Змайструвати ідеальний бургер не так вже й просто. В цьому блюді однаково важлива й послідовність викладення інгредієнтів, і якість кожного компонента – м’якість булочки, ніжність соусу, пікантність овочів і, звичайно ж, соковитість котлети для бургерів. Саме про неї і піде мова нижче. Рецептів багато, але секрет успіху тільки один.
Класичні котлети для бургерів
Для приготування найбільш соковитою і смачною котлети за традиційним рецептом необхідний свіжий яловичий фарш низької жирності. Такі компоненти як перець і сіль додаються виключно за смаком і не є обов’язковими.
Отже:
- Фарш остудити.
- Сформувати з нього досить широкі, плоскі котлети товщиною не менше 1 см, діаметром трохи ширше діаметра булочки.
- Безпосередньо перед смаженням вироби можна злегка посолити і поперчити.
- Розжарити сковороду і додати в неї трохи рослинного масла.
- Смажити котлети швидко і на максимальному вогні, щоб домогтися гарної скоринки, яка утримає соковитість котлети.
- Дуже важливо придавлювати виріб лопаткою, щоб форма залишалася плоскою.
- На готову котлету викласти сир і почати компонувати безпосередньо бургер.
Зверніть увагу! Фарш не треба попередньо маринувати, інакше при смаженні він швидко втратить вологу, і м’ясо буде сухим.
Готуємо з курячого м’яса на сковороді
Щоб зробити котлету для бургера з курячого м’яса потрібні такі компоненти:
- Курячий фарш – 0,5 кг;
- Яйце;
- Сухарі пшеничні;
- Сіль, перець.
Самий пишний і соковитий фарш виходить, якщо готувати його з усієї курки – м’яса грудки, ніжок і т. д.
Приготування:
- Вмішати в фарш 1 куряче яйце і відправити в холодильник на 30 хв.
- Так як фарш виходить дуже ніжним, формувати котлетки потрібно змоченими у воді руками. Висота не більше 1 см і діаметром з булку (так як курячі котлетки не ужариваются).
- Можна додатково посипати сухарями.
- Вогонь повинен бути середнім, у сковороду додати трохи рослинного масла.
- Смажити по аналогії з говяжьими котлетами – на розпеченій сковороді, злегка приплюснувши.
- Досить 3-4 хвилин з обох сторін.
Вегетаріанські котлети з грибів
Смачний вегетаріанський рецепт котлет цілком може послужити відмінною альтернативою м’ясним виробам. Незвичайний і оригінальний смак мають грибні котлети з додаванням перловки. Вони виходять пишними і соковитими.
Для приготування потрібно:
- гриби білі – 500 грам;
- крупа перлова – 1 склянка;
- часник – 3-4 зубчики (середнього розміру);
- пшеничне борошно – 200 грам (для панірування);
- соняшникова олія – 15-20 мл;
- томатне пюре або паста – 25 мл;
- свіжа зелень (петрушка);
- сіль;
- чорний перець.
Покрокова інструкція:
- Відваріть перлову крупу, попередньо посоливши його.
- Відваріть до готовності, повністю зцідіть воду і перекрутіть гриби в блендері.
- Подрібніть перловку з часником в комбайні до однорідного стану.
- Викладіть в глибоку миску м’ясо і крупу.
- Додайте подрібнену петрушку, томатну пасту.
- За смаком посоліть і поперчіть.
- Ретельно все перемішайте. Чим краще ви це зробите, тим соковитіше будуть приготовані котлети.
- Сформуйте плоскі коржі.
- Обваляйте їх з обох сторін у борошні.
- Смажити вегетаріанські котлети для бургерів на сковороді з рослинною олією до утворення золотистої і рум’яної скоринки.
Бургер з котлетою з індички
Котлети з рубленого філе індички мають ніжну текстуру, а якщо їх приготувати за цим рецептом, то можна добитися просто чудових смакових відчуттів.
Інгредієнти (на 0,5 кг фаршу з індички):
- 2 невеликі цибулини;
- 1 булка білого хліба, його можна замінити склянкою борошна;
- 1 яйце;
- 100 гр. молока.
- 1 ст. ложка сметани (за смаком).
Готуються наступним чином:
- Філе, краще трохи підморожене, ріжеться на дрібні шматочки.
- До нього додається хлібний м’якуш (або борошно), дрібно нарізаний або натертий на тертці цибулю, молоко, яйце. Всі інгредієнти перемішуються до однорідної маси.
- Формувати коржі за аналогією з попередніми рецептами.
- Панірувати котлети по бажанню, але вони добре тримають форму.
- Смажаться вироби на добре розігрітій сковороді.
Найкраще розкривають свій смак, присмачені кисло-солодкими соусами, наприклад, журавлиним. Бургер з такою котлетою відмінно підійде для дитячого меню, так як котлета з яловичини більш «важку» для перетравлення.
Як зробити з креветок?
Любителі морепродуктів напевно оцінять бургери з рибної котлетою, але ще більш незвично, корисно і смачно буде, якщо в якості фаршу вибрати філе січене креветок.
Інгредієнти:
- Свіжі креветки – 0.5 кг;
- Грудинка або бекон – 200 г;
- Яйце куряче;
- Зелень по сезону (петрушка, кріп, цибуля);
- Молоко – 5 ст. л.;
- Соєвий соус — 4-5 ст. л.;
- Сухарі панірувальні – півсклянки;
- Кунжутне насіння – стакан.
Спосіб приготування:
- Злегка відварити і очистити креветки від панцира.
- Дрібно нарізати бекон.
- Порубати зелень.
- Всі компоненти ретельно перемішати, потім подрібнити в блендері, але не перетворюватися в пюре.
- Вбити яйце, додати соєвий соус. Потім інші компоненти (сухарі, молоко).
- Сформувати тонкі та плоскі котлети і обваляти їх в кунжуті.
- Обсмажити на розігрітій сковороді, близько 5-7 хв. з кожної сторони.
Готуємо з баранячого фаршу
Котлети з баранини – корисні, своєрідні і незвичайні за своїм смаком для тих, хто є баранину рідко. Рецепт розрахований на 4 порції.
Вам знадобиться:
- нежирний баранячий фарш (400 грам);
- невелика цибулина;
- 2 скибочки хліба;
- спеції (чебрець, мелений мускатний горіх);
- яйце.
Приготування:
- Подрібнити цибулю.
- Хліб розмочити у воді або молоці.
- Змішати цибулю, хліб і фарш, приправити.
- Вмішати яйця.
- Сформувати котлети, діаметром трохи більше булочки.
- Добре прожарити вироби на звичайній сковороді або грилі.
Баранина добре поєднується з овочами: цибулею, солодким перцем, всілякою зеленню.
Вибравши м’ясо молодого ягняти – ви отримаєте відмінне блюдо кошерної кухні.
Пробуйте і приємного апетиту!