Коржі на воді – 7 простих рецептів

Зазвичай в якості рідкої основи для приготування коржів використовуються різні кисломолочні продукти. Але як показує практика, коржі на воді за смаком нічим не гірше. Тому у кожної гарної господині для їх приготування в запасі повинна бути парочка цікавих рецептів. Для прикладу можна розглянути кілька найпростіших варіантів.

Класичні коржі на воді та борошні на сковороді

Для приготування найпростіших коржів на воді в якості додаткових інгредієнтів використовується борошно, трохи рослинного масла і сіль.

Цей набір продуктів входить до складу базового рецепту, на основі якого створюються інші варіанти. Найкраще смажити такі коржі на воді і борошні в сковороді. Цей спосіб термічної обробки в умовах домашньої кухні є найбільш кращим.

Для такого варіанта, як правило, слід взяти:

  • 0,75 кілограма пшеничного борошна;
  • 1 склянка звичайної води;
  • щіпку солі.

Технологія приготування цих коржів гранично проста:

  • Закип’ятити воду.
  • Кілька разів просіяти борошно і помістити її в глибоку миску.
  • В гарячій воді розвести сіль і почекати, поки вона повністю розчиниться.
  • У борошні зробити поглиблення і вилити туди приготований сольовий розчин. Перемішати продукти до однорідного стану. Маса повинна вийти досить густо і пластичною.
  • Робочий стіл посипати борошном. Викласти на нього грудку тіста і ретельно вимісити. В результаті воно стане досить крутим.
  • Готове тісто поділити на однакові частини. Це зручніше зробити, якщо спочатку з колобка скачати ковбаску, а потім порізати її гострим ножем.
  • У сковороді з товстим дном розігріти олію.
  • Кожен шматочок тіста сплющив в коржик.
  • Обсмажити заготовки в киплячому жирі по 40 – 45 секунд з одного і з іншого боку.

Ці ще теплі рум’яні паляниці будуть відмінною заміною хліба до будь-якого з перших або других страв.

Як приготувати в духовці

Як варіант, коржі на воді можна також запікати в духовій шафі. Причому в цьому випадку знадобляться ті ж продукти.

Правда, брати їх потрібно у такому співвідношенні:

  • 200 мл гарячої води;
  • 350 г борошна;
  • 5 г кухонної солі.

Покрокова інструкція:

  • Гарячу воду вилити в миску.
  • Додати в неї сіль і розмішати лопаткою, поки всі кристали не розчиняться.
  • Продовжуючи перемішування, порційно вводити борошно до отримання однорідної маси. Як тільки суміш трохи охолоне, процес можна буде вести руками, відклавши лопатку в бік.
  • Готове тісто скачати в колобок, прикрити його рушником і залишити на робочому столі приблизно на півгодини.
  • «Свіже» і «дозріле» тісто розділити на частини.
  • Кожну з них розкачати в тонкий пласт. Щоб заготовки не прилипали, стіл попередньо краще посипати борошном.
  • Духовку розігріти до 230 – 250 градусів.
  • Деко застелити пергаментом.
  • Викласти на нього заготовки і відправити в духовку. Випікати коржі в духовці не більше двох – трьох хвилин.
Дивіться також:  Смажена картопля з м’ясом – 5 рецептів на сковороді і в мультиварці

Коржі виходять хрусткі і дуже смачні.

При бажанні їх можна збризнути звичайною водою, скласти в стопку і прикрити серветкою. Через півгодини вони стануть м’якими, і в них можна буде загортати будь-які начинки.

Без додавання яєць

Яйця, як правило, додають у тісто для того, щоб готовий виріб вийшло більш м’яким і пластичним. Але цього ж результату можна досягти і іншим способом, наприклад, додавши в тісто трохи олії.

Щоб приготувати ніжні коржі на воді без яєць, потрібно:

  • 480 г борошна;
  • щіпка солі;
  • 250 мл гарячої води;
  • 50 г оливкової олії.

В цьому випадку методика приготування коржів буде дещо іншою:

  • Просіяне борошно пересипати в будь-яку глибоку посуд.
  • Туди ж додати сіль і масло.
  • Поступово заливаючи воду, замісити тісто. Краще спочатку користуватися ложкою, щоб не обпектися. Як тільки маса охолоне, можна діяти руками.
  • Готове тісто скачати в кулю, покласти його в тарілку, прикрити харчовою плівкою і залишить десь на 20 хвилин.
  • «Дозрілий» напівфабрикат розділити на рівні частини. Кожен шматочок повинен бути розміром приблизно з волоський горіх.
  • На присипаній борошном обробній дошці заготовки розкачати в тонкі пласти.
  • Смажити їх на сковороді («гриль» або з антипригарним покриттям) по 1 – 2 хвилини з кожної сторони без додавання олії.
  • Готові коржі скласти стопкою на тарілку і прикрити їх рушником.

Після охолодження виробу стануть набагато м’якше і смачніше. Їх можна буде навіть згортати в трубочку.

Коржі на воді з сухими дріжджами

Любителям пухкої випічки повинні сподобатися коржі на воді з додаванням дріжджів. Приготувати їх своїми руками зовсім не складно.

