Котлети по-албанськи – 7 рецептів приготування

Котлети по-албанськи – це популярне і дуже смачне блюдо, аналоги якого зустрічаються в національних кухнях різних країн. Від звичайних котлет вони відрізняються тим, що готуються не з фаршу, а з рубленого м’яса, яке попередньо маринується з додаванням оригінальних спецій і приправ.

Далі в статті представлені цікаві рецепти, за допомогою яких котлети можна приготувати з різних видів м’яса.

Котлети по-албанськи з курячого філе

Фахівці вважають, що краще всього готувати котлети по-албанською з курки. Причому бажано брати не будь-яке м’ясо, а саме філейну частину. Воно дуже ніжне, в міру соковите і добре піддається тепловій обробці.

Для приготування необхідний склад:

• 2 філе курки;
• 90 грам борошна;
• 2 яйця;
• столова ложка гірчиці;
• 2 зубки часнику;
• 0,5 склянки майонезу;
• трохи свіжого кропу;
• 0,5 чайної ложки каррі;
• сіль;
• будь-яку рослинну рафіновану олію.

Робити такі котлетки потрібно поетапно:

1. Спочатку філе вимити, обсушити серветкою, потім довільно порізати на дрібні шматочки. Зробити це буде легше, якщо м’ясо попередньо потримати в морозилці.
2. Дрібно посікти часник і кріп.
3. Додати до м’яса разом з іншими інгредієнтами (крім масла), все перемішати.
4. Ємність з приготованим «фаршем» відправити мінімум на одну годину в холодильник.
5. Після закінчення цього часу сковороду поставити на сильний вогонь, вилити масло і прожарити його.
6. Далі викладати ложкою напівфабрикат і обсмажити заготовки з двох сторін. На їх поверхні повинна з’явитися ніжна рум’яна кірочка.
7. Обсмажені котлети скласти в каструлю, додати води (приблизно півсклянки) і тушкувати під кришкою 10 хвилин.
Котлети виходять соковиті, м’які і дуже апетитні. Причому гарнір до них підійде будь-який, (картопля, макарони або будь-які крупи).

Як приготувати з свинини

Деякі господині вважають за краще готувати котлети по-албанською з свинини. Причому для роботи краще використовувати лопаткову або задню частину туші. Хоча підійде і свиняча шийка. Для такого варіанту знадобиться мінімальний склад:
• 0,5 кілограма свинини;
• 2 яйця;
• 120 г борошна;
• 100 г майонезу;
• 2 головки цибулі;
• будь ароматні приправи.

Технологія приготування залишається колишньою:

1. Промите м’ясо нарізати кубиками і скласти в глибоку миску.
2. Додати дрібно нарізану цибулю, спеції, вбити сирі яйця.
3. Ввести борошно, майонез, все перемішати.
4. Маса повинна приблизно 35-40 хвилин постояти в холодильнику.
5. Після цього котлети смажити в киплячій олії, викладаючи на сковороду столовою ложкою. Як тільки поверхня заготовки зарум’яниться, її тут же потрібно перевернути.
Рубані котлети добре подавати з вареною гречкою.

Дивіться також:  Пиріг з куркою – 15 рецептів приготування

Готуємо з риби

Не менш смачними виходять ніжні котлети по-албанською з риби. Краще їх робити з уже готового філе. Це значно заощадить час і полегшить роботу господині. Для рецепту знадобляться наступні компоненти:
• 1 кілограм філе будь-якої риби (білою або червоною);
• 6 яєць;
• сіль;
• 75 грам майонезу;
• 6 середніх цибулин;
• перець;
• 180 грамів картопляного крохмалю.

Методика приготування рибних котлет:

1. Злегка підморожене філе нарізати маленькими шматочками.
2. Окремо зробити маринад. Для цього довільно покришити цибулю і змішати його з іншими компонентами по рецептурі.
3. З’єднати філе з маринадом і поставити отриману масу в холодильник, як мінімум на 3 години. Ідеальний варіант – на всю ніч.
4. Смажити котлети на малому вогні, викладаючи напівфабрикат на сковороду ложкою.
Додатково гасити готові вироби немає необхідності. Їх можна відразу подавати.

Курячі котлети по-албанською з крохмалем

Маринад в рубаних котлетах відіграє подвійну роль. По-перше, він готує м’ясо і робить його більш м’яким. По-друге, з його допомогою «фарш» здобуває стійку консистенцію. Для цього до складу маринаду зазвичай додається борошно, манна крупа або крохмаль. Останній варіант використовується найбільш часто. Щоб приготувати, наприклад, курячі котлети з крохмалем, можна використовувати набір звичних інгредієнтів:
• 0,5 кілограма філе курки;
• 2 яйця;
• головка цибулі;
• 75-80 грам майонезу;
• 90 грам крохмалю;
• 3 грама солі;
• щіпка куркуми;
• суміш перців мелених (за смаком).

Як слід готувати:

1. Філе порізати гострим ножем на шматочки розміром не більше 5 міліметрів.
2. Дрібно покришити цибулю. В котлетах буде відчуватися його легке «похрускування». Ті, кому це не подобається, можуть подрібнити цибулину на тертці.
3. Зібрати всі компоненти в одну ємність, перемішати і поставити в холодильник на 1 годину. За цей час крохмаль набубнявіє, і жидковатая маса стане більш в’язкою.
4. Формувати ложкою, викладаючи суміш в розігріте масло.
5. Смажити з обох боків до появи бронзового відтінку.
Додатково готові вироби добре трохи пропарити, потримавши під кришкою при мінімальному нагріві.

