Котлети цибульні зробити дуже просто, а продукти для їх приготування потрібно зовсім небагато. Їсти їх можна з гарніром або просто так.
Котлети цибульні – простий і смачний рецепт
Це швидкий базовий рецепт, де основний інгредієнт, звичайно, цибуля.
Необхідні компоненти:
три великі цибулини;
улюблені спеції;
одне яйце;
три ст. л. борошна.
Процес приготування:
Цибуля звільняємо від лушпиння, промиваємо і дуже дрібно нарізаємо.
Вбиваємо до нього яйце, додаємо борошно і вибрані спеції. Дуже добре поєднується цибулю з меленою паприкою.
Все ретельно перемішуємо — повинно вийти щось схоже на фарш.
Викладаємо ложкою на гарячу сковороду невелику кількість маси і доводимо до готовності з обох сторін.
Варіант приготування з манкою
Можна приготувати котлети цибульні з манкою замість борошна. Так буде навіть ситніше, а смак нітрохи не зіпсується.
Необхідні продукти:
одне яйце;
300 грам цибулі;
4 великі ложки манки;
ложка кетчупу;
спеції, які знайдуться в засіках.
Алгоритм приготування котлет:
Лук очищаємо, нарізаємо невеликими кубиками і подрібнюємо в чаші комбайна.
Вводимо до нього яйце, приправи, кетчуп і манку. Знову включаємо комбайн.
Залишаємо масу приблизно на 20 хвилин, щоб манка набухла.
Отримане «тісто» набираємо великою ложкою викладаємо на гарячу сковороду і обсмажуємо кілька хвилин з обох сторін.
У томатному соусі
Якщо ви жодного разу не користувалися цим рецептом, то дуже даремно, адже цибульні котлети в томатному соусі виходять ще смачнішими. І всього за кілька хвилин ви отримуєте блюдо, яке поєднується з будь-яким гарніром.
Необхідні продукти:
близько 300 грам цибулі;
два яйця;
приправи за своїм бажанням;
дві ложки борошна;
одна морква;
чотири великих ложки томатної пасти;
стакан води.
Процес приготування:
Цибулю подрібнюємо і змішуємо з яйцем, борошном і вибраними спеціями. Обов’язково варто покласти чорний перець і сіль. Добре підійде мелена паприка.
З отриманого фаршу готуємо котлети. Викладаємо невелику кількість на сковороду. Обсмажувати котлети, приготовані по будь-якому із запропонованих рецептів, слід з двох боків до появи красивого кольору.
Окремо подрібнюємо моркву і трохи цибулі, тримаємо січені овочі на вогні до м’якості.
Потім викладаємо до овочів томатну пасту, вливаємо воду, солимо, перчимо і тушкуємо на невеликому вогні близько 5 хвилин.
У соус викладаємо готові котлети і ще близько чотирьох хвилин тримаємо їх на плиті.
Приготувати котлети цибульні можна з будь-якими інгредієнтами, але обов’язково спробуйте варіант з додаванням до їх складу будь-яких грибів.
Необхідні продукти:
півкіло лука (виберіть великі головки);
300 г будь-яких грибів;
пара яєць;
спеції за смаком;
чотири ложки борошна.
Процес приготування:
Подрібнюємо гриби, викладаємо на сковороду і обсмажуємо. Їх можна знімати з вогню, коли випарується вся вода і утворюється рум’яний колір.
Лук очищаємо, не забуваємо помити і нарізаємо на дрібні квадратики.
Змішуємо його з грибами, вбиваємо туди яйця, додаємо борошно і вибрані приправи. Все добре перемішуємо і можемо приступати до смаження.
Прогріваємо сковороду з маслом і великою ложкою викладаємо котлети. Доводимо до готовності, смажачи з обох сторін по 3-4 хвилини.
З вівсяними пластівцями
Готувати ці котлети можна з борошном, манкою або ж вівсянкою — вона зовсім не відчувається. Але пластівці краще брати швидкого приготування, оскільки ті, які потрібно варити, не зможуть швидко набрякнути і будуть відчуватися в готовому блюді.
Необхідні продукти:
близько 300 грам цибулі;
зубчик часнику;
спеції на свій смак;
два яйця;
стакан вівсянки.
Процес приготування:
Однією склянкою гарячої води заливаємо вівсянку і залишаємо на деякий час для розм’якшення.
Цибуля звільняємо від лушпиння, промиваємо і перетворюємо на невеликі квадратики. До нього додаємо дрібно нарізаний часник.
Коли вівсяна каша буде готова, викладаємо її до цибулевої маси, додаємо туди яйця, солимо і перчимо. За бажанням можна використовувати розмарин, паприку або чабер. Всі вони добре відтіняють смак смаженої цибулі.
З отриманого фаршу ложкою формуємо невеликі котлетки і обсмажуємо їх на гарячій сковороді по кілька хвилин з кожного боку.
З капустою
Котлети цибульні без м’яса – звучить не дуже апетитно, а що ж буде, якщо зробити їх ще й з капустою? Вийде смачне блюдо! Та таке цікаве, що ніхто і не зрозуміє, з чого воно приготовлено. До того ж рецепт бюджетний.
Капусту промиваємо та нарізаємо, бажано зробити це як можна дрібніше.
Цибуля перетворюємо на півкільця. Можна скористатися комбайном, але іноді такий спосіб подрібнення призводить до того, що цибуля починає гірчити.
З’єднуємо капусту з цибулею, вбиваємо яйця, додаємо пюре, приправи і борошно. Все вимішуємо до однорідності. Можна ще додатково пом’яти масу руками.
Включаємо плиту на середній вогонь і великою ложкою викладаємо цибульний фарш на сковороду. Доводимо до готовності, обсмажуючи котлети з обох боків до рум’яності.
З консервованою кукурудзою
Готуються такі котлети теж дуже просто, не вимагають безлічі продуктів, а їх смак виходить цікавим і незвичайним. Таке блюдо відмінно підійде для дієтичного харчування.
Необхідні інгредієнти для приготування:
приблизно 300 грам цибулі;
банку консервованої кукурудзи;
будь-які спеції за власним бажанням;
100 грам борошна.
Процес приготування:
Цибулю подрібнюємо. Можна скористатися комбайном, але так, щоб не вийшла зовсім вже каша.
З кукурудзи зливаємо рідину, залишивши лише трохи, і викладаємо її до цибулі. На цьому етапі додаємо сіль, перець і приправи які ви використовуєте.
Всипаємо борошно. У результаті повинна вийти досить клейка маса. Якщо раптом вийшло дуже сухо, це можна виправити, вливши в овочевий фарш трохи води.
Вийшло «тісто» набираємо столовою ложкою викладаємо на добре розігріту сковороду і доводимо до готовності з обох сторін.
Краще смажити на олії, але якщо ви хочете скоротити кількість калорій, то можна робити це і на посуді з антипригарним покриттям.