Ароматні, соковиті, смачні котлети багато люблять з дитинства. Як готувати класні котлети без яєць не тільки з м’яса. Секрет простий — тільки перевірені рецепти і гарний настрій.
Курячі котлети без яєць
Класичні курячі котлети завжди виходять дуже соковитими, якщо в серединці є шматочок вершкового масла.
Завдяки цьому та ще пару секретів вони завжди прекрасні.
Інгредієнти:
- фарш з курки – близько 1 кг;
- ріпчаста цибуля — 2 великі цибулини;
- масло селянське — 100 г (повинно бути замороженим);
- крохмаль (картоф.) — 2 ст. ложки без гірки;
- сметана (жирність 15%) — 2 ст. ложки;
- натуральний майонез — 3 ст. ложки;
- сир плавлений м’який — 100 г;
- сіль, перець — за смаком.
Приготування:
Очистити цибулю і змолоти в блендері. Змішати з фаршем. Додати до нього майонез, крохмаль, сіль і приправи. Гарненько перемішати.
Масло нарізати невеликими кубиками.
Шматочок фаршу, розплющити на долоні, покласти в центр кубик масла, сформувати котлетку і опустити в сковороду з розпеченим маслом. Швидко зліпити все котлети і обсмажити по парі хвилин.
Розкласти котлетки на деку. Сир змішати зі сметаною, полити їх і запекти.
Готуємо з рибного фаршу
У цих рибних котлетах теж соковита серединка, але не масляна, а сирна і це приголомшливе смакове відчуття. Все вийде, якщо вибрати хороший натуральний сир.
Інгредієнти:
- філе будь-якої риби (краще пожирніше) — 1 кг;
- ріпчаста цибуля — 2 шт.;
- костромський сир твердий — 200 г;
- батон нарізний — 4 скибки;
- паніровка;
- спеції.
Приготування:
Прокрутити в м’ясорубці філе і цибулю. Додати розмочений у молоці батон, посолити і поперчити.
Сир нарізати брусочками.
В шматочок фаршу, загорнути пару шматочків сиру, сформувати котлетку і обваляти в паніровці. Підготувати інші котлетки.
Обсмажити їх в розпеченому рослинному маслі до готовності.
Хрустка скориночка і соковита м’якоть котлетки не залишать байдужими навіть дітей. Краще всього поєднується з картопляним пюре і свіжими овочами.
Рубані котлети без яєць
Коли під рукою не виявилося м’ясорубки або блендера, можна приготувати чудові рубані котлети.
А без додавання яєць вони виходять набагато ніжніше.
Продукти:
- філе (курячі) — 500 г;
- ріпчаста цибуля — 1 шт.;
- майонез (домашній) — 2 ст. л.;
- крохмаль (картопляний) — 2 ст. л.;
- сіль, перець, каррі.
М’ясо дрібно порубати ножем. Цибулю нашаткувати. Змішати з майонезом, крохмалем і приправами. Залишити для маринування.
Сформувати плоскі котлети і обсмажити в олії.
Такі котлети можна використовувати як начинку для сендвічів і гамбургерів.
На фарш з яловичини і свинини
Класичні котлети з двох видів м’яса вийдуть з яскравим особливим смаком з-за незвичайних добавок. Котлети з фаршу і без яєць чудово тримають форму. А секретним інгредієнтом буде томатний соус.
Склад:
- телятина — 500 г;
- свинина (шматок з жирком) — 500 г;
- шашличний томатний соус – 100 р;
- ріпчаста цибуля — 1 шт.;
- класичний соєвий соус – 2 ст. ложок;
- холодна вода — 100 мл;
- сухарі;
- спеції.
Прокрутити м’ясо і цибулю на м’ясорубці. Томатний соус, спеції, сухарі додати до м’яса і добре перемішати. Влити холодну воду. Для соковитості котлет фарш потрібно відбити. Побити про робочу поверхню раз 10 — 15.
