Якщо ви любите овочі, то неодмінно повинні спробувати котлети із буряків. Це неймовірно корисне блюдо, та ще й дієтичне.
Класичні котлети з вареного буряка
Смачні котлети із буряків робляться дуже просто. Це відмінний варіант вечері для тих, хто думає про своє здоров’я і, звичайно ж, стежить за вагою.
Необхідні продукти:
- 100 грам манки;
- спеції за бажанням і на свій смак;
- одне яйце;
- півкілограма буряка.
Процес приготування:
- Буряк промиваємо, заливаємо водою і відварюємо до м’якості. На цій піде приблизно 40 хвилин. Охолоджуємо під струменем холодної води.
- Очищаємо і подрібнюємо на тертці. Потім змішуємо з усіма іншими інгредієнтами зі списку.
- Формуємо невеликі круглі, злегка прим’яті котлетки і смажимо з двох сторін на сковороді з рослинним маслом.
З додаванням моркви на сковороді
Ще один легкий варіант – з буряка і моркви. Такі котлетки виходять ситніше, ніж зроблені за класичним варіантом, але все одно залишаються малокалорийными.
Необхідні продукти:
- дві ложки манки;
- 300 грам буряка і стільки ж моркви;
- спеції на свій смак;
- одне яйце;
- половина склянки сметани.
Процес приготування:
- Овочі промиваємо і відварюємо до готовності, приблизно протягом 40 хвилин, вони повинні стати м’якими.
- Подрібнюємо будь-яким способом, можна натерти або ж перебити в блендері. Кладемо спеції по своєму смаку, перемішуємо.
- Окремо змішуємо сметану з яйцем, збиваємо і цю масу додаємо до овочів.
- Засипаємо манку, повинен вийти досить густий фарш, так щоб можна було сформувати котлети, тому якщо потрібно, додайте ще трохи крупи.
- Вылепите невеликі овальні заготовки і тримайте на сковороді по кілька хвилин з кожного боку, поки вони не просмажаться.
Готуємо з сирого буряка в духовці
Не завжди потрібно відварювати овоч. Вироби можна запекти в духовій шафі з сирого буряка.
Необхідні продукти:
- зубчик часнику;
- дві ложки борошна;
- 400 грам буряка;
- спеції за смаком;
- яйце;
- одна цибулина.
Процес приготування:
- Цибулину очищаємо, нарізаємо на кубики.
- Буряк теж звільняємо від шкірки і перетираємо на тертці.
- Змішуємо овочі, додаємо до них яйце, кладемо борошно і приправи. Повинна вийти клейка маса. При необхідності додайте ще борошна.
- З отриманої суміші вылепите невеликі котлети, помістіть у форму і випікайте півгодини на 200 градусах.
Пісні бурякові котлети
Пісні бурякові котлети – спосіб урізноманітнити меню під час дотримання посту або ж смачну вечерю для бажаючих схуднути.
Необхідні продукти
- два зубчики часнику;
- три буряків середнього розміру;
- 100 грам манки;
- спеції і свіжа зелень.
Процес приготування:
- Для початку відварюємо буряк до готовності, можете проткнути її виделкою, і якщо вона добре заходить, значить, овоч можна знімати.
- Натираємо її на тертці, покласти в глибоку ємність, додаємо роздавлений часник і засипаємо манку. Не забудьте про спеції, такі як сіль і чорний мелений перець.
- З отриманого фаршу робимо котлети, так щоб вони були не більше одного сантиметра висотою і обсмажуємо з двох сторін.
Дієтичний рецепт на пару
Звичайно, котлети з вареного буряка виходять досить корисними, але все ж деякі вітаміни втрачаються під час теплової обробки. Щоб уникнути цього, можна скористатися мультиварка або пароваркою.
Необхідні продукти:
- дві ложки манки;
- одне яйце;
- півкілограма буряка;
- приправи за смаком.
Процес приготування:
- Буряк звільняємо від шкірки і подрібнюємо, яким завгодно способом. Її можна стерти, перебити в блендері, комбайні або перекрутити через м’ясорубку.
- Вбиваємо до бурякового фаршу одне яйце, добре перемішуємо і кладемо спеції. Обов’язково додайте трохи солі і чорного перцю, інакше страва вийде зовсім прісним.
- Покладіть манку, можливо, знадобиться трохи більше, дивіться на консистенцію. З неї повинні добре склеюватися котлети. Якщо вони розпадаються, значить додайте ще трохи крупи.
- Вылепите невеликі за розміром заготовки, викладіть їх в спеціальний піддон дозволяє готувати на пару в мультиварці.
- У чашу влийте воду, приблизно один літр і увімкніть прилад у режим «Готування на пару» на 20 хвилин.
Ситний варіант з м’ясним фаршем
Необхідні продукти:
- одне яйце;
- 300 грам будь-якого м’ясного фаршу;
- 2-3 буряків середнього розміру;
- панірувальні сухарі;
- три ложки манки;
- приправи за своїм смаком;
- одна цибулина.
Процес приготування:
- Приготування котлет починаємо з відварювання буряків. Зазвичай на це йде близько 30-40 хвилин. Овочі повинні стати м’якими.
- Коли буряк дійде до потрібного стану, остуджуємо її, знімаємо шкірку і натираємо на тертці. Якщо не хочете варити, то можете відразу перетерти її і трохи згасити на сковороді.
- З’єднуємо цукрову суміш з фаршем, туди ж кладемо вміст яйця, манку, додаємо дрібно порізану цибулю і все це заправляємо спеціями, сіллю, перцем та іншими за своїм смаком.
- Робимо котлети будь-якої форми, але не великі за розміром, обвалюємо кожну заготовку в панірувальних сухарях і смажимо в олії приблизно за шість хвилин з кожного боку до рум’яності.
Смачні котлети із буряків з родзинками
Необхідні продукти:
- 30 грам родзинок;
- спеції за смаком;
- одне яйце;
- 0,25 кг буряків;
- одна цибулина;
- половина склянки борошна.
Процес приготування:
- Зазначене кількість родзинок або навіть трохи більше, заливаємо гарячою водою і залишаємо на 30 хвилин. За цей час він стане більш м’яким.
- Буряк промиваємо, кладемо в каструлю і варимо до м’якості. Приблизно протягом 40 хвилин, але готовність можна перевірити за допомогою вилки, проткнувши овоч.
- Даємо їй охолонути, видаляємо шкірку і натираємо овоч на тертці.
- Цибулю подрібнюємо, обсмажуємо в маслі, змішати з буряком.
- Туди ж відправляємо яйце, родзинки, борошно і все добре перемішуємо. Не забуваємо додати трохи спецій.
- Робимо невеликі заготовки будь-якої форми і смажимо по 5-6 хвилин з кожного з боків, щоб колір став більш красивим і рум’яним. Подавати такі котлетки найкраще зі сметаною.