Класичний рецепт пожарських котлет з’явився досить давно, ще в часи Пушкіна. Але далеко не всі вміють їх готувати, а в результаті виходить дійсно смачне блюдо.
Котлети Пожарські – класичний рецепт
Рум’яна кірочка, соковита начинка, ніжне м’ясо – ось вони котлети по цьому рецепту.
Необхідні продукти:
- одне яйце і цибулина;
- половина цілої курки;
- сіль і спеції на свій смак;
- 50 грам масла вершкового;
- склянка вершків;
- 100 грам білого хліба.
Процес покроково:
- М’ясо подрібнюємо за допомогою блендера або дуже дрібно нарізаємо.
- Цибуля перетворюємо на невеликі квадратики і трохи обсмажуємо на сковороді, потім додаємо до курки.
- Вбиваємо туди яйце, засипаємо приправи і нарізані шматочки масла.
- У вершках вимочуємо хліб, прибираємо зайву рідину і викладаємо його до решти продуктів, ретельно перемішуємо.
- З отриманої маси формуємо середні котлети і смажимо з двох сторін. Після чого прибираємо їх ще на 20 хвилин у духовку, розігріту до 170 градусів.
Як приготувати з сухариками?
Пожарські котлети з сухариками виходять дуже хрусткими, але в той же час не втрачають своєї ніжності всередині.
Необхідні продукти:
- сіль і спеції на свій смак;
- 500 грам курячого філе або готовий фарш;
- 200 мілілітрів молока або вершків;
- панірувальні сухарі;
- одне яйце;
- близько 30 грам вершкового масла;
- 100 грам білого хліба.
Процес послідовно:
- Курку перетворюємо у фарш або використовуємо вже готовий. Змішуємо його зі спеціями і нарубаним маслом.
- З хліба прибираємо скоринку, вимочуємо у вершках або молоці і теж викладаємо до м’яса.
- Масу добре вимішуємо і робимо з неї невеликі котлети.
- Готуємо панірування: в одну ємність насипаємо панірувальні сухарі, а в іншій злегка збиваємо яйце.
- Сформовані котлети спочатку опускаємо в яєчну суміш, потім в сухарі, трохи обсмажуємо з двох сторін і доводимо до повної готовності в розігрітій до 180 градусів духовці близько 7 хвилин.
Дореволюційний рецепт котлет – покроково
Дореволюційний рецепт котлет – варіант приготування, яким користувалася Дар’я Пожарська. Він зовсім нескладний і вимагає лише дотримання деяких нюансів.
Необхідні продукти:
- 200 мл жирних вершків;
- близько 800 грам м’яса курки;
- три цибулини;
- 200 грам масла вершкового;
- 100 грам хліба;
- спеції на свій смак.
Процес послідовно:
- Курку не перебиваємо, а тільки подрібнюємо на дуже маленькі квадратики.
- Цибулю нарізати і злегка обсмажується на сковороді, потім викладається до м’яса.
- Хліб ділиться на дві частини. Одна з маслом забирається в холодильник, щоб трохи заморозитися. А друга розм’якшується у вершках і відправляється до курки.
- Через 10 хвилин масло можна дістати і додати до решти продуктів. Отриману масу знову прибираємо в холод і даємо їй постояти близько 30 хвилин.
- У миску наливаємо теплої води, і постійно змочуючи в ній руки, формуємо котлети. Після чого обвалюємо їх у паніровці, яку робимо із замороженого хліба, подрібнивши його в крихту.
- Доводимо до готовності на олії з обох боків до появи характерної скоринки.
Доповнюємо блюдо сиром
Зробити котлети більш цікавими можна, якщо додати в них сир, особливо якщо він з пікантним смаком.
Необхідні продукти:
- 150 грам сиру;
- панірувальні сухарі;
- 600 г філе курячого або фаршу;
- спеції на свій смак;
- 150 мілілітрів молока;
- кілька шматочків білого хліба.
Процес послідовно:
- М’ясо подрібнюємо за допомогою ножа або беремо вже готовий фарш. Змішуємо його з вибраними приправами.
- З хліба прибираємо кірку, тримаємо до розм’якшення в молоці і додаємо до курки.
- Сир перетворюємо в квадратики середнього розміру.
- З фаршу робимо котлети будь-якого розміру, а всередину кладемо шматок сиру.
- Обвалюємо заготовки в сухарях, смажимо котлети по кілька хвилин на сковороді, а потім доводимо до готовності в духовій шафі близько 7 хвилин на 180 градусах.
Пожарські котлети від Юлії Висоцької
Цей варіант не сильно відрізняється від інших, але є деякі нюанси.
Необхідні продукти:
- пів-літри молока;
- сіль і перець за своїм бажанням;
- 800 грам курячого філе;
- 100 грам вершкового масла;
- три шматочка хліба;
- панірувальні сухарі.
Процес послідовно:
- З курки робимо фарш, причому пропустити через м’ясорубку його потрібно два рази. Спочатку тільки м’яса, а потім разом з хлібом, який попередньо відмочується у молоці.
- Близько 70 грам вершкового масла потрібно розтопити і викласти до фаршу.
- Вологими руками зробіть із маси котлети, обсмажте за кілька хвилин на сковороді, потім надішліть на деко. Зверху на них покласти по невеликому шматочку масла і тримайте в духовці 10 хвилин на 200 градусах.
Від шеф-кухаря Іллі Лазерсона
Знаменитий кухар пропонує свій рецепт приготування.
Необхідні продукти:
- спеції на свій смак;
- 4 шматочка хліба;
- 100 мл жирних вершків і стільки ж молока;
- куряче філе вагою 600 грам;
- дві ложки борошна.
Процес приготування:
- Половину хліба вимочуємо в молоці, а іншу подрібнюємо і сушимо в духовці.
- М’ясо перетворюємо у фарш, змішавши його з вершками, мокрим хлібом і спеціями.
- З отриманої маси сформуйте котлети, обваляйте в сухарях і смажте на гарячій сковороді по 2-4 хвилини з кожного боку. Після чого приберіть ще на 5-7 хвилин у гарячу духовку.
Ніжні котлети з свинини
Взагалі для пожарських котлет використовується курка, але чому б не приготувати їх з свинини?
Необхідні продукти:
- 600 г свинини;
- 150 мілілітрів молока;
- приправи за своїм смаком;
- два шматочки хліба;
- 30 грамів масла.
Процес приготування:
- Для початку готуємо м’ясо. Його потрібно нарізати на шматки і дуже добре відбити, після чого перекрутити у фарш.
- Змішуємо його з приправами і вимоченим в молоці хлібом.
- Масло нарізаємо на шматочки і теж відправляємо до м’яса.
- Залишилося тільки зліпити котлети, деякий час потримати їх на сковороді, а потім довести до повної готовності в розігрітій до 200 градусів духовій шафі близько 7 хвилин.