Для цього знадобиться:

  • 200 мл теплої питної води;
  • 10 г солі;
  • 3 – 4 г сухих дріжджів;
  • 320 – 350 г борошна;
  • 35 г соняшникової олії.
Дивіться також:  Як приготувати яєчню - 10 смачних і простих рецептів

Як правильно робити такі коржі в домашніх умовах:

  • Спочатку потрібно приготувати дріжджове тісто на воді. Для цього треба насамперед в склянці з теплою водою розвести дріжджі. Щоб вони швидше почали «працювати», можна додати до них трохи цукру.
  • Перелити розчин в миску і додати інші інгредієнти.
  • Замісити однорідне тісто і дати йому постояти приблизно годину – півтора в теплому місці.
  • Довільно готове тісто розділити на частини.
  • Розкачати їх качалкою у вигляді тонких коржів.
  • Смажити на розігрітій сковорідці з додаванням рослинної олії.

Як бачимо, пишні і дуже ароматні коржі готуються швидко і без особливих зусиль.

Рецепт без дріжджів

Щоб домашня випічка вийшла ніжною і повітряної, не обов’язково використовувати дріжджі.

Раніше в селах кожна господиня вміла робити ароматні і дуже пишні прісні коржі на воді. Їх так і називали «преснаки».

Для приготування таких коржів необхідно мати в наявності:

  • 160 г пшеничного борошна;
  • щіпку дрібної солі;
  • питну соду (на кінчику ножа);
  • 20 г вершкового масла;
  • 100 мл звичайної води.

На весь процес займає не більше години. Роботу потрібно виконувати поетапно:

  • Спочатку в глибоку ємність (миску або каструлю) засипати борошно.
  • Додати до неї соду, сіль і перемішати.
  • Залити розтоплене масло. Після повторного перемішування консистенція маси стане крихтоподібною.
  • Додати в ємність воду і зробити остаточний заміс.
  • Прикрити тісто серветкою (щоб не обветривалось) і дати йому «відпочити» приблизно півгодини.
  • Готову масу розділити на частини, кожну з яких розкачати в коржі товщиною 6 – 7 міліметрів.
  • Сковороду з товстим дном обробити зсередини рослинним маслом і добре прогріти.
  • Смажити в ній заготовки під кришкою на маленькому вогні по 6 хвилин з кожного боку.

Їсти такі преснаки краще гарячими. Їх добре готувати з ранку, щоб ситні і калорійні коржі давали заряд енергії на весь день.

Дивіться також:  Смажений лагман – 5 рецептів приготування

Готуємо солодкі коржі

Спеціально для ласунів є один цікавий рецепт, за допомогою якого можна досить швидко на звичайній воді приготувати надзвичайно смачні солодкі коржі. Вироби виходять багатошаровими, що додає їм додатковий ефект.

Для роботи потрібно:

  • 1 сире яйце;
  • щіпка солі;
  • 100 мл холодної води;
  • борошно пшеничне (приблизно 2 – 3 склянки);
  • трохи цукру;
  • олія рослинна.

Щоб приготувати прості коржі, треба:

  • Яйце з’єднати з водою, посолити і трохи збити.
  • Додати борошно і добре перемішати. Тісто має вийти не дуже пружним і легко розгортати.
  • Готовий напівфабрикат розділити на частини.
  • Кожну розкачати в тонкий корж. Поверхня промазати маслом і посипати цукром. Після цього корж двічі скласти навпіл і знову розкачати його в пласт. Подібну процедуру повторити 3 – 4 рази.
  • Кожну цукрово-масляну тістову заготовку смажити на сковорідці з додаванням невеликої кількості рослинного масла. При цьому полум’я має бути середнім. Як тільки одна сторона зарум’яниться, заготовку можна перевертати.

Виходять дуже смачні багатошарові солодкі коржі. Їсти їх краще відразу, поки розплавлений цукор ще не всмоктався.

Коржі на воді з кукурудзяного борошна

У Грузії дуже люблять готувати коржі на воді з кукурудзяним борошном, назва яких звучить як «мчаді». Ці коржі можна смажити на сковороді, так і запікати в духовці. Результат буде однаково чудовий.

Зазвичай для роботи використовують просту питну воду. Але як варіант, можна спробувати зробити оригінальні грузинські коржі, на мінеральній воді.

Знадобиться взяти:

  • 0,3 кг кукурудзяного борошна;
  • 250 мл газованої мінеральної води («Боржомі» чи іншій);
  • 5 г солі;
  • олія рослинна.

Готувати національні коржі потрібно покроково:

  • Висипати борошно в миску і змішати її з сіллю.
  • Поступово додаючи мінералку, замісити однорідне і трохи вологе тісто.
  • Сформувати з нього мокрими руками коржі.
  • Смажити їх на сковороді в киплячому маслі з двох сторін, поки не зарум’яняться.
  • Готові вироби перекласти на серветку, щоб пішов зайвий жир.

Такі коржі в Грузії зазвичай подають до лобіо або їдять їх разом з сиром Сулугуні.