Рецепти приготування котлет з щуки залишають нам простір для фантазії. У рибне страву можна додавати будь-які інгредієнти на ваш смак. Котлети виходять ніжними, м’якими і соковитими.
Класичні котлети з щуки
Такі котлети можна подавати на обід, вечеря, або на святковий стіл. Вони дуже смачні, корисні і містять мало калорій.
Вам знадобиться:
- рибне філе — 0,5 кг;
- два курячих яйця;
- білий батон — 0,2 кг;
- манна крупа — 25 г;
- одна цибулина;
- сіль і прянощі за смаком.
Рецепт приготування:
Спочатку займемося філе щуки. Його потрібно промити під краном, видалити рідину, що залишилася і порізати невеликими квадратиками.
Взяти м’ясорубку, решітка до неї повинна бути велика. Прокрутити через неї рибу, додати в м’ясну масу перець і сіль.
Цибулину позбавити від шкірки, дрібно нашаткувати і покришити в подрібнену щуку.
Батон порізати на невеликі шматочки. Їх ми перекладаємо в чашу з молоком.
В інший посуд розбити яйця, насипати туди ж манку і обробити міксером.
Яєчну суміш з’єднати з батоном, і додати у фарш.
Наприкінці повинна вийти однорідна маса.
З неї ліпимо котлети.
Обсмажити на гарячій сковороді, періодично перевертаючи на інший бік. У котлеток повинна з’явитися рум’яна кірочка.
Для більшої м’якості в рибний фарш бажано покласти шматочок вершкового масла.
Рецепт приготування в томатному соусі
Використовувані продукти:
- філе щуки — 0,6 кг;
- томатний соус — 0,12 кг;
- молоко;
- пшеничний батон — 0,2 кг;
- один цибуля;
- олія рослинна;
- зелень, сіль і перець за смаком.
Як приготувати котлети:
Хлібні шматочки покришити в посуд з молоком і відставити на час.
Порізане на квадратики філе і нашатковану цибулю прокрутити через м’ясорубку.
В м’ясну масу покришити зелень, додати прянощі і сіль.
Молочний хліб з’єднуємо з фаршем і перемішуємо.
Формуємо кульки котлет і кладемо на дно сковороди.
М’ясні грудочки спочатку трохи обсмажуємо, і через 10 хвилин заливаємо їх томатним соусом і тушкуємо протягом 30 хвилин.
Томатну пасту можна змішати зі сметаною або майонезом.
На пару в мультиварці
Обробка парою зберігає в котлетах всі вітаміни та мінеральні речовини. Страва виходить більш м’яким і пишним.
Інгредієнти:
- фарш щуки — 1 кг;
- один батон з борошна першого сорту;
- одне яйце;
- одна цибулина;
- молоко — 0,3 л;
- панірувальні сухарі — 40 г;
- масло рослинне — 20 г;
- прянощі і сіль за смаком.
Покрокова інструкція:
Шматочки батона опустити в тепле молоко в окремому посуді.
Якщо замість фаршу у вас філе, то його потрібно обробити в м’ясорубці разом з очищеною цибулиною.
У фарш покласти хліб, сіль і спеції, розбити яйце, налити масло.
З отриманої однорідної маси зліпити котлети і обваляти їх у сухарях.
Рибні биточки викласти на спеціальну парову насадку мультиварки.
У чашу мультиварки налити трохи води, спеціальну форму з котлетами закріпити нагорі.
Закрити кришку і в меню мультиварки встановити програму «Варка на пару». Таймер — 20 хвилин.
Соковиті рибні котлети з салом
Сало використовується в рецептах котлет, щоб надати яству більшої соковитості, аромату і пікантного смаку. Важливо не переборщити з цим інгредієнтом.
Список продуктів:
- щуч’є м’ясо — 1 кг;
- сало — 0,1 кг;
- молоко — 0,15 л;
- пшеничний хліб – 0,1 кг;
- одне яйце;
- сіль і перець за смаком;
- жменька борошна.
Варіант приготування:
Шматочки хліба кришимо в молоко.
Сало нарізаємо дрібними кубиками.
Рибне філе прокручуємо через м’ясорубку разом із салом, цибулею та хлібом.
В отриманий фарш розбиваємо яйце, солимо і перчимо. Якщо консистенція основи котлет занадто рідка, то можна додати трохи борошна.
Перемішуємо до придбання фаршем однорідності.
