Котлети пожарські – класичний рецепт і 6 варіантів приготування

Класичний рецепт пожарських котлет з’явився досить давно, ще в часи Пушкіна. Але далеко не всі вміють їх готувати, а в результаті виходить дійсно смачне блюдо.

Котлети Пожарські – класичний рецепт

Рум’яна кірочка, соковита начинка, ніжне м’ясо – ось вони котлети по цьому рецепту.

Необхідні продукти:

  • одне яйце і цибулина;
  • половина цілої курки;
  • сіль і спеції на свій смак;
  • 50 грам масла вершкового;
  • склянка вершків;
  • 100 грам білого хліба.

Процес покроково:

  • М’ясо подрібнюємо за допомогою блендера або дуже дрібно нарізаємо.
  • Цибуля перетворюємо на невеликі квадратики і трохи обсмажуємо на сковороді, потім додаємо до курки.
  • Вбиваємо туди яйце, засипаємо приправи і нарізані шматочки масла.
  • У вершках вимочуємо хліб, прибираємо зайву рідину і викладаємо його до решти продуктів, ретельно перемішуємо.
  • З отриманої маси формуємо середні котлети і смажимо з двох сторін. Після чого прибираємо їх ще на 20 хвилин у духовку, розігріту до 170 градусів.

Як приготувати з сухариками?

Пожарські котлети з сухариками виходять дуже хрусткими, але в той же час не втрачають своєї ніжності всередині.

Необхідні продукти:

  • сіль і спеції на свій смак;
  • 500 грам курячого філе або готовий фарш;
  • 200 мілілітрів молока або вершків;
  • панірувальні сухарі;
  • одне яйце;
  • близько 30 грам вершкового масла;
  • 100 грам білого хліба.

Процес послідовно:

  • Курку перетворюємо у фарш або використовуємо вже готовий. Змішуємо його зі спеціями і нарубаним маслом.
  • З хліба прибираємо скоринку, вимочуємо у вершках або молоці і теж викладаємо до м’яса.
  • Масу добре вимішуємо і робимо з неї невеликі котлети.
  • Готуємо панірування: в одну ємність насипаємо панірувальні сухарі, а в іншій злегка збиваємо яйце.
  • Сформовані котлети спочатку опускаємо в яєчну суміш, потім в сухарі, трохи обсмажуємо з двох сторін і доводимо до повної готовності в розігрітій до 180 градусів духовці близько 7 хвилин.
Дивіться також:  Як приготувати люля-кебаб? 5 перевірених рецептів!

Дореволюційний рецепт котлет – покроково

Дореволюційний рецепт котлет – варіант приготування, яким користувалася Дар’я Пожарська. Він зовсім нескладний і вимагає лише дотримання деяких нюансів.

Необхідні продукти:

  • 200 мл жирних вершків;
  • близько 800 грам м’яса курки;
  • три цибулини;
  • 200 грам масла вершкового;
  • 100 грам хліба;
  • спеції на свій смак.

Процес послідовно:

  • Курку не перебиваємо, а тільки подрібнюємо на дуже маленькі квадратики.
  • Цибулю нарізати і злегка обсмажується на сковороді, потім викладається до м’яса.
  • Хліб ділиться на дві частини. Одна з маслом забирається в холодильник, щоб трохи заморозитися. А друга розм’якшується у вершках і відправляється до курки.
  • Через 10 хвилин масло можна дістати і додати до решти продуктів. Отриману масу знову прибираємо в холод і даємо їй постояти близько 30 хвилин.
  • У миску наливаємо теплої води, і постійно змочуючи в ній руки, формуємо котлети. Після чого обвалюємо їх у паніровці, яку робимо із замороженого хліба, подрібнивши його в крихту.
  • Доводимо до готовності на олії з обох боків до появи характерної скоринки.

Доповнюємо блюдо сиром

Зробити котлети більш цікавими можна, якщо додати в них сир, особливо якщо він з пікантним смаком.

Необхідні продукти:

  • 150 грам сиру;
  • панірувальні сухарі;
  • 600 г філе курячого або фаршу;
  • спеції на свій смак;
  • 150 мілілітрів молока;
  • кілька шматочків білого хліба.

Процес послідовно:

  • М’ясо подрібнюємо за допомогою ножа або беремо вже готовий фарш. Змішуємо його з вибраними приправами.
  • З хліба прибираємо кірку, тримаємо до розм’якшення в молоці і додаємо до курки.
  • Сир перетворюємо в квадратики середнього розміру.
  • З фаршу робимо котлети будь-якого розміру, а всередину кладемо шматок сиру.
  • Обвалюємо заготовки в сухарях, смажимо котлети по кілька хвилин на сковороді, а потім доводимо до готовності в духовій шафі близько 7 хвилин на 180 градусах.
Дивіться також:  Тушкована баранина – 8 рецептів приготування в мультиварці, в казані і в духовці

Пожарські котлети від Юлії Висоцької

Цей варіант не сильно відрізняється від інших, але є деякі нюанси.

Необхідні продукти:

  • пів-літри молока;
  • сіль і перець за своїм бажанням;
  • 800 грам курячого філе;
  • 100 грам вершкового масла;
  • три шматочка хліба;
  • панірувальні сухарі.

Процес послідовно:

  • З курки робимо фарш, причому пропустити через м’ясорубку його потрібно два рази. Спочатку тільки м’яса, а потім разом з хлібом, який попередньо відмочується у молоці.
  • Близько 70 грам вершкового масла потрібно розтопити і викласти до фаршу.
  • Вологими руками зробіть із маси котлети, обсмажте за кілька хвилин на сковороді, потім надішліть на деко. Зверху на них покласти по невеликому шматочку масла і тримайте в духовці 10 хвилин на 200 градусах.

Від шеф-кухаря Іллі Лазерсона

Знаменитий кухар пропонує свій рецепт приготування.

Необхідні продукти:

  • спеції на свій смак;
  • 4 шматочка хліба;
  • 100 мл жирних вершків і стільки ж молока;
  • куряче філе вагою 600 грам;
  • дві ложки борошна.

Процес приготування:

  • Половину хліба вимочуємо в молоці, а іншу подрібнюємо і сушимо в духовці.
  • М’ясо перетворюємо у фарш, змішавши його з вершками, мокрим хлібом і спеціями.
  • З отриманої маси сформуйте котлети, обваляйте в сухарях і смажте на гарячій сковороді по 2-4 хвилини з кожного боку. Після чого приберіть ще на 5-7 хвилин у гарячу духовку.

Ніжні котлети з свинини

Взагалі для пожарських котлет використовується курка, але чому б не приготувати їх з свинини?

Необхідні продукти:

  • 600 г свинини;
  • 150 мілілітрів молока;
  • приправи за своїм смаком;
  • два шматочки хліба;
  • 30 грамів масла.

Процес приготування:

  • Для початку готуємо м’ясо. Його потрібно нарізати на шматки і дуже добре відбити, після чого перекрутити у фарш.
  • Змішуємо його з приправами і вимоченим в молоці хлібом.
  • Масло нарізаємо на шматочки і теж відправляємо до м’яса.
  • Залишилося тільки зліпити котлети, деякий час потримати їх на сковороді, а потім довести до повної готовності в розігрітій до 200 градусів духовій шафі близько 7 хвилин.
Дивіться також:  Паштет з яловичої печінки – 8 рецептів приготування печінкового паштету
Прокрутка до верху