Соковиті, з хрусткою скоринкою і випливають маслом котлети по-київськи підійдуть і для повсякденного обіду, і в якості коронного гарячого блюда на святковий стіл. Щоб зробити їх удома, потрібно зрозуміти технологію приготування і запам’ятати кілька секретів.
Котлети по-київськи — класичний рецепт
Цей спосіб приготування лежить в основі інших рецептів.
Необхідні продукти:
4 курячих філе;
100 р слив. масла;
2 яйця категорії 1;
200 мл молока;
сухарі для панірування;
30 г подрібненого кропу, петрушки;
сіль і чорний мелений перець;
неароматное масло для обсмажування.
Технологія покроково.
Вершкове масло заздалегідь дістають з холодильника, розминають виделкою, солять, перчать і змішують із зеленню.
З отриманої маси формують ложкою вироби і поміщають їх на 5 хвилин в морозильну камеру. Це допоможе начинці залишатися усередині котлети при смаженні.
Філе очищають від плівок і кісточок, гострим ножем надрізають з одного боку, розгортаючи у вигляді відкритої книги. Мале філе зрізають і відкладають в сторону, велике — прикривши харчовою плівкою, відбивають, потім солять.
Підморожене масло із зеленню кладуть в центр відбитій курки і прикривають малим філе.
Велике філе ретельно загортають зі всіх сторін так, щоб вийшла подовжена форма, і відправляють в морозилку на 3 хвилини. Цей прийом допомагає простіше запанірувати напівфабрикати і так само дозволяє маслу залишитися всередині.
Поки заготовки охолоджуються, віночком збовтують яйця з молоком.
Підморожені котлетки умочують в молочно-яєчну суміш, обсипають панірувальними сухарями. Процес повторюють двічі. Подвійна паніровка служить захистом проти протікання масла і забезпечує утворення скоринки апетитною хрусткою.
На сковороду наливають масло висотою не менше 1,5 див.
Напівфабрикати кладуть у закипевшее масло і обсмажують по 3 хвилини з кожного боку на великому вогні.
Далі вогонь зменшують і досмажують котлети ще 15 хвилин.
В кінці приготування плиту вимикають, а котлети залишають у сковороді «відпочити» 5 хвилин, щоб масло остаточно розподілилося по всій масі.
Соковитість і апетитний часниковий аромат цих котлет нікого не залишать байдужими, а приготувати їх вийде навіть у молодої господині.
Знадобиться:
900 г курячої грудинки;
100 р слив. масла;
2 часникового зубчики;
1 яйце;
по 10 г базиліка, кропу, петрушки;
панірувальні сухарі;
сіль і перець;
80 мл рослинного масла.
Спосіб приготування.
Грудку ділять на 4 порції поперек волокон. Кожну частину відбивають і трохи солять.
Зелень рубають, часник пропускають через прес і змішують із солодко-вершковим маслом, сіллю і перцем, потім охолоджують в морозильнику протягом 5 хвилин.
У центр кожної частини філе кладуть холодну начинку.
М’ясо загортають і піддають подвійний паніровці, двічі вмочаючи спочатку в яйце, потім в сухарі (якщо грудка погано згортається, прикрити отвір можна іншим шматочком курки).
Отримані заготовки обсмажують в киплячому маслі спочатку на сильному вогні по 2 хвилини з кожного боку, потім на слабкому протягом 15 хвилин.
Порада: щоб котлети по-київськи з курячої грудки вийшли ще пікантніше, перед обсмаженням зовні м’ясо можна обмазати часником.
З грибною начинкою
Котлети, приготовані за цим рецептом, потрібно подавати гарячими прямо з духовки. Вони ідеально поєднуються з смаженою або відварною картоплею і овочевим салатом.
Список продуктів:
2 філе курки;
50 г слив. масла;
200 г свіжих печериць;
1 яйце;
50 г борошна;
50 г панірувальних сухарів;
120 мл олії;
20 р свіжої петрушки;
сіль, чорний перчик.
Кроки приготування.
Гриби нарізають подрібніше, обсмажують в ложці олії, охолоджують.
Петрушку шаткують, з’єднують з печерицями і злегка розм’якшеним вершковим маслом. Начинку прибирають в морозильник.
Філе відбивають під харчовою плівкою, солять, перчать.
