Коржі на сметані – це досить просте для приготування страву. Їх можна подати замість хліба до чаю, а якщо доповнити соусом, м’ясний або овочевий начинкою, то цілком зійде за окрему ситне страву.
Коржі на сметані, як у бабусі, смажені на сковороді
Посмажити коржі на сметані можна не тільки перебуваючи вдома. Такий спосіб приготування підійде для пікніка на природі або дачі.
Необхідні продукти для дріжджового тіста коржів:
- дріжджі свіжі (можна використовувати швидкорозчинні – 1 пакетик) – 20 г;
- вода – 100 мл;
- сметана 15-20% жирності – 150 мл;
- цукор – 1 ст. ложка з верхом;
- борошно пшеничне – 3 склянки;
- будь олію для смаження;
- яйце – 1 штука;
- сіль -1 ч. ложка.
Покрокова інструкція
- Воду попередньо підігріти до такого стану, щоб вона була трохи тепліше, ніж кімнатна температура. Розчинити в ній пакетик дріжджів.
- Висипати цукор, сіль і сметану.
- Все ретельно змішати виделкою і дати піднятися, достатньо 10 хвилин.
- Влити одне яйце і ще раз розмішати.
- Заздалегідь просяну борошно висипати по одній склянці і замішувати тісто, для зручності спочатку заважають лопаткою, а потім руками. Потрібно підсипати борошно по мірі необхідності, але так, щоб тісто легко отлипало від рук.
- Коли тісто замісили, його накрити чистим кухонним рушником і поставити там, де більше тепла, для вистоювання на годину. Воно повинно стати пишним і в два рази більше початкового об’єму.
- Все тісто потрібно розподілити на 4 однакові шматки для коржів.
- Тепер необхідно розкачати кожен шматок тесту приблизно 1,5 -2 см в товщину і проколоти виделкою. Коржі залишити підніматися хвилин на 5.
- На розігрітій до гаряча сковороді з маслом, обсмажувати коржі до готовності з двох сторін.
Смажити на сильному вогні не варто, інакше є ризик, що всередині коржики не пропечуться. Дати стекти жиру, викладаючи на паперові серветки. Можна вживати в гарячому вигляді.
Готуємо в духовці
Для тих, хто не любить смажене, є варіант спекти коржі у печі, як у бабусі або ж в духовій шафі.
Вам знадобляться:
- сметана – 250 г;
- борошно – 400-450 г;
- цукровий пісок – 150 г;
- половина чайної ложки соди.
Опис приготування:
- Сметана повинна бути охолоджена, а борошно, просеянная через сито, так вона буде насичена киснем, а замішане тісто стане пишнішим.
- Сметану з цукровим піском необхідно збити.
- Перемішати борошно з содою.
- З’єднати всі разом і замісити тісто.
- Коли тісто готове, розділити його на два шматки.
- Кожну частину по черзі розкачують до 0,5 см в товщину.
- З тіста вирізати гуртки формою, спеціальним ножем або склянкою.
- На деко можна постелити пекарню папір і змастити маслом.
- Укладати гуртки попарно – один на один.
- Відправляти в розігріту до 200 градусів духовку на 10 – 15 хвилин.
Спечені коржі в духовці можна розрізати посередині і промащувати джемом, маслом, згущеним молоком, а зверху присипати цукровою пудрою або полити розтопленим шоколадом.
Без додавання яєць
Необхідні продукти для приготування:
- сметана – 250 мл;
- спеції, краще взяти «прованські трави» – 1 ст. ложка;
- борошно пшеничне – 500 г;
- сода – 1 чайна ложка;
- масло вершкове – 1 ст. ложка і для змащування гарячих коржів;
- сир адигейський – 200 г;
- свіжа зелень – 1 пучок;
- куркума – 1 ст. ложка.
Спосіб приготування коржа на сметані, як у бабусі:
- Як і в інших рецептах, борошно просіюють, додають в неї соду і прованські трави.
- Сметану перемішати з розтопленим маслом, содою і за бажанням посолити.
- Все змішати, додати куркуму і вимісити тісто, щоб воно отлипало від рук і тримало форму.
- Сир розім’яти виделкою в тарілці.
- Нарізати свіжу зелень і змішати в тарілці з сиром.
- З тіста оформити 5 коржів.
- Розкачати кожну до 2-3 мм завтовшки.
- На середину викласти начинку з сиру і зелені.
- Закріпити всі кінці по центру.
- Одержаний «конверт» з сиром всередині розкачати качалкою так, щоб корж помістилася на дні сковороди.
- Обсмажувати коржі, перевертаючи з одного боку на іншу.
- Смажені коржики, поки ще гарячі, змащувати вершковим маслом.
Такі коржики з сиром всередині можна подавати до обіднього столу в гарячому або холодному вигляді. А також можна урізноманітнити блюдо різними сортами сиру і спецій.
Як приготувати без дріжджів
Щоб тісто піднялося швидко не обов’язково використовувати тільки дріжджі, підійдуть для тіста кисломолочні продукти, такі як кисле молоко, кефір, зіпсовані молоко або сметана.
Необхідні інгредієнти:
- борошно – 3-4 склянки;
- 1 чайна ложка соди;
- будь олію для смаження;
- сметана – 1 склянка;
- маргарин – 50 г;
- цукровий пісок – 30 г;
- яйце – 1 штука;
- 1 чайна ложка солі.
Рекомендації по приготуванню:
- Маргарин розтопити на паровій бані, але не кип’ятити. Потім зняти з вогню і дати охолонути.
- Яйце злегка збити.
- Додати сметану і продовжити збивати масу.
- Ввести розтоплений маргарин і продовжувати збивати.
- Висипати цукровий пісок, соду і сіль.
- Поступово висипати склянку за склянкою підготовлену борошно, замішуючи тісто.
- Залишити тісто підніматися під чистим кухонним рушником на 20 хвилин.
- Підняте тісто обім’яти і сформовать коржики. Розмір можна робити на свій розсуд.
- Сформовані шматочки обсипати борошном і розкачати до 5 мм завтовшки.
- Обсмажити коржі на сковороді до рум’яного кольору з кожної сторони.
Бабусин рецепт коржів здобних
Необхідні продукти для тіста на сметані:
- вода – ¾ склянки;
- сметана – 4 столові ложки;
- цукровий пісок – 5 столових ложок;
- вершкове масло – 2 столові ложки або 80 г;
- борошно пшеничне – 4 склянки;
- сіль – половина чайної ложки;
- дріжджі швидкорозчинні – 1 пакетик (5 м);
- яйце – 1 штука.
Інструкція по кроках:
- У теплій воді розчинити дріжджі.
- Вершкове масло розтопити на паровій бані і остудити до кімнатної температури.
- Змішати всі зі сметаною, сіллю, цукровим піском.
- Яйце вилити в дві чашки, розділивши білок і жовток.
- Збити до піни білок і додати до заготівлі для тіста.
- Ввести муку і замісити гладке тісто.
- Накрити рушником і прибрати в тепле місце для вистоювання.
- Піднялося тісто обім’яти і розділити навпіл.
- Кожну частину розкачати і вирізати з нього гуртки.
- Викладаючи на деко, кружечки проколоти виделкою або зробити поглиблення пальцями.
- Змастити пензликом в жовтку поверхню коржів і поставити деко в розігріту до 200 градусів духовку на 20 -25 хвилин.
- Готові, ще гарячі здобні коржі можна змастити пензликом, вмочивши в вершкове масло. Так вони стануть ще апетитніше і красивіше.
Приємного чаювання!