Котлети по-домашньому – просте на перший погляд звична страва. Правда багато господинь скаржаться на те, що котлети в них виходять гумовими, жорсткими або просто розвалюються при смаженні. Але наша стаття допоможе вам приготувати соковиті, повітряні і дуже смачні котлети.
Котлети по-домашньому з свино-яловичого фаршу
Рецепт домашніх котлет можна знайти в кулінарній книзі кожної господині. Смак м’ясної страви багато в чому залежить від якості фаршу. Багато купують його вже в готовому вигляді, але все-таки не варто лінуватися і перекрутити фарш самому, адже тільки так можна бути впевненим у якості продукту.
Щоб котлети вийшли соковитими, але не жирними краще використовувати свинину і яловичину.
Інгредієнти:
- по півкіло свинини і яловичини (кіло готового фаршу);
- батон;
- яйце;
- три цибулини;
- 300 мл чистої води.
Спосіб приготування:
- Скибочки білого хліба опускаємо в воду або молоко.
- Шматочки м’яса перекручуємо на м’ясорубці разом з цибулею (для пікантності і аромату можна додати кілька часточок часнику);
- У готовий фарш вбиваємо яйце, кладемо м’який хліб (попередньо віджатий від зайвої рідини) і спеції за смаком, змішуємо.
- З фаршу робимо котлети і підсмажуємо до рум’яного кольору, потім вливаємо трохи води і пропарюють протягом 10 хвилин під кришкою.
В панірувальних сухарях
Домашні котлети з фаршу можна посмажити в панірувальних сухарях. Таке м’ясне блюдо стане гідним частуванням сімейного або святкового вечері.
Інгредієнти:
- 450 р фаршу;
- цибуля;
- батон;
- яйце;
- сухарі для панірування.
Спосіб приготування:
- У фарш кладемо дрібно нашатковану цибулю, замочений у воді (молоці) батон і спеції за смаком.
- З фаршу робимо котлети, паніруємо їх у сухарях і обсмажуємо до хрусткої скоринки апетитною.
З курячого фаршу
Сьогодні є кілька варіантів приготування м’ясних котлет. Багато господині вибирають для фаршу саме куряче м’ясо. Курячі котлети готуються швидше, виходять не такими жирними і дуже смачними. Пропонуємо вам оригінальний рецепт приготування котлет з дієтичного м’яса птиці.
Інгредієнти:
- 750 г курячого фаршу;
- дві цибулини;
- півчашки молока;
- батон;
- за дві щіпки хмелі-сунелі і паприки;
- дві ложки томат-пюре;
- п’ять ложок сметани.
Спосіб приготування:
- Пропускаємо Через м’ясорубку замочений в молоці хліб і цибулю.
- Отриману масу разом з сіллю і перцем змішуємо з фаршем.
- В принципі вже можна смажити котлети на сковороді, але є більш цікавий спосіб.
- Беремо деко, змащуємо її маслом, викладаємо котлети і ставимо запікатися на 20 хвилин (температура 180°С).
- З сметани, томатної пасти, а також паприки і хмелі-сунелі робимо підливу. Дістаємо котлети, поливаємо їх ароматним соусом і повертаємо в духовку ще на 20 хвилин.
Соковиті котлети по-домашньому з рибного фаршу
З м’яса риби можна також приготувати смачні котлетки, які гарні, як в гарячому, так і в холодному вигляді.
Для приготування страви підходить морська або річкова риба, в основному, використовують судака, тріску, минтай, товстолобик та інші види білих риб.
Найголовніше, щоб в м’ясі не було кісток, інакше страва буде зіпсовано неприємним сюрпризом.
Інгредієнти:
- 1 кг рибного філе;
- цибуля;
- ложечка цукру;
- 50 г манки;
- кріп.
Спосіб приготування:
- З допомогою м’ясорубки перемелюємо філе риби разом з цибулею.
- В подрібнену масу додаємо манку, підсолоджувач, рубаний кріп, сіль і перець. Якщо фарш вийшов рідким, то можна додати ще манки.
- З рибного фаршу формуємо котлети, посипаємо їх паніровкою і обсмажуємо до рум’яності.
З яловичини і індички з манкою
Для всіх шанувальників дієтичного харчування також є рецепт смачних котлет. З м’яса ми будемо використовувати яловичину і індичку.