Ліпимо котлети і викладаємо на розігріту сковороду.
Смажимо з обох сторін і з боків.
Ніжний і смачний рецепт з сиром
Іноді котлети з щуки виходять сухими. Така специфіка щучого м’яса. Сир надає їй м’якість і ніжність.
Вам знадобиться:
- рибне філе — 1 кг;
- два яйця;
- сир — 0,2 кг;
- одна цибулина;
- два шматочки батона;
- молоко — 0,2 мл;
- часник — 3 зубчики;
- олія рослинна;
- жменя борошна;
- сіль і спеції — за смаком;
- зелень.
Покрокова інструкція:
Готове філе з щуки обробляємо за допомогою м’ясорубки два рази. Так у фарші зовсім не залишиться великих кісточок.
Шматочки хліба мачає в молоко і також пускаємо через м’ясорубку.
Чистимо цибулю і відправляємо його слідом за хлібом.
Ту ж операцію проробляємо з часником, сиром і зеленню.
Всі подрібнені продукти з’єднуємо і перемішуємо.
В отриманий фарш розбиваємо яйця, насипаємо сіль, спеції на ваш смак і ще раз збиваємо.
З однорідної маси ліпимо круглі котлети, посипаємо їх борошном.
На дно сковороди наливаємо масло і ставимо посуд на газ.
Через дві хвилини викладаємо котлети і починаємо готувати.
З додаванням свинини
Поєднання свинини з рибою — незвичний хід. Так котлети виходять більш соковитими і поживними.
Список продуктів:
- щуч’є м’ясо — 0,4 кг;
- свинина — 0,5 кг;
- два скибки свіжого батона;
- одне яйце;
- молоко — 0,15 л;
- одна цибулина;
- пучок петрушки;
- рослинна олія — 50 мл;
- сіль, перець, майонез за смаком.
Приготування:
Промите свиняче м’ясо шаткуємо на невеликі шматочки.
З рибного філе прибираємо великі кістки і ріжемо кубиками.
Викладаємо в окрему миску шматочки батона і заливаємо їх молоком.
М’ясо обох видів обробляємо в м’ясорубці разом з очищеним цибулею.
У фарш насипаємо сіль, перець, розбиваємо яйця, викладаємо хліб у молоці і ллємо трохи майонезу.
Петрушку дрібно шаткуємо і відправляємо в основну масу.
Все змішуємо і ліпимо биточки котлет. Не забудьте обваляти в борошні.
Кладемо їх на дно розпеченій сковороді і обсмажуємо з обох боків і з боків.
Готове блюдо зазвичай подають з соусом з помідорів і часнику.
З щуки і судака
Якщо у вас занадто мало щучого філе, щоб зробити з нього котлети — поєднайте м’ясо щуки і судака. Вийде дуже смачно.
Необхідні інгредієнти:
- філе щуки — 0,3 кг;
- м’ясо судака — 0,3 кг;
- два курячих яйця;
- мускатний горіх — 3 г;
- пів лимона;
- рослинна олія — 50 мл;
- прянощі і зелень за смаком.
Як приготувати рибні котлети з щуки і судака:
З двох видів філе видалити кістки. Порізати на невеликі шматочки і провести через м’ясорубку.
В отриману масу налити 15 мл рослинного масла, розбити яйця, посолити, поперчити, додати зелень, мускатний горіх і дрібно порізану частина лимона.
Сформувати котлети і покласти їх в гарячу сковороду з налитим в неї рослинним маслом.
Обсмажувати до золотистої рум’яної скоринки з обох сторін.
Хитрощі з розбирання риби і приготування фаршу
Щоб обговорюване страва не було пересушена і тануло в роті, потрібно дотримувати кілька секретів у приготуванні риби.
Фарш з щуки для котлет повинен бути свіжим.
Для додання м’якості додавайте в рибну масу вершкове масло або сало.
Щоб уникнути сухості використовуйте в рецепті хліб, розмочений в молоці, морква чи картопля. При додаванні овочів, котлети набувають солодкуватий присмак.
Не переборщіть з приправами. Велика кількість спецій переб’ю смак і аромат приготованих щуки.
Щоб котлети придбали рум’яну скоринку, обваляйте їх у борошні або панірувальних сухарях.
Експериментуйте з рецептами, додайте в них улюблені інгредієнти і спеції, уважно слідкуйте за пропорціями, і ваші гості і домашні будуть без розуму від рибних котлет.