Дивіться також:  Курячі котлети з сиром – 8 рецептів приготування

Рецепт з філе індички

Прихильники правильного харчування воліють робити котлети по-албанською з філе індички. У ньому менше, ніж у курячому м’ясі, міститься калорій, а також холестерину і насичених жирних кислот. Дієтичну індичку можна давати дітям до одного року або вживати в їжу тим, хто знаходиться на дієті. Є дуже цікавий рецепт приготування рубаних котлет, де використовують такі продукти:
• 400 г філе індички;
• 5 г солі;
• 30 г борошна;
• 150 г сметани;
• 25 г манної крупи;
• 100 г йогурту;
• по 1 столовій ложці рубаної зелені кропу і петрушки;
• 1 сире яйце;
• 2 зубчики часнику.

Готувати послідовно:

1. Філе акуратно нарізати кубиками по 5 міліметрів.
2. Помістити в зручну миску, залити сметаною.
3. З’єднати воєдино яйце, крупу, трохи зелені, борошно.
4. Ємність з напівфабрикатом відправити в холодильник на годину.
5. Обсмажити з додаванням олії по 4 хвилини з кожного боку.
6. Загасити після обсмажування. Час 20-30 хвилин, нагрів – помірний.
7. Окремо приготувати соус, змішавши йогурт з товченим часником, сіллю і рубаною зеленню. Маса повинна добре просочитися ароматами. Для цього їй треба кілька хвилин постояти.
Гарнір не потрібно. Перед подачею полити свіжо приготованим соусом.

Албанські котлети з яловичини

Щоб приготувати котлети по-албанською, можна також використовувати яловиче м’ясо. Правда, в цьому випадку часу буде потрібно набагато більше. По-перше, м’ясо потрібно підготувати, очистивши його від сухожиль і товстих плівок (в курячому філе вони відсутні). По-друге, яловичина довше маринується. Для приготування рубаних котлет бажано використовувати наступні інгредієнти:
• 0,5 кілограма яловичини;
• 2 яйця;
• 250 мл кефіру;
• 50 г крохмалю;
• 60 г пшеничного борошна;
• 2 зубки часнику;
• сіль;
• 25 г майонезу;
• перець;
• рафінована олія;
• пучок кропу.

Готувати котлети в певній послідовності:

1. М’ясо промити, підсушити серветкою, обробити і нарізати дрібними кубиками.
2. Додати пропущений через прес часник.
3. Змішавши кефір з борошном, яйцями, крохмалем і подрібненою зеленню, приготувати однорідну масу з гладкою консистенцією.
4. Залити нею м’ясо, поперчити, додати трохи солі (за смаком), перемішати, а потім поставити на пару годин в холодильник.
5. Смажити на гарячій сковороді з двох сторін до утворення золотистої скоринки.
Вогонь під час теплової обробки повинен бути помірний, щоб заготовки могли добре прогрітися.

Дивіться також:  Картопля по-французьки – 6 рецептів приготування картоплі

З додаванням кефіру в духовці

Рубані котлети можна також запікати в духовці. Для такого варіанту підійде напівфабрикат з курячої грудки. Відомо, що м’ясо птиці при високотемпературній обробці готується швидко.

Набір інгредієнтів:

• 0,7 кілограма курячого філе;
• 2 зубки часнику;
• 150 г борошна;
• 2 цибулини;
• 50 г кефіру;
• 2 яйця;
• 20 мілілітрів масла рослинного;
• сіль і улюблені спеції.

Спосіб приготування, по суті, залишається тим самим:

1. М’ясо промити, потім гострим ножем порізати на маленькі кубики.
2. Для приготування маринаду спочатку в блендера подрібнити цибулю.
3. Отриману кашку з’єднати з м’ясом та іншими інгредієнтами (крім масла). Добре перемішати.
4. Деко застелити пекарської папером (або пергаментом).
5. Ложкою відсадити фарш, промазавши заготовки зверху будь-яким маслом на рослинній основі.
6. Запікати в духовці 20 хвилин при 180 градусах.
Котлети виходять соковиті, ароматні, з яскраво вираженою апетитною скоринкою.

З чим подавати котлети по-албанською

Ніжні смачні котлети по-албанською – це блюдо, яке підійде навіть для святкового столу. Але їх можна також використовувати і для щоденного меню. Правда в цьому випадку виникає питання: з чим такі котлети краще подавати?

Досвідчені кулінари радять тут можливі три варіанти:

1. Ароматний соус.

Це може бути вже готовий продукт або суміш, зроблена за особливим рецептом. Часто до рубаних котлет подають томатний соус або кетчуп.

2. Овочевий салат.

Це може бути нарізка в вигляді асорті або суміш, заправлена олією (або оцтової заливкою).

3. Картопля, різні крупи або відварні макарони.

Ці варіанти в домашніх умовах використовуються найбільш часто.
У кожному конкретному випадку господиня вибирає саме той додаток, яке більше подобається її домочадцям.

Прокрутка до верху