Котлети обсмажити з двох сторін, додати соєвий соус, гарячу воду і згасити під кришкою до готовності.
Такі котлети будуть гарні з будь-яким гарніром.
З індички
Дієтичні котлетки з грудки індички виходять дуже соковитими завдяки маринування. Саме приготування займе дуже мало часу.
Продукти:
- м’ясо індички — 1 кг;
- кунжут — 3 ст. ложки;
- класичний соєвий соус (для маринаду);
- кунжутне масло.
Зробити фарш з філе. Додати соєвий соус, олію, кунжут, добре перемішати і залишити на добу в холодильнику.
Дістати заздалегідь. Безпосередньо перед приготуванням ще раз добре перемішати, зробити котлети. Розігріти сковороду і обсмажити з двох сторін по 5 хвилин. Готовність можна перевірити виделкою. Якщо проткнути і сік буде прозорішим, значить котлети готові.
Капустяні котлети без яєць
Ніжні овочеві котлети сподобаються навіть тим, хто не любить овочі. Додавання манної крупи робить їх повітряними.
Склад:
- капуста качанна) – половина середнього качана г;
- манка — 3 ст. ложки;
- ріпчаста цибуля — 1 шт.;
- картопля — 1 шт.;
- зубчик часнику – 3 шт.;
- борошно (пшеничне) — 2 ст. ложки;
- сухарики;
- спеції;
Капусту нашаткувати, залити окропом і залишити на годину під кришкою. Через годину відкинути її на друшляк. Важливо не віджимати, а просто дати воді стекти. У капусту додати сирий, терту картоплю і цибулю. Перемішати зі спеціями, часником і манною крупою.
Вологими руками сформувати котлети, запанірувати і обсмажити. Закрити кришкою і тушкувати 10 хвилин.
Ці котлетки чудові як гарячими, так і холодними.
З брокколі та цвітної капусти
Соковиті овочеві котлети без яєць швидко готуються і з успіхом замінять м’ясне блюдо.
Склад:
- пшоно (крупа варена) — 300 г;
- суцвіття брокколі — 200 г;
- капуста (кольорова) — 200 г;
- олія (оливкова або кунжутне) — 3 ст. ложки;
- крохмаль кукурудзяний — 4 ст. ложки;
- борошно (кукурудз.) — 2 ст. ложки;
- спеції, перець, сіль — за смаком.
Помити і нарізати капусту. Опустити в киплячу воду на 5 хвилин. Вийняти і обсушити.
Капусту і пшоно змішати в блендері, додати крохмаль (2 ст. ложки), сіль і спеції.
Для панірування залишився крохмаль змішати з борошном.
З допомогою великої ложки оформити котлети, опустити в паніровку і відправити на сковороду. Обсмажити з одного боку. Перевернути, тушкувати під кришкою ще 5 хвилин.
Смачно з кисло-солодким соусом і свіжими овочами.
Котлети без яєць з рибних консервів
Швидкі і смачні котлетки вийдуть з консервованої риби. Яйце, як і раніше не буде потрібно.
Склад:
- горбуша або тунець (натуральна) — 1 банка;
- пшоно (варене) — 3 ст. ложки;
- одна картоплина;
- ріпчаста цибуля — 1 шт.;
- морква (свіжа) — 1 шт;
- масло селянське — 100 г;
- паніровка;
- спеції.
Картоплю відварити в шкірці. Моркву натерти на тертці, покришити цибулька. Овочі згасити на вершковому маслі до м’якості.
Рибу розім’яти, змішати з пшоном і овочами. Картоплю очистити, розім’яти виделкою, додати у фарш. Посолити, додати перець і приправи. Ретельно перемішати.
За допомогою ложки сформувати котлети, запанірувати їх і обсмажити буквально за 5 хвилин.
Подавати з пекінською капустою і свіжими огірками.