Інгредієнти:
- за 600 г м’яса яловичини та індички;
- дві цибулини;
- часник;
- 60 г манки;
- 50 мл води.
Спосіб приготування:
- Перекручуємо На м’ясорубці яловичину і індичку, цибулини і часточки часнику також подрібнюємо на м’ясорубці або просто скористаємося теркою.
- У фарш висипаємо манку, звичайно можна використовувати замочений в молоці хліб або натертий картоплю, але і саме манка краще утримуємо форму котлет.
- Разом з манкою додаємо сіль, перець, можна і інші приправи на ваш вибір, перемішуємо і відставляємо на півгодини.
- Далі формуємо котлети, посипаємо борошном, спочатку обсмажуємо за три хвилини з кожного боку на сковороді, потім тушкуємо їх десять хвилин в каструлю з водою.
- Готові котлетки з домашнього фаршу подаємо зі сметанним соусом.
Готуємо по-киевски
Котлети по-київськи – це справжня класика кулінарії. Таке блюдо підкорила багатьох гурманів своєю соковитістю, ароматом і хрусткою скоринкою. Це ресторанну страву, так як приготувати його не так просто, але якщо постаратися, то можна освоїти такий кулінарний шедевр.
Інгредієнти:
- три курячих грудки;
- 270 г топленого масла;
- три яйця;
- шість ложок борошна;
- дев’ять ложок сухарів для панірування;
- кріп, сіль, перець.
Спосіб приготування:
- Приготування страви почнемо з начинки, для цього в м’яке топлене масло кладемо дрібно нарізаний кріп. З отриманої маси скачуємо кульки і заморожуємо.
- Тепер беремо куряче філе, ріжемо навпіл, видаляємо жир та плівку, відбиваємо. Філе має збільшитися по ширині і стати плоскою.
- Кожну половинку м’яса присаливаем, перчимо, на одну половину викладаємо охолоджену начинку і накриваємо другою, щільно згортаємо філе.
- Для панірування в одній мисці збовтуємо яйця, в іншу насипаємо борошно і ще одну піалу заповнюємо панірувальними сухарями.
- Беремо наші курячі заготовки, спочатку паніруємо в борошні, потім повністю занурюємо в яйця і тільки потім ретельно обсипаємо сухарями.
- Обсмажуємо котлети у великій кількості олії, якщо є фритюрниця, то краще, щоб київські котлети рівномірно просмажаться і вкрилися красивою скоринкою.
Котлети по-домашньому з сиром
Сучасна кулінарія багата найвишуканішими рецептами приготування домашніх котлет. Їх можна приготувати не тільки з м’яса, але і додати овочі, боби і навіть морепродукти, щоб зробити котлети соковитими і більш смачними. Ми пропонуємо вам рецепт пишних котлет з сирною начинкою.
Інгредієнти:
- 550 г свинини;
- 130 г сиру (твердого);
- яйце;
- цибуля;
- три ложки молока;
- з спеції: кмин, паприка, сіль, перець.
Спосіб приготування:
- Цибулину і свинину прокручуємо на м’ясорубці, сир тремо на крупній стороні терки.
- У фарш додаємо яйце, кладемо всі спеції за смаком, паприки і кмину буде достатньо по одному третина чайної ложки. Також вливаємо молоко і добре перемішуємо всі інгредієнти.
- Щоб зробити фарш більш еластичним і м’яким, його можна відбити. Для цього з фаршу робимо грудочки розміром з яйце) кидаємо в миску кілька разів.
- Тепер по черзі кладемо грудочки на долоню тонким шаром, по центру викладаємо натертий сир і закриваємо фаршем так, щоб у вас вийшла форма котлет з начинкою всередині.
- Отримані заготовки паніруємо в сухарях і обсмажуємо в олії до готовності.
Щоб домашні котлети з фаршу вийшли пишними, соковитими і смачними потрібно знати деякі секрети їх приготування. Так хліб краще замочувати у вершках, у фарш додати тільки жовток, так як білок робить котлети жорсткими. Для соковитості цибулю краще подрібнити ножем і потовкти у ступці, додати у фарш трохи бульйону або звичайного окропу. Легкість котлет додасть дрібно нашаткована свіжа капуста.