоджувач, яйце і просіяне борошно. Основу можна використовувати відразу, але краще дати їй час трохи відпочити.
- Розділіть тісто на десять шматочків, зліпіть з них кульки, а потім розкачати в коржі.
- Викладіть заготовки на деко з пергаментом, змастіть збитим білком і при бажанні посипте насінням льону, запікайте 35 хвилин (температура – 200°С).
З шинкою і сиром
Дуже смачними і поживними виходять кефірні коржі з начинкою з шинки і сиру. Для більшого аромату шинку можна злегка обсмажити.
Інгредієнти:
- 260 мл кефіру;
- 340 г борошна;
- по ½ ч. л. соди, солодкого піску та солі;
- дві ч. л. оцту;
- по 230 г сиру і шинки.
Спосіб приготування:
- Соду погасите оцтом і відправте в кефір. Також перемішайте кисломолочний напій з солодкими і солоними гранулами, половиною тертого сиру і борошном.
- Тісто поділіть на три – чотири частини, з кожної порції зліпіть корж. Покладіть начинку з нарізаною шинки і натертого сиру, защепіть зверху краю і знову розплющить заготовку.
- Смажте коржі на підігрітому маслі з двох сторін.
Сирні коржики на кефірі
Сирні коржики відмінно поєднуються з овочевими, томатными і горчичными соусами.
Їх можна посмажити на сковороді, а якщо в процесі обжарювання накрити кришкою, коржі стануть, як з духовки. Якщо ви хочете приготувати хрустку здобу, то розкачайте тісто на кефірі, як можна тонше.
Інгредієнти:
- чашка кефіру;
- два склянки борошна;
- 160 г сиру.
Спосіб приготування:
- Кефір змішайте з половиною чайної ложки соди і солі, почекайте п’ять хвилин.
- Потім покладіть перетертий сир і борошно, добре все розмішайте.
- Тісто поділіть на кілька шматочків, кожну частину розплющить в коржик і посмажте з двох сторін.
З картоплею на сковороді
Кефірні коржі з картоплею можуть стати живильним перекусом і смачним доповненням до обіду або вечері.
Щоб урізноманітнити начинку, картоплю можна додати сир, зелень, гриби або обсмажені овочі.
Інгредієнти:
- 420 г борошна;
- 230 мл кефіру;
- ч. л. соди та солі;
- ½ Кг картоплі;
- 60 г сиру;
- 35 г масла топленого.
Спосіб приготування:
- Картоплю відваріть і перетворіть його в пюре, потім перемішайте з дрібним сиром, маслом і додайте трохи меленого перцю.
- Кефір змішайте з усіма сухими інгредієнтами, замішане тісто залиште в теплі на півгодини.
- Тісто поділіть на кілька плоских порцій, покладіть начинку, скріпіть зверху краю і розплющите до коржі.
- Обсмажте заготовки під закритою кришкою до рум’яності.
Як зробити з сиром
Апетитними і дуже смачними виходять кефірні коржі з начинкою з сиру і зелені.
Ви також можете додати бринзу, сир, часник і прянощі для пікантного смаку.
Інгредієнти:
- 360 г борошна;
- 260 мл кефіру;
- 35 г масла топленого;
- 320 г сиру;
- пучок зелені.
Спосіб приготування:
- В кефірі розчиніть щіпку соди і стільки ж солі, всипте борошно, покладіть масло і замісіть тісто. Дайте йому трохи постояти.
- Сир перетріть через сито, змішайте з рубаною зеленню і будь-якими приправами.
- Тісто поділіть на рівні порції, з кожної зліпіть коржик, покладіть начинку, скріпіть зверху краю і розплющите.
- Посмажте коржі на олії з двох сторін під кришкою.
Житні коржі на кефірі
Кефірні коржі з житнього борошна особливо підходить тим, хто стежить за своїм здоров’ям, адже в житі багато білка, заліза, амінокислот і інших корисних речовин. Для тесту ви можете вибрати такі приправи, як зерна кмину та коріандру.
Інгредієнти:
- 360 мл кефіру;
- 320 г житнього борошна;
- насіння коріандру (за бажанням).
Спосіб приготування:
- У кефір влийте трохи олії, додайте 1 ч. л. ж соди і солі.
- Потім введіть борошно і при бажанні покладіть зернятка коріандру. Прикрийте тісто і залиште на півгодини.
- Зробіть з нього грудочки, а потім кожен перетворіть в коржик.
- Викладіть їх на деко, накалите виделкою, щоб вони не роздулися, і запікайте 20 хвилин (температура – 190°С).
З грибною начинкою
Кефірні коржі можна приготувати з будь-якою начинкою – з м’ясний, овочевий, з начинкою з варених яєць і зелені.
Але сьогодні ми приготуємо їх з грибами. Коржі виходять дуже смачними і ароматними, їх можна посмажити на сковорідці або запекти в духовці.
Інгредієнти:
- 380 мл кефіру;
- 600 г борошна;
- по 1 ч. л. солі, цукрового піску і соди;
- 230 г грибів;
- кріп.
Спосіб приготування:
- Першим ділом приготуйте начинку, для цього поріжте гриби і разом з рубаним кропом і тушкуйте їх на маслі протягом 15 хвилин. Потім остудіть і подрібніть ножем або блендером.
- У кефір всипте сіль та цукровий пісок, якщо підуть бульбашки, значить, відбулася реакція і кефір досить кислий, щоб коржі вийшли пишними.
- Порційно всипайте борошно і місіть тісто.
- Потім поділіть його на десять грудочок і кожен тонко розкачайте. Покладіть грибну начинку на одну половину, закрийте другою і защепіть краю, немов ліпіть вареник.
- Обсмажте коржі в розігрітій олії до золотистої скоринки з однієї й іншої сторони, потім викладіть на серветку, щоб вийшов зайвий жир, і можете подавати до столу.
Ви можете приготувати солодкі коржі, додавши в тісто ваніль або корицю, солоні з прованськими травами, свіжою зеленню і часником, а також коржики з начинкою з фаршу, овочів, сиру і просто звичайної ковбаси.