Котлети на пару в мультиварці – 6 рецептів приготування
Правильно приготовані котлети на пару в мультиварці мають відразу кілька переваг. Це блюдо смачне, корисне і не містить зайвих калорій. Готувати котлети можна як з м’ясного або рибного, так і з овочевого фаршу.
Курячі котлети на пару в мультиварці
Інгредієнти: 630 г фаршу з яловичини, 1-2 картоплини, сіль, морква, яйце, цибулина, мелений перець.
Готовий курячий фарш з’єднується з дрібно тертими овочами. Якщо м’ясо обробляється господинею самостійно, то можна відразу пропустити курку через м’ясорубку разом з картоплею, морквою та цибулею.
Маса солиться, присипається перцем і дуже добре вимішується.
З неї формуються невеликі котлети, які викладаються в контейнер для приготування страв на пару.
У ємність «розумної каструлі» наливається вода. Зверху встановлюється насадка з заготовками.
Ніжні курячі котлети на пару в мультиварці будуть готуватися 25-30 хвилин. Перед подаванням посипають зеленню.
Рецепт з рибного фаршу
Інгредієнти: півкіло готового рибного фаршу, 2 середніх скибочки білого хліба, сіль, яйце,120 мл нежирного молока, цибулина, трохи борошна і спеції за смаком.
З хліба зрізують кірки, після чого він замочується в холодному молоці. Через кілька хвилин м’якуш віджимається від зайвої рідини і змішується з готовим фаршем з риби.
У масу відправляється цибульне пюре. Для цього очищений овоч перемелюється блендером.
Основа солиться, у неї вбивається яйце. Можна використовувати будь-які ароматні трави.
Формуються котлети і обвалюються в борошні. Можна приготувати їх з начинкою, наприклад, із зелені або плавленого сиру.
У спеціальному кошику рибні котлети готуються на пару 20-25 хвилин у відповідному режимі мультиварки.
Можна використовувати готовий фарш з яловичини або ж приготувати його самостійно з шматка м’ясної м’якоті.
До отриманої маси додається дрібно тертий цибуля.
Далі в неї вводяться сирі яйця, а також сіль і роздавлений часник за смаком.
Після ретельного вимішування фарш залишають на декілька хвилин, щоб він добре просочився овочевим соком і ароматом часнику.
З настоявшейся маси ліпляться невеликі котлети. Спочатку на долоні формується тонка коржик, на середину якої викладається сир і трохи вершкового масла. Використовувати цей молочний продукт можна в будь-якому вигляді – і тертим, і цілим мініатюрним шматочком.
Далі краю заготовки щільно защипываются, і вона приминається долонею. Якщо додати занадто багато сиру, то велика частина його просто витече на сковорідку під час обсмажування.
Яловичі котлети з пікантною часниковою ноткою викладаються на решітку, відправляються в мультиварку, чаша якою наповнена водою, і готуються у програмі «Пароварка» 20-25 хвилин.
З індички
Інгредієнти: півкіло індичатини, яйце, сіль, свіжий часник за смаком, 1/3 невеликого кабачка, 3 ст. ложки вівсяних пластівців, трохи борошна, цибулина.
М’ясо індички прокручується через м’ясорубку разом з цибулиною. Ці ж інгредієнти можна просто подрібнити в спеціальній насадці блендера.
Пластівці заливаються невеликою кількістю окропу, після чого злегка віджимають і відправляються до фаршу.
Маса солиться, до неї додається дрібно тертий кабачок і подрібнений часник. Останнім сюди вбивається яйце.
З фаршу формуються рівні круглі вироби, які обвалюються в борошні і розташовуються на сітці для парообработки.
Вони готуються у відповідному режимі пристрою 35-40 хвилин.
Варіант котлет з свинячого фаршу
Інгредієнти: 320-370 г свинячої м’якоті, 120 г свинячого сала, велика морква, сіль, яйце, пара часникових зубчиків, будь ароматні трави, 2-3 невеликі цибулини, половина мультиварочного склянки манної крупи.
Котлети з саморобного фаршу завжди виходять особливо смачними. Для його приготування вибраний шматок свинячої м’якоті промивається проточною холодною водою разом з салом, після чого ріжеться середніми шматочками.
Також дрібно нарізати очищену цибулю, часник і моркву. Оранжевий коренеплід – необов’язковий компонент, його можна виключити.
Всі підготовлені подрібнюються м’ясорубку або відповідною насадкою блендера.
З додаванням такої кількості овочів маса зазвичай виходить дуже соковитою. Щоб майбутні котлети не розпадалися, у фарш додається половина склянки манки. Замінити зазначену крупу можна і сухарної крихтою.
У масу вбивається куряче яйце, додається сіль і будь-які ароматні трави. З неї ліпляться мініатюрні котлети однакової форми і розміру.
На дно приладу виливається 3 мультиварочных склянки води. Зверху встановлюється корзина для приготування на пару, на яку викладаються котлети з фаршу. Підставку варто попередньо змастити будь-яким рослинним маслом.
У режимі «Варка на пару» заготівки обробляються 35-45 хвилин.
Морквяні парові котлетки
Інгредієнти: 70 мл жирних вершків, 420 г моркви, яйце, сіль, 1 ч. ложка цукру, 2-3 ст. ложки манної крупи, 40 г вершкового масла, 3 ст. ложки сухарній крихти.
Морква ріжеться великими кубиками, після чого вариться у вершках до м’якості. Готовий овоч пюрируется з вершковим маслом, цукровим піском і сіллю.
У гарячу масу додається манна крупа. Поки суміш охолоне до кімнатної температури, крупа встигне достатньо розбухнути.
У масу додається яйце. Компоненти вимішуються до однорідності.
З фаршу формуються невеликі заготовки, які обвалюються в сухарній крихті і викладаються на спеціальну решітку, змащену олією.
Щоб приготувати котлети на пару, включається відповідний режим на 20-25 хвилин.
Вийшло частування подається до столу відразу, поки воно не встигло охолонути. На поверхню кожної гарячої котлети укладається по невеликому шматочку вершкового масла.