В середину філе кладуть по ложці начинки, потім м’ясо загортають щільніше.
Котлети панірують у послідовності: борошно, збовтане яйце, сухарі, яйце, сухарі.
Напівфабрикати обсмажують у великій кількості олії до появи скоринки.
Доводять до готовності грибні котлети по-київськи в духовці при 190°С протягом 12 хвилин.
Для фаршу можна використовувати будь-яке м’ясо: яловичину, свинину, курятину. Однак щоб котлети не розвалювалися, краще брати нежирні сорти.
Інгредієнти:
0,5 кг фаршу;
2 яйця;
80 мл жирного злив. масла;
80 г борошна;
панірувальні сухарі;
сіль.
Покроковий рецепт.
Фарш солять і ділять на 4 частини. З кожної формують злегка приплюснутий кульку.
У центр заготовки кладуть шматочок масла і вдавлюють його всередину.
Напівфабрикати по черзі опускають у миску з борошном, яйцями, панірувальними сухарями. Процес повторюють.
Сирі котлети по-київськи з фаршу викладають на обробну дошку і відправляють на заморозку на півгодини.
Підморожені напівфабрикати готують в розігрітій до 180°С 40 хвилин.
Зі спеціями в мультиварці
Котлети по-київськи особливо смачними і соковитими виходять в мультиварці.
Склад продуктів:
300 г філе курки;
100 г масла вершкового;
4 дрібних зубчики часнику;
10 г сухих приправ на вибір;
30 г свіжого кропу;
1 яйце;
100 г сухарів для панірування;
сіль.
Технологія приготування.
Філе ділять на 2 половини, кожну відбивають.
Часник і кріп подрібнюють, змішують з 50 г масла, сюди ж додають приправи і сіль.
На кожну частину кладуть по половині начинки, потім м’ясо скручують рулетиком.
Кожну котлетку занурюють у збите яйце, потім в сухарі по 2 рази.
У чашу мультиварки розтоплюють масло, що залишилося і готують на ньому котлети на програмі «Смаження», встановленої на 15 хвилин.
З додаванням сиру
Такі вироби готувати набагато простіше, ніж за класичним рецептом, так як начинка виходить більш густий і не випливає, навіть якщо згорнути м’ясо не дуже щільно.
Масло і сир подрібнюють на середній тертці, змішують, загортають у харчову плівку у вигляді ковбаски і кладуть у морозильну камеру на чверть години.
Філе відбивають, солять, перчать.
В центрі кожної основи розміщують шматочок олійно-сирної начинки. Філе загортають конвертом.
Готують панірування: в одній тарілці яйця змішують з молоком, у другу насипають борошно, в третю — сухарі.
Заготовки по черзі опускають в борошно, молочно-яєчну суміш, сухарі. Паніровку повторюють.
Напівфабрикатах дають полежати в морозильній камері 20 хвилин.
Котлети смажать у великій обсязі фритюру чверть години.
Котлета по-київськи з кісточкою
Приготувати котлети по-київськи, як в ресторані, достатньо просто. Однак для цього потрібно обробити цілу курку.
Необхідні продукти:
1 охолоджена курка;
100 г масла солодко-вершкового;
2 яйця категорії С0;
30 г листочків свіжої петрушки;
сіль, панірувальні сухарі, олія для обсмажування.
Рецепт покроково.
У тушки зрізають філе разом з крилами.
Частина крила прибирають, залишивши плечову кістку.
Опуклу частину філе відрізають.
Залишився філе з кісткою відбивають і підсолюють.
Масло і рубану петрушку змішують. З цієї маси скачують маленькі кульки і трохи їх підморожують.
Начинку кладуть кульку в центр відбивною. Прикривають відрізаним раніше філе.
Напівфабрикати кладуть в морозильник на 10 хвилин.
Сирі вироби двічі занурюють в яєчну бовтанку, потім в сухарі.
Кожна котлета по-київськи з кісточкою обсмажується у фритюрі близько 15 хвилин, потім страву доводять до м’якості в духовці протягом 45 хвилин.
Не варто обсмажувати котлети по-київськи про запас: смак розігрітого страви сильно поступається свіжоприготованим виробів. Краще відправити в морозильник залишилися напівфабрикати.